εικόνα

Κολεός, το ωραίο φύλλο του κήπου

Ωραίο μου φύλλο, πολύχρωμο φυτό

Κολεός, το ωραίο φύλλο του κήπου

Το ωραίο φύλλο, γνωστό και ως κολεός, είναι δημοφιλές φυτό με καταγωγή από την τροπική Ασία και το θυμόμαστε παραδοσιάκά στις αυλές και τους κήπους των γιαγιάδων μας. Η καλλωπιστική αξία του ωραίου φύλλου οφείλεται στα εντυπωσιακά χρώματα των φύλλων του και στους απίθανους συνδυασμούς αποχρώσεων που σχηματίζονται. To ωραίο φύλλο είναι χαμηλής ανάπτυξης, θαμνώδες φυτό που το ύψος του δεν ξεπερνάει τα 40 εκατοστ. Φυτεύεται κυρίως σε γλάστρες, σε ζαρνινιέρες και σε μικρά παρτέρια στον κήπο. Συνήθως, το ωραίο φύλλο είναι ετήσιο φυτό, αν και σε περιοχές με ζεστούς χειμώνες, όπως στη νότια Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει για 2-3 χρόνια.

 

Ποιες συνθήκες θέλει το ωραίο φύλλο;

 

Το ωραίο φύλλο αναπτύσσεται καλύτερα σε σκιερές θέσεις ή έστω ημισκιερές στον κήπο μας ενώ απεχθάνεται τον καυτό ήλιο του μεσημεριού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν το φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημεία με δυτική ή ανατολική έκθεση. Το ωραίο φύλλο είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και στους ψυχρούς ανέμους, γι’ αυτό πρέπει να του εξασφαλίσουμε προφυλαγμένη θέση κατά την περίοδο του χειμώνα. Το ωραίο φύλλο αν φυτευτεί στο έδαφος θέλει αφράτο χώμα, μέσης σύστασης και όχι ασβεστούχο. Αν φυτευτεί σε γλάστρα, πρέπει να του εξασφαλίσουμε πολύ καλή αποστράγγιση για να μη σαπίζουν οι ρίζες του και γιαυτό καλό είναι να βάζουμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας.

 

Τι πότισμα και λίπανση θέλει το ωραίο φύλλο;

 

Το ωραίο φύλλο θέλει προσεκτικό πότισμα για να έχει πλούσια ανάπτυξη και έντονα χρώματα στο φύλλωμα του. Πρέπει να το ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα του στεγνώνει καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει μάρανση των φύλλων. Επίσης, αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα του κατά το πότισμα γιατί μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Σχετικά με τη λίπανη του ωραίου φύλλου, καλό είναι να προσθέτουμε υγρό πλήρες λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε δυο βδομάδες κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

 

Πότε και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε το ωραίο φύλλο;

 

Αν και οι περισσότεροι νομίζουν ότι λόγω της χαμηλής ανάπτυξης του ωραίου φύλλου, δεν χρειάζεται κλάδεμαΠ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι σημαντικό να κορφολογούμε συχνά το ωραίο φύλλο για να διατηρήσουμε το σχήμα του συμπαγές και να τονώσουμε την βλάστηση του. Επίσης, είναι απαραίτητο να αφαιρούμε και τα μικρά λουλούδια του που δεν έχουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία μόλις εμφανιστούν, για να διατηρήσει την ανάπτυξη του και την ένταση των χρωμάτων στα φύλλα του. Αν δεν αφαιρέσουμε τα λουλόυδια του έγκαιρα, το ωραίο φύλλο θα χάσει τη ζωτικότητα του και δεν θα βγάλει καινούρια φύλλα.

 

Πως δημιουργούμε καινούρια φυτά ωραίου φύλλου;

 
Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ωραίου φύλλου, μπορούμε να το κάνουμε αρκετά εύκολα με την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα, καθώς και με σπόρο. Φυτεύουμε σπόρο του ωραίου φύλλου, σε βάθος περίπου 1 εκατοστό στις αρχές της άνοιξης σε γλάστρες ή σε μικρά παρτέριακαι περιμένουμε περίπου 7-10 μέρες για να φυτρώσει. Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε το ωραίο φύλλο κόβοντας τμήμα βλαστού, να αφαιρέσουμε τα 2/3 των φύλλων και να το φυτέψουμε σε γλάστρα με αφράτο φυτόχωμα. Πάντως, για ευκολία, μπορούμε απλά να κόψουμε ένα κλαδάκι από το ωραίο φύλλο, να το τοποθετούμε σε νερό μέχρι να βγάλει ρίζες και στη συνέχεια να το φυτέψουμε σε γλάστρα.

 

Κι ένα μυστικό για το ωραίο φύλλο

 

Η ένταση του χρώματος στο ωραίο φύλλο σχετίζεται με το ηλιακό φως. Αν το φυτό δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, το χρώμα του θα ξεθωριάσει σημαντικά, ενώ μπορεί να δημιουργηθούν και εγκαύματα στα φύλλα. Tην άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου οι μέρες είναι μικρότερες, τα χρώματα το ωραίου φύλλου είναι πολύ πιο έντονα και ζωηρά.

 

Περισσότερα λουλούδια

 
Υπέροχα λουλούδια για μπαλκόνι
Φυτά που ανθίζουν συνεχόμενα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
Πετούνια, συμβουλές φροντίδας
Πανσές, 5 μυστικά φροντίδας
Πρίμουλα, πρώτο λουλούδι του χειμώνα.
Ανεμώνη, 6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα
Αργυράνθεμο, μία εντυπωσιακή μαργαρίτα
Οινοθήρα, ένα ανθεκτικό φυτό για εδαφοκάλυψη
Στερλίτσια, το πουλί του παραδείσου
Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική
Γυνέριο, ένα εντυπωσιακό φυτό με πουπουλένια φτερά
Χρυσάνθεμα, 8 μυστικά για φύτευση και φροντίδα
Τζενεράλι, ένα εντυπωσιακό φυτό με πολύχρωμα λουλούδια
Βιολέτα, ένα υπέροχο αρωματικό λουλούδι
Τριανταφυλλιά, 10 μυστικα για τη φροντίδα της
Γαρδένια, 10 μυστικά για τη φροντίδα της
Ορτανσία, 9 μυστικά για τη φροντίδα της
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast



Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Δεσποινα 29 Δεκεμβρίου 2018

καλησπέρα. Εχω ωραιοφυλλα στο μπαλκονι και τωρα εχουν φυλλοπτωση. Είναι φυσιολογικό επίσης χρειαζεται να τα σκεπασω? θερμοκρασια τωρα γυρω στους 9βαθμους

Απάντηση
σχολιαστής
Ευτυχης 24 Νοεμβρίου 2018

Καλησπέρα, αυτήν τη περίοδο τα ωραιοφυλλα μου έχουν μια συνεχή φυλλοπτωση, αφού πρώτα ασπρισουν τα φυλλα τους. νερό βάζω μια φορά τη βδομάδα και έχουν ηλιοφάνεια μονο κατά τις μεσημεριανές ώρες. Το βράδυ τα εχω σε εσωτερικό χώρο για να μη τα επηρεάζει το κρύο. Τέλος έχω παρατηρήσει ότι υπάρχουν κάτι μυγακια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Νοεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Ευτύχη. Πραγματικά τα ωραία φύλλα υποφέρουν όταν χαμηλώνουν οι θερμοκρασίες. Πότιζε τα λίγο συχνότερα κάθε 4-5 μέρες. Φρόντισε να μην βρέχεις το φύλλωμα τους και να τα διατηρείς σε ηλιοφανές σημείο. Ψέκασε με διάλυμα σαπώνων αλάτων καλίου για να αντιμετωπίσεις τα έντομα που το έχουν προσβάλλει.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ευτύχης 2 Δεκεμβρίου 2018

   Κώστα, παρατήρησα ότι τα φύλλα τους είναι συνεχώς με τρύπες, σαν να είναι φαγωμένα. Έλεγξα για κάμπιες αλλα δε βρήκα. Παράλληλα το πάτωμα είναι γεμάτο μαυράκια γύρω από το φυτό. Να δοκιμάσω βάκιλο θουριγγίας?

   Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.