εικόνα

7 μυστικά για μεταφύτευση γαρδένιας (+video)

7 μυστικά για μεταφύτευση γαρδένιας

7 μυστικά για μεταφύτευση γαρδένιας (+video)

H γαρδένια είναι ένα ευαίσθητο και πολύ αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό, δημοφιλής για τα υπέροχα αρωματικά άνθη της. Χρειάζεται αρκετή προσοχή και φροντίδα, ιδιαίτερα κατά το στάδιο της μεταφύτευσης, για να ευδοκιμήσει στην αυλή ή στο μπαλκόνι μας. Παρακάτω, αναφέρουμε τα σημαντικότερα μυστικά της μεταφύτευσης της γαρδένιας για να να απολαύσουμε την πλούσια ανθοφορία της.

 


 

Πότε μεταφυτεύουμε τη γαρδένια και ποια είναι η κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης;

 

Η γαρδένια χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα όταν θα παρατηρήσουμε να συμπιέζονται οι ρίζες της, όταν εμφανίζει κιτρινισμένα φύλλα και πεσμένα άνθη καθώς και όταν βγάζει μικρά καινούργια φύλλα. Η γαρδένια μεταφυτεύεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της και κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη.

 

Τι γλάστρα επιλέγουμε για τη μεταφύτευση της γαρδένιας;

 

Για τη μεταφύτευση της γαρδένιας επιλέγουμε στρογγυλή γλάστρα, πήλινη ή πλαστική, με αρκετό βάθος. Συνήθως, μεταφυτεύουμε τη γαρδένια σε γλάστρα ένα-δυο νούμερα μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε. Φροντίζουμε να έχει τρύπα από κάτω για να στραγγίζει το νερό.

 

Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τη μεταφύτευση της γαρδένιας;

 

Επιλέγουμε φυτόχωμα ειδικό για οξύφιλα φυτά με χαμηλό pH, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Παλιαότερα, χρησιμοποιούσαν το χώμα που προερχόταν από το έδαφος της καστανιάς για την μεταφύτευση της γαρδένιας, καθώς διέθετε τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

 


Τι προετοιμασία χρειάζεται η γαρδένια για τη μεταφύτευση;

 

Προετοιμάζοντας τη γαρδένια για τη μεταφύτευση κορφολογούμε λεπτούς και αδύναμους βλαστούς, ενώ παράλληλα αφαιρούμε προσεκτικά ξερά κλαδάκια και κίτρινα φύλλα. Στη συνέχεια, σπάμε ελαφρά τις ρίζες της γαρδένιας με τσιμπήματα για να τις ανανεώσουμε και να αναπτύξουν νέα ριζίδια. Με αυτόν τον τρόπο, η γαρδένια μας θα μπορέσει να απορροφήσει γρήγορα νερό και θρεπτικά συστατικά.

 

Ποια είναι η διαδικασία της μεταφύτευσης της γαρδένιας;

 

Προσθέτουμε χαλίκι ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας για να φεύγει εύκολα το νερό. Γεμίζουμε με φυτόχωμα το ⅓ της γλάστρας, τοποθετούμε το φυτό. Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε με φυτόχωμα σχεδόν μέχρι το πάνω χείλος της γλάστρας και συμπιέζουμε ελαφρά το χώμα με τα δάχτυλα μας.

 

Τι πότισμα και λίπανση χρειάζεται η γαρδένια κατά τη μεταφύτευσης;

 

Ποτίζουμε καλά το χώμα μετά τη μεταφύτευση της γαρδένιας για να μην ταλαιπωρηθεί το φυτό μας. Επαναλαμβάνουμε τα ποτίσματα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως κάθε 2-3 μέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ειδικό λίπασμα για οξύφιλα φυτά, κοκκώδες ή σε υγρή μορφή, για να τονωθεί η γαρδένια μας και επαναλαμβάνουμε μια φορά το μήνα.

 


10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας
10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας


 

Σε ποια θέση τοποθετούμε τη γαρδένια μετά τη μεταφύτευση;

 

Τοποθετούμε τη γλάστρα με τη γαρδένια, σε μια δροσερή σκιερή θέση, σε φωτεινό σημείο που να μην όμως δέχεται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου για να μην εμφανιστούν εγκαύματα στο φύλλωμα της. Επίσης, επιλέγουμε θέση προστατευμένη από τους ανέμους και την παγωνιά του χειμώνα καθώς η γαρδένια είναι αρκετά ευαίσθητη.

 
Διάβασε περισσότερες συμβουλές για τη γαρδένια και μάθε τα 10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (10)

σχολιαστής
Γιάννης 24 Μαΐου 2020

Γειά σου Κώστα.
Ήθελα να σε ρώτήσω αν πρέπει να λυπάνω την γαρδένια αμέσως μετα την μεταφύτεψη ή πρέπει αν περάσει πρώτα ενα συγκεκριμένο διάστημα προσπαρμογής του φυτού; Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Σωσάννα 11 Μαΐου 2020

Καλησπέρα Κώστα και Χριστός Ανέστη!
Έχουμε τη γαρδένια μας περίπου 1 χρόνο. Έχει μεταφυτευθεί μία φορά. Αυτή τη στιγμή η γαρδένια μας έχει μεγαλώσει, είναι γεμάτη μπουμπούκια και νέα φυλλαράκια. Αργούνε και δεν έχουν ανοίξει. Είναι κανα δυό που έπεσαν και εμφανίζει και κάποια κίτρινα φυλλαράκια, αλλά παρατήρησα επίσης ότι κάποια μπουμπούκια έχουν μαζέψει μελίγκρα και τα νέα φυλλαράκια τριγύρω τους στρίβουν.
Καθάρισα τα μπουμπούκια με βαμβάκι ποτισμένο με οινόπνευμα και ψέκασα με ακτιβοζίνη.
Το ότι δεν ανοίγουν ακόμα τα μπουμπούκια είναι από τη μελίγκρα ή μήπως θέλει και μεταφύτευση;
Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
σχολιαστής
Chrystalla 20 Σεπτεμβρίου 2018

Γειασας ποτε πρεπει να σταματησω να ποτιζω τις αμαριλλις μου. Ευχαριστωχ

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρια Ξ 17 Ιουνίου 2018

Ηθελα να ρωτησω αν μπορω να μεταφυτεψω τωρα (18 Ιουνιου) την γαρδενια που μου φερανε,διοτι ειναι σε μικρη γλαστρα και εχει κιτρινισμενα φυλλα που πεφτουν;’Η πρεπει να περιμενω το φθινοπωρο;
Ευχαριστω πολυ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 17 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Μαρία. Αφαίρεσε τα κιτρινισμένα φύλλα, κάνε ελαφρύ κλάδεμα και μεταφύτεψε την γαρδένια σε μεγαλύτερη γλάστρα. Φρόντισε να διατηρήσεις τη γλάστρα με τη γαρδένια σε σκιερή δροσερή θέση. Δες περισσότερες πληροφορίες για τη μεταφύτευση της γαρδένιας στο σχετικό βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος Γκολφινόπουλος 27 Ιανουαρίου 2018

Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη
Παρακαλώ για κάποιες συμβουλές, για την προληπτική προστασία της γαρδένιας,από μύκητες,έντομα,βαμβακάδα,κλ.Έχω στο μπαλκόνι μου 7 γαρδένιες,και καμιά δεν είναι απόλυτα υγιής.Οργανικό λίπασμα για οξύφυλλα και σίδηρο,εφαρμόζω τακτικά,αλλά νομίζω ότι ότι δεν μπορούν να «προκόψουν»,από τις ασθένειες που τις προσβάλλουν.
Ευχαριστώ.
ΥΓ.Ο θειικός χαλκός,βοηθάει σε κάτι?Εφαρμόζεται με ράντισμα ή πρέπει να παραχώνεται?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Φεβρουαρίου 2018

  Καλημέρα Χρήστο! Είναι πολύ σημαντική η προληπτική προστασία για τα φυτά σου, και ειδικά για τη γαρδένια. Μπορείς να ψεκάσεις τη γαρδένια σου με μίγμα χαλκού και θερινού πολτού για να την προστατέψεις από μύκητες και έντομα. Ο θειικός χαλκός, η γνωστή γαλαζόπετρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί (σε αναλογία 1 κουταλιά της σούπας) σε ριζοπότισμα για μυκητολογικές ασθένειες της ρίζας.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.