Φασόλια σε γλάστρα: Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

Τα φασολάκια είναι από τα πιο αγαπημένα λαχανικά που απολαμβάνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορούμε να φυτέψουμε φασολιές στο μπαλκόνι και με 2-3 ζαρντινιέρες ή με λίγες γλάστρες να γεμίζουμε την κατσαρόλα μας με φρέσκα φασόλια ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Από τις πολλές διαθέσιμες ποικιλίες φασολιού, προτείνουμε αναρριχητικές ποικιλίες που είναι πολύ πιο παραγωγικές και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής. Το τσαουλί αναρριχώμενο, το τερλί, το αμπελοφάσουλο του μέτρου και το αναρριχώμενο μπαρμπούνι είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες ποικιλίες για να φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

1. Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες χρειάζεται η φασολιά στο μπαλκόνι;

Η φασολιά θέλει γόνιμο έδαφος, με πολύ οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση. Επιλέγουμε ζαρντινιέρες μήκους 80 εκατοστών εως ένα μέτρο και πλάτους 30 εκατοστά με τρύπες αποστράγγισης για να φεύγει το νερό.

Χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά και το εμπλουτίζουμε με κοπριά και πλήρες βιολογικό λίπασμα για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη και παραγωγή.

Τοποθετούμε τη ζαρντινιέρα με τις φασολιές σε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, προστατευμένη από τον αέρα, καθώς οι ποικιλίες που αναρριχώνται ψηλά μπορεί να σπάσουν εύκολα.

Οι ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας για την ανάπτυξη της φασολιάς είναι 15-30 °C

Διαφήμιση

2. Πώς φυτεύουμε τις φασολιές και πώς τις στηρίζουμε για να αναπτυχθούν;

Πριν την σπορά, βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε ένα βρεγμένο πανί για να ενυδατωθούν και να φυτρώσουν γρηγορότερα.

Φυτεύουμε τους σπόρους ή έτοιμα φυντανάκια φασολιάς απευθείας στη ζαρντινιέρα. Τοποθετούμε δύο σπόρους φασολιού σε κάθε θέση φύτευσης, σε βάθος 4-5 εκατοστών, σε απόστασεις ανά 20 εκατοστά και διατηρούμε το πιο εύρωστο φυτό που θα προκύψει σε κάθε θέση φύτευσης.

Μόλις οι φασολιές φυτρώσουν και μεγαλώσουν λίγο, χρησιμοποιούμε καφασωτά ή καλάμια ή ειδικό πλαστικό δίχτυ αναρρίχησης φασολιών.

Σε κάθε περίπτωση, θέλει προσεκτικό δέσιμο των φυτών με σπάγκο, καθώς αναπτύσσονται και θα καρποφορούν, ώστε να μην πέσουν οι φασολιές όταν θα είναι φορτωμένες με καρπό.

3. Τι άλλη φροντίδα θέλει η φασολιά σε γλάστρα;

Η φασολιά χρειάζεται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα στη γλάστρα να παραμένει συνεχώς υγρό κατά την περίοδο της ανάπτυξης.

Παράλληλα, ενσωματώνουμε βιολογικό λίπασμα κάθε είκοσι μέρες για εξασφάλιση καλής ανάπτυξης και πλούσιας παραγωγής.

Για την φυτοπροστασία της φασολιάς, σκονίζουμε με θειάφι τα φύλλα και γύρω από τη ρίζα, για προληπτική αντιμετώπιση του τετράνυχου που προσβάλλει τις φασολιές όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες.

Επίσης, ψεκάζουμε τα φυτά της φασολιάς κάθε βδομάδα, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού σε ένα λίτρο νερό για να τις προστατέψουμε προληπτικά από τη μελίγκρα, τον αλευρώδη, και τις βρωμούσες.

4. Κι ένα μυστικό για τις φασολιές

Είναι σημαντικό στις ποικιλίες φρέσκου φασολιού να συγκομίζουμε τους καρπούς πριν ωριμάσουν καλά, γιατί καθώς οι λοβοί ωριμάζουν, σκληραίνουν και γεμίζουν με ίνες με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλοι στο μαγείρεμα.

8 μυστικά για την καλλιέργεια του φασολιού
8 μυστικά για την καλλιέργεια του φασολιού
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Marimar
    25/07/2020

    Φύτεψα φασολιές σε μια γλάστρα και αφού αναπτυσσόταν το φυτό μου και έβγαλε φασολάκια, άρχισαν να μαραίνονται τα φύλλα του και έμεινε με καρπούς χωρίς φύλλα. Στο μεταξύ είχαν αρχίσει να κιτρινίζουν τα φύλλα του. Τι να κάνω για να το σώσω και τι φταίει που κιτρίνισαν τα φύλλα του;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *