Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του ιβίσκου

κλαδεμα ιβισκου

Πώς κλαδεύουμε τον ιβίσκο για πλούσια ανθοφορία και πώς τον διαμορφώνουμε σε ένα όμορφο δέντρο;

Ο ιβίσκος είναι ένα από τα πιο διασημότερα καλλωπιστικά φυτά που κοσμεί τους κήπους, τις αυλές και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών με μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια σε κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ και άσπρο χρώμα.

Η φροντίδα του ιβίσκου, εκτός από το σωστό πότισμα και την τακτική προσθήκη λιπάσματος, περιλαμβάνει ένα καλό κλάδεμα για να τον ανανεώσουμε και να ενισχύσουμε την ανθοφορία του.

Αν δεν κλαδέψουμε τον ιβίσκο, σταδιακά θα εμφανιστούν κλαδιά που μπλέκονται μεταξύ τους, λεπτοί και αδύναμοι βλαστοί, με αποτέλεσμα το φυτό να εμφανίζει μειωμένη ανθοφορία.

Επιπλέον, η απουσία κλαδέματος, λόγω της πυκνής βλάστησης και του κακού αερισμού του φυτού μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση ασθενειών και εντόμων, όπως η ψώρα και η βαμβακάδα.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του ιβίσκου, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να τον κλαδέψουμε σωστά και να απολαμβάνουμε περισσότερα λουλούδια.

Διαφήμιση

1. Ποια εποχή κλαδεύουμε τον ιβίσκο;

Ο ιβίσκος χρειάζεται, συνήθως, κλάδεμα κάθε χρόνο για να έχει καλή ανάπτυξη και να σχηματίσει πολλά λουλούδια με ζωηρά χρώματα.

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του ιβίσκου είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, περίοδος κατά την οποία το φυτό ξεκινά να αναπτύσσει τη νέα βλάστηση.

Αν καθυστερήσουμε να κλαδέψουμε τον ιβίσκο, μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι, και κόψουμε και νέους βλαστούς και αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στην εμφάνιση πλούσιας ανθοφορίας.

Την περίοδο του καλοκαιριού, για να ενισχύσουμε την φθινοπωρινή ανθοφορία του ιβίσκου μας, αφαιρούμε με ένα μικρό ψαλίδι τα λουλούδια που έχουν ξεραθεί μαζί με το μίσχο τους.

2. Τι προσέχουμε στο κλάδεμα του ιβίσκου;

Ο ιβίσκος έχει γρήγορη ανάπτυξη και τον κλαδεύουμε κάθε χρόνο για να περιορίσουμε τη βλάστηση και να διατηρήσουμε το σχήμα του στην επιθυμητή μορφή.

Κατά το κλάδεμα του ιβίσκου, αφαιρούμε αρχικά τους λεπτούς και αδύναμους βλαστούς, ξερά και άρρωστα κλαδιά, καθώς επίσης κλαδιά που μπλέκονται μεταξύ τους

Για να διατηρήσουμε τον ιβίσκο μας σε σχήμα θάμνου και να έχει πιο συμπαγή μορφή, περιορίζουμε περίπου στο μισό το μήκος των βλαστών του.

Eίναι σημαντικό όταν κλαδεύουμε τον ιβίσκο να κάνουμε τις τομές, πάνω από τους οφθαλμούς που κοιτάνε προς τα έξω, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η καινούρια βλάστηση δε θα αναπτυχθεί προς το εσωτερικό του φυτού.

Μετά το κλάδεμα του ιβίσκου, ψεκάζουμε με σκεύασμα χαλκού τους βλαστούς και το φύλλωμά του για να τον προστατέψουμε από μυκητολογικές ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν.

3. Πώς κλαδεύουμε τον ιβίσκο σε σχήμα δέντρου;

Πολλές ποικιλίες ιβίσκου διαμορφώνονται σε σχήμα μικρού δέντρου από τα φυτώρια. Μπορούμε κι εμείς να τον κλαδέψουμε με αυτόν τον τρόπο ακολουθώντας μερικά απλά βήματα.

Σε ιβίσκους που θέλουμε να δώσουμε σχήμα μικρού δέντρου, κλαδεύουμε τα φυτά με τέτοιον τρόπο ώστε να έχουν κυπελλοειδές σχήμα.

Το κυπελλοειδές σχήμα στον ιβίσκο επιτυγχάνεται αρχικά με την αφαίρεση των χαμηλών βλαστών του φυτού, ώστε να δημιουργήσουμε έναν κεντρικό κορμό.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε τέσσερις κεντρικούς βλαστούς που ξεκινούν σε ύψος 40-50 εκατοστών από τον κορμό του ιβίσκου και τους κλαδεύουμε ομοιόμορφα στην κορυφή.

10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου
10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου

4. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα του ιβίσκου

Τα υγιή κλαδιά που κόβουμε στις αρχές της άνοιξης κατά το κλάδεμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον πολλαπλασιασμό του ιβίσκου με μοσχεύματα. Με αυτό τον τρόπο, συνδυάζουμε το κλάδεμα με τη δημιουργία νέων φυτών για να γεμίσουμε την αυλή μας και να μοιραστούμε με αγαπημένα μας πρόσωπα.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του ιβίσκου
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του ιβίσκου
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ