εικόνα

Αλοκάσια, ένα εξωτικό φυτό που μοιάζει με αυτί ελέφαντα

Αλοκάσια, ένα εξωτικό φυτό που μοιάζει με αυτί ελέφαντα

Αλοκάσια, ένα εξωτικό φυτό που μοιάζει με αυτί ελέφαντα

Η αλόκασια είναι ένα πανέμορφο φυτό εσωτερικού χώρου με καταγωγή από τις τροπικές ζούγκλες της νοτιανατολικής Ασίας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εξωτικά φυτά που μπορούμε να επιλέξουμε για σαλόνι και επαγγελματικό χώρο, η αλοκάσια ξεχωρίζει με τα μοναδικά φύλλα της σε σχήμα καρδιάς που έχουν δώσει στο φυτό ξεχωριστές ονομασίες όπως «αυτί του ελέφαντα» και «αφρικανική μάσκα»! Τα φύλλα της αλοκάσιας έχουν χρώμα πράσινο ή γκρι με χαρακτηριστικές σκούρες ή πιο ανοιχτόχρωμες νευρώσεις και παρουσιάζουν αργή ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλά είδη αλοκάσιας με διαφορετικό μέγεθος και σχήμα φύλλων με γνωστότερες την Alocasia amazonica, η Alocasia zebrina και η Alocasia Stingray. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για την περιποίηση της αλοκάσια και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τα φύλλα της καταπράσινα και υγιή μέσα στο σπίτι μας.

 

Tι θέση επιλέγουμε για την αλοκάσια στο σπίτι;

 

Η αλοκάσια θέλει φωτεινές θέσεις μέσα στο σπίτι, χωρίς να δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, καθώς η άμεση ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στο φύλλωμα της. Αν η αλοκάσια βρίσκεται σε πολύ σκιερό περιβάλλον, τα φύλλα της δεν θα έχουν τόσο γυαλιστερό χρώμα και θα αποκτήσουν μία θαμπάδα. Η αλοκάσια ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες 16-25°C και σχετικά δροσερό περιβάλλον. Πρέπει να αποφεύγουμε να τοποθετούμε την αλοκάσια κοντά σε θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ και τζάκι. Αν και δεν χρειάζεται συχνά μεταφύτευση, καθώς είναι αργής ανάπτυξης, κατάλληλη εποχή για να τη μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου. Για την μεταφύτευση της αλοκάσιας, επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση του νερού.

 

Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπανση η αλοκάσια;

 

Η αλοκάσια δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες σε νερό, απαιτεί ωστόσο συχνό πότισμα σε μικρές δόσεις. Συμπληρωματικά, μπορούμε να ψεκάζουμε τα φύλλα της με λίγο νερό ή να τα βρέχουμε με ένα υγρό πανάκι για να διατηρούν την υγρασία τους. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε μία φορά την βδομάδα ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού κάθε 4-5 μέρες. Αν ποτίζουμε περισσότερο, θα παρατηρήσουμε κιτρινίσματα και καφετιάσματα στα φύλλα της. Κατά την περίοδο του χειμώνα, αφήνουμε το χώμα της να στεγνώσει πριν ξαναποτίσουμε. Για να έχει καλή ανάπτυξη η αλοκάσια, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά 1 φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και μία φορά το μήνα την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Η συμπληρωματική προσθήκη σιδήρου την περίοδο της άνοιξης στην αλοκάσια θα βοηθήσει σημαντικά.

 


Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η αλοκάσια;

 

Η αλοκάσια δεν χρειάζεται κλάδεμα, εκτός αν θέλουμε να αφαιρέσουμε κάποιο κιτρινισμένο ή ξεραμένο φύλλο. Για την προστασί από το έντομο της μελίγκρας και τον τετράνυχο που προσβάλλουν τα φύλλα της αλοκάσιας, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. H αλοκάσια δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από μυκητολογικές ασθένειες, μόνο σε περιπτώσεις υπερβολικής υγρασίας στο χώμα της όπου εμφανίζονται σαπίσματα στο ρίζωμα.

 

Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά αλοκάσιας;

 

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αλοκάσιας, ο καλύτερος τρόπος είναι με διαχωρισμό ριζωμάτων. Η αλοκάσια είναι ριζωματώδες φυτό που οι βλαστοί βγαίνουν από το υπόγειο ρίζωμα του φυτού. Βγάζουμε το φυτό από τη γλάστρα και απομακρύνουμε ριζώματα που έχουν δημιουργηθεί στο υπόγειο τμήμα του φυτού. Το ρίζωμα φυτεύεται σε γλάστρα διαμέτρου τουλάχιστον 20 εκατοστών που τοποθετούμε σε θερμοκρασία περίπου 20°C σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας για να ριζώσει γρήγορα.

 


Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου (+video)
Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου (+video)


 

Κι ένα μυστικό για την αλοκάσια

 

H αλοκάσια μοιάζει πολύ με το φυτό κολοκάσια που άλλωστε ανήκουν στην ίδια οικογένεια και αναφέρονται και τα δύο ως «αυτιά του ελέφαντα». Μία βασική διαφορά είναι στα χαρακτηριστικά των φύλλων, καθώς τα φύλλα της αλοκάσιας είναι πιο γυαλιστερά, στέκονται οριζόντια και οι άκρες των φύλλων δείχνουν προς τα πάνω. Σε αντίθεση με την κολοκάσια που οι άκρες των φύλλων δείχνουν προς τα κάτω και το σχήμα των φύλλων είναι λιγότερο στρογγυλό.

 

Περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου

 
Εξωτικά φυτά από τη ζούγκλα για το σπίτι μας
Υπέροχα φυτά για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους
Φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται πολύ φως
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Μονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
• Αγλαόνημα, ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα
Χλωρόφυτο, το φυτό αράχνη που καθαρίζει τον αέρα
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Πόθος, ένα κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου
Φίκος μπέντζαμιν, 5 μυστικά για τη φροντίδα του
Γκουσμάνια, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου
Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα
Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 


 

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
Στέλλα 15 Νοεμβρίου 2020

Καλημέρα σας,
Πριν απο λίγες μέρες μεταφύτευσα την αλοκάσια η οποια μεγαλώνει σε εσωτερικό χώρο αλλά κάποια από τα φύλλα της ,αν και καταπράσινα και γυαλιστερά γέρνουν και ο μίσχος τους είναι μαλακός. Τι μπορεί να φταίει; Υπάρχει τρόπος να τη σώσω;
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Νοεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Στέλλα.
  Φρόντισε να έχεις την αλοκάσια σε φωτεινό μέρος και απέφυγε το υπερβολικό πότισμα. Πότιζε μία φορά την βδομάδα περίπου όταν στεγνώνει το χώμα στη γλάστρα της αλοκάσιας. Συμπληρωματικά, μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνα 6 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα σας, έχω μια alocasia lauterbachiana και όλα της τα φύλλα έχουν πέσει,με αποτέλεσμα να έχω κρατήσει μόνο τον βασικό κόρμο του φυτού, ο οποίος είναι καταπράσινος. Με συμβούλεψαν όταν την πήρα να την μεταφυτεψω μετά από ένα χρόνο (την έχω 6 μήνες τώρα) , παρατήρησα όμως ότι οι ρίζες έχουν βγεί από την τρύπες αποστράγγισης της γλαστρας! Γνωρίζετε εαν υπάρχει τρόπος να την επαναφέρω;

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρια 26 Αυγούστου 2020

Καλημέρα !!!! Ήθελα να ρωτήσω γιατί τα φύλλα που βγάζει η αλοκάσια δεν είναι δίχρωμα όπως θα έπρεπε και επίσης τα φύλλα της γέρνουν προς τα κάτω την έχω σε φωτεινό σημείο στο σπίτι είναι πράσινα τα φύλλα απλά ψηλώνουν πολύ κ από το βάρος πέφτουν . Πρέπει να κάνω κάτι για αυτό ;

Απάντηση
σχολιαστής
Πηνελοπη 30 Ιουλίου 2020

Γεια σας! Έχω μια αλοκασια ζεμπρινα (σε εσωτερικό χώρο) και αρκετά φυλλα εχουν μαλακώσει και κιτρινισει, κάποια από αυτά τα αφαίρεσα διότι σαπισαν (ζαρωμένα, καφετί και δεν στεκονταν)..τι μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 30 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Πηνελόπη. Τα φύλλα της αλοκάσια κιτρινίσανε λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή αν δεν στραγγίζει καλά η γλάστρα. Φρόντισε να έχεις την αλοκάσια σε φωτεινή θέση που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.