εικόνα

Κολεός, το ωραίο φύλλο του κήπου

Ωραίο μου φύλλο, πολύχρωμο φυτό

Κολεός, το ωραίο φύλλο του κήπου

Το ωραίο φύλλο, γνωστό και ως κολεός, είναι δημοφιλές φυτό με καταγωγή από την τροπική Ασία. Η καλλωπιστική αξία του ωραίου φύλλου οφείλεται στα εντυπωσιακά χρώματα των φύλλων του και στους απίθανους συνδυασμούς αποχρώσεων που σχηματίζονται. To ωραίο φύλλο είναι χαμηλής ανάπτυξης, θαμνώδες φυτό που το ύψος του δεν ξεπερνάει τα 40 εκατοστά και φυτεύεται κυρίως σε γλάστρες, ζαρνινιέρες και σε μικρά παρτέρια στον κήπο. Συνήθως είναι ετήσιο φυτό, αν και σε περιοχές με ζεστούς χειμώνες μπορεί να επιβιώσει για 2-3 χρόνια.

 

Ποιες συνθήκες είναι κατάλληλες για τη φύτευση του ωραίου φύλλου;

 

Το ωραίο φύλλο αν φυτευτεί στο έδαφος θέλει αφράτο χώμα, μέσης σύστασης και όχι ασβεστούχο. Αν φυτευτεί σε γλάστρα, πρέπει να του εξασφαλίσουμε πολύ καλή αποστράγγιση για να μη σαπίζουν οι ρίζες του. Το ωραίο φύλλο αναπτύσσεται καλύτερα σε σκιερές θέσεις ή έστω ημισκιερές, ενώ απεχθάνεται τον καυτό ήλιο του μεσημεριού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και στους ψυχρούς ανέμους, γι’ αυτό πρέπει να του εξασφαλίσουμε προφυλαγμένη θέση κατά την περίοδο του χειμώνα.

 

Τι φροντίδα θέλει το ωραίο φύλλο;

 

Το ωραίο φύλλο θέλει προσεκτικό πότισμα και πρέπει να το ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα του στεγνώνει. Καλό είναι να προσθέτουμε υγρό πλήρες λίπασμα κάθε δυο βδομάδες κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

 

Χρειάζεται κλάδεμα το ωραίο φύλλο;

 

Πρέπει να το κορφολογούμε συχνά το ωραίο φύλλο για να διατηρήσουμε το σχήμα του συμπαγές, ενώ καλό είναι να αφαιρούμε και τα μικρά λουλούδια του, μόλις εμφανιστούν, για να διατηρήσει την ανάπτυξη του και την ένταση των χρωμάτων στα φύλλα του. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται εύκολα με μοσχεύματα, αλλά και με σπόρο. Κόβουμε ένα κλαδάκι από το ωραίο φύλλο, το τοποθετούμε σε νερό μέχρι να βγάλει ρίζες και στη συνέχεια το φυτεύουμε σε γλάστρα.

 

Κι ένα μυστικό για το ωραίο φύλλο

 

Η ένταση του χρώματος στο ωραίο φύλλο σχετίζεται με το ηλιακό φως. Αν το φυτό δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, το χρώμα του θα ξεθωριάσει σημαντικά, ενώ μπορεί να δημιουργηθούν και εγκαύματα στα φύλλα. Tην άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου οι μέρες είναι μικρότερες, τα χρώματα το ωραίου φύλλου είναι πολύ πιο έντονα και ζωηρά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.