Αντιμετώπιση για τη μονίλια της αμυγδαλιάς

Η μονίλια είναι μύκητας που προσβάλλει τα άνθη και τους βλαστούς της αμυγδαλιάς και τα κάνει να μοιάζουν σα ζεματισμένοι από ζεστό νερό ή  σαν καμένα από την παγωνιά.

Πώς εξαπλώνεται η μονίλια της αμυγδαλιάς;

Ο μύκητας μπορεί να εξαπλωθεί στο φλοιό παλαιότερων κλάδων και να σχηματίσει έλκη πάνω στα οποία εμφανίζεται έκκριση κόμμεος, δηλαδή κόλλας. Στον καρπό αναπτύσσεται μία επιφανειακή, κυκλική, καστανή κηλίδα που διευρύνεται και εξελίσσεται σε υγρό σάπισμα.

Οι καρποί αφυδατώνονται, συρρικνώνονται και ξηραίνονται σχηματίζοντας καρπούς μούμιες. Η διασπορά του μύκητα γίνεται με τον αέρα και τη βροχή και εισέρχεται στο δέντρο από το άνθος.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ασθένειας, γιατί επιμηκύνουν τη διάρκεια άνθησης, την περίοδο που είναι τα δέντρα ευπαθή στις μολύνσεις.

Πώς γίνεται η καταπολέμηση της μονίλιας;

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας,  αφαιρούμε όλα τα προσβεβλημένα κλαδιά του δέντρου καθώς και τους μουμιοποιημένους καρπούς και τους καίγουμε. Επίσης, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού κατά την έκπτυξη των οφθαλμών, καθώς και λίγο πριν την άνθιση.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ