Λάκι μπαμπού, ένα τυχερό φυτό

Λάκυ μπαμπού, ένα τυχερό φυτό

Όλοι έχουμε συναντήσει το λάκι μπαμπού (lucky bamboo) σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Καθώς τα φύλλα και οι βλαστοί του μοιάζουν με μπαμπού, πολλοί το ονομάζουν “κλαδί μπαμπού” ή “τυχερό μπαμπού”, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι δεν έχει σχέση με το φυτό μπαμπού! Το λάκι μπαμπού, στην πραγματικότητα, είναι ένα είδος δράκαινας (Δράκαινα σαντεριάνα) και, όπως όλες οι δράκαινες, αποτελεί ένα υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου με εξωτική ομορφιά.

Το λάκι μπαμπού κατάγεται από τη Νοτιανατολική Ασία, όπου είναι πασίγνωστο από την τέχνη του Φενγκ Σούι εδώ και χιλιάδες χρόνια και θεωρείται ότι φέρνει γούρι, τύχη, πλούτο, υγεία και μακροζωία. Στα Μυστικά του Κήπου, βέβαια, δεν κάνουμε διακρίσεις και πιστεύουμε πως όλα τα φυτά που έχουμε στο σπίτι και στον κήπο μας φέρνουν χαρά και ευεξία! Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα του λάκι μπαμπού και πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε σε γλάστρα ή σε βάζο μέσα στο σπίτι μας.

1. Τι προσέχουμε όταν φυτεύουμε το lucky bamboo;

Το λάκι μπαμπού μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα με χώμα, καθώς και σε βάζο χωρίς χώμα, μόνο με νερό, και να φτάσει σε ύψος σχεδόν ενός μέτρου. Για να φυτέψουμε το λάκι μπαμπού, χρησιμοποιούμε γλάστρα διαμέτρου τουλάχιστον 15 εκατοστών, για να έχει περιθώριο να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα του φυτού. Επιλέγουμε φυτόχωμα με αρκετό περλίτη που εξασφαλίζει συγχρόνως καλο αερισμό στο ριζικό σύστημα του λάκι μπαμπού μαζί με συγκράτηση της υγρασίας για την ανάπτυξή του.

Για να διατηρήσουμε το λάκι μπαμπού σε νερό, χρησιμοποιούμε βάζο ή κασπώ και γεμίζουμε τη βάση του με μία στρώση λεπτών βότσαλων ή χαλικιών, περίπου 3-5 εκατοστά, ώστε οι ρίζες του φυτού να αναπτυχθούν ανάμεσα τους. Στη συνέχεια, προσθέτουμε νερό μέχρι να φτάσει σε ύψος 5 εκατοστά πιο πάνω από τα βότσαλα.

Διαφήμιση

2. Τι συνθήκες χρειάζεται για να αναπτυχθεί το lucky bamboo;

To λάκι μπαμπού τοποθετείται σε εσωτερικό φωτεινό σημείο που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου καθώς μπορεί να δημιουργήσουν εγκαύματα στο φύλλωμα του. Περιστρέφουμε την γλάστρα με το λάκυ μπαμπού κάθε 1-2 βδομάδες για να δέχεται ικανοποιητικό φωτισμό κάθε μεριά του φυλλώματος του.

Το λάκι μπαμπού δεν πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα σε ψυχρά ή θερμά ρεύματα και φροντίζουμε να το διατηρούμε μακριά από θερμαντικά σώματα. Κατάλληλο εύρος θερμοκρασίων για να έχουμε το λάκυ μπαμπού στο δωμάτιο μας είναι από 15-20°C.

3. Τι φροντίδα χρειάζεται το lucky bamboo;

Για λάκι μπαμπού που έχουμε σε νερό, προτιμάμε απεσταγμένο, βρόχινο ή νερό που έχει υποστεί επεξεργασία με φίλτρο. Αν βάλουμε το λάκι μπαμπού σε νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε χλώριο και άλατα, θα εμφανίσει κιτρινίσματα και καφετιάσματα στα φύλλα. Αλλάζουμε το νερό του λάκι μπαμπού περίπου 1-2 φορές την εβδομάδα, για να διατηρεί τη καθαρότητα του και για να μην βουρκιάσει.

Για λάκι μπαμπού που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, προσθέτουμε νερό κάθε βδομάδα. Επίσης, σημαντικό για την τόνωση του λάκι μπαμπού είναι να αφαιρούμε τα κιτρινισμένα και ξεραμένα φύλλα μόλις εμφανίζονται.

Σχετικά με τη λίπανση, αρκεί μικρή ποσότητα ήπιου υγρού λιπάσματος. Αν δεν βρούμε στην αγορά λίπασμα για λάκι μπαμπού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγες σταγόνες από υγρό λιπασμα για ορχιδέα, για κάκτους ή για μπονσάι.

4. Πώς δημιουργούμε καινούργια φυτά lucky bamboo;

Για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά λάκι μπαμπού, παίρνουμε ένα πλευρικό βλαστό μήκους περίπου 20 εκατοστών που αναπτύσσεται από τον κεντρικό βλαστό. Αφαιρούμε τα φύλλα από τα 2/3 του μήκους του βλαστού ξεκινώντας από την βάση του και τον τοποθετούμε μέσα σε νερό ή τον φυτεύουμε απευθείας σε μία γλάστρα. Στη συνέχεια, διατηρούμε το φυτό σε φωτεινές συνθήκες και σε θερμοκρασία περίπου 20°C. Μετά από περίπου 4 εβδομάδες θα έχει δημιουργηθεί ριζικό σύστημα του νέου φυτού μέσα στο νερό ή θα έχει ριζώσει μέσα στη γλάστρα.

Κι ένα μυστικό για το λάκι μπαμπού

Σύμφωνα με τις αρχές του Φενγκ Σούι, ο αριθμός των φυτών λάκι μπαμπού που βάζουμε σε μία γλάστρα ή σε ένα βάζο, καθορίζει σε κάθε περίπτωση κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, τρία φυτά λάκι μπαμπού στην ίδια γλάστρα συμβολίζουν ευτυχία, μακροζωία και ευημερία, ενώ πέντε φυτά λάκυ μπαμπού συμβολίζουν σωματική και πνευματική υγεία, καθώς και επαγγελματική επιτυχία.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (26)