εικόνα

Μονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Μονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Μονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Η μονστέρα είναι αειθαλές καταπράσινο φυτό με μεγάλα γυαλιστερά και δερματώδη φύλλα που φέρουν χαρακτηριστικές σχισμές και αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού εσωτερικού χώρου για το σπίτι και το γραφείο μας, καθώς επιβιώνει ακόμα και με λίγο φως. Με καταγωγή από το Μεξικό, η μονστέρα έχει αργή ανάπτυξη και μας δίνει λίγα φύλλα κάθε χρόνο. Τα φύλλα της μονστέρας που έχουν σχήμα καρδιάς μπορούν να ξεπεράσουν σε μήκος το μισό μέτρο και σταδιακά το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος 2-3 μέτρα.

 

Tι θέση επιλέγουμε για τη μονστέρα μέσα στο σπίτι;

 

Η μονστέρα αντέχει στα πιο σκιερά, αλλά και στα πιο φωτεινά σημεία του σπιτιού μας. Σε φωτεινά σημεία, παρουσιάζει σχετικά πιο γρήγορη ανάπτυξη. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε την γλάστρα σε σημείο που δέχεται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου, γιατί θα προκαλέσουν καψίματα στα φύλλα της. Η μονστέρα ευδοκιμεί σε εύρος θερμοκρασιών 18-27°C κατά τη διάρκεια του έτους και χρειάζεται να βρίσκεται σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας για να έχει ζωηρό πράσινο χρώμα στο φύλλο. Φροντίζουμε να προφυλάσσουμε τη μονστέρα και την τοποθετούμε μακριά από θερμά και ψυχρά ρεύματα, από κλιματιστικά, καλοριφέρ και τζάκι. Η μονστέρα χρειάζεται γόνιμο χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου.

 


Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα χρειάζεται η μονστέρα;

 

Καταρχήν προσεκτικά με το πότισμα της μονστέρας! Η μονστέρα έχει μέτριες ανάγκες ως προς το νερό και χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα. Αν την ποτίζουμε πιο συχνά μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες και οι βλαστοί της και να καταστραφεί το φυτό μας. Επειδή η μονστέρα είναι απαιτητική ως προς τη λίπανση, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε 2 βδομάδες το καλοκαίρι για γρηγορότερη ανάπτυξη, καθώς και για να διατηρήσουμε ζωντανά χρώματα στο φύλλωμα. Η μονστέρα αγαπάει την υγρασία και καλό είναι να διαβρέχουμε το φύλλωμα της με απεσταγμένο νερό τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα προκειμένου να αποφύγουμε ξηράνσεις ή κιτρινίσματα στις άκρες του φυλλώματος.

 

Πως πολλαπλασιάζεται η μονστέρα;

 

Ο πολλαπλασιασμός της μονστέρας γίνεται με μοσχεύματα μήκους 15-20 εκατοστών που προέρχονται από βλαστούς της βάσης του φυτού. Τα μοσχεύματα της μονστέρας μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στο νερό και όταν βγάλον ρίζες, να γίνει η μεταφύτευση τους σε γλάστρες απ’ όπου θα προκύψουν τα καινούρια φυτά.

 

Κι ένα μυστικό για τη μονστέρα

 

Όσον κι αν μοιάζει απίστευτο, η μονστέρα μετά από κάποια χρόνια ανθίζει και βγάζει στενόμακρους πράσινους καρπούς που μοιάζουν με αυτούς του καλαμποκιού. Έχουν μάλιστα ένα χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει κάτι ανάμεσα από μπανάνα και ανανά. Και τρώγονται!

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα περισσότερων φυτών εσωτερικού χώρου όπως το σπαθίφυλλο, το ανθούριο, η κέντια, η σεφλέρα, το γιούκα και ο φίκος βενιαμίν.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 


 

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (17)

σχολιαστής
Eleni 21 Ιουλίου 2020

Καλημέρα σας!
Έχω 2 Μονστέρες σε γλάστρες μέσα σε ένα παρτέρι στον κήπο. Γενικά είναι σε σκιερό σημείο με ανατολικό προσανατολισμό. Σκέφτομαι να τις βάλω απευθείας στο παρτέρι στο χώμα στην ίδια θέση. Θα πρέπει να προσέξω κάτι;

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργια 19 Ιουλίου 2020

Καλημέρα σας, έχω στην βεράντα μου μια μονστερα. Το φυτό είναι τουλάχιστον 20 ετών, πριν 2 χρόνια μάλιστα είχε βγάλει κάτι σαν καρπούς. Το πρόβλημα μου είναι οι ρίζες του, έχουν τυλιχθεί στη βάση του χώματος της γάστρας, έχουν βγει έξω από τη γλάστρα και έχουν τυλιχθεί γύρω από το πιατακι για το νερό. Πολλές φορές βρίσκω ρίζες κολημμενες στα πλακάκια της βεράντας. Για να το μεταφυτεψω και να χωρέσουν αυτές οι ρίζες μέσα σε γλάστρα ειναι αδύνατον καθώς θα πρέπει να βρω τεράστια γλαστρα για να χωράνε. Μπορώ να τις κόψω ώστε να βάλω το φυτό σε μεγαλύτερη γλάστρα με όσες περισσέψουν ή θα το καταστρέψω??

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 20 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Γεωργία. Μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση της μονστέρας, στις αρχές του φθινοπώρου αφαιρώντας τμημα των εξωτερικών ριζών του φυτού για να χωρέσει στη μεγαλύτερη γλάστρα. Φρόντισε μετά την μεταφύτευση να ποτίσεις καλά το φυτό της μονστέρας.

  Απάντηση
σχολιαστής
froni-sbni@hotmail.gr 11 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας !!! Αν κοπεί ο κορμός της μονστερας από πάνω δηλαδή στα 2 και φυτευτεί σε άλλη γλαστρα .. δημιουργείται δεύτερο φυτό ;! Τι λέτε ;!

Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινα 6 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα. Έχει η φίλη μου μια μονστερα από πέρυσι η οποία πήγαινε καλά μεχρι ένα σημείο. Τους τελευταίους μήνες όμως, έχει πάρει τον κατήφορο. Δεν βγάζει βλαστούς, της έχουν μείνει 3 φύλα και αυτά σιγά σιγά έχουν αρχίσει σαν να μαραίνονται. Την ποτιζε μια φορά την εβδομάδα και λίπασμα ανά 2 εβδομάδες. Την έχει σε ημιφωτεινο μέρος και σε σχετικά μικρή γλάστρα. Τι μπορεί να πηγαίνει στραβά;

Απάντηση
σχολιαστής
Artemis 5 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας!
Έχω δύο ερωτήσεις σχετικά με τη monstera αν μπορέιτε να μου απαντήσετε.
1. Έχω ένα μικρό μόσχευμα που θα ήθελα να φυτέψω. Μπορώ να το βάλω σε μεγάλη γλάστρα κατεθείαν ή αρχικά σε μικρότερη και όσο μεγαλώνει να την αλλάξω?

2. Επίσης έχω μία ανεπτυγμένη monstera από την οποία έχω κόψει κάποια φύλλα από χαμηλά στη βάση. Μπορώ να τα αφήσω στο νερό ώστε να βγάλουν ρίζες και να τα φυτέψω σε νέα γλάστρα ή μπορώ και τώρα χωρίς τη προηγούμενη διαδικασία?

Σας ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
σχολιαστής
ΑΘΗΝΑ 10 Μαΐου 2020

Καλησπέρα και από μένα, Έχω και εγώ μια μονστέρα εδώ και δύο μήνες δίπλα σε ένα φωτεινό παράθυρο την οποία μεταφύτευσα σε μια φαρδιά πήλινη γλάστρα μόλις την πρωτοπήρα από το φυτώριο. Το φυτό βγάζει συνέχεια καινούργια μεγάλα και υγειή φύλλα όλο αυτό το διάστημα ωστόσο όμως τα υπόλοιπα φύλλα βγάζουν όλο και περισσότερο καφέ κηλίδες. Έριξα λίπασμα για πράσινα φυτά στο χώμα πριν 15 μέρες αλλά οι κηλίδες αυξήθηκαν από τότε. Της κάνω ένα καλό πότισμα 2 φορές την εβδομάδα και την ψεκάζω με νερό στα φύλλα κάθε 2 μέρες. Μήπως αυτό γίνεται λόγω υπερβολικού ποτίσματος; Δεν ξέρω τι άλλο να της κάνω.. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Αθηνά. Οι καφέ κηλίδες που εμφανίζει η μονστέρα μπορεί να οφείλεται στις απευθείας ακτίνες του ήλιου αν κτυπάνε από το τζάμι. Επίσης, οι καφέ κηλίδες στην μονστέρα μπορεί να οφείλονται στο υπερβολικό πότισμα που κάνεις. Αρκεί να ποτίζεις μία φορά την εβδομάδα την μονστέρα και όχι δύο φορές αυτή την εποχή.

  Απάντηση
σχολιαστής
GEORGIOS 23 Απριλίου 2020

Καλησπέρα σας εχω στην κατοχή μ μια μονστερα που την παρέλαβα σε άσχημη κατάσταση απο κατάστημα μέσω Ίντερνετ!το πρόβλημα καποια σκισηματα σε ορισμένα φύλλα και σε αλλα μικρές τρύπες πάνω στα φύλλα!εκανα την μεταφύτευση της με σωστό χώμα!μπορω να κάνω κάτι αλλο να την βοηθήσω ισως με κάποιο λίπασμα ή κάτι αλλο και σε ποσό καιρό!εχει σωτηρία το φυτό!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα. Μπορώ να ψεκάσω με υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να τονωθεί το φυτό της μονστέρας.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  GEORGIOS 2 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα και ευχαριστω για την απάντηση σας απλα ηθελα μια ακόμη διευκρίνιση στο σχόλιο σας!ενοειται να ψεκασω τα φύλλα και τον κορμό του φυτού με λίπασμα για να τονωθεί ή να ρίξω στο χώμα του!ευχαριστω πολυ!

  Απάντηση
σχολιαστής
Χρύσα 10 Απριλίου 2020

Έχω σε ζαρντινιέρα ένα φυτό που κάνει πολύ μεγάλα φύλλα, μοιάζουν σαν της μονστέρας αλλά είναι ενιαία χωρίς τρύπες. Πώς λέγεται;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.