Συμβουλές φροντίδας για αλόη σε γλάστρα (+video)

Φροντίδα αλόης σε γλάστρα

Η αλόη είναι ένα από τα διασημότερα παχύφυτα που συναντάμε σε κάθε σπίτι, καθώς συνδυάζει εξωτική ομορφιά με πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες. Η αλόη μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι και στην αυλή μας, ενώ μπορεί να διατηρηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά είδη αλόης, ωστόσο το πιο γνωστό είδος είναι η αλόη βέρα (Aloe vera barbadensis) που τα φύλλα της περιέχουν το πολύτιμο διάφανο ζελέ και χρησιμοποιούμε για θεραπεία σε εγκαύματα, σε επουλώσεις πληγών καθώς και δεκάδες άλλες περιπτώσεις. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πώς καλλιεργούμε αλόη σε γλάστρα και τι φροντίδα χρειάζεται για να έχουμε όμορφα υγιή φυτά και να απολαμβάνουμε τα πολύτιμα φύλλα της.

1. Σε ποια θέση τοποθετούμε την γλάστρα της αλόης;

Επιλέγουμε φωτεινά σημεία για να τοποθετήσουμε την αλόη, προστατευμένα από την παγωνιά και τους δυνατούς βοριάδες. Αν φυτέψουμε την αλόη σε γλάστρα σε μπαλκόνι, προτιμούμε θέσεις με δυτικό ή ανατολικό προοσανατολισμό και πολύ φως. Αποφεύγουμε μπαλκόνια με νότιο προσανατολισμό, καθώς η απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου ειδικά τις ζεστές μεσημεριανές ώρες μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στο φύλλωμα της αλόης. Για να διατηρήσουμε την αλόη σε εσωτερικό χώρο, την τοποθετούμε κοντά σε δυτικό παράθυρο για να έχει πλούσιο φως και μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

2. Τι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για την αλόη;

Για τη φύτευση της αλόης, χρησιμοποιούμε γλάστρες σχετικά πλατιές και ρηχές, καθώς η αλόη δημιουργεί σχετικά περιορισμένο ριζικό σύστημα. Επιλέγουμε γλάστρες που διαθέτουν τρύπα στη βάση για να απομακρύνεται το νερό και να μη σαπίσουν οι ρίζες. Για τη φύτευση της αλόης σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα που καλύπτει τις προδιαγραφές που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η αλόη. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε ένα δικό μας μίγμα φυτοχώματος, χρησιμοποιώντας 60% κηπόχωμα (αφράτο χώμα του κήπου από βάθος μέχρι 20 εκατοστών), 10% κομπόστ, 10% περλίτη ή ελαφρόπετρα και 20% άμμο.

6 μυστικά για μεταφύτευση αλόης
6 μυστικά για μεταφύτευση αλόης

3. Πόσο συχνά ποτίζουμε την αλόη σε γλάστρα;

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στα φυτά της αλόης είναι το υπερβολικό πότισμα. Όπως ισχύει με τα περισσότερα παχύφυτα, η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες και να καταστραφεί το φυτό μας. Ποτίζουμε την αλόη συνήθως μία φορά την βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και μόνο αφού έχει στεγνώσει το χώμα της στη γλάστρα, ενώ το χειμώνα το πότισμα γίνεται αραιότερο. Κατά την περιόδο του καλοκαιριού πραγματοποιούμε συχνότερα ποτίσματα, δυο φορές τη βδομαδα, λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

4. Τι λίπανση χρειάζεται η αλόη σε γλάστρα;

Η αλόη δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και δεν χρειάζεται υπερβολική ποσότητα λιπάσματος για να αναπτυχθεί το φύλλωμα της. Αν βάλουμε πολύ λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, μπορεί να παρατηρήσουμε μαύρισμα στις άκρες των βλαστών της αλόης. Συνήθως, προσθέτουμε στη γλάστρα μια κουταλιά της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα μία φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Συμπληρωματικά, η προσθήκη χηλικού σιδήρου μια φορά το μήνα βοηθά στο πρασίνισμα και στην ευεξία του φυλλώματος της αλόης.

Διαφήμιση

5. Τι προβλήματα παρουσιάζει η αλόη σε γλάστρα;

Αν παρατηρήσουμε τα φύλλα της αλόης στη γλάστρα να παρουσιάζουν καφέ κηλίδες, αυτό σημαίνει ότι το φυτό μας δέχεται απευθείας πολύ ηλιακό φως και πρέπει να το μεταφέρουμε σε πιο σκιερό μέρος. Αντίθετα, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τα φύλλα της αλόης λεπταίνουν και γέρνουν. Αν τα φύλλα της αλόης διπλώνουν και σταδιακά καφετιάζουν, αυτό σημαίνει ότι η γλάστρα μας δέχεται πολύ πότισμα ή δεν έχει καλή αποστράγγιση για να φεύγει το νερό. Η αλόη μπορεί να προσβληθεί από το έντομο της μελίγκρας, καθώς και από την μυκητηλογική ασθένεια της μαύρης κηλίδωσης των φύλλων.

6. Πότε και πώς γίνεται η συγκομιδή των φύλλων της αλόης;

Συγκομίζουμε τα ώριμα φύλλα της αλόης όταν το φυτό μας φτάσει σε ηλικία τριών ετών, καθώς τότε το ζελέ της αλόης αποκτά τις επιθυμητές φαρμακευτικές ιδιότητες. Σε αυτό το στάδιο το μήκος των φύλλων της αλόης ξεπερνά σε μήκος τα 30 εκατοστά, αν και θα πρέπει να σημειώσοουμε ότι τα φυτά της αλόης που βρίσκονται σε γλάστρα αποκτούν μικρότερη ανάπτυξη σε σχέση με τα φυτά που φυτεύονται στο έδαφος. Κατάλληλη εποχή για τη συλλογή των φύλλων της αλόης, είναι κατά τους φθινοπωρινούς μήνες που έχουμε καλύτερη ποιότητα και απόδοση παραγωγής, ωστόσο για οικιακή χρήση μπορούμε να κόβουμε ένα φύλλο αλόης και να το χρησιμοποιήσουμε ανάλογα την ανάγκη που έχουμε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

9 μυστικά για καλλιέργεια αλόης
9 μυστικά για την καλλιέργεια της αλόης

7. Κι ένα μυστικό για την αλόη σε γλάστρα

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αλόης στο σπίτι για να γεμίσουμε τις γλάστρες μας εύκολα και οικονομικά, καθώς η αλόη αναπτύσσει παραφυάδες πλευρικά του φυτού που μπορούν να αναπτυχθούν σε νέα φυτά. Όταν οι παραφυάδες φτάσουν σε μήκος 10-15 εκατοστών, τις αποκόπτουμε από το μητρικό φυτό και τις φυτεύουμε σε καινούρια γλαστράκια. Κι αν οι αλόη μας δίνει πολλές παραφυάδες και νέα φυτά, μπορούμε να χαρίσουμε μερικά γλαστράκια σε αγαπημένα μας πρόσωπα.

Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά αλόης
Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά αλόης
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (76)