εικόνα

Ωραίο μου φύλλο, πολύχρωμο φυτό

Ωραίο μου φύλλο, πολύχρωμο φυτό

Ωραίο μου φύλλο, πολύχρωμο φυτό

Το ωραίο φύλλο ή κολεός είναι ένα δημοφιλές φυτό με καταγωγή από την τροπική Ασία. Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στα εντυπωσιακά χρώματα των φύλλων του και στους απίθανους συνδυασμούς αποχρώσεων που σχηματίζονται. Είναι χαμηλής ανάπτυξης, θαμνώδες φυτό που το ύψος του δεν ξεπερνάει τα 40 εκατοστά και συνήθως φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρνινιέρες, αλλά και σε μικρά παρτέρια στον κήπο. Συνήθως είναι ετήσιο φτό, αν και σε περιοχές με ζεστούς χειμώνες μπορεί να επιβιώσει για 2-3 χρόνια.
 
Τι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις έχει το ωραίο φύλλο;
 
Το ωραίο φυλλο αν φυτευτεί στο έδαφος θέλει αφράτο χώμα, μέσης σύστασης και όχι ασβεστούχο. Αν φυτευτεί σε γλάστρα, πρέπει να του εξασφαλίσουμε πολύ καλή αποστράγγιση για να μη σαπίζουν οι ρίζες του. Το ωραίο φύλλο αναπτύσσεται καλύτερα σε σκιερές θέσεις ή έστω ημισκιερές, ενώ απεχθάνεται τον καυτό ήλιο του μεσημεριού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και στους ψυχρούς ανέμους, γι’ αυτό πρέπει να του εξασφαλίσουμε προφυλαγμένη θέση κατά την περίοδο του χειμώνα, αν θέλουμε να επιβιώσει.
 
Τι φροντίδα θέλει το ωραίο φύλλο;
 
Το ωραίο φύλλο θέλει προσεκτικό πότισμα και πρέπει να το ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα του στεγνώνει. Καλό είναι να προσθέτουμε υγρό πλήρες λίπασμα κάθε δυο βδομάδες κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Επίσης, θα πρέπει να το κορφολογούμε συχνά για να διατηρήσουμε το σχήμα του συμπαγές, ενώ καλό είναι να αφαιρούμε και τα μικρά λουλούδια του, μόλις εμφανιστούν, για να διατηρήσει την ανάπτυξη του και την ένταση των χρωμάτων στα φύλλα του. Το ωραίο φύλλο πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα, αλλά και με σπόρο. Κόψτε ένα κλαδάκι από το ωραίο φύλλο, βάλτε το στο νερό μέχρι να βγάλει ρίζες και φυτέψτε το σε μια γλάστρα

 

Κι ένα μυστικό για το ωραίο φύλλο
 
Η ένταση του χρώματος στο ωραίο φύλλο σχετίζεται με το ηλιακό φως. Αν το φυτό δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, το χρώμα του θα ξεθωριάσει σημαντικά, ενώ μπορεί να δημιουργηθούν και εγκαύματα στα φύλλα. Πάντως, τις εποχές που οι μέρες είναι μικρότερες, δηλαδή την άνοιξη και το φθινόπωρο, τα χρώματα το ωραίου φύλλου είναι πολύ πιο έντονα και ζωηρά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.