Λάκι μπαμπού, ένα τυχερό φυτό

Λάκυ μπαμπού, ένα τυχερό φυτό

Όλοι έχουμε συναντήσει το λάκι μπαμπού (lucky bamboo) σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Καθώς τα φύλλα και οι βλαστοί του μοιάζουν με μπαμπού, πολλοί το ονομάζουν “κλαδί μπαμπού” ή “τυχερό μπαμπού”, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι δεν έχει σχέση με το φυτό μπαμπού! Το λάκι μπαμπού, στην πραγματικότητα, είναι ένα είδος δράκαινας (Δράκαινα σαντεριάνα) και, όπως όλες οι δράκαινες, αποτελεί ένα υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου με εξωτική ομορφιά.

Το λάκι μπαμπού κατάγεται από τη Νοτιανατολική Ασία, όπου είναι πασίγνωστο από την τέχνη του Φενγκ Σούι εδώ και χιλιάδες χρόνια και θεωρείται ότι φέρνει γούρι, τύχη, πλούτο, υγεία και μακροζωία. Στα Μυστικά του Κήπου, βέβαια, δεν κάνουμε διακρίσεις και πιστεύουμε πως όλα τα φυτά που έχουμε στο σπίτι και στον κήπο μας φέρνουν χαρά και ευεξία! Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα του λάκι μπαμπού και πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε σε γλάστρα ή σε βάζο μέσα στο σπίτι μας.

1. Τι προσέχουμε όταν φυτεύουμε το lucky bamboo;

Το λάκι μπαμπού μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα με χώμα, καθώς και σε βάζο χωρίς χώμα, μόνο με νερό, και να φτάσει σε ύψος σχεδόν ενός μέτρου. Για να φυτέψουμε το λάκι μπαμπού, χρησιμοποιούμε γλάστρα διαμέτρου τουλάχιστον 15 εκατοστών, για να έχει περιθώριο να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα του φυτού. Επιλέγουμε φυτόχωμα με αρκετό περλίτη που εξασφαλίζει συγχρόνως καλο αερισμό στο ριζικό σύστημα του λάκι μπαμπού μαζί με συγκράτηση της υγρασίας για την ανάπτυξή του.

Για να διατηρήσουμε το λάκι μπαμπού σε νερό, χρησιμοποιούμε βάζο ή κασπώ και γεμίζουμε τη βάση του με μία στρώση λεπτών βότσαλων ή χαλικιών, περίπου 3-5 εκατοστά, ώστε οι ρίζες του φυτού να αναπτυχθούν ανάμεσα τους. Στη συνέχεια, προσθέτουμε νερό μέχρι να φτάσει σε ύψος 5 εκατοστά πιο πάνω από τα βότσαλα.

Διαφήμιση

2. Τι συνθήκες χρειάζεται για να αναπτυχθεί το lucky bamboo;

To λάκι μπαμπού τοποθετείται σε εσωτερικό φωτεινό σημείο που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου καθώς μπορεί να δημιουργήσουν εγκαύματα στο φύλλωμα του. Περιστρέφουμε την γλάστρα με το λάκυ μπαμπού κάθε 1-2 βδομάδες για να δέχεται ικανοποιητικό φωτισμό κάθε μεριά του φυλλώματος του.

Το λάκι μπαμπού δεν πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα σε ψυχρά ή θερμά ρεύματα και φροντίζουμε να το διατηρούμε μακριά από θερμαντικά σώματα. Κατάλληλο εύρος θερμοκρασίων για να έχουμε το λάκυ μπαμπού στο δωμάτιο μας είναι από 15-20°C.

3. Τι φροντίδα χρειάζεται το lucky bamboo;

Για λάκι μπαμπού που έχουμε σε νερό, προτιμάμε απεσταγμένο, βρόχινο ή νερό που έχει υποστεί επεξεργασία με φίλτρο. Αν βάλουμε το λάκι μπαμπού σε νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε χλώριο και άλατα, θα εμφανίσει κιτρινίσματα και καφετιάσματα στα φύλλα. Αλλάζουμε το νερό του λάκι μπαμπού περίπου 1-2 φορές την εβδομάδα, για να διατηρεί τη καθαρότητα του και για να μην βουρκιάσει.

Για λάκι μπαμπού που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, προσθέτουμε νερό κάθε βδομάδα. Επίσης, σημαντικό για την τόνωση του λάκι μπαμπού είναι να αφαιρούμε τα κιτρινισμένα και ξεραμένα φύλλα μόλις εμφανίζονται.

Σχετικά με τη λίπανση, αρκεί μικρή ποσότητα ήπιου υγρού λιπάσματος. Αν δεν βρούμε στην αγορά λίπασμα για λάκι μπαμπού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγες σταγόνες από υγρό λιπασμα για ορχιδέα, για κάκτους ή για μπονσάι.

4. Πώς δημιουργούμε καινούργια φυτά lucky bamboo;

Για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά λάκι μπαμπού, παίρνουμε ένα πλευρικό βλαστό μήκους περίπου 20 εκατοστών που αναπτύσσεται από τον κεντρικό βλαστό. Αφαιρούμε τα φύλλα από τα 2/3 του μήκους του βλαστού ξεκινώντας από την βάση του και τον τοποθετούμε μέσα σε νερό ή τον φυτεύουμε απευθείας σε μία γλάστρα. Στη συνέχεια, διατηρούμε το φυτό σε φωτεινές συνθήκες και σε θερμοκρασία περίπου 20°C. Μετά από περίπου 4 εβδομάδες θα έχει δημιουργηθεί ριζικό σύστημα του νέου φυτού μέσα στο νερό ή θα έχει ριζώσει μέσα στη γλάστρα.

Κι ένα μυστικό για το λάκι μπαμπού

Σύμφωνα με τις αρχές του Φενγκ Σούι, ο αριθμός των φυτών λάκι μπαμπού που βάζουμε σε μία γλάστρα ή σε ένα βάζο, καθορίζει σε κάθε περίπτωση κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, τρία φυτά λάκι μπαμπού στην ίδια γλάστρα συμβολίζουν ευτυχία, μακροζωία και ευημερία, ενώ πέντε φυτά λάκυ μπαμπού συμβολίζουν σωματική και πνευματική υγεία, καθώς και επαγγελματική επιτυχία.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (32)

 1. Μαρία
  28/12/2023

  Καλησπέρα! Εγώ έχω βάλει μπαμπου στο μπάνιο, το οποίο όμως δεν έχει φυσικό φωτισμό! Το έχω πάρα πολυ καιρό και τώρα έχει αρχίσει να κιτρινιζει σε κάποιο σημείο. Πως μπορώ να το σώσω;

 2. Τηλέμαχος
  07/12/2023

  Καλησπέρα, σε συνθήκες νερού οι ρίζες εξαρχής όταν μπαίνει το φυτό, πρέπει να είναι στην επιφάνεια των βοτσαλων;η θαμενα μέσα.επισης εάν το νερό είναι παραπάνω από 5 cm της επιφανείας των βοτσαλων επηρεάζει το φυτό;

  • Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ρίζες των φυτών, είτε στην επιφάνεια των βοτσάλων είτε θαμμένες μέσα στα βότσαλα. Επίσης, το φυτό δεν επηρεάζεται αν έχει παραπάνω νερό.

 3. ΝΙΤΣΑ
  03/10/2023

  Μπορώ να κόψω τολαικ μπαμπού λόγω ύψους θα βγάλει πάλι ριζες ευχαριστω

 4. Αποστόλης
  08/01/2023

  Καλησπέρα σας, καλή χρονία! Έχω ένα lucky babοο στο οποίο έχει κιτρινίσει και μαλακώσει η κορυφή στο κύριο τμήμα. Εάν το κόψω θα κοπούν και τα φύλλα μαζι. Τι μπορώ να κάνω για να σώθει? Επίσης απο τι έγινε αυτό? Ευχαριστώ πολύ

  • Καλημέρα Αποστόλη! Αναγκαστικά, θα πρέπει να κόψεις και το κιτρινισμένο τμήμα του μπαμπού με τα φύλλα. Πιθανότατα, αυτό συνέβη λόγω ξηρότητας και κακού αερισμού.

 5. Natassa
  06/02/2021

  (Συνέχεια προηγούμενου σχολίου μου) το κιτρινισμένο κομμάτι έχει μαλακώσει.
  Ευχαριστώ!

 6. Natassa
  06/02/2021

  Καλησπέρα, έχω 3 lucky bamboo σε ψηλό βάζο πάνω από 6 μήνες και το ένα από τα 3 κιτρίνισε στον κορμό, τι μπορεί να φταίει; και τι να κάνω; να κόψω το κίτρινο κομμάτι; κι αν ναι, κάτι που διάβασα να το σφραγίσω με κερί, ισχύει; και πώς γίνεται; ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Νατάσα. Να το κλαδέψεις το κιτρινισμένο κομμάτι του λάκι μπαμπού και μετά μπορείς να το σφραγίσεις με κερί.

   • Natassa
    06/02/2021

    Αυτο το σφράγισμα με κερί, τι ακριβώς σημαίνει; θα λιώσω κάποιο κερί;
    Ευχαριστώ και πάλι!

 7. Δανάη
  11/01/2021

  Καλησπέρα, έχω λακι μπαμπου με κοντά κλαδακια τα οποία βρίσκονται μεσα σε κοντή γλάστρα με πέτρες και νερό. Στην αρχη ,υπηρχε κιτρινισμα και ηταν μαλακο το ενα κλαδάκι . Δυστυχως μετα απο 2 εβδομαδες ξεκινησε να κιτρινιζουν και τα πλαϊνά κλαδάκια. Το νερακι τους το αλλάζω μια φορα την εβδομάδα και δεν τα εχω απευθειας στον ηλιο. Μήπως πρέπει να βγάλω ολα τα κλαδια που εχουν κιτρινισει για να μην προχωρήσουν και στα υπόλοιπα κλαδάκια; ανησυχώ πολυ.

  • Καλημέρα Δανάη. Άλλαζε πιο συχνά το νερό, 2 φορές την εβδομάδα και αφαίρεσε τα κιτρινισμένα κλαδάκια από το λάκι μπαμπού.

 8. Βαγγέλης
  18/12/2020

  Γειά σας, μπορώ να κάνω κάτι να τα σώσω ή είναι χαμένη υπόθεση? (Λάκη μπαμπού κιτρίνισμα στο κορμό) ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Βαγγέλη. Αν κιτρινίσει ο βλαστός του λάκι μπαμπού δεν ξαναγίνεται πράσινος. Αν δεν έχει μαλακώσει, μπορεί να διατηρηθεί κίτρινος χωρίς να σαπίσει αν αλλάζεις συχνά το νερό και δεν βάζεις λίπασμα με πολύ άζωτο. Πάντως, αν δεν σου αρέσει το κιτρίνισμα στον βλαστό, μπορείς να τον κλαδέψεις.

 9. Βαγγέλης
  16/12/2020

  Καλησπέρα, σας είχα στείλει και εχτές σχετικά με τα λάκυ μπαμπού, με τα φύλλα δεν έχω θέμα είναι μια χαρά πράσινα! Ο κορμός τους με προβληματίζει που έχει αρχίσει να κιτρινίζει και να είναι μαλακός απ’ τό ύψος έξω από το νερό και πάνω. Τους είχα βάλει και λίγο λίπασμα για φυτά κάποια στιγμή πρόσφατα (μπλε χρώμα σε κόκκους) μήπως ευθύνεται αυτό?

  • Καλησπέρα Βαγγέλη. Πιθανότατα στο μπλε λίπασμα οφείλεται καθώς είναι αρκετά δυνατό για τον κορμό του λάκι μπαμπού. Να προτιμάς υγρό λίπασμα για παχύφυτα ή για μπονσάι και να βάζεις στο λάκι μπαμπού.

 10. Βαγγέλης
  15/12/2020

  Γειά σας, εγώ έχω 3 λάκυ μπαμπού σε βάζο, τους βάζω νερό φίλτρου, τις τελευταίες μέρες έχω παρατηρήσει ότι ασπρίζει ο κορμός τους και είναι μαλακός. Έχουμε θέμα και αν ναι τι μπορώ να κάνω για να τα σώσω? Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Βαγγέλη.
   Είναι σημαντικό να αλλάζεις συχνά το νερό στο λάκυ μπαμπού και να προσέχεις να μην το κτυπά απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Επίσης να χρησιμοποιείς βρόχινο ή απεσταγμένο νερό γιατί η κακής ποιότητας νερό μπορεί να προκαλέσει άσπρισμα στα φύλλα.

 11. Ελπίδα
  10/09/2020

  Καλησπέρα!!
  Έχω μερικά λάκι μπαμπού αλλά έχουν ψηλώσει πάρα πολύ! Μπορώ να τα κόψω-κοντύνω χωρίς να τα καταστρέψω;;
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Ελπίδα. Βεβαίως και μπορείς να κλαδέψεις τα λάκι μπαμπού και να τα κοντύνεις χωρίς να υπάρχει πρόβλημα.

 12. Άννα
  30/05/2020

  Καλησπέρα ! Επί δύο μήνες ελλειπα από το σπίτι οπότε όταν γύρισα το νερό από το βάζο του μπαμπού είχε εξατμιστεί και μερικές ρίζες από μπεζ είχαν γίνει πράσινες. Καθαρισα το βάζο , έβαλα νεράκι και λίπασμα στο μπαμπού. Εδώ και μια εβδομάδα όμως έχουν πρασινίσει κι άλλες ρίζες. Είναι ανησυχητικό ; Τι μπορώ να κάνω ; Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Άννα. Σταδιακά, θα επανέλθει το χρώμα στις ρίζες του μπαμπού που δυσκολεύτηκαν λόγω της εξάτμισης του νερού.

 13. Smaroula
  16/05/2020

  Καλησπέρα!! Μπορώ να φυτέψω το lucky bamboo στον κήπο μου?

  • Καλησπέρα Σμαρούλα. Μπορείς να φυτέψεις το λάκυ μπαμπού στο σπίτι σου αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία και πότισμα.

 14. Αρχοντούλα
  05/04/2020

  Καλησπέρα! Όσες φορές έχω αγοράσει λάκι μπαμπού, μετά από ένα τρίμηνο ή τετράμηνο μου κιτρινίζει στην κορυφή του σπιράλ καλαμιού, εκεί που βγάνουν τα φύλλα. Σαπίζει και αναγκάζομαι να το πετάξω μετά. Πώς μπορώ να το διορθώσω;

 15. Βαγγέλης
  28/02/2020

  Καλησπέρα θα ήθελα να μου προτείνετε φυτά εσωτερικού χώρου που αναπτύσσονται μόνο σε νερό. Θέλω να τα βάλω μαζί με lucky baboo. Ευχαριστώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *