Αχλαδόμηλο νάσι: Ασιατικό αχλάδι σε σχήμα μήλου

Αχλαδόμηλο, ένα αχλάδι σε σχήμα μήλου

Μοιάζει με μήλο, όμως η γεύση του θυμίζει περισσότερο αχλάδι!

To αχλαδόμηλο ή νάσι (nashi) είναι μια νέα ποικιλία καρποφόρου δέντρου που δημιουργήθηκε από τη διασταύρωση δέντρων μηλιάς και αχλαδιάς στην Ιαπωνία, δίνοντάς μας ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα.

Η αχλαδομηλιά καλλιεργείται σε αρκετές ασιατικές χώρες, στη Νότια Αμερική, στην Αυστραλία και σε αρκετες ευρωπαικές χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλια, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Το αχλαδόμηλο νάσι είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες ασιατικό, γιαπωνέζικο ή κινέζικο αχλάδι.

Εμφανισιακά έχει σχήμα μήλου μεσαίου μεγέθους και είναι πιο σκληρό από το αχλάδι, αλλά πιο ζουμερό και τραγανό από το μήλο.

Ανάλογα την ποικιλία του, το αχλαδόμηλο έχει χρυσοκίτρινο χρώμα, πρασινο καφέ ή ορειχάλκινο χρώμα και ωριμάζει μέσα στο καλοκαίρι.

Το αχλαδόμηλο έχει εξαιρετική γεύση και υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η καλλιέργεια του αχλαδόμηλου;

Η αχλαδομηλιά αναπτύσσεται σε συνθήκες παρόμοιες με την καλλιέργεια της αχλαδιάς.

Χρειάζεται σχετικά ψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο του καλοκαιριού για να ευδοκιμήσει και φυτεύεται σε σημεία με αρκετή ηλιοφάνεια, ενώ παράλληλα είναι αρκετά ανθεκτική στο κρύο και την παγωνιά του χειμώνα.

Βέβαια, την άνοιξη θέλει ήπιο καιρό χωρίς δυνατούς παγετούς και βροχοπτώσεις που προκαλούν πρόβλημα στην ανθοφορία και στην καρπόδεση της.

H αχλαδομηλιά αναπτύσσεται καλύτερα σε βαθιά γόνιμα εδάφη και προτιμούμε να τη φυτεύουμε σε χώμα με καλό αερισμό και καλή αποστράγγιση. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα ξερά ασβεστώδη εδάφη για την καλλιέργεια της αχλαδομηλιάς.

2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπανση η καλλιέργεια του νάσι;

Η αχλαδομηλιά χρειάζεται τακτικά ποτίσματα από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία με υψηλή ποιότητα καρπών.

Ποτίζουμε περίπου 1-2 φορές τη βδομάδα, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και τις ιδιότητες του εδάφους, επιλέγοντας σύστημα άρδευσης με σταγόνες για καλύτερο πότισμα και οικονομία στο νερό.

Για τη λίπανση της αχλαδομηλιάς, ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα με αρκετή περιεκτικότητα αζώτου και καλίου, καθώς και ιχνοστοιχεία σιδήρου, βορίου και ψευδαργύρου και επαναλαμβάνουμε στις αρχές του καλοκαιριού.

3. Ποια εποχή κλαδεύεται η αχλαδομηλιά και με ποιο τρόπο;

Στα νεαρά δενδρύλλια αχλαδομηλιάς, γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης που καθορίζει το σχήμα που δίνουμε στο δέντρο.

Για ερασιτεχνικό κήπο, ιδανικό σχήμα είναι το κυπελλοειδές, κρατώντας δηλαδή ένα κεντρικό κορμό από τον οποίο στη συνέχεια κάνουμε κατανομή των πλευρικών κλαδιών με τέτοιο τρόπο ώστε το δέντρο να αντέχει το βάρος των καρπών, καθώς επίσης να έχει επαρκές φωτισμό και καλό αερισμό.

Στα μεγαλύτερα δέντρα κάνουμε κάθε χρόνο κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται στα τέλη του χειμώνα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση.

Το κλάδεμα καρποφορίας της αχλαδομηλιάς περιλαμβάνει τον έλεγχο του ύψους του δέντρου περιορίζοντας την βλάστηση για να έχουμε μεγαλύτερη καρποφορία, καθώς και να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο αερισμό.

Στις αρχές του καλοκαιριού είναι σημαντικό να γίνεται αραίωση των καρπών του αχλαδόμηλου για να αποκτήσουν μεγάλο μέγεθος, να ωριμάσουν ικανοποιητικά και να γίνουν γλυκά και νόστιμα.

4. Ποιος είναι ο τρόπος πολλαπλασιασμού του αχλαδόμηλου;

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινουρια φυτά αχλαδόμηλου, μπορούμε να το κάνουμε με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε ποικιλία αχλαδόμηλου στα δέντρα μας, μπορεί να γίνει μπόλιασμα της επιθυμητής ποικιλίας με τη μέθοδο του καθιστού ή επικαθήμενου ενοφθαλμισμού (Chip Budding) στα τέλη του καλοκαριού.

Σε μεγάλα ενήλικα δέντρα αχλαδόμηλου, μπορεί να γίνει εμβολιασμός της επιθυμητής ποικιλίας με υπόφλοιο εγκεντρισμό την περίοδο του Απριλίου.

5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων
5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων

5. Πώς γίνεται η αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών της αχλαδομηλιάς;

To αχλαδόμηλο προσβάλλεται από διάφορα έντομα όπως από την καρπόκαψα που σκουληκιάζει τον καρπό, απο τη μελίγκρα καθώς και την ψώρα των φυτών.

Για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα ψεκάζουμε το φύλλωμα του αχλαδόμηλου με βιολογικά εντομοκτόνα, όπως η φυσική πυρεθρίνη και ο θερινός πολτός.

Για την αντιμετώπιση των διαφόρων μυκητολογικών ασθενειών όπως η ανθράκωση που προσβάλουν το φύλλωμα του αχλαδόμηλου, κάνουμε προληπτικό ψεκασμό με υγρό χαλκό.

6. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του αχλαδόμηλου

Tα αχλαδόμηλα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και μπορούν να διατηρηθούν για 3-4 μήνες στο ψυγείο, χωρίς να χάσουν τη γλυκιά, τραγανή γεύση τους και χωρίς να αλλοιωθεί το χρώμα τους.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *