Βολβοί λουλουδιών: Ποια εποχή και πώς φυτεύονται

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών

Βολβώδη λουλούδια, μία ξεχωριστή κατηγορία καλλωπιστικών φυτών που περιλαμβάνει ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια με υπέροχα χρώματα και πανέμορφα άνθη.

Οι βολβοί των λουλουδιών φυτεύονται κάθε χρόνο την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου στον κήπο ή σε γλάστρες για να μας χαρίσουν την εντυπωσιακή ανθοφορία τους μερικούς μήνες αργότερα.

Η φύτευση βολβών είναι μία ιδιαίτερα ευχάριστη κηπουρική πρακτική που μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε τα αγαπημένα μας φυτά σε όλα τα στάδια του βιολογικού κύκλου και της ανάπτυξης του, από το πρώτο στάδιο και τη βλάστηση, μέχρι την ανάπτυξη, την ανθοφορία και την επιστροφή ξανά στο στάδιο του βολβού.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε ποια λουλούδια φυτεύονται με βολβούς, ποια είναι η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση των βολβών, πώς φυτεύονται οι βολβοί λουλουδιών και τι φροντίδα χρειάζονται για να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

Ποια λουλούδια φυτεύονται με βολβούς;

Στα λουλούδια που φυτεύονται με βολβό ανήκουν ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά φθινοπωρινά και ανοιξιάτικα λουλούδια. Με βολβούς φυτεύεται η τουλίπα, η ντάλια, το λίλιουμ, η φρέζια, η γλαδιόλα, η αμαρυλλίδα, η ανεμώνη, ο κρόκος, η ίριδα, το κυκλάμινο, ο νάρκισσος, η νεραγκούλα, ο υάκινθος, η κάλλα και η κάννα.

Τα βολβώδη φυτά διαθέτουν τροποποιημενους βλαστούς ή ρίζες, για να αποθηκεύουν θρεπτικές ουσίες. Aυτά είναι σημαντικά μέρη του φυτού, απαραίτητα και για τον πολλαπλασιασμό τους έτσι ώστε να φυτρώνουν ξανά κάθε χρόνο.

Αν και συνήθως τα ειδικά όργανα αυτά τα ομαδοποιούμε όλα στην κατηγορία των «βολβών», στην πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους και χωρίζονται σε βολβούς, κόνδυλους, ριζώματα, σαρκώδεις ρίζες και κορμούς ανάλογα την μορφή τους και τον τρόπο λειτουργίας.

Τα βολβώδη λουλουδιά διαχωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με την εποχή φύτευσης. Υπάρχουν δηλαδή οι χειμωνιάτικοι βολβοί και οι καλοκαιρινοί βολβοί λουλουδιών.

Ποιοι βολβοί λουλουδιών φυτεύονται την εποχή του φθινοπώρου

Οι χειμωνιάτικοι βολβοί λουλουδιών ή βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης όπως ονομάζονται, φυτεύονται φθινόπωρο και παραμένουν στο έδαφος μέχρι να ανθίσουν στα τέλη του χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη. Οι χειμωνιάτικοι βολβοί χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετές εβδομάδες προκειμένου να βγουν από τον λήθαργο και να αναπτυχθούν για να μας δώσουν πλούσια ανθοφορία.

1. Φρέζια

Οι φρέζιες είναι από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή βολβώδη φυτά που διαθέτουν εντυπωσιακά λουλούδια με ξεχωριστό γλυκό άρωμα. Θα συναντήσουμε ποικιλίες φρέζιας με μονά ή διπλά άνθη καθώς και μεγάλη γκάμα χρωμάτων σε κόκκινο, μωβ, ροζ, κίτρινο, φούξια και λευκό.

 • Τρόπος πολλαπλασιασμού φρέζιας: Οι φρέζιες πολλαπλασιάζονται με κορμούς, ένα χαρακτηριστικό είδος υπόγειων βολβών.
 • Εποχή φύτευσης και ανθοφορίας: Οι φρέζιες φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου και ανθίζουν Μάρτιο – Απρίλιο.
Φρέζιες φροντίδα
Φρέζια, συμβουλές για φύτευση και φρόντιδα

2. Αμαρυλλίδα

Η αμαρυλλίδα είναι ένα επιβλητικό βολβώδες φυτό με ψηλούς ανθοφόρους βλαστούς που καταλήγουν σε μεγάλα κόκκινα, λευκά, πορτοκαλί, κίτρινα, πράσινα και ροζ άνθη ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ποικιλίες αμαρυλλίδας με δίχρωμα άνθη.

 • Τρόπος πολλαπλασιασμού: Οι αμαρυλλίδες πολλαπλασιάζονται με βολβούς.
 • Εποχή φύτευσης και ανθοφορίας: Οι αμαρυλλίδες φυτεύονται την περίοδο Σεπτέμβριου – Νοεμβρίου και ανθίζουν Μάρτιο – Μάιο.
Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι
Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

3. Ανεμώνα

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ανεμώνης, άγριες στην εξοχή και καλλιεργούμενες σε γλάστρες. Τις συναντάμε σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα των λουλουδιών, άλλοτε με μεγάλα μονά λουλούδια που θυμίζουν παπαρούνες σε κόκκινο, μπλε, ροζ, μωβ και λευκό χρώμα και άλλοτε με χαρακτηριστικά διπλά λουλούδια.

 • Τρόπος πολλαπλασιασμού: Οι ανεμώνες πολλαπλασιάζονται με κόνδυλους, υπόγειους βολβούς που θυμίζουν σχήμα πατάτας.
 • Εποχή φύτευσης και ανθοφορίας: Οι ανεμώνες φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου και ανθίζουν Μάρτιο – Απρίλιο.
Ανεμώνη, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Ανεμώνη, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

4. Κρόκος

Ο κρόκος είναι ένα πανέμορφο λουλούδι με έντονα χρώματα χαμηλής ανάπτυξης και φύλλωμα που θυμίζει γρασίδι. Σχηματίζει εντυπωσιακά λουλούδια σε κυπελλοειδές σχήμα και ποικιλία χρωμάτων, από κίτρινο, λευκό, ροζέ, μωβ μέχρι και χρυσό ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δίχρωμες ποικιλίες.

 • Τρόπος πολλαπλασιασμού: Ο κρόκος πολλαπλασιάζεται με κορμούς.
 • Εποχή φύτευσης και ανθοφορίας: Ο κρόκος φυτεύεται την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου και ανθίζει Φεβρουάριο – Μάρτιο. Υπάρχει και η εδώδιμη ποικιλία κρόκου που φυτεύεται άνοιξη και ανθίζει μέσα στο καλοκαίρι.
Συμβουλές φροντίδας για τον κρόκο
Συμβουλές φροντίδας για τον κρόκο

5. Ίριδα

Η ίριδα είναι ένα πολυετές βολβώδες φυτό που ξεχωρίζει για την ντελικάτη και ελκυστική εμφάνιση των λουλουδιών της. Τη συναντάμε σε μπλε, λευκά, κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί ακόμα και μαύρα χρώματα ενώ υπάρχουν πανέμορφες δίχρωμες ίριδες με μαγευτικούς συνδυασμούς χρωμάτων.

 • Τρόπος πολλαπλασιασμού: Η ίριδα πολλαπλασιάζεται είτε με βολβούς είτε με ριζώματα.
 • Εποχή πολλαπλασιασμού και ανθοφορίας: Η ίριδα φυτεύεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου και ανθίζει Μάρτιο – Απρίλιο.
Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό
Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό
Διαφήμιση

6. Κυκλάμινο

Το κυκλάμινο είναι ένα από τα πιο όμορφα αγριολούλουδα κι από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που έχουμε κήπους και σε μπαλκόνια. Φυτό χαμηλής ανάπτυξης, το κυκλάμινο διαθέτει γυαλιστερά σκουροπράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς που συνδυάζονται αρμονικά με τα πανέμορφα λουλούδια του σε αποχρώσεις του ροζ, μωβ, κόκκινου και λευκού.

 • Τρόπος πολλαπλασιασμού: Τα κυκλάμινα πολλαπλασιάζονται με κόνδυλους, υπόγειους βολβούς που θυμίζουν μικρές πατάτες.
 • Εποχή φύτευσης και ανθοφορίας: Τα κυκλάμινα φυτεύονται την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου και ανθίζουν Νοέμβριο – Ιανουάριο.
Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο
Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

7. Νάρκισσος (ζαμπάκι ή μανουσάκι)

Ο νάρκισσος ένα από τα πιο όμορφα μεσογειακά λουλούδια με άνθη σε σχήμα τρομπέτας, που ξεπροβάλλουν πάνω σε λεπτούς μίσχους μέσα από τα στενόμακρα φύλλα. Τα λουλούδια του διαθέτουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από λευκό, λευκοκίτρινο, κιτρινο-πορτοκαλί, κοκκινωπό μέχρι και ροζέ.

 • Τρόπος πολλαπλασιασμού: Οι νάρκισσοι πολλαπλασιάζονται με βολβούς.
 • Εποχή φύτευσης και ανθοφορίας: Οι νάρκισσοι φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και ανθίζουν Φεβρουάριο – Απρίλιο.
Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα
Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα

8. Νεραγκούλα

Η νεραγκούλα ή ρεναγκούλα είναι ένα πολυετές βολβώδες φυτό χαμηλής ανάπτυξης με υπέροχη ανθοφορία που συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες νεραγκούλας με εντυπωσιακά λουλούδια σε διάφορα χρώματα όπως κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, ροζ και λευκό.

 • Τρόπος πολλαπλασιασμού: Η νεραγκούλα πολλαπλασιάζεται με κονδυλώδεις ρίζες που έχουν χαρακτηριστικό σχήμα και θυμίζουν πόδια χταποδιού.
 • Εποχή φύτευσης και ανθοφορίας: Η νεραγκούλα φυτεύεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και ανθίζει Μάρτιο – Απρίλιο.
Νεραγκούλα: Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Νεραγκούλα: Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

9. Τουλίπα

Η τουλίπα είναι ένα από τα δημοφιλή βολβώδη λουλούδια σε όλο τον κόσμο που φυτεύουμε σε κήπους και σε γλάστρες αν και τη συναντάμε ακόμα και άγρια στα βουνά της χώρας μας. Yπάρχουν τουλίπες σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη με αμέτρητους συνδυασμούς χρωμάτων όπως άσπρο, κίτρινο, ροζ, μωβ, μπλε, πορτοκαλί ενώ μπορούμε να επιλέξουμε και ιδιαίτερες τουλίπες με διπλά πέταλα και πιο σύνθετα άνθη.

 • Τρόπος πολλαπλασιασμού: Οι τουλίπες πολλαπλασιάζονται με βολβούς.
 • Εποχή φύτευσης και ανθοφορίας: Οι τουλίπες φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτώβριου και ανθίζουν Μάρτιο-Απρίλιο.
6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας
6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας

10. Υάκινθος (Ζουμπούλι)

Ο υάκινθος ή ζουμπούλι είναι ένα από τα ομορφότερα βολβώδη λουλούδια που διαθέτουν παράλληλα και ένα ξεχωριστό γλυκό άρωμα. Θα συναντήσουμε αρκετές ποικιλίες υάκινθου σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων από ροζέ, γαλάζιο, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο μέχρι και λευκό ενώ ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει και στο διατσέντο, μια πολύ αρωματική ποικιλία υάκινθου με λευκά άνθη.

 • Τρόπος πολλαπλασιασμού: Το ζουμπούλι πολλαπλασιάζεται με βολβό.
 • Εποχή φύτευσης και ανθοφορίας: Το ζουμπούλι φυτεύεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και ανθίζει Μάρτιο – Απρίλιο.
Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα
Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα
Διαφήμιση

Ποιοι βολβοί λουλουδιών φυτεύονται την εποχή της άνοιξης

Οι καλοκαιρινοί βολβοί λουλουδιών ή βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης όπως λέγονται, φυτεύονται την άνοιξη και ανθίζουν μέσα στο καλοκαίρι. Ορισμένοι βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης ανθίζουν προς τα τέλη του καλοκαιριού και μας δίνουν λουλούδια που αντέχουν μέχρι το φθινόπωρο. Οι καλοκαιρινοί βολβοί είναι ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες και πρέπει να φυτεύονται αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα.

1. Γλαδιόλα

Η γλαδιόλα είναι εντυπωσιακό βολβώδες λουλούδι που ξεχωρίζει για τα σπαθοειδή, μυτερά φύλλα της, πράσινου χρώματος, και για τα εντυπωσιακά άνθη της, διατεταγμένα κατά μήκος σε ανθοφόρο βλαστό που μπορεί να ξεπεράσει και το ένα μέτρο σε ύψος. Τα λουλούδια της γλαδιόλας διαθέτουν ποικιλία χρωμάτων όπως λευκό, κίτρινο, ιώδες, μωβ, κόκκινο και πορτοκαλί ενώ επίσης υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες γλαδιόλας.

 • Τρόπος πολλαπλασιασμού: Η γλαδιόλα πολλαπλασιάζεται με κορμό, ένα είδος υπόγειου βολβού με χαρακτηριστικό σχήμα.
 • Εποχή φύτευσης και ανθοφορίας: Φυτεύεται την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου και ανθίζει Ιούνιο – Αύγουστο.
Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

2. Κάλλα

Η κάλλα είναι αγαπημένο βολβώδες φυτό με πανέμορφα λουλούδια, τα κρίνα, που θυμίζουν τρομπέτα και ξεπροβάλλουν ανάμεσα από μεγάλα πράσινα λογχοειδή φύλλα. Αν και η πιο γνωστή ποικιλία κάλλας είναι αυτή που έχει λευκά άνθη και είναι γνωστή ως κρίνος της Παναγίας, υπάρχουν πολλές ακόμα πανέμορφες ποικιλίες κάλλας με εντυπωσιακά χρώματα όπως κίτρινο, ροζ, μωβ, κόκκινο ακόμα και πορφυρό.

 • Τρόπος πολλαπλασιασμού: Η κάλλα πολλαπλασιάζεται με ρίζωμα.
 • Εποχή φύτευσης και ανθοφορίας: Η κάλλα φυτεύεται την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου και ανθίζει Ιούνιο – Αύγουστο.
Κάλλα, ένας υπέροχος και ανθεκτικός κρίνος
Κάλλα, ένας υπέροχος και ανθεκτικός κρίνος

3. Κάννα

Η κάννα είναι ένα τροπικό βολβώδες φυτό με εντυπωσιακά χρωματιστά λουλούδια και μεγάλα λεπτά χαρακτηριστικά φύλλα με πράσινο ή καφέ-κοκκινωπό χρώμα που βγαίνουν από ένα κεντρικό βλαστό. Θα συναντήσουμε κυρίως ποικιλίες κάννας με κίτρινα, πορτοκαλί ή κόκκινα λουλούδια ενώ υπάρχουν και ποικιλίες με δίχρωμα λουλούδια σε πολύ ενδιαφέροντες συνδυασμούς.

 • Τρόπος πολλαπλασιασμού: Η κάννα πολλαπλασιάζεται με ρίζωμα.
 • Τρόπος φύτευσης και ανθοφορίας: Η κάννα φυτεύεται την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου και ανθίζει Ιούνιο-Σεπτέμβριο.
καννα λουλουδι φροντιδα
Κάννα, ένα εξωτικό λουλούδι με εντυπωσιακά φύλλα

4. Λίλιουμ

Τα λίλιουμ είναι από τα πιο δημοφιλή βολβώδη λουλούδια που ξεχωρίζει η ανθοφορία τους με τα μεγάλα και εντυπωσιακά κρίνα τους. Τα λουλούδια των λίλιουμ έχουν διάφορα σχήματα και τα συναντάμε σε μορφή κυπέλλου, καμπάνας ή τρομπέτας, ενώ διαθέτουν και πολλά χρώματα από άσπρο και ροζέ μέχρι πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο.

 • Τρόπος πολλαπλασιασμού: Τα λίλιουμ πολλαπλασιάζονται με βολβό.
 • Εποχή φύτευσης και ανθοφορίας: Κάποιες ποικιλίες λίλιουμ φυτεύονται φθινόπωρο (Σεπτέμβριο-Νοέμβριο) όπως ο παρθενόκρινος και ανθίζουν την άνοιξη (Μάρτιο-Μάιο) και άλλες που φυτεύονται Φεβρουάριο – Μάρτιο και ανθίζουν το καλοκαίρι (Ιούνιο – Ιούλιο).
Λίλιουμ, εντυπωσιακοί κρίνοι σε γλάστρα και στον κήπο
Λίλιουμ, εντυπωσιακοί κρίνοι σε γλάστρα και στον κήπο

5. Ντάλια

Η ντάλια είναι ένα μαγευτικό φυτό με κονδυλώδεις ρίζες, που εντυπωσιάζει με τα υπέροχα λουλούδια του. Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες ντάλιας με διαφορετικά ύψη βλαστού, από ύψος μισού μέτρου μέχρι και δυο μέτρων, με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη λουλουδιού, σε απίστευτα χρώματα, από λευκό, κρεμ, κίτρινο, μέχρι ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ κόκκινο.

 • Τρόπος πολλαπλασιασμού: Η ντάλια πολλαπλασιάζεται με κονδυλώδεις ρίζες που θυμίζουν σχήμα πατάτας.
 • Εποχή φύτευσης και ανθοφορίας: Η ντάλια φυτεύεται Μάρτιο – Μάιο και ανθίζει Ιούνιο – Αύγουστο.
Ντάλιες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Ντάλιες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

6. Παιώνια

Η παιώνια είναι ένα εντυπωσιακό βολβώδες φυτό που φυτεύεται με ριζώματα και μας δίνει υπέροχα μεγάλα λουλούδια. Υπάρχουν πολλά είδη παιώνιας από χαμηλά ποώδη μέχρι θαμνώδη και δεντρώδη που φτάνουν σε ύψος 2 μέτρων. Η παιώνια διαθέτει μεγάλα γυαλιστερά φύλλα που έχουν μικρές προεξοχές, ενώ τα αρωματικά λουλούδια της φτάνουν σε διάμετρο 10 εκατοστών, με χρώματα όπως άσπρο, κίτρινο, κόκκινο, μωβ και ροζ.

 • Τρόπος πολλαπλασιασμού: Η παιώνια πολλαπλασιάζεται με ριζώματα.
 • Εποχή φύτευσης και ανθοφορίας: Φυτεύεται Μάρτιο-Απρίλιο και ανθίζει Μάιο-Ιούλιο.
παιωνια φροντιδα
Παιώνια, συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο
Διαφήμιση

Πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών στον κήπο και σε γλάστρα;

Για να φυτέψουμε έναν όμορφο κήπο με βολβώδη λουλούδια, θα πρέπει να κάνουμε ένα σχέδιο φύτευσης, να επιλέξουμε τις κατάλληλες θέσεις φύτευσης και να προσέξουμε να φυτέψουμε σωστά. Επίσης, θα πρέπει να κάνουμε σωστό πότισμα, να βάλουμε λίπασμα μόνο όταν χρειάζεται καθώς και να τα προστατέψουμε από έντομα και ασθένειες. Παρακάτω, παραθέτουμε αναλυτικά τις πιο σημαντικές συμβουλές για την φύτευση και την φροντίδα των βολβωδών φυτών:

– Πώς σχεδιάζουμε έναν κήπο με βολβώδη φυτά

Τα βολβώδη λουλούδια είναι πολύ πιο εντυπωσιακά όταν φυτεύονται σε συστάδες, ομαδοποιημένα πολλά μαζί. Φροντίζουμε να φυτεύουμε λουλούδια που ανθίζουν πιο νωρίς μαζί με άλλα που ανθίζουν αργότερα, προκειμένου να έχουμε λουλούδια στον κήπο μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όταν φυτεύουμε σε παρτέρια, τοποθετούμε μπροστά τα πιο χαμηλά φυτά και πίσω τους τα πιο ψηλά για να έχουμε πιο όμορφο αποτέλεσμα. Διαλέγουμε προσεκτικά τα χρώματα των λουλουδιών, προκειμένου να ταιριάζουν μεταξύ τους, καθώς και με τον χώρο στον οποίο τα φυτεύουμε.

– Ποιες θέσεις είναι κατάλληλες για την φύτευση των βολβών

Οι βολβοί φυτεύονται σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά σημεία στον κήπο καθώς τα φυτά χρειάζονται αρκετή ηλιοφάνεια για να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέγουμε προστατευμένες θέσεις καθώς τα λουλούδια τους είναι ευαίσθητα στους δυνατούς ανέμους. Αν φυτεύουμε βολβούς σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι, προτιμούμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

– Πώς φυτεύουμε τους βολβούς στο χώμα και σε τι βάθος

Προσέχουμε να τοποθετούμε τους βολβούς στο σωστό βάθος ανάλογα με το είδος του βολβού που φυτεύουμε και με τη “μύτη” του βολβού να κοιτάει προς τα πάνω. Αν τους βάλουμε πολύ βαθιά, θα αργήσουν να αναπτυχθούν ή μπορεί να μην αναπτυχθούν καθόλου. Αν φυτευθούν επιφανειακά, η νεαρή βλάστηση των βολβών θα βγει νωρίτερα από το έδαφος με κίνδυνο να καταστραφεί πρόωρα.

Το βάθος φύτευσης των βολβών κυμαίνεται μεταξύ 5-15 εκατοστών, ανάλογα το είδος του λουλουδιού και το μεγέθος του βολβού. Ένας εμπειρικός κανόνας είναι να φυτεύουμε τον βολβό σε βάθος που αντιστοιχεί 2 με 3 φορές στο ύψος του. Αφού φυτέψουμε τους βολβούς, τους καλύπτουμε με χώμα και ποτίζουμε ελαφρά, ώστε το χώμα τους να είναι σχετικά υγρό.

– Πόσο συχνά χρειάζονται πότισμα οι βολβοί των λουλουδιών;

Κατά την φύτευση, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα των βολβών, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν και να μην φυτρώσουν. Μετά το φύτρωμα, όταν τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται, ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δυο φορές την εβδομάδα κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

– Τι λίπασμα και πόσο συχνά βάζουμε στους βολβούς λουλουδιών

Οι ανάγκες των βολβωδών φυτών σε λίπανση και θρεπτικά στοιχεία είναι σχετικά περιορισμένες. Συνήθως, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας πλήρους λιπάσματος, κατά την φύτευση των βολβωδών φυτών, όταν εκπτυχθούν τα πρώτα φύλλα και κατά την ανάπτυξη του ανθοφόρου βλαστού. Η υπερβολική λίπανση των βολβωδών φυτών μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ανθοφορία και σάπισμα στο βολβό.

– Πώς προστατεύουμε τα βολβώδη λουλούδια από ασθένειες και έντομα

Οι φθινοπωρινοί βολβοί είναι σχετικά ανθεκτικοί σε προσβολές από ασθένειες και έντομα σε αντίθεση με τους καλοκαιρινούς βολβούς που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία. Για την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες, μπορούμε να ψεκάζουμε το φύλλωμα των βολβωδών φυτών με διάλυμα μαγειρικής σόδας καθώς και να κάνουμε πότισμα της ρίζας με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

Επίσης, για την προστασία των βολβωδών λουλουδιών από το έντομο της μελίγκρας και του θρίπα καθώς και τον τετράνυχο που προσβάλλουν τα βολβώδη λουλούδια ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα τριμμένου σαπουνιού, μία φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Διαφήμιση

Πώς διατηρούμε τους βολβούς για την επόμενη χρονιά;

Για να διατηρήσουμε τους βολβούς των λουλουδιών και την επόμενη χρονιά και να εξασφαλίσουμε μία πλούσια ανθοφορία, ακολουθούμε προσεκτικά τις παρακάτω συμβουλές :

 • Μόλις ξεραθεί το άνθος των βολβωδών φυτών μέσα στην άνοιξη αν πρόκειται για φθινοπωρινούς βολβούς ή μέσα στο φθινόπωρο αν πρόκειται για ανοιξιάτικους, διακόπτουμε το πότισμα και βγάζουμε σταδιακά τους βολβούς από το χώμα.
 • Στη συνέχεια καθαρίζουμε τους βολβούς, απομακρύνοντας τα χώματα και τους τοποθετούμε σε σκιερό χώρο με καλό αερισμό για να στεγνώσουν.
 • Αποθηκεύουμε τους βολβούς μέσα σε χάρτινα κουτιά και ανοίγουμε μικρές τρύπες για να μην έχει υγρασία και βλαστήσουν πρόωρα.
 • Διατηρούμε τους βολβούς των αγαπημένων μας λουλουδιών μέχρι το επόμενο φθινόπωρο ή άνοιξη για να τους ξαναφυτέψουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρες της βεράντας και του μπαλκονιού μας.

Για όσους δεν έχουν χρόνο και διάθεση να κάνουν την παραπάνω εργασία, μπορούν να αφήσουν τους βολβούς στον κήπο ή στη γλάστρα χωρίς να τους ποτίζουν και να περιμένουν να φυτρώσουν ξανά μόνοι τους μέχρι την επόμενη άνοιξη ή φθινόπωρο. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση ίσως έχουν απώλειες καθώς κάποιοι βολβοί μπορεί να σαπίσουν και να μην ξαναφυτρώσουν.

Κι ένα μυστικό για τα βολβώδη λουλούδια

Μερικά βολβώδη λουλούδια, όπως η αμαρυλλίδα και ο υάκινθος, έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται χωρίς χώμα, μόνο με νερό. Μπορούμε, λοιπόν, να τοποθετήσουμε τον βολβό σε ειδικό βάζο με στενό στόμιο, ώστε το κάτω μέρος του βολβού να έρχεται σε επαφή με το νερό. Σταδιακά, ο βολβός θα αναπτύξει ρίζα στο βάζο και θα μας χαρίσει την εντυπωσιακή ανθοφορία του.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (25)

 1. ευη
  16/01/2024

  Καλησπέρα! έχω φυτέψει βολβούς μούσκαρι. Ε΄νω εβγαλαν κανονικά πολύ μεγάλα φύλλα δεν ΄έβγαλαν καθόλου άνθος. Υπάρχει περίπτωση να βγάλουν αργ΄΄΄ότερα ή έχουν κάποιο θέμα οι βολβοί? Να σταματήσω το πότισμα για να ξεραθούν τα φύλλα και να τα ξαναφυτέψει του χρόνου για να βγάλουν ίσως το λουλούδι?

  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας?

  • Μείωσε το πότισμα και εξασφάλισε μία πιο ηλιοφανή θέση για το φυτό. Περίμενε μέχρι αρχές άνοιξης μήπως ανθίσει.

 2. Αντουαν
  07/03/2023

  Καλησπερα,θα ηθελα να σας αναφερω και την προσωπικη μου εμπειρια με τους βολβους.
  Τα τελευταια 4 χρονια οι ακριβοι βολβοι που έχω αγορασει( βολβοι αξιας απο 7-9 ευρω ο ενας)δεν ανθιζουν με εξαιρεση μια φορα.
  Αυτο που συμβαινει ειναι να ειτε να μην αναπτυσονται καθολου ειτε να κανουν πρασιναδα με φυλλα και να μην ανθιζουν.
  Φυτευονται στην σωστη εποχη,σε ηλιολουστο σημειο,με φρεσκο καλης ποιότητας φυτοχωμα εμπλουτισμενο με πληρες κοκκωδες λιπασμα για να μην τα καψω και βαζω και λιγο κομποστ.Τους φυτευω σε βαθος 2-3 ποντων.
  Η ερωτηση μου ειναι,αν φυλαξω τους βολβους αυτους και τους φυτεψω την επομενη χρονια θα ανθισουν?
  Υπαρχει περιπτωση στα φυτωρια να δινουν χαμηλης ποιοτητας η κατεστραμενιυς βολβους?
  Ειμαι βέβαιος οτι δεν θα εχει συμβει μονο σε εμενα αντιστοιχη περιπτωση.
  Ευχαριστω

  • Η ανθοφορία των βολβών εξαρτάται από πολλές συνθήκες όπως η ηλιοφάνεια, η υγρασία αλλά σχετίζεται και με την ποιότητα των βολβών, το μέγεθος, και την κατάσταση τους.

   • αντουαν
    07/03/2023

    Σας ευχαριστω για την αμεση απαντηση.
    Θεωρω οτι οι συνθηκες για τους βολβους μου ηταν πολυ καλες εως εξαιρετικες για τους λογους που προανεφερα. Στο σημειο που τους φυτευω υπαρχει ηλιοφανεια και το χωμα το κραταω σε υγρασια,σε ορισμενες περιπτωσει η αναπτυξη ηταν καλη αλλα δεν ανθιζανε.
    Οδηγουμε λοιπον στο συμπερασμα οτι εχει να κανει με την ποιοτητα των βολβων και το ερωτημα μου ειναι…πως μπορουμε να καταλαβουμε την ποιοτητα του βολβου ιδιως στην περιπτωση που ειναι συσκευασμενος.

    • Αρκετά δύσκολο να καταλάβεις την ποιότητα των βολβών. Σίγουρα το μέγεθος του βολβού είναι σημαντική παράμετρος καθώς και να είναι συνεκτικός ο βολβός.

 3. Μιχαέλα
  20/05/2022

  Καλησπέρα , φύτεψα τον Οκτώβριο βολβούς αλλιουμ και ενώ φύτρωσαν κ μεγάλωναν αβίαστα, ξαφνικά σταμάτησε η ανάπτυξη τους και τα φύλλα τους στις άκρες έχουν γίνει πολύ ανοικτό κίτρινο .το έκοψα το τμήμα αυτό αλλά ξαναέγινε κίτρινο . Το έχω σε ηλιοφανές σημείο και θεωρώ ότι δεν το εχω ποτίσει υπερβολικά . Έβαλα κάποιες φορές λιπασμα αλλά μετά από αυτή την πορεία του δεν έχω ξαναβάλει.

 4. Δώρα
  17/04/2022

  Καλησπέρα σας!
  Κάθε πότε ρίχνουμε λίπασμα στους βολβούς (παρθενόκρινοι, αμαρρυλίδες,κάνες κ.α σε γλάστρες);
  Έριξα πριν από δεκαπέντε μέρες το 20-20-20.
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Καλημέρα Δώρα. Μπορείς να βάζεις λίπασμα κάθε 2-3 εβδομάδες και να το σταματάς όταν αρχίζει η ανθοφορία τους.

 5. Γιούλη
  28/01/2022

  Καλησπέρα! Αγόρασα ναρκισσο κ υακυνθο. Για την ακρίβεια οι βολβός έχουν σκάσει ήδη κ έχουν φύλλα. Πότε είναι κατάλληλη εποχή να τα κανω μεταφυτευση; Βασικά ποιον μήνα να το κάνω;

  • Καλημέρα Γιούλη. Κάνε τη μεταφύτευση στις αρχές του Μάρτη, πριν ανοίξει σε στάδιο που το μπουμπούκι είναι ακόμα κλειστό.

 6. Βαγγέλης
  19/10/2021

  Καλησπέρα. Να προσθέσω ότι ένας από τους εχθρούς των βολβωδών φυτών όταν τα φυτεύουμε στο έδαφος είναι και τα ποντίκια, δεν έχω δει π.χ. τουλίπες να αναπτύσσονται όποτε τις φύτεψα ενώ νάρκισσοι, ίρις κ.α. φαίνεται ότι δεν είναι του γούστου τους και από χρόνια ανθίζουν στο ίδιο μέρος στο οποίο τα φύτεψα και μάλιστα απλώνονται σιγά-σιγά. Για να αποφύγουμε αυτή την περίπτωση η λύση είναι να βάζουμε τέτοιους βολβούς σε γλάστρα.

  • Kαλησπέρα Βαγγέλη. Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας την εμπειρία σου για την καλλιέργεια των βολβών.

 7. Αντώνης
  09/04/2021

  Καλημέρα!
  Θα ήθελα να ρωτήσω πότε διακόπτω το πότισμα για τους βολβούς και πότε τους βγάζω απο την γλάστρα;

  Κάποιοι έβγαλαν λίγα φυλλα και οχι άνθος, κάποιοι μόνο τεράστια φυλλα και κάποιους μαράνθηκε το άνθος αλλά τα φύλλα όχι.

  Πρέπει να σταματήσω το πότισμα και να αφήσω τα φυλλα να μαρανθουν φυσικά για να τραφεί ο βολβος;

  Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Αντώνη. Ναι, καλό είναι να σταματήσεις το πότισμα να μαραθούν τα φύλλα και στη συνέχεια να βγάλεις τους βολβούς.

 8. Μπαμπης Καρασαββιδης
  17/04/2020

  Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη. Μια διευκρίνιση σχετικά με τους βολβούς θα ήθελα σας παρακαλώ. Μερικοί από τους βολβούς που φύτεψα το φθινόπωρο είτε έβγαλαν μόνο φύλλα χωρίς να ανθίσουν,είτε δεν φύτρωσαν καθόλου. Προτείνετε να τους κρατήσω;Ύπαρχει περίπτωση να ανθίσουν την επόμενη χρονιά;Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  • Κρατήστε μόνο αυτούς που φύτρωσαν και φυτέψτε τους σε πιο ηλιοφανές μέρος και προσέξτε το υπερβολικό πότισμα.

 9. BeeBee
  09/04/2020

  Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη και καλή Σαρακοστή. Θα ήθελα τα φώτα σας. Φύτεψα τον Φλεβάρη βολβούς από τουλίπες και ζουμπούλια. Πριν δέκα μέρες άρχισαν την ανθοφορία. Παρατήρησα όμως ότι τα ζουμπούλια μου ενώ ανθίζουν, μέσα στην εβδομάδα το άνθος μαραίνεται και μένει υγειές μόνο το πράσινο στέλεχος. Οι δε τουλίπες μου το ίδιο. Υγειές πράσινο στέλεχος αλλά το άνθος μαραίνεται γρήγορα. Τι φταίει; Λίπασμα δεν έχω ρίξει ακόμα. Φταίει ο καιρός που την μέρα έχει ζέστη και την βράδυ κρύο; Το μπαλκόνι που είναι σκιερό; Μήπως φύτεψα πολύ αργά τους βολβούς; Ευχαριστώ πολύ.

 10. ΕλενΑ
  17/03/2020

  Οι βολβοί που ανθίζουν στο νερό είναι δυνατόν να ανθίσουν και την επόμενη χρονιά ??

  • Καλημέρα Έλενα. Βεβαίως, μόλις ξεραθεί το λουλούδι τους, τους απομακρύνουμε από το νερό, τους αφήνουμε στην σκιά λίγες μέρες για να στεγνώσουν και μετά τους αποθηκεύουμε.

 11. Πέτρος
  11/03/2020

  Πολύ ωραίο το άρθρο σας αυτό. Ηθελα μα σας ρωτήσω για την παιώνια. Βρήκα βολβούς αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο μυστικό ή απλά αν πρεπει να ακολουθήσω τις οδηγίες που αναγράφονται.

  • Καλησπέρα Πέτρο. Η παιώνια είναι ένα εντυπωσιακό βολβώδες φυτό. Κατάλληλη εποχή φύτευσης των βολβών είναι την περίοδο της άνοιξης σε ημισκιερά μέρη. Σύντομα, θα έχουμε αναλυτικό άρθρο για την καλλιέργεια και την φροντίδα της παιώνιας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *