εικόνα

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών

Βολβώδη λουλούδια, μία ξεχωριστή κατηγορία καλλωπιστικών φυτών που περιλαμβάνει ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια με υπέροχα χρώματα και πανέμορφα άνθη. Οι βολβοί των λουλουδιών φυτεύονται κάθε χρόνο την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι για να μας χαρίσουν την εντυπωσιακή ανθοφορία τους μερικούς μήνες αργότερα. Η φύτευση βολβών είναι μία ιδιαίτερα ευχάριστη κηπουρική πρακτική που μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε τα αγαπημένα μας φυτά σε όλα τα στάδια του βιολογικού κύκλου και της ανάπτυξης του, από το πρώτο στάδιο και τη βλάστηση, μέχρι την ανάπτυξη, την ανθοφορία και την επιστροφή ξανά στο στάδιο του βολβού. Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε ποια λουλούδια φυτεύονται με βολβούς, ποια είναι η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση των βολβών, πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών και τι φροντίδα χρειάζονται για να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

 

Ποια λουλούδια φυτεύονται με βολβούς;

 

Στα λουλούδια που φυτεύονται με βολβό ανήκουν ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά φθινοπωρινά και ανοιξιάτικα λουλούδια. Με βολβούς φυτεύεται η τουλίπα, η ντάλια, το λίλιουμ, η φρέζια, η γλαδιόλα, η αμαρυλλίδα, η ανεμώνη, ο κρόκος, η ίριδα, το κυκλάμινο, ο νάρκισσος, η νεραγκούλα, ο υάκινθος, η κάλλα και η κάννα. Τα βολβώδη φυτά διαθέτουν τροποποιημενους βλαστούς ή ρίζες, για να αποθηκεύουν θρεπτικές ουσίες. Aυτά είναι σημαντικά μέρη του φυτού, απαραίτητα και για τον πολλαπλασιασμό τους έτσι ώστε να φυτρώνουν ξανά κάθε χρόνο. Αν και συνήθως τα ειδικά όργανα αυτά τα ομαδοποιούμε όλα στην κατηγορία των «βολβών», στην πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους και χωρίζονται σε βολβούς, κόνδυλους, ριζώματα, σαρκώδεις ρίζες και κορμούς ανάλογα την μορφή τους και τον τρόπο λειτουργίας.

  

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε βολβούς λουλουδιών;

 

Τα βολβώδη λουλουδιά διαχωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με την εποχή φύτευσης.
 
– Χειμωνιάτικοι βολβοί ή φθινοπωρινής φύτευσης
 
Οι βολβοί αυτοί φυτεύονται φθινόπωρο και παραμένουν στο έδαφος μέχρι να ανθίσουν στα τέλη του χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη. Οι χειμωνιάτικοι βολβοί χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετές εβδομάδες προκειμένου να βγουν από τον λήθαργο και να αναπτυχθούν για να μας δώσουν πλούσια ανθοφορία.
 
– Καλοκαιρινή βολβοί ή ανοιξιάτικης φύτευσης
 
Οι βολβοί αυτοί φυτεύονται την άνοιξη και ανθίζουν μέσα στο καλοκαίρι. Ορισμένοι βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης ανθίζουν προς τα τέλη του καλοκαιριού και μας δίνουν λουλούδια που αντέχουν μέχρι το φθινόπωρο. Οι καλοκαιρινοί βολβοί είναι ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες και πρέπει να φυτεύονται αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα.

 


Ποιους βολβούς λουλουδιών φυτεύουμε το φθινόπωρο

 

Φρέζια

 
• Οι φρέζιες πολλαπλασιάζονται με κορμούς
• Φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου και ανθίζουν Μάρτιο – Απρίλιο
 

Φρέζια, συμβουλές για φύτευση και φρόντιδα
Φρέζια, συμβουλές για φύτευση και φρόντιδα

 

Αμαρυλλίδα

 
• Οι αμαρυλλίδες πολλαπλασιάζονται με βολβούς
• Φυτεύονται την περίοδο Σεπτέμβριου – Νοεμβρίου και ανθίζουν Μάρτιο – Μάιο
 

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι
Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

 

Ανεμώνα

 
• Οι ανεμώνες πολλαπλασιάζονται με κόνδυλους
• Φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου και ανθίζουν Μάρτιο – Απρίλιο
 

Ανεμώνη, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Ανεμώνη, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

 

Κρόκος

 
• Ο κρόκος πολλαπλασιάζεται με κορμούς
• Φυτεύεται την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου και ανθίζει Φεβρουάριο – Μάρτιο. Υπαρχει και η εδώδιμη ποικιλια κρόκου που φυτεύεται άνοιξη και ανθίζει μέσα στο καλοκαίρι.
 

Συμβουλές φροντίδας για τον κρόκο
Συμβουλές φροντίδας για τον κρόκο

 

Ίριδα

 
• Η ίριδα πολλαπλασιάζεται είτε με βολβούς είτε με ριζώματα
• Φυτεύεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου και ανθίζει Μάρτιο – Απρίλιο
 

Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό
Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό

 

Κυκλάμινο

 
• Τα κυκλάμινα πολλαπλασιάζονται με κόνδυλους
• Φυτεύονται την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου και ανθίζουν Νοέμβριο – Ιανουάριο
 

Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο
Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

 

Νάρκισσος (ζαμπάκι ή μανουσάκι)

 
• Οι νάρκισσοι πολλαπλασιάζονται με βολβούς
• Φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και ανθίζουν Φεβρουάριο – Απρίλιο
 

Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα
Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα

 

Νεραγκούλα

 
• Η νεραγκούλα πολλαπλασιάζεται με κονδυλώδεις ρίζες
• Φυτεύεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και ανθίζει Μάρτιο – Απρίλιο
 

Νεραγκούλα: Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Νεραγκούλα: Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

 

Τουλίπα

 
• Οι τουλίπες πολλαπλασιάζονται με βολβούς
• Φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτώβριου και ανθίζουν Μάρτιο-Απρίλιο
 

Φύτευση και φροντίδα τουλίπας σε γλάστρα
Φύτευση και φροντίδα τουλίπας σε γλάστρα

 

Υάκινθος (Ζουμπούλι)

 
• Ο υάκινθος πολλαπλασιάζεται με βολβό
• Φυτεύεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και ανθίζει Μάρτιο – Απρίλιο
 

Συμβουλές φροντίδας για τον υάκινθο
Συμβουλές φροντίδας για τον υάκινθο


  

Ποιους βολβούς λουλουδιών φυτεύουμε την άνοιξη

 

Γλαδιόλα

 
• Η γλαδιόλα πολλαπλασιάζεται με κορμό
• Φυτεύεται την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου και ανθίζει Ιούνιο – Αύγουστο
 

Φυτεύουμε τις γλαδιόλες
Φυτεύουμε τις γλαδιόλες

 

Κάλλα

 
• Η κάλλα πολλαπλασιάζεται με ρίζωμα
• Φυτεύεται την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου και ανθίζει Ιούνιο – Αύγουστο
 


Κάλλα, ένας υπέροχος και ανθεκτικός κρίνος
Κάλλα, ένας υπέροχος και ανθεκτικός κρίνος


 

Κάννα

 
• Η κάννα πολλαπλασιάζεται με ρίζωμα
• Φυτεύεται την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου και ανθίζει Ιούνιο-Σεπτέμβριο
 

Λίλιουμ

 
• Τα λίλιουμ πολλαπλασιάζονται με βολβό
• Κάποιες ποικιλίες λίλιουμ φυτεύονται φθινόπωρο (Σεπτέμβριο-Νοέμβριο) όπως ο παρθενόκρινος και ανθίζουν την άνοιξη (Μάρτιο-Μάιο) και άλλες που φυτεύονται Φεβρουάριο – Μάρτιο και ανθίζουν το καλοκαίρι (Ιούνιο – Ιούλιο)
 


Λίλιουμ, εντυπωσιακοί κρίνοι σε γλάστρα και στον κήπο
Λίλιουμ, εντυπωσιακοί κρίνοι σε γλάστρα και στον κήπο


 

Ντάλια

 
• Η ντάλια πολλαπλασιάζεται με κονδυλώδεις ρίζες
• Φυτεύεται Μάρτιο – Μάιο και ανθίζει Ιούνιο – Αύγουστο
 

Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας για τις ντάλιες
Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας για τις ντάλιες


 

Πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών στον κήπο και σε γλάστρα;

 

Τα βολβώδη λουλούδια είναι πολύ πιο εντυπωσιακά όταν φυτεύονται σε συστάδες, ομαδοποιημένα πολλά μαζί. Φροντίζουμε να φυτεύουμε λουλούδια που ανθίζουν πιο νωρίς μαζί με άλλα που ανθίζουν αργότερα, προκειμένου να έχουμε λουλούδια στον κήπο μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν φυτεύουμε σε παρτέρια, τοποθετούμε μπροστά τα πιο χαμηλά φυτά και πίσω τους τα πιο ψηλά για να έχουμε πιο όμορφο αποτέλεσμα. Διαλέγουμε προσεκτικά τα χρώματα των λουλουδιών, προκειμένου να ταιριάζουν μεταξύ τους, καθώς και με τον χώρο στον οποίο τα φυτεύουμε. Οι βολβοί φυτεύονται σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά σημεία στον κήπο καθώς τα φυτά χρειάζονται αρκετή ηλιοφάνεια για να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους.
 
– Πριν τη φύτευση
 
Είναι σημαντικό να επιλέγουμε προστατευμένες θέσεις καθώς τα λουλούδια τους είναι ευαίσθητα στους δυνατούς ανέμους. Αν φυτεύουμε βολβούς σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι, προτιμούμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.
 
– Κατά τη φύτευση
 
Προσέχουμε να τοποθετούμε τους βολβούς στο σωστό βάθος ανάλογα με το είδος του βολβού που φυτεύουμε και με τη «μύτη» του βολβού να κοιτάει προς τα πάνω. Αν τους βάλουμε πολύ βαθιά, θα αργήσουν να αναπτυχθούν ή μπορεί να μην αναπτυχθούν καθόλου. Αν φυτευθούν επιφανειακά, η νεαρή βλάστηση των βολβών θα βγει νωρίτερα από το έδαφος με κίνδυνο να καταστραφεί πρόωρα. Το βάθος φύτευσης των βολβών κυμαίνεται μεταξύ 5-15 εκατοστών, ανάλογα το είδος του λουλουδιού και το μεγέθος του βολβού. Ένας εμπειρικός κανόνας είναι να φυτεύουμε τον βολβό σε βάθος που αντιστοιχεί 2 με 3 φορές στο ύψος του. Αφού φυτέψουμε τους βολβούς, τους καλύπτουμε με χώμα και ποτίζουμε ελαφρά, ώστε το χώμα τους να είναι σχετικά υγρό.

 
– Τι πότισμα χρειάζονται οι βολβοί λουλουδιών
 

Κατά την φύτευση, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα των βολβών, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν και να μην φυτρώσουν. Μετά το φύτρωμα, όταν τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται, ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δυο φορές την εβδομάδα κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.
 
– Τι λίπασμα χρειάζονται οι βολβοί λουλουδιών
 
Σχετικά με τις ανάγκες των βολβωδών φυτών σε λίπανση, είναι σχετικά περιορισμένες. Συνήθως, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας πλήρους λιπάσματος, κατά την φύτευση των βολβωδών φυτών, όταν εκπτυχθούν τα πρώτα φύλλα και κατά την άνάπτυξη του ανθοφόρου βλαστού. Η υπερβολική λίπανση των βολβωδών φυτών μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ανθοφορία και σάπισμα στο βολβό.

 
– Προστασία από ασθένειες και έντομα
 

Οι φθινοπωρινοί βολβοί είναι σχετικά ανθεκτικοί σε προσβολές από ασθένειες και έντομα σε αντίθεση με τους καλοκαιρινούς βολβούς που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία.Για την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες, μπορούμε να ψεκάζουμε το φύλλωμα των βολβωδών φυτών με διάλυμα μαγειρικής σόδας καθώς και να κάνουμε πότισμα της ρίζας με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού), διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό. Επίσης, για την προστασία από το έντομο της μελίγκρας και του θρίπα καθώς και τον τετράνυχο που προσβάλλουν τα βολβώδη λουλούδια ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα τριμμένου σαπουνιού, μία φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

  

Πως διατηρούμε τους βολβούς για την επόμενη χρονιά;

 

Μόλις ξεραθεί το άνθος των βολβωδών φυτών μέσα στην άνοιξη αν πρόκειται για φθινοπωρινούς βολβούς ή μέσα στο φθινόπωρο αν πρόκειται για ανοιξιάτικους, διακόπτουμε το πότισμα και βγάζουμε σταδιακά τους βολβούς από το χώμα. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τους βολβούς, απομακρύνοντας τα χώματα και τους τοποθετούμε σε σκιερό χώρο με καλό αερισμό για να στεγνώσουν. Αποθηκεύουμε τους βολβούς μέσα σε χάρτινα κουτιά και ανοίγουμε μικρές τρύπες για να μην έχει υγρασία και βλαστήσουν πρόωρα. Έτσι διατηρουμε τους βολβούς των αγαπημένων μας λουλουδιών μέχρι το επόμενο φθινόπωρο ή άνοιξη για να τους ξαναφυτέψουμε. Διαφορετικά, μπορούμε να τους αφήσουμε στον κήπο ή στη γλάστρα χωρίς να τους ποτίζουμε και να περιμένουμε να φυτρώσουν ξανά μόνοι τους μέχρι την επόμενη άνοιξη ή φθινόπωρο. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση ίσως έχουμε απώλειες καθώς κάποιοι βολβοί σαπίσουν και δεν ξαναφυτρώσουν.

 

Κι ένα μυστικό για τα βολβώδη λουλούδια

 

Μερικά βολβώδη λουλούδια όπως η αμαρυλλίδα και ο υάκινθος, μπορεί να καλλιεργηθούν μέσα στο νερό σε ειδικά βάζα με στενό στόμιο, χωρίς την ύπαρξη χώματος, και να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Τα πιο όμορφα λουλούδια της άνοιξης
Φυτά εξωτερικού χώρου που ομορφαίνουν τον κήπο μας
Υπέροχα λουλούδια για μπαλκόνι
Τα πιο όμορφα λουλούδια του χειμώνα
Τα πιο όμορφα λουλούδια του φθινοπώρου
Φυτά που ανθίζουν συνεχόμενα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
Λουλούδια με έντονο άρωμα
Φυτά που αντέχουν στο κρύο
Φυτά που θέλουν λίγο νερό
Φυτά για εδαφοκάλυψη
Φυτά που αντέχουν στη σκιά
Φυτά ανθεκτικά στον ήλιο και τη ζέστη
Αγαπημένα λουλούδια από τις αυλές των γιαγιάδων μας
Φυτά για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
Μπαμπης Καρασαββιδης 17 Απριλίου 2020

Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη. Μια διευκρίνιση σχετικά με τους βολβούς θα ήθελα σας παρακαλώ. Μερικοί από τους βολβούς που φύτεψα το φθινόπωρο είτε έβγαλαν μόνο φύλλα χωρίς να ανθίσουν,είτε δεν φύτρωσαν καθόλου. Προτείνετε να τους κρατήσω;Ύπαρχει περίπτωση να ανθίσουν την επόμενη χρονιά;Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
BeeBee 9 Απριλίου 2020

Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη και καλή Σαρακοστή. Θα ήθελα τα φώτα σας. Φύτεψα τον Φλεβάρη βολβούς από τουλίπες και ζουμπούλια. Πριν δέκα μέρες άρχισαν την ανθοφορία. Παρατήρησα όμως ότι τα ζουμπούλια μου ενώ ανθίζουν, μέσα στην εβδομάδα το άνθος μαραίνεται και μένει υγειές μόνο το πράσινο στέλεχος. Οι δε τουλίπες μου το ίδιο. Υγειές πράσινο στέλεχος αλλά το άνθος μαραίνεται γρήγορα. Τι φταίει; Λίπασμα δεν έχω ρίξει ακόμα. Φταίει ο καιρός που την μέρα έχει ζέστη και την βράδυ κρύο; Το μπαλκόνι που είναι σκιερό; Μήπως φύτεψα πολύ αργά τους βολβούς; Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
ΕλενΑ 17 Μαρτίου 2020

Οι βολβοί που ανθίζουν στο νερό είναι δυνατόν να ανθίσουν και την επόμενη χρονιά ??

Απάντηση
σχολιαστής
Πέτρος 11 Μαρτίου 2020

Πολύ ωραίο το άρθρο σας αυτό. Ηθελα μα σας ρωτήσω για την παιώνια. Βρήκα βολβούς αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο μυστικό ή απλά αν πρεπει να ακολουθήσω τις οδηγίες που αναγράφονται.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Μαρτίου 2020

    Καλησπέρα Πέτρο. Η παιώνια είναι ένα εντυπωσιακό βολβώδες φυτό. Κατάλληλη εποχή φύτευσης των βολβών είναι την περίοδο της άνοιξης σε ημισκιερά μέρη. Σύντομα, θα έχουμε αναλυτικό άρθρο για την καλλιέργεια και την φροντίδα της παιώνιας.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.