εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για αλόη σε γλάστρα (+video)

Φροντίδα αλόης σε γλάστρα

Συμβουλές φροντίδας για αλόη σε γλάστρα (+video)

Η αλόη είναι ένα από τα διασημότερα παχύφυτα που συναντάμε σε κάθε σπίτι, καθώς συνδυάζει εξωτική ομορφιά με πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες. Η αλόη μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι και στην αυλή μας, ενώ μπορεί να διατηρηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά είδη αλόης, ωστόσο το πιο γνωστό είδος είναι η αλόη βέρα (Aloe vera barbadensis) που τα φύλλα της περιέχουν το πολύτιμο διάφανο ζελέ και χρησιμοποιούμε για θεραπεία σε εγκαύματα, σε επουλώσεις πληγών καθώς και δεκάδες άλλες περιπτώσεις. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πώς καλλιεργούμε αλόη σε γλάστρα και τι φροντίδα χρειάζεται για να έχουμε όμορφα υγιή φυτά και να απολαμβάνουμε τα πολύτιμα φύλλα της.

 


 

Σε ποια θέση τοποθετούμε την γλάστρα της αλόης;

 

Επιλέγουμε φωτεινά σημεία για να τοποθετήσουμε την αλόη, προστατευμένα από την παγωνιά και τους δυνατούς βοριάδες. Αν φυτέψουμε την αλόη σε γλάστρα σε μπαλκόνι, προτιμούμε θέσεις με δυτικό ή ανατολικό προοσανατολισμό και πολύ φως. Αποφεύγουμε μπαλκόνια με νότιο προσανατολισμό, καθώς η απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου ειδικά τις ζεστές μεσημεριανές ώρες μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στο φύλλωμα της αλόης. Για να διατηρήσουμε την αλόη σε εσωτερικό χώρο, την τοποθετούμε κοντά σε δυτικό παράθυρο για να έχει πλούσιο φως και μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

 

Τι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για την αλόη;

 

Για τη φύτευση της αλόης, χρησιμοποιούμε γλάστρες σχετικά πλατιές και ρηχές, καθώς η αλόη δημιουργεί σχετικά περιορισμένο ριζικό σύστημα. Επιλέγουμε γλάστρες που διαθέτουν τρύπα στη βάση για να απομακρύνεται το νερό και να
μη σαπίσουν οι ρίζες. Για τη φύτευση της αλόης σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα που καλύπτει τις προδιαγραφές που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η αλόη. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε ένα δικό μας μίγμα φυτοχώματος, χρησιμοποιώντας 60% κηπόχωμα (αφράτο χώμα του κήπου από βάθος μέχρι 20 εκατοστών), 10% κομπόστ, 10% περλίτη ή ελαφρόπετρα και 20% άμμο.

 


6 μυστικά για μεταφύτευση αλόης
6 μυστικά για μεταφύτευση αλόης


 

Πόσο συχνά ποτίζουμε την αλόη σε γλάστρα;

 

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στα φυτά της αλόης είναι το υπερβολικό πότισμα. Όπως ισχύει με τα περισσότερα παχύφυτα, η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες και να καταστραφεί το φυτό μας. Ποτίζουμε την αλόη συνήθως μία φορά την βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και μόνο αφού έχει στεγνώσει το χώμα της στη γλάστρα, ενώ το χειμώνα το πότισμα γίνεται αραιότερο. Κατά την περιόδο του καλοκαιριού πραγματοποιούμε συχνότερα ποτίσματα, δυο φορές τη βδομαδα, λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

 

Τι λίπανση χρειάζεται η αλόη σε γλάστρα;

 

Η αλόη δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και δεν χρειάζεται υπερβολική ποσότητα λιπάσματος για να αναπτυχθεί το φύλλωμα της. Αν βάλουμε πολύ λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, μπορεί να παρατηρήσουμε μαύρισμα στις άκρες των βλαστών της αλόης. Συνήθως, προσθέτουμε στη γλάστρα μια κουταλιά της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα μία φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Συμπληρωματικά, η προσθήκη χηλικού σιδήρου μια φορά το μήνα βοηθά στο πρασίνισμα και στην ευεξία του φυλλώματος της αλόης.

 


Τι προβλήματα παρουσιάζει η αλόη σε γλάστρα;

 

Αν παρατηρήσουμε τα φύλλα της αλόης στη γλάστρα να παρουσιάζουν καφέ κηλίδες, αυτό σημαίνει ότι το φυτό μας δέχεται απευθείας πολύ ηλιακό φως και πρέπει να το μεταφέρουμε σε πιο σκιερό μέρος. Αντίθετα, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τα φύλλα της αλόης λεπταίνουν και γέρνουν. Αν τα φύλλα της αλόης διπλώνουν και σταδιακά καφετιάζουν, αυτό σημαίνει ότι η γλάστρα μας δέχεται πολύ πότισμα ή δεν έχει καλή αποστράγγιση για να φεύγει το νερό. Η αλόη μπορεί να προσβληθεί από το έντομο της μελίγκρας, καθώς και από την μυκητηλογική ασθένεια της μαύρης κηλίδωσης των φύλλων.

 

Πότε και πώς γίνεται η συγκομιδή των φύλλων της αλόης;

 

Συγκομίζουμε τα ώριμα φύλλα της αλόης όταν το φυτό μας φτάσει σε ηλικία τριών ετών, καθώς τότε το ζελέ της αλόης αποκτά τις επιθυμητές φαρμακευτικές ιδιότητες. Σε αυτό το στάδιο το μήκος των φύλλων της αλόης ξεπερνά σε μήκος τα 30 εκατοστά, αν και θα πρέπει να σημειώσοουμε ότι τα φυτά της αλόης που βρίσκονται σε γλάστρα αποκτούν μικρότερη ανάπτυξη σε σχέση με τα φυτά που φυτεύονται στο έδαφος. Κατάλληλη εποχή για τη συλλογή των φύλλων της αλόης, είναι κατά τους φθινοπωρινούς μήνες που έχουμε καλύτερη ποιότητα και απόδοση παραγωγής, ωστόσο για οικιακή χρήση μπορούμε να κόβουμε ένα φύλλο αλόης και να το χρησιμοποιήσουμε ανάλογα την ανάγκη που έχουμε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

 


9 μυστικά για καλλιέργεια αλόης
9 μυστικά για την καλλιέργεια της αλόης


 

Κι ένα μυστικό για την αλόη σε γλάστρα

 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αλόης στο σπίτι για να γεμίσουμε τις γλάστρες μας εύκολα και οικονομικά, καθώς η αλόη αναπτύσσει παραφυάδες πλευρικά του φυτού που μπορούν να αναπτυχθούν σε νέα φυτά. Όταν οι παραφυάδες φτάσουν σε μήκος 10-15 εκατοστών, τις αποκόπτουμε από το μητρικό φυτό και τις φυτεύουμε σε καινούρια γλαστράκια. Κι αν οι αλόη μας δίνει πολλές παραφυάδες και νέα φυτά, μπορούμε να χαρίσουμε μερικά γλαστράκια σε αγαπημένα μας πρόσωπα.

 


Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά αλόης
Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά αλόης


 

Περισσότερες συμβουλές για παχύφυτα και φαρμακευτικά φυτά

 
Αλόη, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Πολλαπλασιασμός αλόης, πώς δημιουργούμε νέα φυτά
6 μυστικά για τη μεταφύτευση της αλόης
Κάκτοι και παχύφυτα: 10 συνηθισμένα προβλήματα και πώς τα αντιμετωπίζουμε
Παχύφυτα, 10 μυστικά για τη φροντίδα τους
Κρασούλα, 7 μυστικά για τη φροντίδα της κρασούλας
Εχεβέρια, εντυπωσιακό παχύφυτο με έντονα χρώματα
Αρμπαρόριζα, ένα αρωματικό φυτό με όμορφα λουλούδια
Χαμομήλι, καλλιέργεια σε κήπο και σε γλάστρα
Ρίγανη σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Βασιλικός σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Δεντρολίβανο σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Δυόσμος σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου
Αρωματικά φυτά και μυρωδικά σε γλάστρα
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (66)

σχολιαστής
theo_ 11 Νοεμβρίου 2020

Καλημερα,ειχα φερει μια αλοη απο το χωριο μου εδω και κοντα 3 χρονια,δεν πολυασχολιομουν την ειχα σε μια μεσαια γλαστρα για πολυ καιρο και ετσι ειχε μεινει μικρη αλλα την ποτιζα οπως επρεπε και ειχε την υγεια της.Προσφατα την μεταμφυτεψα σε μια πιο μεγαλη γλαστρα(εναν τενεκε απο λαδι πηρα και εκανα στον πατο τρυπες να φευγει το νερο) εκοψα τα κατω φυλλα που ηταν μισοκομμενα και εβγαλε αμεσως 5-6 παραφυαδες,το θεμα ειναι πως εχουν λιγο λεπτυνει τα φυλλα της και σε καποια σημεια σαν να τεινουν να διπλωσουν,επισης εχει διασπαρτες κατι κυλληδες ασπροκαφε(οχι πολλες) και γενικα σαν να μην ειναι στα καλα της,τι πιστευετε πως φταιει; Το φυτο ειναι ζωντανο μπορει και 6 χρονια,το εχω σε σημειο ωστε οταν βγαινει ο ηλιος να το βλεπει οσο γινεται γιατι εχω τεντα,τελος παρατηρω πως καποιες νεες παραφυαδες τεινουν να αδειαζουν στα ακρα τους ελαχιστα.Θα ηθελα την γνωμη σας

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 21 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα. Μου έδωσαν μια παραφυαδα Αλόης και τη φύτεψα σε μια γλάστρα αλλά σκουριναν τα φύλλα της και δεν τα βλέπω ζωηρά πράσινα. Τι πρέπει να κάνω?
Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
σχολιαστής
Νικος 8 Αυγούστου 2020

Η αλοη εχει μαυρες κηλιδες στα φυλλα τι πρεπει να κανω ?

Απάντηση
σχολιαστής
Σμαράγδα 1 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα σας,
H αλόη που έχω σε γλάστρα έχει καφέ κηλίδες. Τι μπορώ να κάνω;
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
ΛΥΓΝΟΥ 19 Μαΐου 2020

Καλησπέρας σας,
Θα ήθελα μια βοήθεια σχετικά με την αλόη εμφανίστηκαν παντού κρύσταλλοι που μοιάζουν με τους κόκκους της ζάχαρης πως πρέπει να ψεκάσω;

Απάντηση
σχολιαστής
ανναστασια 21 Απριλίου 2020

εχω αλοη .μπορωνα τροω καθε μερα κοματι απο το ζελε? και π΄οσο?

Απάντηση
σχολιαστής
Σουζάνα 6 Απριλίου 2020

Καλημέρα.. Έκοψα πρώτη φορά ενα φύλλο αλόης και μαλλον πλήγωσα τον κορμό.. Πως μπορώ να το σώσω;;

Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ 23 Μαρτίου 2020

Σας ευχαριστω για τις απαντήσεις που μου δώσατε !!

Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ 21 Μαρτίου 2020

Κύριε Λιονουδακη καλημέρα

εχω εδω και6 χρόνια στην ίδια θεση 3 γλάστρες με ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ την οποία κιολας εφαρα απο την Κρήτη. τωρα τελευταία μου εχουν παρουσιασει ενα κοκκινισμα στα φύλλα τους και επισης ενα γύρισμα .Το μπαλκόνι μου όντως το βλέπει ήλιος είναι δυτικο αλλά οπως σας είπα είναι στην ιδια θεση πάντα. Τωρα εχουν βγάλει και το λουλούδι τους ολες . Κανω κάτι λάθος ? μηπως θελουν λίπασμα λογω ανθοφορίας?

Σας ευχαριστω πολύ για την συμβουλή σας – απάντηση για τα όμορφα και θεραπευτικά μου αυτά φυτά τα οποία τα αγαπώ και τα φροντίζω

Με εκτίμηση

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Μαρτίου 2020

  Καλημέρα Άννα. Το κοκκίνισμα των φύλλων οφείλεται πιθανοτατα λόγω της παγωνιάς του χειμώνα. Μπορεις να προσθέσεις υγρό λίπασμα και σίδηρο για να την τονώσεις.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ 23 Μαρτίου 2020

   Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση που σας ζήτησα και θα της ρίξω ταυτόχρονα το σίδηρο και το υγρό λίπασμα ? ή ξεχωριστά ? το σίδηρο είναι καλύτερο σε υγρη μορφή ? επίσης παραπάνω σας ρωτά καποιος αν πρέπει να κοψουμε το λουλούδι της. Και απαντήσατε ναι να το κόψουμε πριν ανθίσει .Γιατί? εγώ το αφήνω να ανθίσει και εφόσον ξηραθεί το βγάζω και μάλιστα πάρα πολύ εύκολα σαν να ξεριζώνεται απο εκεί που φύτρωσε στο κέντρο του φυτού. Γιατί να κόβουμε το άνθος της ???

   Σας ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση σας

   ΑΝΝΑ

   Απάντηση
σχολιαστής
Ολγα 14 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη χρήσιμη αυτή στήλη. Δεν είχα ποτέ καλή σχέση με τα λουλούδια όμως τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να κρατήσω ζωντανά τα λουλούδια…Κ νομίζω τα καταφέρνω.. Έχω μια αλόη σε γλάστρα πανω από τρία χρόνια. Παίρνω τα νέα φυτά κ τα μεταφετευω… Όπως επίσης έχω κόψει αρκετά φύλλα για χρήση.. από το κάτω μέρος. Αυτό εχει σαν αποτελεσμα να έχει πλέον έναν αδυ αμο κορμό ενώ τα φύλλα φτάνουν παραπάνω από το μισό μέτρο.. Έχω δέσει το φυτό να μην γέρνει.. Πως μπορώ να κανω τη μεταφύτευση; .. γίνεται να τη μεταφέρω σε κήπο σκεπαζοντας τον κορμό με τα ξερα κομμένα φυλλα βάζοντας την βαθειά στο χώμα; ευχαριστώ εκ των προτέρων .

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Μαρτίου 2020

  Καλημέρα Όλγα. Μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση της αλόης αυτή την εποχή, και να την παραχώσεις μέσα. Η άλλη δυνατότητα είναι να κλαδέψεις το φυτό για να αναβλαστήσει αν και σε αυτή την περίπτωση θα καθυστερήσει κάπως.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 26 Δεκεμβρίου 2019

Θέλω να ρωτήσω φύτευσα τις αλόες σε χώμα για κάκτους που έχουν άργιλο έβαλα ελαφρόπετρα στον πάτο της γλάστρας πότισα με υγρό βιολογικό με φύκια το πρόβλημα είναι ότι δεν κάθονται καλά και κονιούνται είναι πρόβλημα απλά να συμπληρώσω χώμα; και δεν είδα να τρέχει νερό μπορεί να έχουν φράξη τις τρύπες;Και εάν βγάλουν τότε παραφυάδες να τα μεταφυτέψω από 19cm σε 27-28cm;Υπάρχει η αλόη η σαπονάρια η οποία είναι τοξική για εσωτερική κατανάλωση που μοιάζει με την αλόη βέρα.Καλές γιορτές 🎄🎄🎄🎄!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Δεκεμβρίου 2019

  Καλημέρα Δημήτρη. Μπορείς να προσθέσεις λίγο χώμα για να σταθεροποιήσεις τα φυτά σου. Καλό είναι να βάζεις χαλίκια στη βάση της γλάστρας για να μην φράξουν οι τρύπες. Όταν βγάλουν παραφυάδες οι αλόες, μπορείς να την μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα. H αλόη η σαπονάρια χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή σαπουνιού.

  Απάντηση
σχολιαστής
Nicky 17 Νοεμβρίου 2019

Καλησπέρα σας,

έχω 2 αλόες σε γλάστρα οι οποίες έχουν μεγαλώσει αρκετά κι έχω ήδη βγάλει 2 φορές μικρότερα φυτά που έχουν φυτρώσει τριγύρω. Αφού πριν από 1 μήνα τις μετέφερα σε ξεχωριστές μεγαλύτερες γλάστρες, πριν από περίπου 2 εβδομάδες διέκρινα ότι ξεκίνησαν μα βγάζουν λουλούδι στο κέντρο τα οποία έχουν ήδη γίνει 50 και 60 εκατοστά αντίστοιχα. Τα αφήνω να ανθίσουν και τα κόβω μετά ή τα κόβω πριν ανθίσουν?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία Σ. 3 Οκτωβρίου 2019

Χαίρετε.
Έχω αλόη βέρα σε δύο γλάστρες στο μπαλκόνι.
Αναπτύσσεται ικανοποιητικά και φαίνεται δυνατή και υγιής.
Πώς μπορώ να ξεχωρίσω ότι είναι όντως βρώσιμη αλόη;
Μου την έδωσαν από κήπο και εμφανισιακά μοιάζει όντως με αλόη βέρα, απλώς θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει τρόπος να είμαι βέβαιη πριν την καταναλώσω.
Να αναφέρω ότι την έχω 2-3 χρόνια και δεν της έχω βάλει ποτέ λίπασμα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Ηρώ 25 Σεπτεμβρίου 2019

Γειά σας,
θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να σας ρωτήσω κάποια πράγματα για την αλόη μου. Έχει μωβίσει και μάλλον έχει πεθάνει. Μπορώ να την επαναφέρω; Την έχω μεταφυτεύσει αλλά φαίνεται σαν ετοιμόροπη στο χώμα. Και δεν γίνεται έτσι πράσινη και ωραία με τίποτα. Την ποτίζω σπάνια πάντως.

Απάντηση
σχολιαστής
Κορίνα 21 Ιουλίου 2019

Γειά σας κε Λιανουδακη,
Κοιτάζοντας τα σχόλια των άλλων είδα ότι κάποια κα Γλυκερια περιγράφει ότι στα φύλλα της αλοης της έχουν εμφανιστεί σαν μεγάλοι κοκκοι ζάχαρης και ήθελα να σας πω ότι αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει και η δική μου αλοη. Δεν ξέρω αν πάσχει από το ίδιο πράγμα απλά θεώρησα καλό να σας το πω κι αυτό.

Κορίνα

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Ιουλίου 2019

  Καλησπέρα Κορίνα. Πρόκειται πιθανότατα για βακτηριακή ασθένεια που έχει προσβάλλει την αλόη σου και καλό είναι να κάνεις πότισμα με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας), διαλύοντας 1 κουταλια΄της σούπας σε ένα λίτρο νερό και να επαναλάβεις μετά από΄δέκα μέρες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κορίνα 20 Ιουλίου 2019

Καλημέρα κε Λιανουδακη,

Στις 16.5 σας είχα στείλει ένα μαιλ για την αλοη μου και μου είχατε δώσει κάποιες συμβουλές. Έκανα ότι μου είπατε. Έχει υποχωρησει η κοκκινιλα, τα άσπρα στίγματα παραμένουν και τα φύλλα έχουν την τάση να είναι κλειστά προς τα μέσα,ιδίως στις άκρες. Στο ανθοπωλειο μου έδωσαν το Tampa και μου είπαν ότι είναι θερινός πολτος. Μου είπαν να βάλω ένα κουτάλι της σούπας σε ένα λίτρο νερό και να την ψεκαζω μια φορά την εβδομάδα και το έχω κάνει ήδη τέσσερις φορές.Οσο όμως περνάνε οι μέρες τα άσπρα στίγματα γίνονται περισσότερα. Πριν γίνουν όλα αυτά την είχα ψεκασει με μείγμα σόδας και νερού και με μείγμα οινοπνευματος, πρασίνου σαπουνιου και νερού. Δεν ξέρω αν επραξα σωστά αλλά αυτό την είχε καθαρίσει εντελώς και είχε συνέλθει αλλά όταν το σταμάτησα, όλα επανήλθαν.Μετα από μια βδομάδα έβαλα το Tampa. Επίσης αυτό που είχα ξεχάσει να σας πω είναι ότι έχει γύρω από τη ρίζα μικρές φυτρες. Αν έχετε whatsapp μπορώ να σας στείλω φωτογραφίες.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.

Κορίνα

Απάντηση
σχολιαστής
Ευη 9 Ιουνίου 2019

Αγόρασα πρόσφατα άλλη σε γλάστρα αλλά έχουν μαζευτεί πολλά μυρμήγκια εντός τι να κανω;

Απάντηση
σχολιαστής
Κορίνα 17 Μαΐου 2019

Σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Κορίνα 16 Μαΐου 2019

Γειά σας,
Τα φύλλα της αλοης μου έχουν αποκτήσει ένα κοκκινωπο χρώμα, οι άκρες έχουν ξεραθει, και μέσα στα φύλλα της έχει δημιουργηθεί ένα άσπρο κολλωδες μείγμα. Τι να κάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Μαΐου 2019

  Καλημέρα Κορίνα. Πιθανότατα έχουν ταλαιπωρηθεί από το κρύο. Θα σου πρότεινα να την βάλεις σε ημισκιερό μέρος, να ελαττώσεις το πότισμα και να την ψεκάσεις με θερινό πολτό.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  ΝΙΚΟΛΑΣ1950 3 Ιουλίου 2019

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΤΙΝ ΑΚΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΜΙΑ ΑΣΠΡΙΛΑ ΣΑΝ ΧΙΟΝΙ-ΑΛΑΤΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Απάντηση
σχολιαστής
Eva 16 Μαΐου 2019

Καλησπέρα, εχω δυο αλοες οι οποίες έχουν βγάλει το γνωστό «λουλούδι» ειναι αρκετά ψηλό σχεδόν 40 πόντοι. Αυτο άνθισε και τωρα πέφτουν τα άνθη. Γνωρίζετε τι κάνω με αυτο; Το κόβω ή το αφήνω;

Απάντηση
σχολιαστής
Oλγα 28 Απριλίου 2019

Καλησπέρα! Έχω μια αλόη σε γλάστρα με βάθος. Το φυτό είναι περίπου 2-3 ετών. Το θέμα είναι πως έχει μεγαλώσει υπερβολικά πολύ και έχει βγάλει πολλά φύλλα! Τα φύλλα της είναι περίπου μισό μέτρο, και τον τελευταίο μήνα εμφανίζονται καφέ κυλίδες σε κάποια από αυτά. Μπορώ να σταματήσω κάπως την ανάπτυξή της και να κάνω κάτι για τις κυλίδες; ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 29 Απριλίου 2019

  Καλησπέρα Όλγα. Βάλε την αλόη σε πιο σκερό χόρο και τα φύγουν οι κηλίδες. Για την ανάπτυξη της, είναι δύσκολο να το περιορίσεις. Αν θες απομάκρυνε μερικά φύλλα κόβοντας τα από τη βάση του φυτού.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΒΟΥΓΙΑΤΖΗΣ 21 Οκτωβρίου 2018

Καλησπερα..παρα πολυ αξιολογη και ενδιαφερουσα η σελιδα σου συναδερφε ! Ευχομαι καλη συνεχεια με επιτυχιες και δκαιωση!!!

Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος 8 Οκτωβρίου 2018

Έχω στον κήπο μια αλόη και τον τελευταίο καιρό τα φύλλα της μυρίζουν άσχημα τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση
σχολιαστής
ΑΘΑΝΑΣΙΑ 28 Σεπτεμβρίου 2018

Καλησπερα! εχω μια μεγαλη γλαστρα με αλοη ,δεν γνωριζω την ποικιλία ή το ειδος ακριβως της αλόης που εχω. εχει μεγαλωσει πολύ και εχει παρα πολλά παρακλαδια πλεον εχει εναν τεραστιο ογκο αλοης η γλαστρα και δυστυχως παρατηρησα οτι πλεον τα φυλα της δεν μου δινουν αρκετο τζελ .Ειναι στεγνα ….ξηρα ίσως …….

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρια 7 Αυγούστου 2018

Αγορασα πριν απο τρεις μηνες μια καμελια. Ειχεβγαλει και τα καινούρια της φυλλαράκια. Μέχρι τωρα της έπεσαν όλα τα φύλλα της ξερά σαν καμένα. Έμεινε με τα μπουμπούκια της. Γιατί το έπαθε αυτο ;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) 7 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Μαρία.
  Η καμέλια θέλει σχετικά σκιερό χώρο για να ευδοκιμήσει. Αν έκανες μεταφύτευση στην καμέλια, τους καλοκαιρινούς μήνες, σε ηλιοφανές σημείο μπορεί να έπάθε εγκαύματα απο τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο και της έπεσαν τα φύλλα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΖΩΗ 24 Ιουλίου 2018

Καλησπέρα,
έχω μία αλόη εντός διαμερίσματος και βλέπω οτι τα φύλλα της αρχίζουν και διπλώνουν. Επίσης, βγαίνουν με το παραμικρό από το χώμα.. Τι λάθος έχω κάνει;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 27 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Ζωή. Θα σου πρότεινα να βγάλεις τη γλάστρα με την αλόη σε εξωτερικό χώρο, για να έχει καλύτερο αερισμό, σε μέρος με ημισκιά (καλύτερα απογευματινό ήλιο), για να αναπτύξει καλύτερα το φύλλωμα της. Επίσης, καλό θα ήταν, στις αρχές Σεπτέμβρη, να της κάνεις μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ενώ η προσθήκη λιπάσματος χηλικού σιδήρου, θα βοηθήσει στο πρασίνισμα των φύλλων. Τέλος, να σημειώσουμε ότι είναι φυσιολογικό ή αλόη να βγάζει παραφυάδες από τη βάση του βλαστού.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σπύρος 18 Ιουλίου 2018

Καλησπέρα κ.Λιονουδάκη. Σχετικά με τη Δενδροειδή Αλόη, πως γίνεται η αναπαραγωγή της και σε ποια ηλικία ανθίζει; Σας ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 22 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Σπύρο. Η δενδροειδής αλόη πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα που βγαίνουν από τη βάση του φυτού και αποκόπτονται στις αρχές του καλοκαιριού όταν έχουν σχηματίσει την πρώτη ροζέτα (ακτινωτός σχηματισμός νέων φύλλων της αλόης). Τα μοσχεύματα της δενδροειδής αλόης, συνήθως φέρουν μικρά ριζίδια που θα πρέπει να διατηρούνται κατά τον πολλαπλασιασμό για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία. Η δενδροειδής αλόη ανθίζει στα 3 χρόνια όταν αναπτύσσεται λουλούδι στην άκρη κάποιου βλαστού.

  Απάντηση
σχολιαστής
τασοσ 15 Ιουνίου 2018

Γειά σας .εχω αρκετές γλάστρες με Αλόη και όλες ξαφνικά ανάμεσα στα φύλλα έχουν ενα παχύρευστο σαν υγρή στάχτη και όσο και αν την πλένω και φεύγει μετά ξαναμαζεύει .τι πρέπει να κάνω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 17 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Τάσο. Οι αλόες σου έχουν μυκητολογική προσβολή και θα σου πρότεινα να μειώσεις το πότισμα και να τους παρέχεις μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

  Απάντηση
σχολιαστής
χρυσολογου Αναστασια 6 Ιουνίου 2018

Γεια σας Έχω αλόη σε γλάστρα και τα φύλλα της μαυρίζουν Έχω την εντύπωση μετά από την μεταφύτεψη σε μεγαλύτερη γλάστρα .Και τα καινούργια φύλλα και αυτά μαυρίζουν Σας παρακαλώ αν μπορείτε να βοηθήσετε Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 8 Ιουνίου 2018

  Γεια σου Αναστασία. Μετέφερε την γλάστρα με την αλόη, σε ημισκερό μέρος μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Επίσης, καλό θα ήταν να ελέγξεις τη συχνότητα του ποτίσματος. Πότισμα, κάθε τρεις μέρες για την αλόη, αυτή την εποχή.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γλυκερια 12 Μαΐου 2018

Καλημερα. Θα ηθελα να σας ρωτησω εαν στα φυλλα της αλοης εχουν εμφανιστει κρυσταλλοι σαν μεγαλοι κοκκοι ζαχαρης ειναι καποια παθηση? Κ πως αντιμετωπιζεται? Ευχαριστω πολυ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Πρόκειται για βακτηριακή ασθένεια πιθανότατα. Καλό είναι να ριζοποτίσεις με χαλκούχο διάλυμα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.