Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή.
Με καταγωγή από το Μεξικό, η μπουκαρνέα είναι ένα ανθεκτικό φυτό που ξεχωρίζει για τον διογκωμένο κορμό της που είναι πλατύς στη βάση και έχει την ικανότητα να αποθηκεύει νερό. Γι’ αυτό έχει αποκτήσει την ονομασία “Elephant Foot Plant”, καθώς η βάση του κορμού θυμίζει πόδι ελέφαντα.
Πολύ ιδιαίτερο είναι και το φύλλωμα της μπουκαρνέας, με λεπτά στενόμακρα φύλλα που αναπτύσσονται σε μορφή ροζέτας από την κορυφή του κορμού και γέρνουν προς τα κάτω.
Χάρη στο φύλλωμα και τον κορμό της, η μπουκαρνέα είναι γνωστή και ως φοίνικας αλογοουρά (ponytail palm), ωστόσο δεν είναι πραγματικός φοίνικας.
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με άλλα γνωστά και αγαπημένα φυτά εσωτερικού χώρου όπως η δράκαινα, η σανσιβέρια και το καλλωπιστικό σπαράγγι.
Αν και στο φυσικό της περιβάλλον, η μπουκαρνέα φτάνει τα 8-10 μέτρα σε ύψος, ως φυτό εσωτερικού χώρου αναπτύσσεται πολύ αργά και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 μέτρα μετά από πολλά χρόνια.
Ας δούμε αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της μπουκαρνέας ώστε να την απολαμβάνουμε όμορφη και υγιή για τη διακόσμηση του σπιτιού ή του γραφείου μας.
1. Τι θέση επιλέγουμε για τη μπουκαρνέα και που αναπτύσσεται καλύτερα;
Η μπουκαρνέα ευδοκιμεί σε φωτεινά μέρη μέσα στο σπίτι, σε σημεία που δεν τη χτυπά άμεσα το ηλιακό φως, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.
Μπορούμε να την τοποθετήσουμε και έξω και στο μπαλκόνι μας, αρκεί την τοποθετήσουμε σε σκιερή θέση και να την προστατέψουμε από τις παγωνιές του χειμώνα.
Ιδανικές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά η μπουκαρνέα είναι μεταξύ των 15-30°C, ενώ πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν αντέχει σε παγετό κάτω των 5°C
Διατηρούμε την μπουκαρνέα μακριά από το τζάκι και το καλοριφέρ, καθώς και από τα ψυχρά ρεύματα των κλιματιστικών την περίοδο του καλοκαιριού.
2. Πώς φυτεύουμε την μπουκαρνέα σε γλάστρα;
Για τη φύτευση της μπoυκαρνέας, επιλέγουμε γλάστρα 1-2 νούμερα μεγαλύτερο από τη γλάστρα του φυτωρίου που είχε το φυτό όταν το προμηθευτήκαμε.
Γεμίζουμε τη γλάστρα της μπουκαρνέας με ελαφρύ χώμα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Ένα ειδικό φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα που κυκλοφορεί στο εμπόριο αποτελεί πολύ καλή επιλογή.
Η μπουκαρνέα είναι φυτό αργής ανάπτυξης κι έτσι η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα γίνεται κάθε 3-4 χρόνια, κατά την περίοδο της άνοιξης.
3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η μπουκαρνέα;
Η μπουκαρνέα ανήκει στην ομάδα των φυτών εσωτερικού χώρου που θέλουν ελάχιστο πότισμα, καθώς είναι πολύ ανθεκτική στη ξηρασία.
Ποτίζουμε την μπουκαρνέα κάθε 15 μέρες από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν το χώμα της γλάστρας έχει στεγνώσει πλήρως.
Την περίοδο του χειμώνα, η μπουκαρνέα θέλει πότισμα μία φορά το μήνα, καθώς το φυτό εισέρχεται σε φάση λήθαργου λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών.
Αν ποτίσουμε υπερβολικά την μπουκαρνέα, θα παρατηρήσουμε να κιτρινίζουν τα φύλλα του φυτού ή να καφετιάζουν ενώ μπορεί και να μαλακώσει η βάση του κορμού.
Αν δούμε ξερά φύλλα, πιθανότατα είναι σημάδι ότι το φυτό χρειάζεται περισσότερο νερό και υγρασία στον χώρο.

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην μπουκαρνέα;
Η μπουκαρνέα όπως τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και λίπασμα.
Για να βοηθήσουμε τη μπουκαρνέα να αναπτυχθεί περισσότερο, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για παχύφυτα, μία φορά το μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.
Την περίοδο του χειμώνα διακόπτουμε τη λίπανση της μπουκαρνέας, καθώς το φυτό μπαίνει σε φάση λήθαργου.
5. Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν την μπουκαρνέα;
Για την προστασία της μπουκαρνέας από τα έντομα της μελίγκρας και της βαμβακάδας και του τετράνυχου, ψεκάζουμε με σκεύασμα φυσικού πύρεθρου ή θερινού πολτού.
Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα της μπουκαρνέας με σπιτικά υλικά για την προστασία των φυτών διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένου πράσινου σαπουνιού σε ένα λίτρο νερό.
6. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της μπουκαρνέας;
Αν θέλουμε να φτιάξουμε καινούρια φυτά μπουκαρνέας, πρέπει να γνωρίζουμε πως ο πολλαπλασιασμός της είναι πολύ δύσκολος και γίνεται είτε με σπόρους είτε με παραφυάδες.
Οι σπόροι της μπουκαρνέας είναι δύσκολο να βρεθούν καθώς το φυτό ανθίζει σπάνια σε εσωτερικούς χώρους, και εμφανίζει άνθος μόνο όταν είναι σε προχωρημένη ηλικία.
Συνήθως, η μπουκαρνέα όταν ωριμάσει παράγει μικρούς πλευρικούς βλαστούς στη βάση του κορμού, μικρές παραφυάδες που μπορούν να αποκοπούν και να φυτευτούν σε γλαστράκια φυτωρίου.
Κατά την φύτευση των παραφυάδων της μπουκαρνέας, απαιτείται η χρήση ορμόνης ριζοβολίας για να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.
7. Κι ένα μυστικό για το άνθος της μπουκαρνέα
Στο φυσικό της περιβάλλον, η μπουκαρνέα ανθίζει με υπέροχα μικρά λευκοκίτρινα λουλούδια που ξεπροβάλλουν σε εντυπωσιακές ταξιανθίες πάνω από τα φύλλα του φυτού.
Σχόλια (0)