Μονστέρα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Μονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Μονστέρα, εξαιρετικά δημοφιλής και αγαπημένη! Ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλα γυαλιστερά και δερματώδη φύλλα που διαθέτουν χαρακτηριστικές εσοχές και την κάνουν να ξεχωρίζει.

Η μονστέρα έχει αργή ανάπτυξη και σχηματίζει μόνο λίγα φύλλα κάθε χρόνο. Κάθε φύλλο μονστέρας μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος το μισό μέτρο.

Τα νεαρά φυτά μονστέρας έχουν αρχικά φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Καθώς το φυτό μεγαλώνει, δημιουργεί μεγαλύτερα φύλλα με τις χαρακτηριστικές σχισμές.

Με καταγωγή από το Μεξικό, στα τροπικά δάση που αποτελούν το φυσικό της περιβάλλον η μοντέρα ξεπερνάει σε ανάπτυξη τα 10 μέτρα, ενώ όταν τη φυτεύουμε σε γλάστρα φτάνει σε ύψος 2-3 μέτρων.

Λόγω της εύκολης προσαρμογής της σε διαφορετικά περιβάλλοντα, η μονστέρα μπορεί με ελάχιστη φροντίδα να αναπτυχθεί σε ένα εντυπωσιακό φυτό στο σαλόνι μας.

Επιπλέον, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά με μεγάλα φύλλα που αποπνέει μία αίσθηση κύρους και πολυτέλειας, γι΄αυτό τη συναντάμε συχνά στα φυτά για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους.

H μονστέρα ανήκει στην ίδια οικογένεια και με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου που ξεχωρίζουν για το γυαλιστερό φύλλωμα τους όπως το ανθούριο, το σπαθίφυλλο και ο πόθος.

Ας δούμε αναλυτικά χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα της μονστέρας, ώστε να απολαύσουμε το καταπράσινο φύλλωμα της και να δώσουμε ένα εξωτικό χρώμα στο χώρου του σπιτιού και του γραφείου.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη μονστέρας;

Υπάρχουν πολλά είδη μονστέρας, ωστόσο τρία είναι αυτά που ξεχωρίζουν και συναντάμε συχνότερα.

 • Μονστέρα deliciosa (Monstera deliciosa): Η πιο διάσημη μονστέρα που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. Διαθέτει μεγάλα φύλλα που ξεχωρίζουν με τις χαρακτηριστικές σχισμές και το έντονο σκούρο πράσινο χρώμα.
 • Μονστέρα Monkey Mask (Monstera adansonii): Γνωστή και ως Monkey Leaf, η μονστέρα adansonii είναι μικρότερη σε μέγεθος, ωστόσο διαθέτει μεγαλύτερες εσοχές σε οβάλ σχήμα που ξεκινούν από το κέντρο του φύλλου και απλώνονται μέχρι την άκρη.
 • Μίνι μονστέρα (Monstera minima): Η μίνι μονστέρα έχει βοτανική ονομασία Rhapidophora tetrasperma. Αν και δεν πρόκειται για πραγματική μονστέρα, ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών, έχει πλάγια ανάπτυξη και εμφανίζει σχισμές στα φύλλα νωρίτερα από τις μονστέρες.

Μία παραλλαγή που συναντάμε είναι οι ποικιλίες variegata που διαθέτουν λευκούς χρωματισμούς σα να έχει πέσει μπογιά πάνω στο πράσινο φύλλωμα της μονστέρας. Οι ποικιλίες variegata είναι πιο σπάνιες και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε φως σε σχέση με τις κοινές ποικιλίες μονστέρας.

2. Tι θέση επιλέγουμε για τη μονστέρα μέσα στο σπίτι;

Η μονστέρα αντέχει σε λιγότερο φωτεινά σημεία του σπιτιού μας, ωστόσο όταν της δώσουμε πλούσιο φως παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη και μεγαλώνει πιο γρήγορα.

Αποφεύγουμε να τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο που χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου, γιατί θα προκαλέσουν καψίματα στα φύλλα της.

Η μονστέρα ευδοκιμεί σε εύρος θερμοκρασιών 18-27°C κατά τη διάρκεια του έτους και χρειάζεται να βρίσκεται σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας για να έχει ζωηρό πράσινο χρώμα στο φύλλο.

Φροντίζουμε να προφυλάσσουμε τη μονστέρα και την τοποθετούμε μακριά από θερμά και ψυχρά ρεύματα, από κλιματιστικά, καλοριφέρ και τζάκι.

3. Πώς φυτεύουμε σε γλάστρα την μονστέρα;

Το φυτό της μονστέρας, λόγω της πλευρικής ανάπτυξης και των μεγάλων φύλλων της, χρειάζεται μεγάλες γλάστρες, διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 30 εκατοστών ώστε να έχει καλή ισορροπία και σταθερότητα.

Η γλάστρα είναι απαραίτητο να διαθέτει τρύπες για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα, ενώ συμπληρωματικά τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στην βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση.

Γεμίζουμε τις γλάστρες της μονστέρας, με εμπλουτισμένο φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου που περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα για καλύτερη ανάπτυξη και αερισμό της ρίζας του φυτού.

Η μονστέρα έχει μία τάση να σκαρφαλώνει, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε συνήθως κάποια στήριξη από κοκοφοίνικα ή με βρύα για να ακουμπήσουν οι ρίζες και να στηριχθεί καλύτερα το φυτό.

Όταν το φυτό μας μεγαλώσει αρκετά, συνήθως μετά από 2-3 χρόνια, είναι σημαντικό να κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να τη βοηθήσουμε να αναπτυχθεί περισσότερο και να αποφύγουμε προβλήματα στις ρίζες και τα φύλλα.

Μεταφύτευση φυτού
5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η μονστέρα;

Η μονστέρα είναι αρκετά ανθεκτική και δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Ενδεικτικά, ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, ενώ την περίοδο του χειμώνα αρκεί ένα πότισμα κάθε 2 εβδομάδες.

Πριν ποτίσουμε, ελέγχουμε ότι το χώμα στη γλάστρα έχει στεγνώσει. Αν ποτίζουμε πιο συχνά τη μονστέρα υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες και οι βλαστοί της λόγω υπερβολικής υγρασίας και να καταστραφεί το φυτό μας.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη μονστέρα;

H μονστέρα είναι απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται τακτικά λίπασμα για να έχει πλούσια ανάπτυξη και καταπράσινα φύλλα.

Προσθέτουμε στην μονστέρα υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε 2 βδομάδες την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού για να διατηρήσουμε ζωντανά χρώματα στο φύλλωμά της και να τη βοηθήσουμε να αναπτυχθεί περισσότερο.

6. Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν τη μονστέρα;

Αν και η μονστέρα δεν προσβάλλεται συχνά από έντομα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προσβληθεί από βαμβακάδα, μελίγκρα και θρίπα.

Για την προστασία της μονστέρας, χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα όπως η φυσική πυρεθρίνη και τα άλατα καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα

Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάζουμε το φύλλωμα της μονστέρα μία φορά το μήνα, με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουτάλια της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας στο χώμα της γλάστρας, η μονστέρα μπορεί να εμφανίσει μυκητολογική ασθένεια που σαπίζει τη ρίζα και προκαλεί σταδιακά μάρανση του φυτού.

7. Χρειάζεται κλάδεμα η μονστέρα;

Η μονστέρα μπορεί να χρειαστεί κλάδεμα για να ελέγξουμε το σχήμα της αφαιρώντας βλαστούς από τη βάση που φεύγουν πολύ ψηλά ή πολύ πλάγια.

Η πιο κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τη μονστέρα είναι μέσα στην άνοιξη και μέσα στο φθινόπωρο.

Με το κλάδεμα της μονστέρας, αφαιρούμε από τη βάση τους βλαστούς με κιτρινισμένα ή μαυρισμένα φύλλα για να διατηρήσουμε καταπράσινο το φύλλωμα της ενώ παράλληλα τη βοηθάμε να έχει καλύτερο αερισμό.

8. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η μονστέρα;

Η μονστέρα αγαπάει την ατμοσφαιρική υγρασία και καλό είναι να διαβρέχουμε το φύλλωμα της την περίοδο του καλοκαιριού με απεσταγμένο νερό τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα προκειμένου να αποφύγουμε ξηράνσεις ή κιτρινίσματα στις άκρες του φυλλώματος.

Επίσης, με ένα βρεγμένο πανάκι, μία φορά το μήνα, καθαρίζουμε τα φύλλα της από τη σκόνη του δωματίου για να έχει καλύτερη εμφάνιση και να είναι πιο υγιής.

Διαφήμιση

9. Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της μονστέρας;

Το υπερβολικό πότισμα ή η κακή αποστράγγιση της γλάστρας της μονστέρας είναι η μία από τις βασικές αιτίες που μπορεί να εμφανίσει κίτρινα φύλλα.

Επίσης, την περίοδο του χειμώνα, ο κακός αερισμός των σπιτιών σε συνδυασμό με τη χρήση θέρμανσης ή αφυγραντήρα που μειώνουν τα επίπεδα υγρασίας μπορεί να προκαλέσουν κιτρινίσματα στα φύλλα της μονστέρας.

10. Γιατί εμφανίζονται μαύρες κηλίδες στα φύλλα της μονστέρας;

Η μονστέρα μπορεί να εμφανίσει χαρακτηριστικές καφέ ή μαύρες κηλίδες στα φύλλα όταν έρχεται σε άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία και ιδιαίτερα τις ζεστές μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού.

11. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της μονστέρας;

Η μονστέρα πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα, δηλαδή κόβοντας τμήματα βλαστών μήκους 15-20 εκατοστών που προέρχονται από βλαστούς της βάσης του φυτού. Τοποθετούμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου για να ριζώσουν και να τα μεταφυτεύσουμε μετά από λίγες εβδομάδες στον οριστική τους θέση.

Μία εύκολη παραλλαγή της μεθόδου πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα, είναι να τοποθετήσουμε τα τμήματα βλαστού σε νερό και όταν βγάλουν ρίζες, να γίνει η μεταφύτευση τους σε γλάστρες απ’ όπου θα προκύψουν τα καινούρια φυτά.

12. Κι ένα μυστικό για τη μονστέρα

Στο φυσικό της περιβάλλον, η μονστέρα μετά από κάποια χρόνια ανθίζει και βγάζει στενόμακρους πράσινους καρπούς που μοιάζουν με αυτούς του καλαμποκιού. Ονομάζεται μονστέρα η νόστιμη (Monstera deliciosa), καθώς ο καρπός όταν ωριμάσει τρώγεται και διαθέτει μοναδική γεύση με ένα χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει κάτι μεταξύ μπανάνας και ανανά!

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (80)

 1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
  21/02/2024

  Γειά σας,
  Έχω μία μονστέρα στον χώρο εργασίας μου με περίπου 10 φύλλα. Την ποτίζω σχεδόν 1 φορά την εβδομάδα και ψεκάζω τα φύλλα, όμως σταδιακά τα φύλλα κιτρινίζουν, σχεδόν ολόκληρα, και αναγκαστικά τα αφαιρώ, με αποτέλεσμα να έχει μείνει σχεδόν μισή από όταν την βρήκα και όχι τόσο πράσινη.
  Επιπλέον, θα ήταν καλό να σηκώσω κάπως τα φύλλα και να τα στηρίξω;

  • Καλό είναι να στηρίξεις τα φύλλα. Φρόντισε να έχει φως και να είναι μακριά από θερμαντικά σώματα. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

 2. ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΑΣ
  03/02/2024

  γειά σας.Ένας φίλος λόγο χώρου και μετακόμισης μού έδωσε μακριά τμήματα από μονστερα με ρίζες και φύλλα τα οποία τα έχω προς το παρόν σε μία λεκάνη με νερό στο μπαλκόνι..μόνο τις ρίζες.ποία τμήματα μπορώ να κόψω για να βάλω σε γλάστρα μέσα στο σπίτι? και τι μέγεθος γλαστρας να παρω? Ευχαριστώ πολύ

 3. Μελινα
  14/11/2023

  Καλησπερα έχω μια μονστερα η οποία παρατήρησα ότι βγαίνουν νερά από τα φύλλα της τι κάνω σε αυτή την περίπτωση;

  • H μονστέρα στάζει νερό λόγω υπερβολικής υγρασίας στο χώρο ή υπερβολικό πότισμα. Πότιζε μία φορά την εβδομάδα τη μονστέρα.

 4. Sia Dimou
  01/11/2023

  Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δίνεται! Έχω και εγώ μια ερώτηση. Αγόρασα πριν τρεις μέρες, μια μονστέρα. Γενικά το φυτό δείχνει υγιές. Το χώμα της , βάζοντας το δάχτυλο μου μέσα εξακολουθεί να είναι υγρό και γι’αυτό δεν την έχω ποτίσει ακόμα. Αυτό που με προβληματίζει είναι πως το ριζικό της σύστημα,έχει ξεπροβάλλει πολύ από τις κάτω τρύπες της γλαστρας. Δεν είχα σκοπό να την μεταφυτευσω ακόμα,και λόγο εποχής και για να μην στρεσαρω το φυτό. Έχω διαβάσει ότι της μονστερας της αρέσει να στριμώχνει τις ρίζες της και δεν θέλει μεγάλη γλάστρα, παρόλαυτα αυτό που βλέπω από κάτω δεν μου φαίνεται φυσιολογικό. Τι μου προτείνετε; Πιστεύετε ότι θα ευδοκιμήσει έτσι το φυτό για κάποιους μήνες,μέχρι να τη μεταφέρω την άνοιξη σε μεγαλύτερη γλάστρα ή πρέπει να γίνει πιο σύντομα η μεταφύτευση; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  • Καλύτερα να το μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα άμεσα αλλά φρόντισε να είναι 1-2 νούμερα μεγαλύτερη από την αρχική.

 5. Μαρία
  30/10/2023

  Έχω μια μονστερα, την ποτίζω περίπου μια φορά τη βδομαδα. Τα φύλλα της ειναι ξεραμένα και καφέ γυρο γύρο. Την έχω αλλάξει θέση για τον ήλιο

  • Φρόντισε να είναι σε μέρος φωτεινό που δεν την κτυπά ο ήλιος και μπορείς την περίοδο του καλοκαιριού να ψεκάζεις το φύλλωμα της με νερό για να διατηρείς δροσερό και σχετικά υγρό το περιβάλλον της. .

 6. Δανάη
  09/07/2023

  Καλησπερα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω για την μονστερα εχει βγάλει πολλές καφέ ρίζες σαν κλαδιά. Τι τις κάνουμε;
  Ευχαριστώ πολύ

 7. Νίκη
  01/07/2023

  Καλησπέρα!
  Το σάιτ σας ειναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!
  Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει!
  Έχει μια φανταστική μονστερα ο γείτονας μου στον κήπο του φυτεμένη και μου έχει επιτρέψει να πάρω ένα κομμάτι όποτε θέλω για να την πολλαπλασιάσω.
  Τα φύλλα της ειναι πολύ μεγάλα.
  Δεν εχω καταλάβει τι τμήμα πρέπει να κόψω, να εχει μεγάλο φύλλο;
  Και μία τελευταία ερώτηση, αν έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει το φυτό σε κήπο επειδή προέρχεται από φυτό που είναι χρόνια σε κήπο

 8. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  24/03/2023

  Γεία σας, είχα βρει μια μονστέρα στη δουλειά μου πριν μερικά χρόνια η οποία δεν αναπτυσσόταν και είχε ένα μόνο φυλλαράκι, της άλλαξα γλάστρα και έγινε τεράστια σχεδόν 2 μέτρα. Έχω τρελαθεί μαζί της ! Όμως έπρεπε να της αλλάξω γλάστρα και το έκανα και τώρα η όψη της δεν είναι καλή, φαίνεται σα να έχει μαραθεί. Τι να κάνω?

  • Πότισμα μία φορά την εβδομάδα, υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά και μακριά από καλοριφέρ και τζάκι.

   • ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
    04/04/2023

    Σας ευχαριστώ!

 9. Νεκταρια
  23/09/2022

  Καλησπερα! Έχω μια μονστερα η οποία τον τελευταίο καιρό παρατήρησα πως έχει προβληθεί από κάποια έντομα τα οποία την κάνουν να μαυρίζει σε κάποια σημεία τα φύλλα της και να τα κιτρινίζει ώσπου ξεραίνονται. Τα έντομα είναι πολύ μικροσκοπικά και λευκά, μοιάζουν σαν πολύ μικροσκοπικοί κόκκοι ριζιου (μικρότεροι από ένα χιλιοστό) και το φυτό είναι γεμάτο από αυτά. Έχω δοκιμάσει να ρίξω νερό με πίεση, έχω ψεκάσει με διάλυμα νερό-σαπούνι, ακόμα έχω σκουπίσει τα φύλλα μήπως καταφέρω και τα απομακρύνω έτσι, αλλά τίποτα δεν δούλεψε. Ακόμα την έχω ψεκάσει και με διάλυμα θερινού πολτού ο οποίος στην αρχή φάνηκε να κάνει δουλειά αλλά λίγες μέρες αργότερα παρατήρησα ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά έντομα και το φυτό όλο και χειροτερεύει.
  Γνωρίζετε τι μπορεί να είναι και τι μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Νεκταρία. Δοκίμασε συνδυασμό θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης για να ψεκάσεις το φυτό σου.

 10. ELIZA
  18/09/2022

  Καλησπέρα σας!! Μου χάρισαν μια μονστέρα και το χώμα της ήταν από την αρχή πολύ υγρό (σχεδόν μούσκεμα!). Την άφησα στο μπαλκόνι για τις ώρες που δεν χτυπάει απευθείας ο ήλιος για να στεγνώσει λίγο το χώμα. Μπορώ να την αφήσω να στεγνώνει και χωρίς τη γλάστρα? Έχει πολλά νέα φύλλα και πλούσιες ρίζες που βγαίνουν και κάτω από τη γλάστρα αλλά φοβάμαι μη σαπίσουν λόγω της αυξημένες υγρασίας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλημέρα Ελίζα!Μπορείς να απομακρύνεις τη μονστέρα από τη γλάστρα για να στεγνώσει πιο γρήγορα και να την μεταφυτέψεις σε μεγαλύτερη γλάστρα για να χωρέσει το ριζικό της σύστημα.

 11. Κλέιντι Μαλάι
  12/04/2022

  Καλησπέρα Κ Κώστα
  Έχω μια μονστερα εδώ και δύο χρόνια σε εξωτερικό χώρο όταν πέφτουν χιόνια την βάζω μέσα φέτος είχαν ένα αρκετό βαρύ χειμώνα παρόλο που βάλαμε μέσα όλα τα τροπικά φυτά που έχουμε (τα φυτά είναι σε προστατευόμενω χώρο ) μου καταστραφηκαν πάρα πολλά ένα από αυτά ήταν και η μονστερες μου έχουν κάψει περίπου όλα τα φύλλα έχουν αλλάξει χρώμα, τι να κάνω είμαι πολύ στεναχοριμενος για το γεγονός αυτό έχασα πολλά φυτά.

  • Καλημέρα Κλέιντι. Δοκίμασε ένα υγρό ΄λίπασμα φυκιών για τόνωση της μονστέρας και αφαίρεσε τα ξερά φύλλα και βλαστούς των φυτών.

 12. ΓΙΩΡΓΟΣ
  05/03/2022

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την προσπάθεια κ τις χρήσιμες συμβουλές σας!! Έχω μια μονστερα κ τα φύλλα της έχουν αρχίσει να γέρνουν προς τα κάτω. Άγγιξα το χώμα κ ενώ έχω να την ποτίσω αρκετό καιρό είναι ακόμα σχετικά βρεγμένο κ έχει μαζέψει κ μυγάκια. Θα ήταν καλή ιδέα να το βγάλω για λίγο καιρό έξω για να στεγνώσει το χώμα.

  • Καλημέρα Γιώργο. Μπορείς να την βγάλεις από το χώμα και να προσθέσεις μέσα ελαφρόπετρα ή περλίτη για καλύτερο αερισμό.

 13. Αντώνης
  23/12/2021

  Καλησπέρα, συγχαρητήρια για την υπέροχη σελίδα σας, θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει τροπος να σωθεί η μονστερα που δυστυχώς πάγωσε. Τα φύλλα της έχουν πέσει προς τα κάτω και το φυτό έχει ατονία. Μήπως να την κλαδευσω; Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστω!

  • Καλημέρα Αντώνη. Μπορείς να την κλαδέψεις την μονστέρα αυτή την εποχή, αλλά φρόντισε να την έχεις σε εσωτερικό χώρο. Μπορείς να προσθέσεις και υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού.

 14. Διονύσης
  10/10/2021

  Μια μονστέρα εσωτερικού χώρου, έμεινε σε αυλή για καλοκαίρι και πιθανότατα λόγω υπερβολικού ποτίσματος έχουν καεί τα φύλλα της στις άκρες.

  Να κόψω τα καμμένα σημεία ή να κόψω ολόκληρα τα φύλλα; Λυπάμαι πολύ να την καταστρέψω αλλά δε δείχνει υγιής.

  • Καλημέρα Διονύση. Πιθανότατα, η μονστέρα έκαψε τα φύλλα της λόγω έντονης έκθεσης στον ήλιο. Μπορείς να κόψεις τα καμένα σημεία του φύλλου με ένα ψαλιδάκι.

 15. ΦροΝη
  26/09/2021

  Καλησπέρα στη πολύτιμη ομάδα σας !!! Πήρα μια monstera minima πριν ημέρες και μετά από 3 ημέρες άρχισε να κίτρινο μαυρίζει όλα της τα φύλλα ( να προσθέσω ότι είναι σχεδον 2 μέτρα και είχε πολλά φύλλα ) εμεινε με 5 φύλλα ύστερα από 1 εβδομάδα και αυτά πάλι κιτρινίζουν … μου είπαν σε ένα γεωπονικό κατάστημα να αλλάξω το χώμα γιατί ίσως παρά ποτίστηκε …. Στη προσπαθεία να το κάνω βγάζωντας τη από τη γλαστρα έμειναν τα 4/5 του ριζικού συστήματος μέσα στη γλαστρα την ξαναφυτεψα με το λιγοστό ριζικο σύστημα που εμεινε περίπου το 1/5 ξανά …. τις πιθανότητες έχει να ζήσει το φυτό λέτε ;!

  • Καλησπέρα Φρόνη. Προφανώς, λόγω υπερβολικής υγρασίας είχε σαπίσει το μεγαλύτερο μέρος του ριζικού συστήματος της μονστέρας και είχε κιτρινίσει το φύλλωμα της. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού και για το γρήγορο σχηματισμό ριζικού συστήματος.

 16. Μάριος
  09/08/2021

  Καλημέρα. Θα ήθελα την βοήθεια σας για μια μονστερα monkey mask που έχω. Ήταν δίπλα απο ενα philodendron που μάλλον προβλήθηκε απο κάποια μυκητολογικη ή βακτηριακη ασθενεια λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Πέρασα τα φύλλα της μονστερας και την ψέκασα με γαλαζοπετρα διαλυμένη. Ωστόσο κάποια σημεία στα περισσότερα φυλλα έγιναν μαύρα σαν να κάηκε από το υγρό. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω; Δεν έπρεπε να εφαρμόσω προληπτικά γαλαζοπετρα;
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλημέρα Μάριε. Γενικότερα, για τα φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ευαίσθητα, προτίμησε σκεύασμα υγρού χαλκού από γεωπονικά καταστήματα, που δεν υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα στο φύλλωμα.

 17. Παναγιώτης
  05/06/2021

  Καλησπέρα! Σήμερα αγόρασα μια μονστερα από φυτώριο.Μπορώ να την μεταφύτευσω σε μεγαλύτερη γλάστρα αυτή την περίοδο και να βάλω λίπασμα 8-7-7? Ευχαριστώ!!

  • Καλησπέρα Παναγιώτη. Μπορείς να μεταφυτεύσεις την μονστέρα σε μεγαλύτερη γλάστρα αυτή την περίοδο αλλά φρόντισε να βάλεις το λίπασμα δύο βδομάδες μετά την μεταφύτευση ώστε να έχει ριζώσει κάπως το φυτό.

 18. Μάριος
  04/01/2021

  Καλησπέρα! Πολύ χρήσιμες συμβουλές! Θα ήθελα να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω για την μονστερα μου που στις άκρες κιτρινίζουν λίγο και γίνονται καφέ ξεραμενα μερικά φυλλα. Έλλειψη νερού δεν υπάρχει σίγουρα και είναι κοντά σε παράθυρο. Επίσης τα καφέ κομμάτια στην άκρη τα έκοψα αλλα συνεχίζει μετά απο λίγες μέρες και προχώρα το ξέραμα. Ποτιζω κάθε 14 μερες τώρα, 2 ποτήρια νερό περίπου, είναι 1ο έτους το φυτό. Ίσως το χώμα να συγκρατεί περισσότερη υγρασία; Θα ήταν καλό να μεταφυτευθει τώρα με περισσότερο περλιτη;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλησπέρα Μάριε.
   Θα ήταν καλό να διαβρέχεις το φύλλωμα της μονστέρα με ένα ψεκαστηράκι γιατί πιθανότατα τα ξεραμένα φύλλα να οφείλονται σε συνθήκες ξηρού περιβάλλοντος ειδικά αν η μονστέρα βρίσκεται κοντά σε θερμαντικά σώματα. Θα μπορούσες να μεταφυτεύσεις την μονστέρα στις αρχές της άνοιξης με κατάλληλο φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου.

 19. Sofia
  03/12/2020

  Καλησπέρα σας.Μου έκαναν δώρο μια μονστερα εδώ και μια βδομαδα περίπου και ενω την εχω σε σκιερο μερος και την εχω ποτισει μια φορα και την ψεκαζω με νερο ανα τρεις μερες παρατηρω οτι τα φυλλα της εχουν αρχισει να κιτρινιζουν και να μαυριζουν στις ακρες.τι μπορω να κανω για να τη σωσω?

  • Καλησπέρα Σοφία.
   Η μονστέρα θέλει φωτεινό σημείο που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Επίσης, φρόντισε να είναι μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι καλοριφέρ. Πότισε ξανά μόνο όταν στεγνώνει το χώμα.

 20. Αντώνης
  18/11/2020

  Καλησπέρα! Πολύ χρήσιμες συμβουλές! Θα ήθελα να ρωτήσω για υποστηλωση της μονστερας, moss pole στο σπίτι μπορώ να κάνω και με αλλο υλικό εκτός απο σφαγνον, βρύα; Επίσης αν χρησιμοποιήσω καλαμι bamboo η μεταλλικό στήριγμα, θα υπάρχει κάποια διαφορά που δεν θα μπορούν οι αεροριζες να γατζωθουν επάνω και να τραβάνε υγρασία;

 21. Κώστας
  14/10/2020

  Καλησπέρα. Εχω μια μονστέρα εδώ και 2 μήνες ύψους 60-70 πόντους. όλα πήγαιναν καλά μέχρι που προχθές άρχισαν να γέρνουν τα “κοτσάνια” από τα φύλλα της προς την εξωτερική πλευρά της γλάστρας. επίσης έχουν καρουλιάσει ελαφρώς τα φύλλα της. Την ποτίζω μια φορά ανα μια-μιαμιση βδομάδα. Το χώμα της φαίνεται νωπό 3-4 εκ απο την επιφάνεια. Τι μπορεί να πηγαίνει λάθος;
  Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες

  • Καλησπέρα Κώστα. Φρόντισε να ποτίζεις συχνότερα την μονστέρα, μία φορά την εβδομάδα και να την έχεις σε φωτεινό μέρος που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

   • Κώστας
    15/10/2020

    ΕΥχαριστώ πολύ για την απάντηση. και μια τελευταία ερώτηση.. Θα χρειαστεί να βάλω κάποιο ξύλο στη γλάστρα για να τη δέσω και να τη στηρίξω;

 22. Αγγελα
  04/10/2020

  Καλησπέρα,

  Η μονστερα μου το τελευταίο διάστημα έχει αρχησει να καρουλιαζει τα φύλλα προς την εξω πλευρά..δεν έχει κιτρινισει ούτε έχει κηλίδες. Νομίζω πως είναι καποια έλλειψη… Τι θα πρέπει να κάνω;

  • Καλημέρα Αγγέλα. Tα φύλλα της μονστέρας μπορεί να καρουλιάσουν λόγω μειωμένου ποτίσματος ή χαμηλής υγρασίας σε συνθήκες καύσωνα. Το καρούλιασμα των φύλλων της μονστέρας μπορεί να συμβεί και λόγω προσβολής από τετράνυχο.

 23. Marina
  28/09/2020

  Καλησπέρα μου χάρισαν κορφή μονστερα variegated την είχα στο νερό 3 εβδομάδες είχε 2 αέρινες ρηζεσ οι μία σάπισε και τα φύλλα άρχισαν να χαλάνε τώρα τιν έβαλα την βουτισα σέ ορμόνη ριζοβολίας σέ χώμα που έχω για την μονστερα
  αλλη. Ζητώ βοήθεια προτού να μου χαλάσει εντελώς..Τι πρέπει να κάνω. Ευχαριστώ

  • Γεια σου Μαρίνα. Βάλε το τμήμα του βλαστού της μονστέρας που έχεις βάλει ορμόνη ριζοβολίας στην βάση του βλαστού σε γλάστρα φυτωρίου με φυτόχωμα. Διατήρησε το σε δροσερό μέρος που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου και πότιζε κάθε 2 μέρες μέχρι να ριζώσει.

   • Marina
    29/09/2020

    Ευχαριστώ πολύ τό έκανα ??

 24. Ματινα
  26/09/2020

  Καλησπερα σας. Πριν ακριβώς 3 εβδομαδες αγορασα μια μονστερα η οποια ηδη ανοιγε νέο φυλλο. Αφησα 10 μερες να εγκλιματιστει, σε φωτεινο εσωτερικο σημειο και κατοπιν μεταφυτευσα γιατι οι ριζες ηταν στριμωγμενες κι είχαν βγει απο κατω. Το φυλλο λοιπόν δεν εχει ανοιξει ποτε, παραμενει 3 βδομαδες χωρις ιχνος αναπτυξης. Δεν εχω λιπανει διοτι στη μεταφυτευση τι χωμα ηταν καινουργιο. Να βαλω λιπασμα για πράσινα φυτα ή να περιμενω ελπίζοντας? Γενικα το φυτο εχει αριστη οψη, εχω εμπειρια με φυτα και μονστερεςς συγκεκριμένα, αυτο δε μου έχει τύχει ξανά. Ευχαριστω εκ των προτέρων.

  • Καλημέρα Ματίνα. Μπορείς σε αυτήν τη φάση να προσθέσεις στην μονστέρα υγρό λίπασμα φυκιών καθώς μετά την μεταφύτευση βοηθά στον σχηματισμό ριζών. Στη συνέχεια, μετά από 2 εβδομάδες, να προσθέσεις υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά στη μονστέρα για να αναπτυχθεί το φύλλωμα της.

   • Ματινα
    28/09/2020

    Σας ευχαριστω παρα πολυ, μπορειτε να μου πειτε σε τι αναλογια το διαλυω? Επισης των φυκιων χρησιμοποιειται και σε εξωτερικου χωρου λουλουδια και φυτα?

    • Καλημέρα Ματίνα.
     Μπορείς να βάζεις 1 κουταλιά του υγρό διάλυμα φυκιών σε 2 λίτρα νερό. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δεις και τις προδιαγραφές του σκευάσματος.

 25. Αλεξανδρος
  09/09/2020

  Καλησπέρα σας, πριν λίγες εβδομάδες αποφάσισα να πάρω το πρώτο μου φυτό και αποφάσισα την μονστερα. Λόγω της απειρίας μου, έκανα ενα λάθος με το πότισμα. Όταν χρησιμοποίησα υγρό λίπασμα το οποίο έπρεπε να το αραιωσω σε 1L νερό, κατάλαβα πως πρέπει να ποτίσω και το 1L,κάτι που δυστυχώς έκανα. Όμως,το κακό δεν σταματάει εδώ,αφού μετά από μια εβδομάδα το ξανά πότισα το φυτό χωρίς να έχει στεγνώσει το χώμα!! (Όχι με 1L αυτή την φορά ευτυχώς). Σήμερα δυστυχώς ενα από τα πολυ μικρα φυλλαράκια του φυτού έγινε κατακίτρινο και η μεριά του μίσχου που βρισκόταν εντός τους χώματος,σάπισε. Ενα μεγαλύτερο φύλλο σε σχεση με το προηγούμενο που σάπισε,έγινε κίτρινο στην άκρη,και έχασε ελαφρώς το ζωηρό πράσινο χρωμα του το υπόλοιπο μέρος του φύλλου. Να επισημάνω πως γενικά το φυτό μου πλέον έχει 5 φύλλα, εκ των οποίων τα 3είναι μεγάλα με το χαρακτηριστικό τους σχήμα και τα υπόλοιπα 2 έχουν σχήμα καρδιάς,αρκετά μικρότερα σε μέγεθος και ενα από αυτά τα 2 είναι αυτο που έχει αρχίσει να κιτρινίζει. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω,πέρα από το να μην το ποτίσω μέχρι να στεγνωσει το χώμα;Είναι καταδικασμένο; Ευχαριστω εκ των προτέρων

  • Καλησπέρα Αλέξανδρε. Βγάλε την μονστέρα σε εξωτερικό χώρο που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου για να στεγνώσει το χώμα πιο γρήγορα και στη συνέχεια φέρε την ξανά μέσα.

 26. ΈΦΗ
  03/09/2020

  Καλησπέρα σας,
  Έχω μια μονστέρα από την Άνοιξη και ενώ το καλοκαίρι μέχρι Ιούλιο που την είχα βγάλει έξω έβγαλε 2 μεγάλα πράσινα φύλλα, απο τον Αύγουστο μέχρι τώρα που έλειπα και την είχα μέσα την βρήκα με κίτρινα φύλλα και δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο, είναι η τρίτη μονστέρα που μου πεθαίνει, επίσης έριξα λίπασμα πρώτη φορά 20-20-20 την Άνοιξη. Επειδή έχω πολλά φυτά εσωτερικού χώρου, θα προτείνατε να αλλάξω σε λίπασμα κάθε 15 μέρες?και αν ναι ποιό?

  • Καλησπέρα Έφη. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά που θα προμηθευτείς από γεωπονικά κταταστήματα για να βάζεις στην μονστέρα και στα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου.

 27. Ηλίας Κατσεας
  01/09/2020

  Καλημέρα, πάνω στα φύλα της μονστέρα έχουν σχηματισθει κίτρινες κηλλίδες. Τι πρέπει να κάνω; Σου στέλνω φωτογραφίες στο e-mail.

  • Καλησπέρα Ηλία. Η μονστέρα σου πιθανότατα βρίσκεται σε θέση που την κυτπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Φρόντισε να της αλλάξεις θέση και να την ποτίζεις μία φορά την βδομάδα και να βάλεις υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε 2 εβδομάδες.

 28. Eleni
  21/07/2020

  Καλημέρα σας!
  Έχω 2 Μονστέρες σε γλάστρες μέσα σε ένα παρτέρι στον κήπο. Γενικά είναι σε σκιερό σημείο με ανατολικό προσανατολισμό. Σκέφτομαι να τις βάλω απευθείας στο παρτέρι στο χώμα στην ίδια θέση. Θα πρέπει να προσέξω κάτι;

  • Καλησπέρα Ελένη. Μπορείς να βάλεις τις μονστέρες στο χώμα αλλά μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω παγωνιάς την περίοδο του χειμώνα.

   • Eleni
    22/04/2021

    Τις μεταφύτευσα τελικά μαζί και με μια Αλοκάσια. Το θέμα είναι πως ενώ η Αλοκάσια έχει αναπτυχθεί πλήρως και έχει γίνει πραγματικά εντυπωσιακή, η Μονστερα δυστυχώς δεν δείχνει να πηγαίνει καλά. Τι μπορώ να κάνω; Να σημειωθεί πως είναι στο ίδιο παρτέρι αλλά έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Περίπου στο 1.5 m όπου ενδιάμεσα δεν έχω φυτέψει κάτι άλλο.

 29. Γεωργια
  19/07/2020

  Καλημέρα σας, έχω στην βεράντα μου μια μονστερα. Το φυτό είναι τουλάχιστον 20 ετών, πριν 2 χρόνια μάλιστα είχε βγάλει κάτι σαν καρπούς. Το πρόβλημα μου είναι οι ρίζες του, έχουν τυλιχθεί στη βάση του χώματος της γάστρας, έχουν βγει έξω από τη γλάστρα και έχουν τυλιχθεί γύρω από το πιατακι για το νερό. Πολλές φορές βρίσκω ρίζες κολημμενες στα πλακάκια της βεράντας. Για να το μεταφυτεψω και να χωρέσουν αυτές οι ρίζες μέσα σε γλάστρα ειναι αδύνατον καθώς θα πρέπει να βρω τεράστια γλαστρα για να χωράνε. Μπορώ να τις κόψω ώστε να βάλω το φυτό σε μεγαλύτερη γλάστρα με όσες περισσέψουν ή θα το καταστρέψω??

  • Καλησπέρα Γεωργία. Μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση της μονστέρας, στις αρχές του φθινοπώρου αφαιρώντας τμημα των εξωτερικών ριζών του φυτού για να χωρέσει στη μεγαλύτερη γλάστρα. Φρόντισε μετά την μεταφύτευση να ποτίσεις καλά το φυτό της μονστέρας.

 30. froni-sbni@hotmail.gr
  11/06/2020

  Καλησπέρα σας !!! Αν κοπεί ο κορμός της μονστερας από πάνω δηλαδή στα 2 και φυτευτεί σε άλλη γλαστρα .. δημιουργείται δεύτερο φυτό ;! Τι λέτε ;!

 31. Κατερινα
  06/06/2020

  Καλησπέρα. Έχει η φίλη μου μια μονστερα από πέρυσι η οποία πήγαινε καλά μεχρι ένα σημείο. Τους τελευταίους μήνες όμως, έχει πάρει τον κατήφορο. Δεν βγάζει βλαστούς, της έχουν μείνει 3 φύλα και αυτά σιγά σιγά έχουν αρχίσει σαν να μαραίνονται. Την ποτιζε μια φορά την εβδομάδα και λίπασμα ανά 2 εβδομάδες. Την έχει σε ημιφωτεινο μέρος και σε σχετικά μικρή γλάστρα. Τι μπορεί να πηγαίνει στραβά;

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Η μονστέρα θέλει πιθανότατα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα και να μεταφερθεί σε πιο φωτεινό μέρος.

 32. Artemis
  05/06/2020

  Καλησπέρα σας!
  Έχω δύο ερωτήσεις σχετικά με τη monstera αν μπορέιτε να μου απαντήσετε.
  1. Έχω ένα μικρό μόσχευμα που θα ήθελα να φυτέψω. Μπορώ να το βάλω σε μεγάλη γλάστρα κατεθείαν ή αρχικά σε μικρότερη και όσο μεγαλώνει να την αλλάξω?

  2. Επίσης έχω μία ανεπτυγμένη monstera από την οποία έχω κόψει κάποια φύλλα από χαμηλά στη βάση. Μπορώ να τα αφήσω στο νερό ώστε να βγάλουν ρίζες και να τα φυτέψω σε νέα γλάστρα ή μπορώ και τώρα χωρίς τη προηγούμενη διαδικασία?

  Σας ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Άρτεμις. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις την μικρή γλάστρα για το μόσχευμα της μονστέρας. Για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα της μονστέρας δεν είναι απαραίτητο να τα βάλεις σε νερό για να βγάλουν ρίζες. Δες τον απλό πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα των φυτών.

 33. ΑΘΗΝΑ
  10/05/2020

  Καλησπέρα και από μένα, Έχω και εγώ μια μονστέρα εδώ και δύο μήνες δίπλα σε ένα φωτεινό παράθυρο την οποία μεταφύτευσα σε μια φαρδιά πήλινη γλάστρα μόλις την πρωτοπήρα από το φυτώριο. Το φυτό βγάζει συνέχεια καινούργια μεγάλα και υγειή φύλλα όλο αυτό το διάστημα ωστόσο όμως τα υπόλοιπα φύλλα βγάζουν όλο και περισσότερο καφέ κηλίδες. Έριξα λίπασμα για πράσινα φυτά στο χώμα πριν 15 μέρες αλλά οι κηλίδες αυξήθηκαν από τότε. Της κάνω ένα καλό πότισμα 2 φορές την εβδομάδα και την ψεκάζω με νερό στα φύλλα κάθε 2 μέρες. Μήπως αυτό γίνεται λόγω υπερβολικού ποτίσματος; Δεν ξέρω τι άλλο να της κάνω.. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Καλησπέρα Αθηνά. Οι καφέ κηλίδες που εμφανίζει η μονστέρα μπορεί να οφείλεται στις απευθείας ακτίνες του ήλιου αν κτυπάνε από το τζάμι. Επίσης, οι καφέ κηλίδες στην μονστέρα μπορεί να οφείλονται στο υπερβολικό πότισμα που κάνεις. Αρκεί να ποτίζεις μία φορά την εβδομάδα την μονστέρα και όχι δύο φορές αυτή την εποχή.

 34. GEORGIOS
  23/04/2020

  Καλησπέρα σας εχω στην κατοχή μ μια μονστερα που την παρέλαβα σε άσχημη κατάσταση απο κατάστημα μέσω Ίντερνετ!το πρόβλημα καποια σκισηματα σε ορισμένα φύλλα και σε αλλα μικρές τρύπες πάνω στα φύλλα!εκανα την μεταφύτευση της με σωστό χώμα!μπορω να κάνω κάτι αλλο να την βοηθήσω ισως με κάποιο λίπασμα ή κάτι αλλο και σε ποσό καιρό!εχει σωτηρία το φυτό!

  • Καλησπέρα. Μπορώ να ψεκάσω με υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να τονωθεί το φυτό της μονστέρας.

  • GEORGIOS
   02/05/2020

   Καλησπέρα και ευχαριστω για την απάντηση σας απλα ηθελα μια ακόμη διευκρίνιση στο σχόλιο σας!ενοειται να ψεκασω τα φύλλα και τον κορμό του φυτού με λίπασμα για να τονωθεί ή να ρίξω στο χώμα του!ευχαριστω πολυ!

   • Καλησπέρα και πάλι. Να ρίξεις λίπασμα στο χώμα της μονστέρας. Καλύτερα αν αποφεύγουμε τα διαφυλλικά λιπάσματα στα φυτά εσωτερικού χώρου μην προκαλέσουμε εγκαύματα.

 35. Χρύσα
  10/04/2020

  Έχω σε ζαρντινιέρα ένα φυτό που κάνει πολύ μεγάλα φύλλα, μοιάζουν σαν της μονστέρας αλλά είναι ενιαία χωρίς τρύπες. Πώς λέγεται;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *