7 μυστικά για μεταφύτευση γαρδένιας (+video)

μεταφυτευση γαρδενιας

H γαρδένια είναι ένα ευαίσθητο και πολύ αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό, δημοφιλής για τα υπέροχα αρωματικά άνθη της. Χρειάζεται αρκετή προσοχή και φροντίδα, ιδιαίτερα κατά το στάδιο της μεταφύτευσης, για να ευδοκιμήσει στην αυλή ή στο μπαλκόνι μας. Παρακάτω, αναφέρουμε τα σημαντικότερα μυστικά της μεταφύτευσης της γαρδένιας για να να απολαύσουμε την πλούσια ανθοφορία της.

1. Πότε μεταφυτεύουμε τη γαρδένια και ποια είναι η κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης;

Η γαρδένια χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα όταν θα παρατηρήσουμε να συμπιέζονται οι ρίζες της, όταν εμφανίζει κιτρινισμένα φύλλα και πεσμένα άνθη καθώς και όταν βγάζει μικρά καινούργια φύλλα.

Η γαρδένια μεταφυτεύεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της και κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη.

2. Τι γλάστρα επιλέγουμε για τη μεταφύτευση της γαρδένιας;

Για τη μεταφύτευση της γαρδένιας επιλέγουμε στρογγυλή γλάστρα, πήλινη ή πλαστική, με αρκετό βάθος. Συνήθως, μεταφυτεύουμε τη γαρδένια σε γλάστρα ένα-δυο νούμερα μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε. Φροντίζουμε να έχει τρύπα από κάτω για να στραγγίζει το νερό.

Διαφήμιση

3. Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τη μεταφύτευση της γαρδένιας;

Επιλέγουμε φυτόχωμα ειδικό για οξύφιλα φυτά με χαμηλό pH, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

Παλιαότερα, χρησιμοποιούσαν το χώμα που προερχόταν από το έδαφος της καστανιάς για την μεταφύτευση της γαρδένιας, καθώς διέθετε τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

4. Τι προετοιμασία χρειάζεται η γαρδένια για τη μεταφύτευση;

Προετοιμάζοντας τη γαρδένια για τη μεταφύτευση κορφολογούμε λεπτούς και αδύναμους βλαστούς, ενώ παράλληλα αφαιρούμε προσεκτικά ξερά κλαδάκια και κίτρινα φύλλα.

Στη συνέχεια, σπάμε ελαφρά τις ρίζες της γαρδένιας με τσιμπήματα για να τις ανανεώσουμε και να αναπτύξουν νέα ριζίδια. Με αυτόν τον τρόπο, η γαρδένια μας θα μπορέσει να απορροφήσει γρήγορα νερό και θρεπτικά συστατικά.

5. Ποια είναι η διαδικασία της μεταφύτευσης της γαρδένιας;

Προσθέτουμε χαλίκι ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας για να φεύγει εύκολα το νερό. Γεμίζουμε με φυτόχωμα το ⅓ της γλάστρας, τοποθετούμε το φυτό.

Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε με φυτόχωμα σχεδόν μέχρι το πάνω χείλος της γλάστρας και συμπιέζουμε ελαφρά το χώμα με τα δάχτυλα μας.

6. Τι πότισμα και λίπανση χρειάζεται η γαρδένια κατά τη μεταφύτευσης;

Ποτίζουμε καλά το χώμα μετά τη μεταφύτευση της γαρδένιας για να μην ταλαιπωρηθεί το φυτό μας. Επαναλαμβάνουμε τα ποτίσματα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως κάθε 2-3 μέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε ειδικό λίπασμα για οξύφιλα φυτά, κοκκώδες ή σε υγρή μορφή, για να τονωθεί η γαρδένια μας και επαναλαμβάνουμε μια φορά το μήνα.

7. Σε ποια θέση τοποθετούμε τη γαρδένια μετά τη μεταφύτευση;

Τοποθετούμε τη γλάστρα με τη γαρδένια, σε μια δροσερή σκιερή θέση, σε φωτεινό σημείο που να μην όμως δέχεται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου για να μην εμφανιστούν εγκαύματα στο φύλλωμα της. Επίσης, επιλέγουμε θέση προστατευμένη από τους ανέμους και την παγωνιά του χειμώνα καθώς η γαρδένια είναι αρκετά ευαίσθητη.

10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας
10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (14)

 1. Αλέξανδρος Πάντας
  07/02/2022

  Καλημερα κύριε Λιονουδάκη,
  Η γαρδενια μου, με ”πλατη” στο τοιχο, αναπτυσετε μονο απο τις δυο πλευρες (που την ”χτυπαει” το φως).
  Μπορω να την ”περιστρέψω” κατα 1\4 για να αναπτυχθει και απο τις άλλες πλευρες?

  • Καλησπέρα Αλέξανδρε. Βεβαίως να περιστρέψεις τη γαρδένια για να έχει καλύτερο φωτισμό και ομοιόμορφη ανάπτυξη.

 2. Κωνσταντίνα Ξενογιαννη
  01/02/2021

  Κύριε Κώστα καλησπέρα… Ξέρω ότι μπορείτε να με βοηθήσετε στο πρόβλημα που έχω με την.. ναζιάρα.. γαρδένια μου😁 και γι’αυτό και σας γράφω… Από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει αρχίσει να μου δείχνει σημαδια καψίματος στα φύλλα… Δηλαδη περιμετρικά γύρω γύρω τα φύλλα της είναι καφέ όπως γίνονται όταν καίγονται από υπερβολική λίπανση… Γνωρίζω ότι αυτό συμβαίνει κι όταν υπάρχει πολύ υγρασία και απ ότι φαίνεται αυτό συμβαίνει… Έχω να την ποτίσω δύο εβδομάδες κι όμως παρατηρώ ότι το χώμα της δεν έχει στεγνώσει όπως ίσως θα έπρεπε…. Φταίει και η περιοχή που μένω μιας και η ατμοσφαιρική υγρασία είναι πολύ μεγάλη…. Ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω να το διακινδυνευσω και να την μετά φυτέψω μπας και την σώσω ή είναι καταδικασμενη να πάει είτε από την λάθος εποχής μεταφύτευση ή από την υγρασία ….Σας ευχαριστώ και περιμένω την “διάγνωση σας” και την “θεραπεία” για την “ασθενή μου” … 😊😊🤗🤗

  • Καλησπέρα Κωνσταντίνα. Τα καψίματα των φύλλων της γαρδένιας μπορεί να οφείλονται σε έντονη παγωνιά ή σε υπερβολική λίπανση ή σε κακής ποιότητας νερό. Πότιζε κανονικά μόλις στεγνώνει το χώμα και με μεταφύτευσε την στις αρχές της άνοιξης σε μεγαλύτερη γλάστρα.

 3. Γιάννης
  24/05/2020

  Γειά σου Κώστα.
  Ήθελα να σε ρώτήσω αν πρέπει να λυπάνω την γαρδένια αμέσως μετα την μεταφύτεψη ή πρέπει αν περάσει πρώτα ενα συγκεκριμένο διάστημα προσπαρμογής του φυτού; Ευχαριστώ πολύ.

  • Καλησπέρα Γιάννη. Καλό είναι να περιμένεις τουλάχιστον 2-3 βδομάδες μετά την μεταφύτευση για να βάλεις λίπασμα κατάλληλο για γαρδένια. Κατά την μεταφύτευση, βέβαια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίπασμα φυκιών που βοηθά στην ριζοβολία του φυτού.

 4. Σωσάννα
  11/05/2020

  Καλησπέρα Κώστα και Χριστός Ανέστη!
  Έχουμε τη γαρδένια μας περίπου 1 χρόνο. Έχει μεταφυτευθεί μία φορά. Αυτή τη στιγμή η γαρδένια μας έχει μεγαλώσει, είναι γεμάτη μπουμπούκια και νέα φυλλαράκια. Αργούνε και δεν έχουν ανοίξει. Είναι κανα δυό που έπεσαν και εμφανίζει και κάποια κίτρινα φυλλαράκια, αλλά παρατήρησα επίσης ότι κάποια μπουμπούκια έχουν μαζέψει μελίγκρα και τα νέα φυλλαράκια τριγύρω τους στρίβουν.
  Καθάρισα τα μπουμπούκια με βαμβάκι ποτισμένο με οινόπνευμα και ψέκασα με ακτιβοζίνη.
  Το ότι δεν ανοίγουν ακόμα τα μπουμπούκια είναι από τη μελίγκρα ή μήπως θέλει και μεταφύτευση;
  Ευχαριστώ πολύ!

 5. Chrystalla
  20/09/2018

  Γειασας ποτε πρεπει να σταματησω να ποτιζω τις αμαριλλις μου. Ευχαριστωχ

  • Καλημέρα Κρυσταλία. Κανονικά μέσα στο καλοκαίρι, μετά το τέλος της ανθοφορίας τους, πρέπει να σταματάς το πότισμα.

 6. Μαρια Ξ
  17/06/2018

  Ηθελα να ρωτησω αν μπορω να μεταφυτεψω τωρα (18 Ιουνιου) την γαρδενια που μου φερανε,διοτι ειναι σε μικρη γλαστρα και εχει κιτρινισμενα φυλλα που πεφτουν;’Η πρεπει να περιμενω το φθινοπωρο;
  Ευχαριστω πολυ!

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   17/06/2018

   Καλησπέρα Μαρία. Αφαίρεσε τα κιτρινισμένα φύλλα, κάνε ελαφρύ κλάδεμα και μεταφύτεψε την γαρδένια σε μεγαλύτερη γλάστρα. Φρόντισε να διατηρήσεις τη γλάστρα με τη γαρδένια σε σκιερή δροσερή θέση. Δες περισσότερες πληροφορίες για τη μεταφύτευση της γαρδένιας στο σχετικό βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει.

 7. Χρήστος Γκολφινόπουλος
  27/01/2018

  Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη
  Παρακαλώ για κάποιες συμβουλές, για την προληπτική προστασία της γαρδένιας,από μύκητες,έντομα,βαμβακάδα,κλ.Έχω στο μπαλκόνι μου 7 γαρδένιες,και καμιά δεν είναι απόλυτα υγιής.Οργανικό λίπασμα για οξύφυλλα και σίδηρο,εφαρμόζω τακτικά,αλλά νομίζω ότι ότι δεν μπορούν να “προκόψουν”,από τις ασθένειες που τις προσβάλλουν.
  Ευχαριστώ.
  ΥΓ.Ο θειικός χαλκός,βοηθάει σε κάτι?Εφαρμόζεται με ράντισμα ή πρέπει να παραχώνεται?

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   03/02/2018

   Καλημέρα Χρήστο! Είναι πολύ σημαντική η προληπτική προστασία για τα φυτά σου, και ειδικά για τη γαρδένια. Μπορείς να ψεκάσεις τη γαρδένια σου με μίγμα χαλκού και θερινού πολτού για να την προστατέψεις από μύκητες και έντομα. Ο θειικός χαλκός, η γνωστή γαλαζόπετρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί (σε αναλογία 1 κουταλιά της σούπας) σε ριζοπότισμα για μυκητολογικές ασθένειες της ρίζας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *