εικόνα

Βρομέλια, ένα φυτό εσωτερικού χώρου από την τροπική ζούγκλα

Ένα φυτό εσωτερικού χώρου από την τροπική ζούγκλα

Βρομέλια, ένα φυτό εσωτερικού χώρου από την τροπική ζούγκλα

H βρομέλια είναι ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου που εντυπωσιάζει με την εντυπωσιακή ανθοφορία που αναπτύσσεται με υπέροχα μακρόστενα λουλούδια ανάμεσα από το καταπράσινο φύλλωμα της. Με καταγωγή από τις τροπικές ζούγκλες της κεντρικής και νότιας Αμερικής, η βρομέλια στο φυσικό της περιβάλλον ζει ως επίφυτο, όπως η ορχιδέα, πάνω σε κορμούς δέντρων και με τις εναέριες ρίζες της απορροφά νερό και θρεπτικά συστατικά. Η οικογένεια της βρομέλιας περιλαμβάνει πολλά εξωτικά είδη που αποτελούν εξαιρετικά φυτά εσωτερικού χώρου όπως η γκουζμάνια, η βριέζια και η αιχμέα η οποία είναι αναφέρεται και ως η «βρομέλια με το ροζ λουλούδι». Η βρομέλια έχει το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό ότι ως φυτό παράγει μόνο ένα λουλούδι κατά τη διάρκεια της ζωής της του οποίου η ανθοφορία κρατάει από 3 μέχρι 6 μήνες. Και τότε, θα σκεφτεί κανείς, γιατί χρειάζομαι συμβουλές φροντίδας για ένα φυτό που ανθίζει μόνο μία φορά; Η βρομέλια εκτός από όμορφο φύλλωμα, έχει την ιδιότητα να δίνει νέα μικρά φυτά που αναπτύσσονται δίπλα από τη ρίζα της και με την κατάλληλη φροντίδα θα μας δώσουν νέα άνθη την επόμενη χρονιά! Ας δούμε, λοιπόν, τι περιποίηση χρειάζεται η βρομέλια και πώς μπορούμε να τη διατηρήσουμε όμορφη και λαμπερή στο σπίτι μας.

 

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η βρομέλια;

 

Η βρομέλια χρειάζεται φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία. Κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας για τη διατήρηση της βρομέλιας είναι 17-25°C κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι κάτω από 15°C. Αποφεύγουμε να βάζουμε το φυτό της βρομέλιας ανάμεσα από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και κοντά σε θερμαντικά σώματα. Φυτεύουμε τη βρομέλια σε γλάστρα μεσαίου μεγέθους που δεν είναι πολύ βαθιά, διαστάσεων 20×20 εκτοστών και τη γεμίζουμε με ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να αποφύγουμε σαπίσματα στη ρίζα που μπορεί να δημιουργηθούν λόγω υπερβολικής υγρασίας.

 


Τι φροντίδα χρειάζεται η βρομέλια;

 

Η βρομέλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι ένα φυτό που χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου χρειάζεται πότισμα μία φορά τη βδομάδα, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο ψεκάζουμε συμπληρωματικά το φύλλωμα της για να εξασφαλίσουμε συνθήκες δροσιάς. Προσθέτουμε μικρή ποσότητα υγρού λιπάσματος κάθε 2 μήνες, καθώς η βρομέλια έχει αργή ανάπτυξη και περιορισμένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Για να προστατεύσουμε τη βρομέλια από τα έντομα της μελίγκρας, του θρίπα και του τετράνυχου που την προσβάλλουν μπορούμε προληπτικά να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Σχετικά με το κλάδεμα της βρομέλιας, η μόνη φροντίδα που χρειάζεται είναι να απομακρύνουμε κίτρινα ή ξεραμένα φυλλα που θα συναντήσουμε στο φυτό.

 

Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά βρομέλιας;

 

Μετά την ανθοφορία της βρομέλια, αφαιρούμε το αποξηραμένο λουλούδι από τη βάση του και διατηρούμε το φυτό για το φύλλωμα του. Σταδιακά, θα αναπτυχθούν νέα φυτά βρομέλιας σε μορφή ρόδακα, περιφερειακά του αρχικού φυτού που θα μεγαλώσουν αρκετά γρήγορα. Στη συνέχεια, απομακρύνουμε προσεκτικά τα πλευρικά φυτά της βρομέλιας από το μητρικό φυτό διατηρώντας το ριζικό τους σύστημα μαζί με χώμα που το περιβάλλει. Φυτεύουμε τα καινούρια φυτά βρομέλιας σε νέα γλαστράκια με εμπλουτισμένο φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου και υπό κατάλληλες συνθήκες, θα μπορούμε να απολαύσουμε να ξεπροβάλλει ένα καινούριο λουλούδι βρομέλιας μετά από ένα χρόνο.

 


Αιχμέα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Αιχμέα, η βρομέλια με το ροζ λουλούδι


 

Κι ένα μυστικό για τη βρομέλια

 

Η οικογένεια της βρομέλιας περιλαμβάνει και καρποφόρα εξωτικά φυτά όπως ο ανανάς που μπορούμε να τον καλλιεργήσουμε και μέσα στο σπίτι μας όπως αναλυτικά περιγράφουμε στο σχετικό μας άρθρο για την καλλιέργεια ανανά σε γλάστρα.

 

Περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου

 
Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου
Εξωτικά φυτά από τη ζούγκλα για το σπίτι μας
Φυτά για γραφείο και επαγγελματικό χώρο
Αιχμέα, ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου
Αλπίνια, ένα τροπικό φυτό με φύλλα που μοιάζουν με κοχύλια
Γκουσμάνια, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Αλοκάσια, εξωτικό φυτό που μοιάζει με αυτί ελέφαντα
Κέντια, ένα κομψό φυτό εσωτερικού χώρου
Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και το γραφείο
Ανθούριο, εντυπωσιακά άνθη σε σχήμα καρδιάς
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 


 

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (7)

σχολιαστής
Δήμητρα 2 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα σας.
Έχω μία βρομέλια την οποία την εχω τοποθετήσει στο μπαλκόνι . Τα φύλλα της δεν εχουν μαραθει απλα δεν ανθιζει καθόλου .
Πως μπορώ να το διορθώσω , αν είναι δυνατόν;
Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Δήμητρα. Φρόντισε η βρομέλια να είναι σε φωτεινή θέση που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας. Πάντως, αν η βρομέλια σου έχει ήδη ανθίσει μία φορά, δεν πρόκειται να ξανανανθίσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ευαγγελία 28 Απριλίου 2020

Πάντα το φύλλωμα της πιπεριτσες «αρρωσταινει»και επειδή δεν θέλω να χρησιμοποιήσω φυτοφάρμακα γιατί είναι βρώσιμες οι πιπεριτσες αφαιρώ συνεχώς τα προσβεβλημένα φύλλα μέχρι να ξεραθεί βέβαια το φυτό.Τι προτείνετε παρακαλώ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ εκ των προτέρων..

Απάντηση
σχολιαστής
Βασιλικη 11 Απριλίου 2020

Γεια σας. Η βρομελια μου ειχε ενα πολυ ωραιο κοκκινο λουλουδι σαν αυτο της φωτογραφιας το οποιο εχει αρχισει να ξεραινεται. Εχει χασει το χρωμα του και μοιαζει να σαπιζει. Το φυτο το εχω δυο μηνες, ειχε ηδη αναπτυγμενο το κοκκινο λουλουδι του, και δεν ξερω αν ειναι η ωρα να το αποβαλει. Τι χρειαζεται να κανω; το ποτιζω οταν βλεπω να εχει χαμηλωσει η σταθμη του νερου μεσα στο λουλουδι; ποτε πρεπει να το ξεριζωσω; μετα θα ,μεινουν μονο τα φυλλα του; ευχαριστω.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Βασιλική. Πότιζε μία φορά την βδομάδα την βρομέλια αυτή την εποχή. Σταδιακά, μετά την απομάκρυνση του λουλουδιού, θα βγάλει παραφυάδες που θα δώσουν ένα καινουριο ανθοφόρο βλαστό και λουλούδι.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Βασιλικη 12 Απριλίου 2020

   Σας ευχαριστω!!!

   Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.