Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών

Βολβώδη λουλούδια, μία ξεχωριστή κατηγορία καλλωπιστικών φυτών που περιλαμβάνει ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια με υπέροχα χρώματα και πανέμορφα άνθη. Οι βολβοί των λουλουδιών φυτεύονται κάθε χρόνο την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι για να μας χαρίσουν την εντυπωσιακή ανθοφορία τους μερικούς μήνες αργότερα.

Η φύτευση βολβών είναι μία ιδιαίτερα ευχάριστη κηπουρική πρακτική που μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε τα αγαπημένα μας φυτά σε όλα τα στάδια του βιολογικού κύκλου και της ανάπτυξης του, από το πρώτο στάδιο και τη βλάστηση, μέχρι την ανάπτυξη, την ανθοφορία και την επιστροφή ξανά στο στάδιο του βολβού. Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε ποια λουλούδια φυτεύονται με βολβούς, ποια είναι η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση των βολβών, πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών και τι φροντίδα χρειάζονται για να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

Ποια λουλούδια φυτεύονται με βολβούς;

Στα λουλούδια που φυτεύονται με βολβό ανήκουν ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά φθινοπωρινά και ανοιξιάτικα λουλούδια. Με βολβούς φυτεύεται η τουλίπα, η ντάλια, το λίλιουμ, η φρέζια, η γλαδιόλα, η αμαρυλλίδα, η ανεμώνη, ο κρόκος, η ίριδα, το κυκλάμινο, ο νάρκισσος, η νεραγκούλα, ο υάκινθος, η κάλλα και η κάννα.

Τα βολβώδη φυτά διαθέτουν τροποποιημενους βλαστούς ή ρίζες, για να αποθηκεύουν θρεπτικές ουσίες. Aυτά είναι σημαντικά μέρη του φυτού, απαραίτητα και για τον πολλαπλασιασμό τους έτσι ώστε να φυτρώνουν ξανά κάθε χρόνο.

Αν και συνήθως τα ειδικά όργανα αυτά τα ομαδοποιούμε όλα στην κατηγορία των «βολβών», στην πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους και χωρίζονται σε βολβούς, κόνδυλους, ριζώματα, σαρκώδεις ρίζες και κορμούς ανάλογα την μορφή τους και τον τρόπο λειτουργίας.

Τα βολβώδη λουλουδιά διαχωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με την εποχή φύτευσης. Υπάρχουν δηλαδή οι χειμωνιάτικοι βολβοί και οι καλοκαιρινοί βολβοί λουλουδιών.

Ποιοι βολβοί λουλουδιών φυτεύονται την εποχή του φθινοπώρου

Οι χειμωνιάτικοι βολβοί λουλουδιών ή βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης όπως ονομάζονται, φυτεύονται φθινόπωρο και παραμένουν στο έδαφος μέχρι να ανθίσουν στα τέλη του χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη. Οι χειμωνιάτικοι βολβοί χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετές εβδομάδες προκειμένου να βγουν από τον λήθαργο και να αναπτυχθούν για να μας δώσουν πλούσια ανθοφορία.

1. Φρέζια

 • Οι φρέζιες πολλαπλασιάζονται με κορμούς.
 • Φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου και ανθίζουν Μάρτιο – Απρίλιο
Φρέζια, συμβουλές για φύτευση και φρόντιδα
Φρέζια, συμβουλές για φύτευση και φρόντιδα

2. Αμαρυλλίδα

 • Οι αμαρυλλίδες πολλαπλασιάζονται με βολβούς.
 • Φυτεύονται την περίοδο Σεπτέμβριου – Νοεμβρίου και ανθίζουν Μάρτιο – Μάιο. 
Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι
Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

3. Ανεμώνα

 • Οι ανεμώνες πολλαπλασιάζονται με κόνδυλους.
 • Φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου και ανθίζουν Μάρτιο – Απρίλιο.
Ανεμώνη, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Ανεμώνη, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

4. Κρόκος

 • Ο κρόκος πολλαπλασιάζεται με κορμούς.
 • Φυτεύεται την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου και ανθίζει Φεβρουάριο – Μάρτιο. Υπαρχει και η εδώδιμη ποικιλια κρόκου που φυτεύεται άνοιξη και ανθίζει μέσα στο καλοκαίρι.
Συμβουλές φροντίδας για τον κρόκο
Συμβουλές φροντίδας για τον κρόκο

5. Ίριδα

 • Η ίριδα πολλαπλασιάζεται είτε με βολβούς είτε με ριζώματα.
 • Φυτεύεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου και ανθίζει Μάρτιο – Απρίλιο.
Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό
Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό

6. Κυκλάμινο

 • Τα κυκλάμινα πολλαπλασιάζονται με κόνδυλους.
 • Φυτεύονται την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου και ανθίζουν Νοέμβριο – Ιανουάριο.
Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο
Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

7. Νάρκισσος (ζαμπάκι ή μανουσάκι)

 • Οι νάρκισσοι πολλαπλασιάζονται με βολβούς.
 • Φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και ανθίζουν Φεβρουάριο – Απρίλιο.
Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα
Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα

8. Νεραγκούλα

 • Η νεραγκούλα πολλαπλασιάζεται με κονδυλώδεις ρίζες.
 • Φυτεύεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και ανθίζει Μάρτιο – Απρίλιο.
Νεραγκούλα: Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Νεραγκούλα: Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

9. Τουλίπα

 • Οι τουλίπες πολλαπλασιάζονται με βολβούς.
 • Φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτώβριου και ανθίζουν Μάρτιο-Απρίλιο.
6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας
6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας

10. Υάκινθος (Ζουμπούλι)

 • Ο υάκινθος πολλαπλασιάζεται με βολβό.
 • Φυτεύεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και ανθίζει Μάρτιο – Απρίλιο.
Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα
Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα
Διαφήμιση

Ποιοι βολβοί λουλουδιών φυτεύονται την εποχή της άνοιξης

Οι καλοκαιρινοί βολβοί λουλουδιών ή βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης όπως λέγονται, φυτεύονται την άνοιξη και ανθίζουν μέσα στο καλοκαίρι. Ορισμένοι βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης ανθίζουν προς τα τέλη του καλοκαιριού και μας δίνουν λουλούδια που αντέχουν μέχρι το φθινόπωρο. Οι καλοκαιρινοί βολβοί είναι ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες και πρέπει να φυτεύονται αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα.

1. Γλαδιόλα

 • Η γλαδιόλα πολλαπλασιάζεται με κορμό.
 • Φυτεύεται την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου και ανθίζει Ιούνιο – Αύγουστο.
Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

2. Κάλλα

 • Η κάλλα πολλαπλασιάζεται με ρίζωμα.
 • Φυτεύεται την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου και ανθίζει Ιούνιο – Αύγουστο.
Κάλλα, ένας υπέροχος και ανθεκτικός κρίνος
Κάλλα, ένας υπέροχος και ανθεκτικός κρίνος

3. Κάννα

 • Η κάννα πολλαπλασιάζεται με ρίζωμα.
 • Φυτεύεται την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου και ανθίζει Ιούνιο-Σεπτέμβριο.

4. Λίλιουμ

 • Τα λίλιουμ πολλαπλασιάζονται με βολβό.
 • Κάποιες ποικιλίες λίλιουμ φυτεύονται φθινόπωρο (Σεπτέμβριο-Νοέμβριο) όπως ο παρθενόκρινος και ανθίζουν την άνοιξη (Μάρτιο-Μάιο) και άλλες που φυτεύονται Φεβρουάριο – Μάρτιο και ανθίζουν το καλοκαίρι (Ιούνιο – Ιούλιο).
Λίλιουμ, εντυπωσιακοί κρίνοι σε γλάστρα και στον κήπο
Λίλιουμ, εντυπωσιακοί κρίνοι σε γλάστρα και στον κήπο

5. Ντάλια

 • Η ντάλια πολλαπλασιάζεται με κονδυλώδεις ρίζες.
 • Φυτεύεται Μάρτιο – Μάιο και ανθίζει Ιούνιο – Αύγουστο.
Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας για τις ντάλιες
Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας για τις ντάλιες

Πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών στον κήπο και σε γλάστρα;

Τα βολβώδη λουλούδια είναι πολύ πιο εντυπωσιακά όταν φυτεύονται σε συστάδες, ομαδοποιημένα πολλά μαζί. Φροντίζουμε να φυτεύουμε λουλούδια που ανθίζουν πιο νωρίς μαζί με άλλα που ανθίζουν αργότερα, προκειμένου να έχουμε λουλούδια στον κήπο μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν φυτεύουμε σε παρτέρια, τοποθετούμε μπροστά τα πιο χαμηλά φυτά και πίσω τους τα πιο ψηλά για να έχουμε πιο όμορφο αποτέλεσμα. Διαλέγουμε προσεκτικά τα χρώματα των λουλουδιών, προκειμένου να ταιριάζουν μεταξύ τους, καθώς και με τον χώρο στον οποίο τα φυτεύουμε. Οι βολβοί φυτεύονται σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά σημεία στον κήπο καθώς τα φυτά χρειάζονται αρκετή ηλιοφάνεια για να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους.

 • Πριν τη φύτευση

Είναι σημαντικό να επιλέγουμε προστατευμένες θέσεις καθώς τα λουλούδια τους είναι ευαίσθητα στους δυνατούς ανέμους. Αν φυτεύουμε βολβούς σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι, προτιμούμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

 • Κατά τη φύτευση

 Προσέχουμε να τοποθετούμε τους βολβούς στο σωστό βάθος ανάλογα με το είδος του βολβού που φυτεύουμε και με τη “μύτη” του βολβού να κοιτάει προς τα πάνω. Αν τους βάλουμε πολύ βαθιά, θα αργήσουν να αναπτυχθούν ή μπορεί να μην αναπτυχθούν καθόλου. Αν φυτευθούν επιφανειακά, η νεαρή βλάστηση των βολβών θα βγει νωρίτερα από το έδαφος με κίνδυνο να καταστραφεί πρόωρα. Το βάθος φύτευσης των βολβών κυμαίνεται μεταξύ 5-15 εκατοστών, ανάλογα το είδος του λουλουδιού και το μεγέθος του βολβού. Ένας εμπειρικός κανόνας είναι να φυτεύουμε τον βολβό σε βάθος που αντιστοιχεί 2 με 3 φορές στο ύψος του. Αφού φυτέψουμε τους βολβούς, τους καλύπτουμε με χώμα και ποτίζουμε ελαφρά, ώστε το χώμα τους να είναι σχετικά υγρό.

 • Τι πότισμα χρειάζονται οι βολβοί λουλουδιών

Κατά την φύτευση, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα των βολβών, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν και να μην φυτρώσουν. Μετά το φύτρωμα, όταν τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται, ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δυο φορές την εβδομάδα κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

 • Τι λίπασμα χρειάζονται οι βολβοί λουλουδιών

Σχετικά με τις ανάγκες των βολβωδών φυτών σε λίπανση, είναι σχετικά περιορισμένες. Συνήθως, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας πλήρους λιπάσματος, κατά την φύτευση των βολβωδών φυτών, όταν εκπτυχθούν τα πρώτα φύλλα και κατά την άνάπτυξη του ανθοφόρου βλαστού. Η υπερβολική λίπανση των βολβωδών φυτών μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ανθοφορία και σάπισμα στο βολβό.

 • Προστασία από ασθένειες και έντομα

Οι φθινοπωρινοί βολβοί είναι σχετικά ανθεκτικοί σε προσβολές από ασθένειες και έντομα σε αντίθεση με τους καλοκαιρινούς βολβούς που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία. Για την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες, μπορούμε να ψεκάζουμε το φύλλωμα των βολβωδών φυτών με διάλυμα μαγειρικής σόδας καθώς και να κάνουμε πότισμα της ρίζας με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού), διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό. Επίσης, για την προστασία από το έντομο της μελίγκρας και του θρίπα καθώς και τον τετράνυχο που προσβάλλουν τα βολβώδη λουλούδια ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα τριμμένου σαπουνιού, μία φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

Πώς διατηρούμε τους βολβούς για την επόμενη χρονιά;

Μόλις ξεραθεί το άνθος των βολβωδών φυτών μέσα στην άνοιξη αν πρόκειται για φθινοπωρινούς βολβούς ή μέσα στο φθινόπωρο αν πρόκειται για ανοιξιάτικους, διακόπτουμε το πότισμα και βγάζουμε σταδιακά τους βολβούς από το χώμα. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τους βολβούς, απομακρύνοντας τα χώματα και τους τοποθετούμε σε σκιερό χώρο με καλό αερισμό για να στεγνώσουν. Αποθηκεύουμε τους βολβούς μέσα σε χάρτινα κουτιά και ανοίγουμε μικρές τρύπες για να μην έχει υγρασία και βλαστήσουν πρόωρα. Έτσι διατηρουμε τους βολβούς των αγαπημένων μας λουλουδιών μέχρι το επόμενο φθινόπωρο ή άνοιξη για να τους ξαναφυτέψουμε. Διαφορετικά, μπορούμε να τους αφήσουμε στον κήπο ή στη γλάστρα χωρίς να τους ποτίζουμε και να περιμένουμε να φυτρώσουν ξανά μόνοι τους μέχρι την επόμενη άνοιξη ή φθινόπωρο. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση ίσως έχουμε απώλειες καθώς κάποιοι βολβοί σαπίσουν και δεν ξαναφυτρώσουν.

Κι ένα μυστικό για τα βολβώδη λουλούδια

Μερικά βολβώδη λουλούδια όπως η αμαρυλλίδα και ο υάκινθος, μπορεί να καλλιεργηθούν μέσα στο νερό σε ειδικά βάζα με στενό στόμιο, χωρίς την ύπαρξη χώματος, και να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (10)