Αιχμέα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Αιχμέα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Η αιχμέα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου που συναντάμε σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Η αιχμέα ανηκει στην ίδια οικογένεια με την βρομέλια, γι’ αυτό άλλωστε αναφέρεται και ως η “βρομέλια με το ροζ λουλούδι”. Κατάγεται από την Βραζιλία και στο φυσικό της τροπικό περιβάλλον αναπτύσσεται ως επίφυτο πάνω σε κορμούς δέντρων με στενόμακρα δερματώδη γκριζοπράσινα φύλλα που βγαίνουν από το κέντρο του φυτού σε μορφή ρόδακα.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της αιχμέας είναι τα βράκτια φύλλα που βγαίνουν από το κέντρο του φυτού, έχουν ροζ χρώμα και δίνουν την εντύπωση ενός μεγαλοπρεπούς λουλουδιού. Αυτά τα ροζ φύλλα διατηρούνται στο φυτό για αρκετούς μηνες. Το πραγματικό λουλούδι της αιχμέας φυτρώνει ανάμεσα από τα βράκτια φύλλα, είναι αρκετά μικρό, έχει μπλε χρώμα και διατηρείται για λίγο διάστημα επάνω στο φυτό.

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η αιχμέα;

Για να απολαύσουμε μία ζωηρή και πολύχρωμη αιχμέα μέσα στο σπίτι, την τοποθετούμε σε πολύ φωτεινό σημείο που δεν να το χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Η έντονη ηλιοφάνεια μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα καψίματα στα φύλλα της αιχμέας και να εξασθενήσουν το φυτό.

Σε περιοχές της νότιας Ελλάδας, η αιχμέα μπορεί να αναπτυχθεί και σε εξωτερικό χώρο, σε μία ημισκιερή θέση στο δυτικο μπαλκόνι του σπιτιού μας, αν και την περίοδο του χειμώνα καλό είναι να τη μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι, καθώς δεν είναι ανθεκτική στην παγωνιά του χειμώνα.

Η αιχμέα διαθέτει επιφανειακό ριζικό συστημα και δε χρειάζεται βαθιά γλάστρα. Για τη φύτευσή της χρησιμοποιούμε αφράτο και γόνιμο φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η αιχμέα;

Η αιχμέα έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό και θέλει ελαφριά ποτίσματα. Συνήθως, την ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού και περίπου κάθε 4-5 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Την περίοδο του χειμώνα χρειάζεται αρκετά πιο αραιό πότισμα περίπου καθε 10 μέρες.

Η λίπανση της αιχμέας πρέπει να είναι αρκετά περιορισμένη λόγω της αργής ανάπτυξης που έχι το φυτό. Συγκεκριμένα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα, μία φορά στις αρχές της άνοιξης και επαναλαμβάνουμε στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου αφού περάσουν οι έντονες ζέστες.

3. Τι κλάδεμα θέλει η αιχμέα και πώς πολλαπλασιάζεται;

H αιχμέα δεν χρειάζεται κλάδεμα, αρκεί μόνο να αφαιρούμε κάποια κιτρινισμένα ή ξεραμένα φύλλα που ενδεχομένως εμφανιστούν. Τα μικρά φυτά αιχμέας που αναπτύσσονται στα πλαϊνά του μητρικού φυτού αποτελούν ένα εύκολο τρόπο για να την πολλαπλασιάσουμε.

Ειδικότερα, όταν παρατηρούμε ότι ξεραίνονται τα βράκτια φύλλα και το άνθος της, μπορούμε να αφαιρέσουμε τον κεντρικό βλαστό του φυτού της αιχμέας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναπτύσσονται δυνατότερα τα νέα φυτά αιχμέας περιφεριεακά του φυτού και σε πιο γρήγορο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, διαχωρίζουμε τα πλευρικά φυτά, κρατώντας χώμα μαζί με το ριζικό σύστημα και τα φυτεύουμε σε νέα γλαστράκια.

4. Κι ένα μυστικό για την αιχμέα

Η αιχμέα ανήκει στα φυτά που έχουν την ιδιότητα να φιλτράρουν και να καθαρίζουν τον αέρα από επιβλαβείς ουσίες και σε συνδιασμό με την εντυπωσιακή εμφάνιση της αποτελεί ιδανική επιλογή για διακόσμηση σε γράφεια και επαγγελματικούς χώρους.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΡΛΟΥ
    01/05/2023

    Παρακαλω μια βοηθεια και γνωμη θα ηθελα ….αρχικα Καλο Μηνα …εχω λοιπον μια Αιχμεα την εχω στον κηπο μου μεγαλη τουλαχιστον 5ετιας….εχει πολλαπλασιαστει επι τρια αλλα λουλουδι δεν εχω δει …εκτος του πρωτου που μου την εφεραν μπορειτε να μου πειτε τι θελει επιτελους για να ανθισει ….???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *