Σιτρονέλα, ένα εντομοαπωθητικό φυτό

Σιτρονέλα, ένα εντομοαπωθητικό φυτό

Τι κι αν οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως αιθέριο έλαιο που διώχνει τα κουνούπια; Αυτή είναι φυτό! Πρόκειται για τη σιτρονέλα, πολλοί την λένε και κιτρονέλλα, ένα πολυετές ποώδες αρωματικό φυτό με καταγωγή από την Ινδία που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα.

Η σιτρονέλα αναπτύσσεται σε μορφή συστάδας και φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο, με τα χαρακτηριστικά στενόμακρα φύλλα της έχουν μήκος σχεδόν ένος μέτρου και πλάτος 2-3 εκατοστών.

1. Σε ποιες συνθήκες ευδοκιμεί η σιτρονέλα;

Η σιτρονέλλα φυτεύεται σε όλους τους τύπους των εδαφών, αρκεί να διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Μπορεί να μεταφυτευτεί και σε γλάστρα, μέσα στην άνοιξη ή το φθινόπωρο, αρκεί να βάλουμε λίγο χαλίκι ή ελαφρόπετρα στη βάση της γλάστρας για να στραγγίζει καλύτερα το νερό.

Η σιτρονέλα ευδοκιμεί καλύτερα σε ηλιοφανή σημεία του κήπου, είναι ανεκτική όμως και στην σκια. Επίσης, μπορεί να φυτευθεί κοντά στη θάλασσα. Αποφεύγουμε να τη φυτεύουμε σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή έντονη παγωνιά, γιατί θα ταλαιπωρηθεί αρκετά.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η σιτρονέλα;

Η σιτρονέλα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε πότισμα συγκριτικά με τον χειμώνα. Το καλοκαίρι ποτίζουμε 2 φορές τη εβδομάδα, ενώ κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου 1 φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.

Για καλή ανάπτυξη και πλούσια βλάστηση της σιτρονέλας, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η σιτρονέλα;

Το κλάδεμα της σιτρονέλας καλό είναι να γίνεται στα τέλη του καλοκαιριού, αφαιρώντας ξερά και ασθενικά κλάδια και διαμορφώνοντας το σχήμα της, κόβοντας τους βλαστούς της στο μισό μήκος. Η σιτρονέλα πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα μήκους περίπου 20 εκατοστών που κόβουμε από την ακραία βλάστηση του φυτού.

4. Κι ένα μυστικό για την σιτρονέλα

Παρόλο που το αιθέριο έλαιο της σιτρονέλας είναι αποτελεσματικό για την απώθηση των κουνουπιών, φυτεύοντας ένα φυτό σιτρονέλας στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν δίνουμε λύση στην αντιμετώπιση των κουνουπιών. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να κόψουμε μερικά φύλλα του φυτού, να τα τεμαχίσουμε και να τα τρίψουμε στο δέρμα μας. Εφαρμόζουμε πρώτα, δοκιμαστικά, μία μικρή ποσότητα από τα φύλλα του φυτού και περιμένουμε 1-2 μέρες για να δούμε αν εμφανιστεί κάποιος ερεθισμός. Στη συνέχεια, εφόσον σιγουρευτούμε ότι δεν εμφανίζουμε κάποια ευαισθησία στο αιθέριο έλαιο του φυτού, μπορούμε να εφαρμόσουμε μεγαλύτερη ποσότητα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. BABIS
    27/08/2021

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ Η ΦΟΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΦΟΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΕΜΟΝΟΧΟΡΤΟ !!!!!!!!!!!!!!!!!!! SORRY

    • Καλησπέρα Μπάμπη. Η φωτογραφία είναι σιτρονέλα Cympopogon nardus) που είναι εντομοαπωθητικό φυτό. Πάντως, το φυτό της σιτρονέλα και το λεμονόχορτο (lemongrass) μοιάζουν πολύ αλλά οι βλαστοί της σιτρονέλα έχουν μία πιο ελαφριά κοκκινωπή απόχρωση. Επίσης, πολλοί μπερδεύουν τη σιτρονέλα με ένα είδος γερανιού Σιτρονέλα (Pelargonium citronella) που έχει φύλλα που θυμίζουν πελαργόνι και αρμπαρόριζα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ