εικόνα

Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα

Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα

Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα

Εντυπωσιακή, με μεγάλα γυαλιστερά φύλλα δίνει άλλο αέρα στο σαλόνι του σπιτιού ή στο γραφείο μας. Μιλάμε για την καλαθέα, το δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου που καθηλώνει με το μέγεθος των φύλλων, στενόμακρα ή στρογγυλά, σε διάφορους χρώματικούς συνδιασμούς και όμορφα ριγέ σχέδια. Υπάρχουν πολλά είδη καλαθέας για να επιλέξουμε όπως η καλαθέα μακογιάνα (Calathea makoyana) με φύλλα σε πράσινο-κόκκινες αποχρώσεις, η καλαθέα ορνάτα (Calathea ornata) με στενόμακρα πρασινο-ροζέ φύλλα και η καλαθέα κροκάτα (Calathea crocata) με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί και κίτρινα λουλούδια. Πέραν της μεγάλης καλλωπιστικής της αξίας, η καλαθέα είναι από τα φυτά που έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τον άερα στο χώρου που βρίσκονται.

 

Τι συνθήκες χρειάζεται η καλαθέα για να αναπτυχθεί;

 

Η καλαθέα ευδοκιμεί σε εσωτερικούς χώρους που δεν κτυπά άμεσα το απευθείας ηλιακό φως γιατί θα προκαλέσει εγκαύματα στο φύλλωμα. Επιλέγουμε φωτεινά σημεία κοντα σε παράθυρο που προστατεύονται από μία λεπτή κουρτίνα. Η καλαθέα χρειάζεται περιβάλλον με υψηλή ηγρασία, προστατευμένο από ρεύματα του αέρα. Επιλέγουμε γλάστρα διαμέτρου 20-30 εκατοστά για την πρώτη ανάπτυξη της καλαθέας και προμηθευόμαστε εμπλουτισμένο φυτόχωμα με περλίτη για να συγκατεί μια σχετική υγρασία. Η προσθήκη στρώση χαλικιού ή βότσαλων στη βάση της γλάστρας βοηθά σε κάθε περίπτωση στην καλύτερη αποστράγγιση. Αν δούμε ρίζες να έξέρχονται του χώματος, σήμαίνει ότι το φυτό μας χρειάζεται άμεσα μεταφύτευση. Aν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καλαθέα πολλαπλασιάζεται με διαίρεση των ριζωμάτων της.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλαθέα;

 

H καλαθέα θέλει συχνό πότισμα πότισμα για να μπορέσει να έχει καλή ανάπτυξη. Ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα άνοιξη και φθινόπωρο ενώ τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες κάθε 3-4 μέρες. Βέβαια θα πρέπει να προσέξουμε καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει μάρανση στα φύλλα της καλαθέας. Είναι απαραίτητο, σε περίοδο καύσωνα, να κάνουμε ψεκασμούς του φυλλώματος με απεσταγμένο νερό για να αυξήσουμε την υγρασία του χώρου και να αποφύγουμε χαρακτηριστικό καφέτιασμα στις άκρες των φύλλων λόγω ξηρότητας. Ως προς τη λιπανση, βοηθάει την ανάπτυξη και τον ένονο χρωματισμό του φυλλώματος, η προσθήκη λιπάσματος για πράσινα φυτά, κάθε μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου.

 

Κι ένα μυστικό για τη φροντίδα της καλαθέας

 

Kαθαρίζουμε μια φορά τη βδομάδα με ένα βρεγμένο πανάκι τα φύλλα της καλαθέας, για να απομακρύνουμε τη σκόνη που κάθεται πάνω και έτσι διατηρούμε υγιές το φύλλωμά της. Συμπληρωματικά την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου μπορούμε να ψεκάζουμε με ειδικά σπρέυ που κυκλοφορούν στο εμπόριο για να διατηρούνται γυαλιστερά τα φύλλα της καλαθέας και να μην κάθεται εύκολα σκόνη. Αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιούμε την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς λόγω υψηλών θερμοκρασιών, ίσως στρεσαριστεί το φυτό μας.

 

Περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα περισσότερων φυτών εσωτερικού χώρου στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει
 
8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι
6 φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται πολύ φως
Συμβουλές φροντίδας για τα φυτά εσωτερικού χώρου
5 μυστικά για τη μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Πόθος, ένα κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου
Zαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Mονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και στο γραφείο
Καλαγχόη, στον κήπο και στο σπίτι
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Κέντια, ένα κομψό φυτό εσωτερικού χώρου
Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
ΦροΝη 31 Ιουλίου 2020

Γεια σας ! Είμαι πάλι εδώ … εχωντας σχεδον 40 γλάστρες με εξωτικά φυτα μέσα έξω στο σπίτι και δίνωντας πολύ μεγαλη βάση στην υγεία τους … παραπάνω σας γράφω για την Καλαθεα triostar … σήμερα θέλω να ρωτήσω για μια τεράστια Καλαθεα triostar που μου έφεραν δώρο (εκπληκτική ομολογώ ) … ήξεραν το κόπο μου για να αναστησω τη προηγούμενη και μου την έφεραν μάλλον για να ηρεμήσω … λοιπόν ήρθε με ψώρα η ομορφιά αυτή … τα φυτα μου είναι όλα υγιέστατα … τι μπορώ να κάνω καλε μου γεωπόνε για να μη εξαπλωθεί στα υπόλοιπα και για να φυγει να πάει άλλου ;! 😊😊😊

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Φρόνη. Ψέκασε την καλαθέα και τα υπόλοιπα φυτά σου με διάλυμα θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις την ψώρα που έχει προσβάλλει το φυτό σου. Δες αναλυτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της ψώρας (κοκκοειδή) στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΦροΝη 24 Ιουλίου 2020

Γεια σας είχα πάρει λοιπόν που λέτε μια Καλαθεα triostar η οποία δε ήταν σε φοβερή κατάσταση εξ αρχής … μάλλον κακή παρτίδα … ενώ περνούσε ο καιρός όλο κίτρινιζαν τα φύλλα της και ξεραίνονταν …. απόφασισα λοιπόν να την ξανά φυτέψω για να σώσω το ίσως σάπισμα από νερό … βγαζωντας την βρήκα κάτι σαν βαμβακερό δίχτυ από την αγορά της υπήρχε … το οποίο έδειχνε σαν να σφίγγει τις ρίζες … αποφασισα να το βγάλω …. μόλις την ξανά φύτεψα λοιπόν … κλείσαν τα φύλλα της εντελώς και πέσαν προς το έδαφος από τους βλαστούς … υπάρχει περίπτωση να επανέλθει ;! 😊😊

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Φρόνη. Σε αυτό το διχτάκι, σε περιορισμένη ποσότητα χώματος, αναπτύσσονται φυτά καλλωπιστικών σε θερμοκήπια πριν μεταφυτευθούν σε μεγαλύτερη γλάστρα για να πάνε στο εμπόριο. Θα σου πρότεινα να κάνεις ένα καλό πότισμα μαζί με υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά στην τόνωση των φυτών.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 19 Ιουνίου 2020

Γειά σας
Έχω μια καλαθεα στο σαλόνι μου κ έχω παρατηρήσει ότι έχω πλέον αρκετά κίτρινα φύλλα. Επίσης όσα νέα φύλλα βγαίνουν δεν είναι αρκετά υγιείς δηλαδή βγαίνουν κίτρινα κ κάπως μαραμένα. Είχα ρίξει πριν 2 βδομάδες χηλικο σίδηρο αλλά ο γεωπόνος της γειτονιάς μου μου είπε ότι δεν κάνεις καλο και επεπρε να την ξεπλυνω με μπόλικο νερό ώστε να φύγει ο σίδηρος. Από τότε άρχισα και βλέπω πολύ πιο έντονα κίτρινα φύλλα κυρίως σε αυτά που είναι στο κέντρο του φυτού που λογικά δεν ειναι κ επαρκές το φως γιατί το καλύπτουν τα υπόλοιπα φύλλα αλλά και γενικά σε όλο το φυτό . Τι μπορώ να κάνω για την αποφυγή αυτής της κατάστασης;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 21 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Γιάννη. Η καλαθέα κιτρινίζει τα φύλλα της λόγω υπερβολικού ποτίσματος και αυξημένης υγρασίας στο χώμα. Άφησε να στεγνώσει καλά το χώμα για να ξαναποτίσεις και εξασφάλισε μία πιο φωτεινή θέση που δεν την κτυπούν οι απεθείας ακτίνες του ήλιου.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Γιάννης 22 Ιουνίου 2020

   Κώστα σε ευχαριστώ για την απάντηση. Προσπαθούσα να περιμένω να στεγνώσει το χώμα αλλά μάλλον θα πρέπει να το αφήνω να στεγνώσει πιο πολύ Αφού αυτός είναι ο λόγος. Τα κίτρινα φύλλα να τα αφαιρώ ωστε να πάρουν δύναμη τα υπόλοιπα ή υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν; να βοηθήσω κ με λίγο σίδηρο ή λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου ή οχι; ευχαριστώ εκ των προτέρων

   Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.