Πότε κόβουμε τα καλαμπόκια;

ποτε κοβουμε τα καλαμποκια

Πότε είναι έτοιμο το καλαμπόκι για συγκομιδή;

Η καλλιέργεια του καλαμποκιού θεωρείται σχετικά εύκολη, ωστόσο αν δεν έχουμε αρκετή εμπειρία είναι δύσκολο να διακρίνουμε πότε έχει ωριμάσει το καλαμπόκι και είναι έτοιμο για συγκομιδή.

Ο στενόμακρος καρπός του καλαμποκιού ονομάζεται σπάδικας και φέρει τους γνωστούς και αγαπημένους μας κόκκους.

Κάθε φυτό καλαμποκιού, ανάλογα την ποικιλία και την καλλιεργητική πρακτική, συνήθως παράγει 4-5 σπάδικες που συγκομίζουμε σταδιακά όταν ωριμάζουν.

Αρκετές φορές κόβουμε τα καλαμπόκια πρόωρα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο σχηματισμός, η ανάπτυξη και η ωρίμανση των κόκκων του καλαμποκιού.

Σε κάποιες περιπτώσεις, κόβουμε τα καλαμπόκια αρκετά αργότερα από τον κατάλληλο χρόνο συγκομιδής, με αποτέλεσμα οι κόκκοι να έχουν αφυδατωθεί ή να έχουν προσβληθεί από αφίδες και να έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα τους.

Ας δούμε λοιπόν ποια σημεία του φυτού μαρτυρούν ότι ο καρπός είναι ώριμος και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κόψουμε τα καλαμπόκια από τον κήπο μας για να τα γευτούμε στις καλοκαιρινές μας βόλτες.

Διαφήμιση

1. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την εποχή συγκομιδής του καλαμποκιού;

Το καλαμπόκι φυτεύεται τον Απρίλιο και τον Μάιο και η εποχή συγκομιδής του είναι μέσα στο καλοκαίρι.

Η ωρίμανση του καλαμποκιού επηρεάζεται: α) από την ποικιλία καλαμποκιού που έχουμε φυτέψει, β) την καλλιεργητική φροντίδα που παρέχουμε και γ) τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

α) Ποικιλία καλαμποκιού: Υπάρχουν πρώιμες ποικιλίες που συγκομίζουμε τους σπάδικες πρώιμα σε 2 μήνες μετά την σπορά, καθώς και πιο όψιμες ποικιλίες που συγκομίζουμε 3 μήνες μετά τη σπορά του καλαμποκιού.

β) Καλλιεργητικές φροντίδες: Το τακτικό πότισμα και η προσθήκη λιπάσματος καλίου συντελεί στην ωρίμανση των κόκκων του καλαμποκιού και επιταχύνει το χρόνο συγκομιδής.

γ) Καιρικές συνθήκες: Όταν επικρατούν συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών στον κήπο και στο χωράφι μας, αυτό συντελεί στην ταχύτερη ωρίμανση του καλαμποκιού.

2. Πότε τα καλαμπόκια είναι έτοιμα για να τα κόψουμε;

Για να κόψουμε ώριμα καλαμπόκια γεμάτα γεύση, παρατηρούμε τα εξής σημάδια στο φυτό του καλαμποκιού:

  • Ο σπάδικας του καλαμποκιού έχει γίνει σκληρός και έχει γεμίσει με σπόρους.
  • Τα φύλλα που περιβάλλουν τον σπάδικα καθαρίζονται σχετικά εύκολα.
  • Αν πιέσουμε τους κόκκους του καλαμποκιού με το δάχτυλο, θα βγάλουν ένα χαρακτηριστικό υγρό σα γάλα.

3. Κι ένα μυστικό για τη συγκομιδή των καλαμποκιών

Σημειώνουμε την ημερομηνία που φυτεύουμε τα φυτά καλαμποκιού στο χωράφι για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε την περίοδο συγκομιδής με μεγαλύτερη ασφάλεια.

καλαμποκι καλλιεργεια
10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καλαμποκιού
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *