εικόνα

Αργυράνθεμο, μια υπέροχη μαργαρίτα

Αργυράνθεμο, μία υπέροχη μαργαρίτα

Αργυράνθεμο, μια υπέροχη μαργαρίτα

Το αργυράνθεμο ή μαργαρίτα θαμνώδης είναι αειθαλές φυτό με σφαιρική πυκνή βλάστηση που ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά λουλούδια του, σε σχήμα μαργαρίτας και χρώματα λευκού, κίτρινου ή ροζ με κίτρινη κεφαλή. Το αργυράνθεμο διαθέτει λεπτά οδοντωτά φύλλα και χαρακτηρίζεται από γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Εμφανίζει πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι και για το λόγο αυτό επιλέγεται για φύτευση σε κήπους κατά συστάδες ή σε βραχόκηπους.

 

Τι συνθήκες ανάπτυξης χρειάζεται το αργυράνθεμο κατά τη μεταφύτευση του;

 

Το αργυράνθεμο χρειάζεται μεταφύτευση σε εδάφη γόνιμα, ελαφρά και με πολύ καλή αποστράγγιση. Επιλέγουμε ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις, για να αναπτυχθεί καλύτερα, ενώ καλύτερα να αποφεύγουμε τις παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Αν και όταν ποτίζεται εμφανίζει αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, το αργυράνθεμο είναι ευαίσθητο στο ψύχος και στους βοριάδες και παγώνει σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

 


Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει το αργυράνθεμο;

 

Το αργυράνθεμο χρειάζεται πότισμα δυο φορές τη βδομάδα, ενώ θα χρειαστεί συχνότερο πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Σχετικά με τη λίπανση, αν και το αργυράνθεμο έχει μέτριες ανάγκες, καλό είναι να βάζουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού για να ενισχύσουμε την ανθοφορία του.

 

Τι κλάδεμα και άλλη φροντίδα χρειάζεται το αργυράνθεμο;

 

Για τη φροντίδα του αργυράνθεμου, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του απομακρύνουμε τα μαραμένα και ξερά λουλούδια για να αναπτυχθούν νέα άνθη και να εξασφαλίσουμε παραταμένη ανθοφορία. Μετά το τέλος της ανθοφορίας του, εφαρμόζουμε αυστηρό κλάδεμα προκειμένου να το ανανεώσουμε.

 

Κι ένα μυστικό για το αργυράνθεμο

 

Ο πολλαπλασιασμός του αργυράνθεμου μπορεί να γίνει με σπόρο, κυρίως όμως γίνεται με μοσχεύματα.

 

Δες πληροφορίες και για άλλα καλλωπιστικά με λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας όπως η διμορφοθήκη, η γκαζάνια, η καλέντουλα και το χρυσάνθεμο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Τάσος 9 Μαρτίου 2020

Καλημέρα! Χρειαζόμουν τη βοήθεια σας σε κάτι. Εργάζομαι σε ξενοδοχείο στην Πελοπόννησο (αν παίζει ρόλο κλιματικά) ως κηπουρός τον τελευταίο καιρό και ήθελα να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω με καποια αργυράνθεμα που δεν έχουν κλαδεύτει καθόλου τα τελευταία 2 χρόνια και σταδιακά ξεραίνονται. Αν μπορούσατε να με καθοδηγησετε θα ήμουν ευγνώμων. Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Απάντηση
σχολιαστής
Πέτρος 29 Φεβρουαρίου 2020

Γεια σας. Ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να κόψω τη μπάλα του χώματος στα δύο για τη μαργαρίτα (επειδή έχει αναπτυχθεί) ή αν αυτό θα επηρεάσει την ανάπτυξη της. Ευχαριστώ!

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.