Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε ένα βραχόκηπο ή σε ένα μεσογειακό κήπο.
Χάρη στη φθινοπωρινή ανθοφορία της και τη βοτανική συγγένεια με το φασκόμηλο (Salvia officinalis), η σάλβια είναι γνωστή στο εξωτερικό ως φασκόμηλο του φθινοπώρου (autumn sage).
Πρόκειται για ένα ποώδες πολυετές φυτό με κατακόρυφης ανάπτυξη και σφαιρικό σχήμα που φτάνει σε ύψος 80 εκατοστών και πλάτος 50 εκατοστών.
Η σάλβια διαθέτει σκουροπράσινα οδοντωτά φύλλα σε σχήμα καρδιάς και τα χαρακτηριστικά μικρά σωληνοειδή άνθη που εμφανίζονται από αρχές καλοκαιριού μέχρι τέλη φθινοπώρου.
Με καταγωγή από το Μεξικό, η σάλβια θεωρείται ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία και απαιτεί ελάχιστη φροντίδα για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία της.
Αν και το χαρακτηριστικό χρώμα των λουλουδιών της σάλβιας είναι το κόκκινο, θα συναντήσουμε και ποικιλίες με ροζ, μωβ, κίτρινη και λευκή ανθοφορία.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικές πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές για να απολαμβάνουμε τα υπέροχα λουλούδια της σάλβιας δίνοντας ξεχωριστή νότα στον κήπο και το μπαλκόνι μας.
1. Ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη και της ανθοφορία της σάλβιας;
Η σάλβια προτιμά το πλήρες ηλιακό φως για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία, αν και μπορεί επίσης να φυτευτεί σε θέσεις στον κήπο που διαθέτουν απογευματινή σκιά.
Αναπτύσσεται στους περισσότερους τύπους εδαφών, αρκεί να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση ενώ μπορεί να επιβιώσει ακόμα και σε φτωχά ή πετρώδη εδάφη.
2. Πώς φυτεύουμε την σάλβια σε γλάστρα στο μπαλκόνι;
Για την φύτευση της σάλβια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό που εξασφαλίζουν προστασία από δυνατούς ανέμους.
Προμηθευόμαστε μεσαίου μεγέθους γλάστρες, διαμέτρου και ύψους γύρω στα 25-30 εκατοστά, για να φυτέψουμε την σάλβια και να αναπτυχθεί ικανοποιητικά.
Γεμίζουμε τις γλάστρες με εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει περλίτη, ώστε να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικό αερισμό του ριζικού συστήματος και αποστράγγιση του νερού.

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η σάλβια
Αν και η σάλβια είναι ανθεκτική στην ξηρασία, θα χρειαστεί συχνό πότισμα τις ζεστές περιόδους του καλοκαιριού για να εξασφαλίσουμε πλούσια ανθοφορία.
Ποτίζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού και αραιώνουμε το πότισμα την περίοδο του χειμώνα που οι ανάγκες σε νερό είναι σημαντικά μικρότερες.
4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην σάλβια;
Η σάλβια μπορεί έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία με ελάχιστη λίπανση.
Προσθέτουμε ένα ήπιο βιολογικό λίπασμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, μία φορά στις αρχές της άνοιξης και μία φορά στις αρχές του καλοκαιριού.
5. Κάθε πότε θέλει κλάδεμα η σάλβια;
Κλαδεύουμε τη σάλβια κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης για να την ανανεώσουμε, να διατηρήσουμε το σφαιρικό της σχήμα, να αναπτύξει νέα βλάστηση και πλούσια ανθοφορία.
Συμπληρωματικά, στα τέλη του καλοκαιριού, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα ώριμα και ξερά λουλούδια για να ενισχύσουμε την φθινοπωρινή της ανθοφορία.
6. Πώς προστατεύουμε την σάλβια από ασθένειες και έντομα;
Αν και η σάλβια είναι ανθεκτική σε ασθένειες και έντομα, μπορεί να προσβληθεί από την κάμπια που τρώει τα φύλλα του δεντρολίβανου και του φασκόμηλου.
Σε αυτή την περίπτωση, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κάμπιας, σκονίζουμε ή ψεκάζουμε το φυτό με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας.
Επίσης, αν δούμε σαλιγκάρια να τρώνε τα φύλλα της σάλβιας, θα χρειαστεί να σκονίσουμε με στάχτη για την προστασία των φυτών από σαλιγκάρια.
7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της σάλβια;
Η σάλβια μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους, ωστόσο ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά σάλβιας είναι κάνοντας πολλαπλασιασμό φυτών με μοσχεύματα.
- Μέσα στην άνοιξη, κόβουμε τμήματα βλαστού (μόσχευμα) και αφαιρούμε τα φύλλα από το κάτω μέρος του μοσχεύματος, αφήνοντας τρεις σειρές φύλλων στην κορυφή
- Τοποθετούμε το μόσχευμα σε μία μικρή γλάστρα και την καλύπτουμε με νάιλον πλαστικό για να διατηρήσουμε την υγρασία, αφήνοντας μικρές τρύπες για αερισμό.
- Εναλλακτικά, το κλαδάκι της σάλβιας που θα κόψουμε να το βάλουμε μερικές μέρες στο νερό για να ριζώσει και στη συνέχεια να το φυτέψουμε σε γλαστράκι φυτωρίου.
- Τοποθετούμε τη γλάστρα σε φωτεινό σημείο και περιμένουμε.
Μετά από περίπου 5 εβδομάδες, τα μοσχεύματα σάλβιας θα έχουν ριζώσει και τα νέα μας φυτά θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση.
8. Κι ένα μυστικό για τη σάλβια
Η σάλβια αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο φυσικό και αρμονικό περιβάλλον στον κήπο μας, καθώς είναι από τα φυτά που προσελκύουν πεταλούδες και μέλισσες.
Σχόλια (0)