Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του νυχτολούλουδου

Όλοι έχουμε μαγευτεί από το υπέροχο γλυκό άρωμα του νυχτολούλουδου που δίνει μια μεθυστική ατμόσφαιρα στον κήπο μας την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Αν δεν έχουμε ήδη νυχτολούλουδο στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας, τι πιο όμορφο να αποκτούσαμε ένα. Δεν χρειάζεται να πάμε σε φυτώρια για να προμηθευτούμε, μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας και να απολαύσουμε όλη τη χαρά της δημιουργίας ενος καινούριου υπέροχου φυτού.

Ο πολλαπλασιασμός του νυχτολούλουδου μπορεί να γίνει με σπόρο, όμως εμείς προτιμούμε την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα που είναι πιο γρήγορη, εύκολη και οικονομική.

1. Τι μοσχεύματα παίρνουμε για τον πολλαπλασιασμό του νυχτολούλουδου;

Για να φτιάξουμε καινούρια φυτά νυχτολούλουδου, στα τελη της άνοιξης, παίρνουμε τμήματα βλαστού μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση του φυτου. Οι βλαστοί αυτού (μοσχεύματα) δεν πρέπει να είναι ξυλώδεις και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φέρουν ανθοφορία για μπορέσει να πετύχει ο πολλαπλασιασμός.

Φροντίζουμε να κόβουμε τα μοσχεύματα του νυχτολούλουδου σε σημείο ακριβώς λίγο πάνω από το γόνατο, δηλαδή την υπερπλασία του βλαστού από την οποία βγαίνουν νέοι βλαστοί και φύλλα. Αφαιρούμε τουλάχιστον τα 2/3 των φύλλων του μοσχεύματος του νυχτολούλουδου αφήνοντας λίγα φύλλα μόνο στην κορυφή του.

Διαφήμιση

2. Ποια είναι τα βήματα φύτευσης των μοσχευμάτων του νυχτολούλουδου;

Επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης με αρκετό περλίτη και ελαφρόπετρα για να φυτέψουμε το μόσχευμα σε μικρή γλάστρα φυτωρίου. Υπάρχει και η επιλογή να φτιάξουμε το δικό μας μίγμα για να φυτέψουμε το μόσχευμα του νυχτολούλουδου, ανακατεύοντας τύρφη, κοπριά και περλίτη σε αναλογία 1:1:1 ετσι ώστε να υπάρχει καλός αερισμός για να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα του νυχτολούλουδου. Είναι σημαντικό πριν τη φύτευση του μοσχεύματος να βάζουμε στη βάση του σκόνη ορμόνης ριζοβολίας, ώστε να εξασφαλίσουμε την επιτυχία του πολλαπλασιασμού.

3. Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό του νυχτολούλουδου

Ο χρόνος ριζοβολίας του μοσχεύματος του νυχτολούλουδου, μέχρι να μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο, κυμαίνεται από 6-8 εβδομάδες ανάλογα τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία της ριζοβολίας, καλύπτοντας με μία νάυλον σακούλα το μόσχευμα του νυχτολούλουδου στη μικρή γλάστρα φυτώριου που το φυτεύουμε κατά τη διάρκεια του πολλαπλασιασμού.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)