Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα

καλαθεα φροντιδα

Η καλαθέα είναι ένα επιβλητικό φυτό εσωτερικού χώρου με πλούσιο φύλλωμα που δίνει εξωτικό τόνο στη διακόσμηση του σαλονιού ή του γραφείου μας.

Πρόκειται για ένα τροπικό φυτό με γυαλιστερά φύλλα και έντονα χρώματα. Τα στενόμακρα μεγάλα φύλλα της καλαθέας καθηλώνουν με τους πλούσιους χρωματικούς συνδυασμούς τους και τα όμορφα ριγέ σχέδια.

Η πυκνή βλάστηση της καλαθέας και τα πλατιά φύλλα της δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα. Αναπτύσσεται συνήθως σε ύψος περίπου 50 εκατοστών, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι το 1 μέτρο.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πολλές φορές η καλαθέα (Calathea sp.) συγχέεται με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου, όπως η μαράντα (Maranta sp.) και η κτενάνθη (Ctenanthe sp.), τα οποία, αν και ανήκουν στην ίδια οικογένεια, είναι διαφορετικά είδη φυτών.

Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα της καλαθέας για να απολαμβάνουμε το πλούσιο φύλλωμά της με ζωηρά έντονα χρώματα στο σπίτι και στον επαγγελματικό μας χώρο.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη καλαθέας;

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες καλαθέας για να επιλέξουμε με διαφορετικό σχήμα φύλλων, σε πράσινο, ροζ, και μωβ χρώμα, καθώς επίσης με εντυπωσιακούς συνδυασμούς αποχρώσεων.

Παρακάτω, παραθέτουμε μερικά αγαπημένα είδη καλαθέας για να στολίσουμε στο σπίτι και το γραφείο μας:

 • Καλαθέα μακογιάνα (Calathea makoyana): Είδος καλαθέας με καταγωγή από τη Βραζιλία, γνωστό στο εξωτερικό και ως φυτό “παγώνι” (peacock plant) λόγω των φύλλων του που θυμίζουν φτερά παγωνιού.
 • Καλαθέα ορνάτα (Calathea ornata): Χαρακτηριστικό είδος καλαθέας με καταγωγή από την Κολομβία, με στενόμακρο σκουροπράσινα φύλλα που διαθέτουν λεπτές ροζ λωρίδες στο εσωτερικό τους.
 • Καλαθέα ζεβρίνα (Calathea zebrina): Βραζιλιάνικο είδος καλαθέας που ξεχωρίζει από το εντυπωσιακό στενόμακρο φύλλωμα του με σκουρόχρωμες λωρίδες του που θυμίζουν έντονα ζέβρα.
 • Καλαθέα κροκάτα (Calathea crocata): Είδος καλαθέας με βραζιλιάνικη καταγωγή, γνωστό στο εξωτερικό με την ονομασία “αιώνια φλόγα” (eternal flame plant), που διαθέτει στενόμακρα σκουροπράσινα φύλλα και εντυπωσιακά πορτοκαλί-κίτρινα λουλούδια.

2. Τι θέση επιλέγουμε για την καλαθέα και σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα;

Η καλαθέα αναπτύσσεται σε εσωτερικούς χώρους, σε σημεία που δε κτυπά άμεσα το απευθείας ηλιακό φως. Ο έντονος ήλιος προκαλεί εγκαύματα και μαυρίσματα στα φύλλα της καλαθέας.

Ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη της καλαθέας είναι μεταξύ 18-25°C, ενώ είναι ευαίσθητη σε πολύ χαμηλές ή πολύ ψηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται περιβάλλον με υψηλή υγρασία, προστατευμένο από ζεστά και ψυχρά ρεύματα του αέρα.

Τοποθετούμε το φυτό της καλαθέας σε φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι και στο γραφείο. Αν βρίσκεται κοντά σε παράθυρο, φροντίζουμε να υπάρχει μία λεπτή κουρτίνα που θα παρέχει περισσότερη ασφάλεια στην καλαθέα μας.

Η καλαθέα αντιδρά άμεσα στον δυνατό ήλιο ή στο πολύ κρύο, διπλώνοντας τα φύλλα της.

3. Πώς φυτεύουμε καλαθέα σε γλάστρα;

Για τη φύτευση της καλαθέας, επιλέγουμε γλάστρα που διαθέτει τρύπες, πήλινη ή πλαστική, με διαμέτρο 20-30 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά το ριζικό σύστημα του φυτού.

Γεμίζουμε τη γλάστρα με ειδικό φυτόχωμα, κατάλληλο για φυτά εσωτερικού χώρου, που περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα για να συγκρατεί την απαιτούμενη υγρασία που χρειάζεται το φυτό της καλαθέας.

Συμπληρωματικά, η προσθήκη λεπτής στρώσης χαλικιού ή βότσαλων στη βάση της γλάστρας που φυτέψαμε την καλαθέα, βοηθά ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερη αποστράγγιση μετά το πότισμα.

4. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η καλαθέα;

H καλαθέα χρειάζεται σταθερή υγρασία στο χώμα για να έχει καλή ανάπτυξη φυλλώματος και να διατηρήσει την εντυπωσιακή της όψη.

Ποτίζουμε τακτικά, μια φορά τη βδομάδα την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες κάθε 3-4 μέρες.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καλαθέα;

Η λίπανση είναι απαραίτητη στη φροντίδα της καλαθέας, καθώς ενισχύει την πλούσια ανάπτυξη του φυλλώματος και τον ζωηρό χρωματισμό των φύλλων.

Προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, κάθε δύο εβδομάδες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου και μία φορά το μήνα την περίοδο του χειμώνα.

6. Ποιες ασθένειες καιποια έντομα προσβάλλουν την καλαθέα;

Η καλαθέα θεωρείται ανθεκτικό φυτό που δεν προσβάλλεται συχνά από έντομα και ασθένειες.

Αν παρατηρήσουμε μικρά έντομα σαν ψείρες (μελίγκρα) ή μικρές κουκίδες σαν πεταλίδες στα φύλλα και τους βλαστούς (ψώρα των φυτών), ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός και το φυσικό πύρεθρο που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, ψεκάζουμε τα φυτά με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

7. Χρειάζεται κλάδεμα η καλαθέα;

Η καλαθέα δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα, αρκεί να απομακρύνουμε τα κιτρινισμένα ή ξερά φύλλα μαζί με το μακρύ μίσχο που διαθέτουν από τη βάση του φυτού μόλις τα παρατηρήσουμε να εμφανίζονται.

8. Γιατί η καλαθέα παρουσιάζει ξερά φύλλα στις άκρες;

Η καλαθέα μπορεί να παρουσιάσει χαρακτηριστικό καφέτιασμα στις άκρες των φύλλων, όταν βρίσκεται σε ξηρό περιβάλλον, ειδικά σε περίοδο καύσωνα, μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Για να αντιμετωπίσουμε τις ξηράνσεις στις άκρες του φυλλώματος, ψεκάζουμε τακτικά τα φύλλα με απεσταγμένο νερό για να αυξήσουμε την υγρασία του χώρου.

9. Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της καλαθέας;

Τα φύλλα της καλαθέας μπορεί να κιτρινίσουν και να παρουσιάσουν καφέ κηλίδες όταν την ποτίζουμε υπερβολικά και όταν δεν έχει καλή αποστράγγιση η γλάστρα για να απομακρύνεται το νερό μετά το πότισμα.

10. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η καλαθέα;

Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, μπορούμε να ψεκάζουμε τα φύλλα της καλαθέας με ειδικά σπρέι που κυκλοφορούν στο εμπόριο για να διατηρούνται γυαλιστερά και να μην κάθεται εύκολα σκόνη πάνω τους.

Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τα συγκεκριμένα σπρέι την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς λόγω υψηλών θερμοκρασιών, ίσως στρεσαριστεί το φυτό μας και εμφανιστούν εγκαύματα.

Μπορούμε να καθαρίζουμε μια φορά τη βδομάδα με ένα βρεγμένο πανάκι τα φύλλα της καλαθέας, για να απομακρύνουμε τη σκόνη που κάθεται πάνω τους για να διατηρήσουμε υγιές,, δροσερό και γυαλιστερό το φύλλωμά της.

Αν δούμε ρίζες να εξέρχονται του χώματος της γλάστρας, είναι χαρακτηριστικό σημάδι ότι η καλαθέα χρειάζεται άμεσα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να έχει καλή ανάπτυξη φυλλώματος.

Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση της καλαθέας είναι στις αρχές τις άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Μεταφύτευση φυτού
5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα (+video)

11. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της καλαθέας;

Μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε δικά μας φυτά καλαθέας για να γεμίσουμε τις γλάστρες μας με αγαπημένες και σπάνιες ποικιλίες και παράλληλα να εξοικονομήσουμε χρήματα.

Η καλαθέα πολλαπλασιάζεται πολύ απλά, αφαιρώντας ένα μέρος του φυτού και φυτεύοντας το σε άλλη γλάστρα κάνοντας πολλαπλασιασμό με διαίρεση ριζωμάτων.

Συγκεκριμένα, διαχωρίζουμε το αρχικό φυτό σε δύο ή περισσότερα μέρη μαζί με μπάλα χώματος, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι.

Τοποθετούμε σε καινούριες γλάστρες τα κομμάτια του φυτού της καλαθέας, ώστε κάθε κομμάτι να διαθέτει περισσότερα από 3-4 φύλλα και πλούσιο ριζικό σύστημα και γεμίζουμε τις γλάστρες με ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου.

Διαίρεση ριζωμάτων
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με διαίρεση ριζωμάτων

12. Κι ένα μυστικό για την καλαθέα

Η καλαθέα ανήκει στα “φυτά που προσευχής” (prayer plants) που παρουσιάζουν ένα πολύ ασυνήθιστο χαρακτηριστικό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φύλλα της καλαθέας σήκωνονται προς τα πάνω σαν να προσεύχονται. Την επόμενη μέρα απλώνονται ξανά και επανέρχονται στην κανονική τους διάταξη.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (21)

 1. Ζετα
  14/04/2024

  Καλησπέρα; Τι μπορώ να κάνω για να πυκνώσει το φύλλωμα της καλαθέας μου; Έχουν απομείνει λίγα φυλλαράκια δυστυχώς και ξεραίνονται στις άκρες. Ευχαριστώ!

 2. Ανδρέας
  10/04/2024

  Έχω μια καλάθια 2,5 χρόνια, παρατηρώ ότι οσομπερναει ο καιρός βγάζει μικρότερα φύλλα αλλά με το σωστό χρώμα. Που οφείλετε αυτό;

 3. Γιώργος
  20/04/2023

  Υπάρχει φυτό που να ευδοκιμεί σε σκοτεινό μπάνιο?

 4. Κωνσταντίνα
  18/11/2022

  Καλησπέρα! Μου έφεραν μια καλαθέα ενός μέτρου, αλλά κάποια από τα κλωνάρια αρχίζουν και “τσακίζουν”. Όλα τα υπόλοιπα φύλλα της φαίνονται υγιή. Την έχω σε σημείο φωτεινό αλλά όχι με απευθείας ήλιο, ακόμα δεν υπάρχει θέρμανση στο σπίτι και η υγρασία είναι 65-75%, ενώ της ρίχνω νερό 1 φορά την εβδομάδα. Είναι φυσιολογική συμπεριφορά ή της φταίει κάτι;

 5. Βασιλική
  06/09/2021

  Καλησπέρα σας. Η καλαθεα μου έχεις ξεραθεί στις άκρες της και ενώ βγάζει καινούργια φύλλα μετά από λίγο είναι σαν μαραμένα και γυρνάνε προς τα μέσα. Πρόσφατα την μεταφυτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Τι χρειαζεται να κάνω για να έχει υγιή φύλλα;
  Σας ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Βασιλική. Πιθανότατα, ξεραίνονται οι άκρες της καλαθέας λόγω ξηρού περιβάλλοντος. Θα σου πρότεινα κάθε λίγες μέρες, να ψεκάζεις το φύλλωμα της με ένα ψεκαστηράκι με νερό. Ποτίζουμε την καλαθέα, μία φορά την εβδομάδα.

 6. Anastasia
  04/01/2021

  Καλημέρα χρόνια πολλά και ευτυχισμένα έχω μια καλάθεα που τα φύλλα της είναι μεγάλα στης άκρες όμως ξεραίνονται τι να κάνω σας ευχαριστώ πολύ

  • Καλημέρα Αναστασία και χρόνια πολλά! Η ξήρανση στις άκρες της καλαθέας μπορεί να οφείλεται σε ζεστό και ξηρό περιβάλλον κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ή αν βρίσκεται κοντά σε καλοριφέρ ή τζάκι. Κάνεις σταθερά ποτίσματα περίπου μία φορά την εβδομάδα όταν στεγνώνει το χώμα και ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού ψεκάζεις το φύλλωμα της με νερό κάθε 1-2 μέρες για να δημιουργείς περιβάλλον σχετικής υγρασίας.

 7. ΦροΝη
  31/07/2020

  Γεια σας ! Είμαι πάλι εδώ … εχωντας σχεδον 40 γλάστρες με εξωτικά φυτα μέσα έξω στο σπίτι και δίνωντας πολύ μεγαλη βάση στην υγεία τους … παραπάνω σας γράφω για την Καλαθεα triostar … σήμερα θέλω να ρωτήσω για μια τεράστια Καλαθεα triostar που μου έφεραν δώρο (εκπληκτική ομολογώ ) … ήξεραν το κόπο μου για να αναστησω τη προηγούμενη και μου την έφεραν μάλλον για να ηρεμήσω … λοιπόν ήρθε με ψώρα η ομορφιά αυτή … τα φυτα μου είναι όλα υγιέστατα … τι μπορώ να κάνω καλε μου γεωπόνε για να μη εξαπλωθεί στα υπόλοιπα και για να φυγει να πάει άλλου ;! ???

  • Καλησπέρα Φρόνη. Ψέκασε την καλαθέα και τα υπόλοιπα φυτά σου με διάλυμα θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις την ψώρα που έχει προσβάλλει το φυτό σου. Δες αναλυτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της ψώρας (κοκκοειδή) στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 8. ΦροΝη
  24/07/2020

  Γεια σας είχα πάρει λοιπόν που λέτε μια Καλαθεα triostar η οποία δε ήταν σε φοβερή κατάσταση εξ αρχής … μάλλον κακή παρτίδα … ενώ περνούσε ο καιρός όλο κίτρινιζαν τα φύλλα της και ξεραίνονταν …. απόφασισα λοιπόν να την ξανά φυτέψω για να σώσω το ίσως σάπισμα από νερό … βγαζωντας την βρήκα κάτι σαν βαμβακερό δίχτυ από την αγορά της υπήρχε … το οποίο έδειχνε σαν να σφίγγει τις ρίζες … αποφασισα να το βγάλω …. μόλις την ξανά φύτεψα λοιπόν … κλείσαν τα φύλλα της εντελώς και πέσαν προς το έδαφος από τους βλαστούς … υπάρχει περίπτωση να επανέλθει ;! ??

  • Καλησπέρα Φρόνη. Σε αυτό το διχτάκι, σε περιορισμένη ποσότητα χώματος, αναπτύσσονται φυτά καλλωπιστικών σε θερμοκήπια πριν μεταφυτευθούν σε μεγαλύτερη γλάστρα για να πάνε στο εμπόριο. Θα σου πρότεινα να κάνεις ένα καλό πότισμα μαζί με υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά στην τόνωση των φυτών.

 9. Γιάννης
  19/06/2020

  Γειά σας
  Έχω μια καλαθεα στο σαλόνι μου κ έχω παρατηρήσει ότι έχω πλέον αρκετά κίτρινα φύλλα. Επίσης όσα νέα φύλλα βγαίνουν δεν είναι αρκετά υγιείς δηλαδή βγαίνουν κίτρινα κ κάπως μαραμένα. Είχα ρίξει πριν 2 βδομάδες χηλικο σίδηρο αλλά ο γεωπόνος της γειτονιάς μου μου είπε ότι δεν κάνεις καλο και επεπρε να την ξεπλυνω με μπόλικο νερό ώστε να φύγει ο σίδηρος. Από τότε άρχισα και βλέπω πολύ πιο έντονα κίτρινα φύλλα κυρίως σε αυτά που είναι στο κέντρο του φυτού που λογικά δεν ειναι κ επαρκές το φως γιατί το καλύπτουν τα υπόλοιπα φύλλα αλλά και γενικά σε όλο το φυτό . Τι μπορώ να κάνω για την αποφυγή αυτής της κατάστασης;

  • Καλησπέρα Γιάννη. Η καλαθέα κιτρινίζει τα φύλλα της λόγω υπερβολικού ποτίσματος και αυξημένης υγρασίας στο χώμα. Άφησε να στεγνώσει καλά το χώμα για να ξαναποτίσεις και εξασφάλισε μία πιο φωτεινή θέση που δεν την κτυπούν οι απεθείας ακτίνες του ήλιου.

   • Γιάννης
    22/06/2020

    Κώστα σε ευχαριστώ για την απάντηση. Προσπαθούσα να περιμένω να στεγνώσει το χώμα αλλά μάλλον θα πρέπει να το αφήνω να στεγνώσει πιο πολύ Αφού αυτός είναι ο λόγος. Τα κίτρινα φύλλα να τα αφαιρώ ωστε να πάρουν δύναμη τα υπόλοιπα ή υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν; να βοηθήσω κ με λίγο σίδηρο ή λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου ή οχι; ευχαριστώ εκ των προτέρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *