Γιατί ξεραίνονται οι φασολιές;
Δεν είναι λίγες οι φορές που θα συναντήσουμε προβλήματα στην καλλιέργεια του φασολιού και μπορεί να δούμε τα φυτά της φασολιάς να ξεραίνονται.
Πρόκειται για μία καλλιέργεια που απαιτεί αρκετή φροντίδα και επιμέλεια για να καλύψουμε τις βασικές καλλιεργητικές της ανάγκες από την προετοιμασία της φύτευσης και το τακτικό πότισμα, μέχρι την προσθήκη λιπάσματος και την προστασία από ασθένειες.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τι δημιουργεί πρόβλημα στις φασολιές για να μπορούμε έγκαιρα να πάρουμε τα απαιτούμενα μέτρα και να σώσουμε την παραγωγή μας.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά γιατί ξεραίνονται οι φασολιές και ποια βήματα ακολουθούμε για να απολαμβάνουμε τα πιο νόστιμα φασόλια από τον κήπο μας.
Γιατί ξεράθηκαν οι φασολιές και πώς τις προστατεύουμε;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ξεραίνονται οι φασολιές στον κήπο μας κάθε καλοκαίρι, οι οποίες οφείλονται κυρίως σε προβλήματα που δημιουργούνται από έντομα και ασθένειες, από κακό πότισμα ή υπερβολική λίπανση.
1. Ο τετράνυχος προσβάλλει και ξεραίνει τις φασολιές
Η προσβολή του τετράνυχου της φασολιάς και η ξήρανση του φυλλώματος είναι πολύ συχνή, σε συνθήκες καύσωνα όταν οι θερμοκρασίες που επικρατούν ξεπερνούν τους 30°C.
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής από τετράνυχο είναι οι μεταξένιοι αραχνοειδείς ιστοί στο φύλλωμα που σταδιακά κιτρινίζει, καρουλιάζει και ξεραίνεται σαν να έχει καεί από φλόγιστρο.
Για την προληπτική αντιμετώπιση του τετράνυχου που προσβάλλει τις φασολιές, χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα όπως τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
2. Οι φασολιές ξεραίνονται λόγω προσβολής από ασθένειες
Αρκετές μυκητολογικές ασθένειες μπορούν να προσβάλλουν την φασολιά και σταδιακά να προκαλέσουν την ξήρανση του φυλλώματος και των βλαστών.
Η ασθένεια του φουζάριου που προσβάλλει τη ρίζα της φασολιάς καθώς επίσης ασθένειες όπως η σκωρίαση, η ανθράκωση και η αλτερνάρια στα φύλλα και στους καρπούς αποτελούν σημαντικές αιτίες που ξεραίνονται οι φασολιές.
Για την οικολογική προστασία του φασολιού από ασθένειες, ψεκάζουμε με διάλυμα υγρού χαλκού και βρέξιμου θειαφιού το φύλλωμα των φασολιών.
3. Το λανθασμένο πότισμα δημιουργεί προβλήματα στις φασολιές
Το υπερβολικό πότισμα και η κακή αποστράγγιση του εδάφους, μπορεί να προκαλέσει σάπισμα των ριζών της φασολιάς, κιτρίνισμα των φύλλων και σταδιακή ξήρανση του φυτού.
Επίσης, το ανεπαρκές πότισμα, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα, παρατεταμένης ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, μπορεί να συντελέσει σημαντικά στην ξήρανση της φασολιάς.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να έχουμε αυτόματο πότισμα με στάγονες και προγραμματιστή ώστε να εξασφαλίσουμε τακτικό και αποτελεσματικό πότισμα στις φασολιές μας.
4. Οι φασολιές ξεραίνονται λόγω υπερβολικής λίπανσης με άζωτο
Η προσθήκη υπερβολική ποσότητας λιπάσματος που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, όπως η αμμωνία, θα προκαλέσει καψίματα στο φύλλωμα, και ιδιαίτερα στη νέα βλάστηση.
Ανάλογα, φαινόμενα στην καλλιέργεια φασολιάς μπορεί να παρατηρηθούν αν προσθέσουμε κοπριά στο έδαφος πριν τη φύτευση, η οποία δεν είναι καλά χωνεμένη.
Επίσης, ο ψεκασμός με διάφορα λιπάσματα αζώτου στο φύλλωμα σε συνδυασμό με διάφορα σκευάσματα φυτοπροστασίας όταν επικρατούν θερμοκρασίες άνω των 30°C μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και ξήρανση στο φύλλωμα.
Για να εξασφαλίσουμε λοιπόν ικανοποιητική βλάστηση και πλούσια καρποφορία στις φασολιές, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα που περιέχει άζωτο, φώσφορο, κάλιο και ιχνοστοιχεία κάθε 20 μέρες.
Κι ένα μυστικό για τις φασολιές που ξεραίνονται
Για τις φασολιές που φυτεύουμε και καλλιεργούμε όψιμα, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στα τέλη του φθινοπώρου, προκαλούν σταδιακή ξήρανση των φύλλων και των βλαστών.
Σχόλια (0)