Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της βουκαμβίλιας

κλαδεμα βουκαμβιλιας

Πώς κλαδεύουμε την μπουκαμβίλια για να αναπτυχθεί πάνω σε φράκτη και να ενισχύσουμε την ανθοφορία της;

Η βουκαμβίλια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα φυτά που θαυμάζουμε στος αυλές των ελληνικών σπιτιών, σε πέργκολες και σε βεράντες.

Διαθέτει έντονη βλάστηση και γρήγορη ανάπτυξη, γι’ αυτό χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να τη διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση και να μας δώσει περισσότερα λουλούδια.

Με το κλάδεμα της βουκαμβίλιας, βελτιώνουμε και τον αερισμό του φυτού για να το διατηρήσουμε υγιές, αποφεύγοντας την εμφάνιση διαφόρων εντόμων που προσβάλλουν το φύλλωμα και τους βλαστούς, όπως η μελίγκρα, η ψώρα και η βαμβακάδα.

Αν παραμελήσουμε την βουκαμβίλια και δεν την κλαδέψουμε, θα αναπτύξει πυκνούς βλαστούς, οι οποίοι σταδιακά μπλέκονται μεταξύ τους, γίνονται αδύναμοι και λεπτοί, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένη ανθοφορία και ακανόνιστο σχήμα.

Ας δούμε λοιπόν ποια εποχή κλαδεύουμε τις βουκαμβίλιες και με ποιο τρόπο γίνεται το σωστό κλάδεμα, προκειμένου να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία κάθε χρόνο.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε την βουκαμβίλια;

Οι βουκαμβίλιες χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο λόγω της ζωηρής βλάστησης και της ανάπτυξης που τις χαρακτηρίζει.

Κλαδεύουμε τις βουκαμβίλιες στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσει η παγωνιά του χειμώνα. Αν κλαδέψουμε νωρίτερα, οι χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να προκαλέσουν εγκαύματα στη νέα βλάστηση του φυτού.

Η βουκαμβίλια σχηματίζει τα λουλούδια της πάνω σε καινούριους φετινούς βλαστούς, γι’ αυτό αν την κλαδέψουμε στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές καλοκαιριoύ, θα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μειωμένης ανθοφορίας.

2. Πώς κλαδεύουμε τις βουκαμβίλιες;

Με το ετήσιο κλάδεμα της βουκαμβίλιας, είναι σημαντικό αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά της παλιάς βλάστησης, τους αδύναμους βλαστούς και τους λαίμαργους από τη βάση της για να τη δυναμώσουμε και να μας δώσει καινούρια βλάστηση με πολλά λουλούδια

Κλαδεύουμε την βουκαμβίλια με τρόπο ώστε να της δώσουμε το επιθυμητό σχήμα και να διατηρήσουμε βλαστούς οδηγούς προς την κατεύθυνση που θέλουμε να αναπτυχθεί.

Επιπλέον, κατά την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, μπορούμε να αφαιρούμε τα μικρά και κακοσχηματισμένα λουλούδια για να διευκολύνουμε τον σχηματισμό μεγαλύτερων λουλουδιών.

3. Πώς κλαδεύουμε τα νεαρά φυτά βουκαμβίλιας;

Σε νεαρά φυτά βουκαμβίλιας που θέλουμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, φροντίζουμε να κλαδεύουμε αρκετά χαμηλά για να διαμορφώσουν σταδιακά πιο χοντρό κεντρικό βλαστό ή περισσότερους βλαστούς, προκειμένου να αναρριχηθεί το φυτό σε τοίχο, σε πέργκολα ή σε φράκτη.

Παράλληλα, για να εξασφαλίσουμε δυνατότερους κεντρικούς βλαστούς, απομακρύνουμε βλαστούς από τη βάση του φυτού, καθώς και αρκετούς πλευρικούς βλαστούς.

4. Με ποιο τρόπο κλαδεύουμε βουκαμβίλιες που έχουν διαμορφωθεί σε φράχτη;

Όταν κλαδεύουμε βουκαμβίλια που έχει διαμορφωθεί σε φράκτη, για να διατηρήσουμε το σχήμα της χρειάζεται να επέμβουμε πιο δραστικά κόβοντας τους εξωτερικούς βλαστούς.

Το αυστηρό κλάδεμα, ωστόσο, μπορεί να συντελέσει αρνητικά στην ανθοφορία της επόμενης χρονιάς, καθώς προκαλεί ανάπτυξη ζωηρής βλάστηση και μειωμένο σχηματισμό λουλουδιών.

5. Τι κλάδεμα θέλουν οι ποικιλίες νάνας βουκαμβίλιας;

Για τις νάνες βουκαμβίλιες, λόγω της μειωμένης ανάπτυξης και βλάστησης που διαθέτουν, χρειάζεται πιο ελαφρύ κλάδεμα, συγκριτικά με τις κλασικές ποικιλίες βουκαμβίλιας, για να διατηρήσουμε το σχήμα τους .

Συμπληρωματικά, κατά την περίοδο της ανθοφορίας της, κορφολογούμε κάθε μήνα τους νεαρούς βλαστούς που αναπτύσσονται, για να παρατείνουμε τον σχηματισμό λουλουδιών και τη διάρκεια ανθοφορίας του φυτού.

9 μυστικά για τη φροντίδα της βουκαμβίλιας

6. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της βουκαμβίλιας

Από τα τμήματα βλαστού που κόβουμε κατά το κλάδεμα την περίοδο της άνοιξης, μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ακολουθώντας τον πολλαπλασιασμό της βουκαμβίλιας με μοσχεύματα.

Πολλαπλασιασμός βουκαμβίλιας
Πολλαπλασιασμός βουκαμβίλιας, πώς δημιουργούμε νέα φυτά
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ