Συμβουλές φροντίδας για αλόη σε γλάστρα (+video)

Φροντίδα αλόης σε γλάστρα

Η αλόη είναι ένα από τα διασημότερα παχύφυτα που συναντάμε σε κάθε σπίτι, καθώς συνδυάζει εξωτική ομορφιά με πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες.

Μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι και στην αυλή μας, ενώ μπορεί να διατηρηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι.

Υπάρχουν πολλά είδη αλόης, ωστόσο το πιο γνωστό είδος είναι η αλόη βέρα (Aloe vera barbadensis) που τα φύλλα της περιέχουν το πολύτιμο διάφανο ζελέ και χρησιμοποιούμε για θεραπεία σε εγκαύματα, σε επουλώσεις πληγών καθώς και δεκάδες άλλες περιπτώσεις.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πώς καλλιεργούμε αλόη σε γλάστρα και τι φροντίδα χρειάζεται για να έχουμε όμορφα υγιή φυτά και να απολαμβάνουμε τα πολύτιμα φύλλα της.

1. Σε ποια θέση τοποθετούμε την γλάστρα της αλόης;

Επιλέγουμε φωτεινά σημεία για να τοποθετήσουμε την αλόη, προστατευμένα από την παγωνιά και τους δυνατούς βοριάδες.

Αν φυτέψουμε την αλόη σε γλάστρα σε μπαλκόνι, προτιμούμε θέσεις με δυτικό ή ανατολικό προοσανατολισμό και πολύ φως. Αποφεύγουμε μπαλκόνια με νότιο προσανατολισμό, καθώς η απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου ειδικά τις ζεστές μεσημεριανές ώρες μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στο φύλλωμα της αλόης.

Για να διατηρήσουμε την αλόη σε εσωτερικό χώρο, την τοποθετούμε κοντά σε δυτικό παράθυρο για να έχει πλούσιο φως και μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

Διαφήμιση

2. Τι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για την αλόη;

Για τη φύτευση της αλόης, χρησιμοποιούμε γλάστρες σχετικά πλατιές και ρηχές, καθώς η αλόη δημιουργεί σχετικά περιορισμένο ριζικό σύστημα.

Επιλέγουμε γλάστρες που διαθέτουν τρύπα στη βάση για να απομακρύνεται το νερό και να μη σαπίσουν οι ρίζες.

Για τη φύτευση της αλόης σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα που καλύπτει τις προδιαγραφές που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η αλόη.

Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε ένα δικό μας μίγμα φυτοχώματος, χρησιμοποιώντας 60% κηπόχωμα (αφράτο χώμα του κήπου από βάθος μέχρι 20 εκατοστών), 10% κομπόστ, 10% περλίτη ή ελαφρόπετρα και 20% άμμο.

6 μυστικά για μεταφύτευση αλόης
6 μυστικά για μεταφύτευση αλόης

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η αλόη σε γλάστρα;

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στα φυτά της αλόης είναι το υπερβολικό πότισμα. Όπως ισχύει με τα περισσότερα παχύφυτα, η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες και να καταστραφεί το φυτό μας.

Ενδεικτικά, ποτίζουμε την αλόη μία φορά την βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και μόνο αφού έχει στεγνώσει το χώμα της στη γλάστρα, ενώ το χειμώνα το πότισμα γίνεται αραιότερο.

Κατά την περιόδο του καλοκαιριού πραγματοποιούμε συχνότερα ποτίσματα, δυο φορές τη βδομαδα, λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην αλόη σε γλάστρα;

Η αλόη δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και δεν χρειάζεται υπερβολική ποσότητα λιπάσματος για να αναπτυχθεί το φύλλωμα της.

Αν βάλουμε πολύ λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, μπορεί να παρατηρήσουμε μαύρισμα στις άκρες των βλαστών της αλόης.

Συνήθως, προσθέτουμε στη γλάστρα μια κουταλιά της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα μία φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Συμπληρωματικά, η προσθήκη χηλικού σιδήρου μια φορά το μήνα βοηθά στο πρασίνισμα και στην ευεξία του φυλλώματος της αλόης.

5. Τι προβλήματα παρουσιάζει η αλόη σε γλάστρα;

Αν παρατηρήσουμε τα φύλλα της αλόης στη γλάστρα να παρουσιάζουν καφέ κηλίδες, αυτό σημαίνει ότι το φυτό μας δέχεται απευθείας πολύ ηλιακό φως και πρέπει να το μεταφέρουμε σε πιο σκιερό μέρος.

Αντίθετα, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τα φύλλα της αλόης λεπταίνουν και γέρνουν. Αν τα φύλλα της αλόης διπλώνουν και σταδιακά καφετιάζουν, αυτό σημαίνει ότι η γλάστρα μας δέχεται πολύ πότισμα ή δεν έχει καλή αποστράγγιση για να φεύγει το νερό.

Η αλόη μπορεί να προσβληθεί από το τη μελίγκρα, καθώς και από την μυκητηλογική ασθένεια της μαύρης κηλίδωσης των φύλλων.

Διαφήμιση

6. Πότε και πώς γίνεται η συγκομιδή των φύλλων της αλόης;

Συγκομίζουμε τα ώριμα φύλλα της αλόης όταν το φυτό μας φτάσει σε ηλικία τριών ετών, καθώς τότε το ζελέ της αλόης αποκτά τις επιθυμητές φαρμακευτικές ιδιότητες. Σε αυτό το στάδιο το μήκος των φύλλων της αλόης ξεπερνά σε μήκος τα 30 εκατοστά, αν και θα πρέπει να σημειώσοουμε ότι τα φυτά της αλόης που βρίσκονται σε γλάστρα αποκτούν μικρότερη ανάπτυξη σε σχέση με τα φυτά που φυτεύονται στο έδαφος. Κατάλληλη εποχή για τη συλλογή των φύλλων της αλόης, είναι κατά τους φθινοπωρινούς μήνες που έχουμε καλύτερη ποιότητα και απόδοση παραγωγής, ωστόσο για οικιακή χρήση μπορούμε να κόβουμε ένα φύλλο αλόης και να το χρησιμοποιήσουμε ανάλογα την ανάγκη που έχουμε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

9 μυστικά για καλλιέργεια αλόης
9 μυστικά για καλλιέργεια αλόης

7. Κι ένα μυστικό για την αλόη σε γλάστρα

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αλόης στο σπίτι για να γεμίσουμε τις γλάστρες μας εύκολα και οικονομικά, καθώς η αλόη αναπτύσσει παραφυάδες πλευρικά του φυτού που μπορούν να αναπτυχθούν σε νέα φυτά. Όταν οι παραφυάδες φτάσουν σε μήκος 10-15 εκατοστών, τις αποκόπτουμε από το μητρικό φυτό και τις φυτεύουμε σε καινούρια γλαστράκια. Κι αν οι αλόη μας δίνει πολλές παραφυάδες και νέα φυτά, μπορούμε να χαρίσουμε μερικά γλαστράκια σε αγαπημένα μας πρόσωπα.

Πολλαπλασιασμός αλόης
Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά αλόης
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (86)

  1. Φρέντις
    17/10/2023

    Γεια σας. Έχω δύο αλόη που ειναι 2 χρονών.
    Τα φύλλα έχουν μεγαλώσει πάνω από 50 εκατοστά.
    Κάνει να τα κόψω για να φτιάξω χυμό ;

  2. Σοφία
    08/10/2023

    Η αλοη μου έμεινε απότιστη για ένα διάστημα μέσα στο καλοκαίρι. Κάποια
    φύλλα μαράθηκαν και είχαν καφετί χρώμα. Έκανα το λάθος και έκοψα 3 από αυτά. Είναι από τα κάτω.. κοντά στη βάση. Τα καινούργια της φύλλα μοιάζουν υγιή. Αυτά που έκοψα, μπορεί να ξανά φυτρώσουν ;

    • Τα φύλλα της αλόης που έχουν κοπεί δεν μεγαλώνουν ξανά αλλά θα βγουν καινούρια φύλλα από παραφυάδες καθώς και από το κέντρο του φυτού.

  3. Σοφία
    19/08/2023

    Απουσίαζα και η αλόη μου έμεινε απότιστη σχεδόν ένα μήνα. Τη βρήκα σε άσχημη κατάσταση. Ενώ ήταν ζωντανή και πράσινη , τώρα έχει καφετιάσει και φαίνεται μαραμένη με αδύναμα φύλλα. Ίσως κ απο τον υπερβολικό ήλιο. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω εκτός απο το πότισμα;

  4. Μιχάλης
    13/05/2023

    Έχω την αλόη σε γλάστρα 4+ετη,ομως φρν ξέρω αν είναι η Vera ή άλλη έχει μεγάλα φύλα με αγκάθια 45-50cm χωρίς όμως πλέον τα άσπρα σημάδια.. ( μόνο τα νέα φιντανακια εχουν) επίσης δεν έχει ανθοφόρησει ακόμη… Ειναι φυσικό? Ευχαριστώ

  5. Νάνω
    26/04/2021

    Γεια σας,πάνω από 5 χρόνια έχω αλόη στο μπαλκόνι,κάθε χρόνο πολλαπλασιάζεται και έτσι πλέον έχω 5-6 γλάστρες. Φέτος τον χειμώνα επειδή είχε πολλές αγωνίες όλες τις γλάστρες τις εβαλα μέσα,μετά από κάνα μήνα άρχισαν να κιτρινιζουν,ένα μήνα τώρα τις έχω βγάλει πάλι έξω,αλλά η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Τι μπορεί να φταίει και τι μπορώ να κάνω?να σημειώσω ότι δεν έχω βάλει ποτέ λίπασμα αλλά αλλάζω το χώμα κάθε χρόνο.. Ευχαριστώ πολύ

  6. Mado
    16/04/2021

    Καλησπέρα, πρόσφατα πήρα μια αλόη καταπράσινη και δυνατή, όταν την έβγαλα στο μπαλκόνι (νοτίου προσανατολισμού) σε ημισκιερό μέρος παρατήρησα ότι τα φύλλα στις άκρες κοκκίνησαν και ελαφρώς άρχισαν να στρίβουν. Σκεφτομουν μήπως είναι λόγω “προσαρμογής” αλλά δεν βλέπω να βελτιώνεται. Δεν την ποτίζω πολυ συχνά ελέγχω πρώτα την υγρασία 2-3 εκ. από την επιφάνεια του χώματος. Τι μου προτείνετε να κάνω;

    • Καλησπέρα. Βάλε την αλόη σε πιο σκιερό σημείο και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

      • Πένυ
        29/02/2024

        Καλησπέρα. Όταν φύτεψα την αλόη στην γλάστρα, την έβαλα στο κέντρο. Τώρα μετά απο 3 χρόνια, έχει μετακινηθεί στο πίσω μέρος της γλάστρας και οταν φυσάει πολύ πέφτει. Τι μπορώ να κάνω? Σκέφτηκα να την βγάλω μαζί με το χώμα και να την ξανα φυτέψω στο κέντρο.

  7. Κατερίνα Σκόνδρα
    06/03/2021

    Καλημέρα σας
    Έχω μία αλόη σε γλάστρα περίπου 5 χρόνια, έχει βγάλει γύρω γύρω πολλά μικρά φυτά και σήμερα που κατατύχη μπήκα στην ιστοσελίδα σας διάβασα πάρα πολλές πληροφορίες.
    Καταρχήν, δεν έχει ανθίσει ποτέ και σήμερα που την πρόσεξα κάποια παλιά μεγάλα φύλλα της έχουν αρχίσει να καφετίζουν και η μύτη τους είναι ξερή. Μπορώ να κάνω κάτι;
    Μπορώ να σας στείλω φωτογραφία να την δείτε;
    Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Κατερίνα. Πιθανότατα, η αλόη καφέτιασε στα φύλλα της λόγω παγωνιάς. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

  8. theo_
    11/11/2020

    Καλημερα,ειχα φερει μια αλοη απο το χωριο μου εδω και κοντα 3 χρονια,δεν πολυασχολιομουν την ειχα σε μια μεσαια γλαστρα για πολυ καιρο και ετσι ειχε μεινει μικρη αλλα την ποτιζα οπως επρεπε και ειχε την υγεια της.Προσφατα την μεταμφυτεψα σε μια πιο μεγαλη γλαστρα(εναν τενεκε απο λαδι πηρα και εκανα στον πατο τρυπες να φευγει το νερο) εκοψα τα κατω φυλλα που ηταν μισοκομμενα και εβγαλε αμεσως 5-6 παραφυαδες,το θεμα ειναι πως εχουν λιγο λεπτυνει τα φυλλα της και σε καποια σημεια σαν να τεινουν να διπλωσουν,επισης εχει διασπαρτες κατι κυλληδες ασπροκαφε(οχι πολλες) και γενικα σαν να μην ειναι στα καλα της,τι πιστευετε πως φταιει; Το φυτο ειναι ζωντανο μπορει και 6 χρονια,το εχω σε σημειο ωστε οταν βγαινει ο ηλιος να το βλεπει οσο γινεται γιατι εχω τεντα,τελος παρατηρω πως καποιες νεες παραφυαδες τεινουν να αδειαζουν στα ακρα τους ελαχιστα.Θα ηθελα την γνωμη σας

    • Καλησπέρα. Καλύτερα να έχεις την αλόη κάτω από την τέντα και απέφυγε το υπερβολικό πότισμα. Πρόσθεσε συμπληρωματικά υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

  9. Μαρία
    21/08/2020

    Καλησπέρα. Μου έδωσαν μια παραφυαδα Αλόης και τη φύτεψα σε μια γλάστρα αλλά σκουριναν τα φύλλα της και δεν τα βλέπω ζωηρά πράσινα. Τι πρέπει να κάνω?
    Ευχαριστώ πολύ!

    • Καλησπέρα Μαρία. Μετέφερε τη γλάστρα με την παραφυάδα της αλόης σε σκιερό μέρος και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθα στο σχηματισμο ρίζας και στην τόνωση του φυτού.

    • Ελισάβετ
      26/02/2021

      Καλησπέρα, μόλις μεταφύτευσα αλόη
      και μετά διάβασα για το χώμα.Αυτο που έβαλα ήταν μείγμα τύρφης εμπλουτισμένο με humus, πρέπει να το αλλαξω; Το πότισα κιόλας, θα ήταν καλύτερα αν το αλλάξω ή να το αφήσω για το φθινόπωρο; Έχω κι ένα βιολογικό compost ενισχυμένο από φύκια ελληνικής θάλασσας.Ευχαριστώ

      • Καλησπέρα Ελισάβετ.
        Δεν χρειάζεται να το αλλάξεις, απλά φρόντισε να την ποτίζεις όταν στεγνώνει το χώμα της.

  10. Νικος
    08/08/2020

    Η αλοη εχει μαυρες κηλιδες στα φυλλα τι πρεπει να κανω ?

    • Καλησπέρα Νίκο. ΑΝ έχεις την αλόη σε γλάστρα βάλε την σε ημισκερή θέση και απέρφυγε το υπερβολικό πότισμα ποτίζοντας όταν στεγνώνει η γλάστρα.

  11. Σμαράγδα
    01/08/2020

    Καλησπέρα σας,
    H αλόη που έχω σε γλάστρα έχει καφέ κηλίδες. Τι μπορώ να κάνω;
    Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Σμαράγα. Μπορείς να έχεις την αλόη σε πιο σκερό μέρος καθώς οι κηλίδες της μπορεί να οφείονται στις έντονες ακτίνες του ήλιου.

  12. ΛΥΓΝΟΥ
    19/05/2020

    Καλησπέρας σας,
    Θα ήθελα μια βοήθεια σχετικά με την αλόη εμφανίστηκαν παντού κρύσταλλοι που μοιάζουν με τους κόκκους της ζάχαρης πως πρέπει να ψεκάσω;

  13. ανναστασια
    21/04/2020

    εχω αλοη .μπορωνα τροω καθε μερα κοματι απο το ζελε? και π΄οσο?

    • Καλησπέρα Αναστασία. Η συγκεκριμένη ερώτηση θα πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό ή διατροφολόγο για να μπορέσεις να έχεις μία υπεύθυνη απάντηση.

  14. Σουζάνα
    06/04/2020

    Καλημέρα.. Έκοψα πρώτη φορά ενα φύλλο αλόης και μαλλον πλήγωσα τον κορμό.. Πως μπορώ να το σώσω;;

  15. ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
    23/03/2020

    Σας ευχαριστω για τις απαντήσεις που μου δώσατε !!

  16. ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
    21/03/2020

    Κύριε Λιονουδακη καλημέρα

    εχω εδω και6 χρόνια στην ίδια θεση 3 γλάστρες με ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ την οποία κιολας εφαρα απο την Κρήτη. τωρα τελευταία μου εχουν παρουσιασει ενα κοκκινισμα στα φύλλα τους και επισης ενα γύρισμα .Το μπαλκόνι μου όντως το βλέπει ήλιος είναι δυτικο αλλά οπως σας είπα είναι στην ιδια θεση πάντα. Τωρα εχουν βγάλει και το λουλούδι τους ολες . Κανω κάτι λάθος ? μηπως θελουν λίπασμα λογω ανθοφορίας?

    Σας ευχαριστω πολύ για την συμβουλή σας – απάντηση για τα όμορφα και θεραπευτικά μου αυτά φυτά τα οποία τα αγαπώ και τα φροντίζω

    Με εκτίμηση

    ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

    • Καλημέρα Άννα. Το κοκκίνισμα των φύλλων οφείλεται πιθανοτατα λόγω της παγωνιάς του χειμώνα. Μπορεις να προσθέσεις υγρό λίπασμα και σίδηρο για να την τονώσεις.

      • ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
        23/03/2020

        Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση που σας ζήτησα και θα της ρίξω ταυτόχρονα το σίδηρο και το υγρό λίπασμα ? ή ξεχωριστά ? το σίδηρο είναι καλύτερο σε υγρη μορφή ? επίσης παραπάνω σας ρωτά καποιος αν πρέπει να κοψουμε το λουλούδι της. Και απαντήσατε ναι να το κόψουμε πριν ανθίσει .Γιατί? εγώ το αφήνω να ανθίσει και εφόσον ξηραθεί το βγάζω και μάλιστα πάρα πολύ εύκολα σαν να ξεριζώνεται απο εκεί που φύτρωσε στο κέντρο του φυτού. Γιατί να κόβουμε το άνθος της ???

        Σας ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση σας

        ΑΝΝΑ

        • Καλησπέρα Άννα. Ρίξε υγρό λίπασμα και σίδηρο ξεχωριστά. Κόβουμε το άνθος της αλόης πιο νωρίς για τονώσουμε την ανάπτυξη τους.

  17. Ολγα
    14/03/2020

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη χρήσιμη αυτή στήλη. Δεν είχα ποτέ καλή σχέση με τα λουλούδια όμως τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να κρατήσω ζωντανά τα λουλούδια…Κ νομίζω τα καταφέρνω.. Έχω μια αλόη σε γλάστρα πανω από τρία χρόνια. Παίρνω τα νέα φυτά κ τα μεταφετευω… Όπως επίσης έχω κόψει αρκετά φύλλα για χρήση.. από το κάτω μέρος. Αυτό εχει σαν αποτελεσμα να έχει πλέον έναν αδυ αμο κορμό ενώ τα φύλλα φτάνουν παραπάνω από το μισό μέτρο.. Έχω δέσει το φυτό να μην γέρνει.. Πως μπορώ να κανω τη μεταφύτευση; .. γίνεται να τη μεταφέρω σε κήπο σκεπαζοντας τον κορμό με τα ξερα κομμένα φυλλα βάζοντας την βαθειά στο χώμα; ευχαριστώ εκ των προτέρων .

    • Καλημέρα Όλγα. Μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση της αλόης αυτή την εποχή, και να την παραχώσεις μέσα. Η άλλη δυνατότητα είναι να κλαδέψεις το φυτό για να αναβλαστήσει αν και σε αυτή την περίπτωση θα καθυστερήσει κάπως.

  18. Δημήτρης
    26/12/2019

    Θέλω να ρωτήσω φύτευσα τις αλόες σε χώμα για κάκτους που έχουν άργιλο έβαλα ελαφρόπετρα στον πάτο της γλάστρας πότισα με υγρό βιολογικό με φύκια το πρόβλημα είναι ότι δεν κάθονται καλά και κονιούνται είναι πρόβλημα απλά να συμπληρώσω χώμα; και δεν είδα να τρέχει νερό μπορεί να έχουν φράξη τις τρύπες;Και εάν βγάλουν τότε παραφυάδες να τα μεταφυτέψω από 19cm σε 27-28cm;Υπάρχει η αλόη η σαπονάρια η οποία είναι τοξική για εσωτερική κατανάλωση που μοιάζει με την αλόη βέρα.Καλές γιορτές ????!!!

    • Καλημέρα Δημήτρη. Μπορείς να προσθέσεις λίγο χώμα για να σταθεροποιήσεις τα φυτά σου. Καλό είναι να βάζεις χαλίκια στη βάση της γλάστρας για να μην φράξουν οι τρύπες. Όταν βγάλουν παραφυάδες οι αλόες, μπορείς να την μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα. H αλόη η σαπονάρια χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή σαπουνιού.

  19. Nicky
    17/11/2019

    Καλησπέρα σας,

    έχω 2 αλόες σε γλάστρα οι οποίες έχουν μεγαλώσει αρκετά κι έχω ήδη βγάλει 2 φορές μικρότερα φυτά που έχουν φυτρώσει τριγύρω. Αφού πριν από 1 μήνα τις μετέφερα σε ξεχωριστές μεγαλύτερες γλάστρες, πριν από περίπου 2 εβδομάδες διέκρινα ότι ξεκίνησαν μα βγάζουν λουλούδι στο κέντρο τα οποία έχουν ήδη γίνει 50 και 60 εκατοστά αντίστοιχα. Τα αφήνω να ανθίσουν και τα κόβω μετά ή τα κόβω πριν ανθίσουν?

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Καλησπέρα, Nicky. Βγάζεις τα μικρότερα φυτά αλόης πριν ανθίσουν.

      • Nicky
        25/11/2019

        καλησπέρα σας κι ευχαριστώ για την απάντηση.

        όταν λέτε να αφαιρέσω τα μικρότερα φυτά πριν ανθίσουν εννοείται τα παράφυτα τριγύρω ή το άνθος στο κέντρο του μεγάλου φυτού;

        ευχαριστώ πολύ και πάλι!

        • Εννοούμε τις παραφυάδες γύρω από το φυτό.

          • Nicky
            01/12/2019

            Καλημέρα και καλό μήνα!

            Η ερώτηση μου αναφερόταν στο άνθος/λουλούδι του βασικού φυτού. το άνθος πότε το αφαιρούμε;

            ευχαριστώ και πάλι!

  20. Μαρία Σ.
    03/10/2019

    Χαίρετε.
    Έχω αλόη βέρα σε δύο γλάστρες στο μπαλκόνι.
    Αναπτύσσεται ικανοποιητικά και φαίνεται δυνατή και υγιής.
    Πώς μπορώ να ξεχωρίσω ότι είναι όντως βρώσιμη αλόη;
    Μου την έδωσαν από κήπο και εμφανισιακά μοιάζει όντως με αλόη βέρα, απλώς θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει τρόπος να είμαι βέβαιη πριν την καταναλώσω.
    Να αναφέρω ότι την έχω 2-3 χρόνια και δεν της έχω βάλει ποτέ λίπασμα.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Καλησπέρα Μαρία. Στείλε μας φωτογραφία στη στήλη μας Ερωτήσεις Κηπουρικής. Σύντομα θα γράψουμε ξεχωριστό άθρρο για την αλόη και ποιες ποικιλίες μπορούν να τρώγονται.

    • Σωτηρία
      25/05/2021

      Καλημέρα και συγχαρητήρια για την πολύτιμη ιστοσελίδα σας.
      Εχω μια αλόη εδω και 13 χρόνια, πριν 2 χρόνια εμφάνισε βαμβακάδα που με ανάγκασε
      να αφαιρέσω αρκετά φύλλα και να γίνει αρκετό κλάδεμα. Παράλληλα το τελευταίο εξάμηνο εμφάνισε θρίπα που και αυτόν τον περιόρισα με σκεύασμα πράσινου σαπουνιού, όμως παρατηρω οτι απο το κατω μέρος ορισμένα φύλλα κ παραφυάδες καφετιάζουν και σκουραίνουν πολυ. Μου θύμισε αυτο που γραφετε σε ενα αρθρο σας για τον μυκητα της μαύρης κηλίδας… Αλλά δεν ειμαι σίγουρη αν αντιστοιχεί σε αυτόν. Τι μπορώ να κάνω για βοηθήσω την αλόη;

      • Καλημέρα Σωτηρία και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Οι παραφυάδες της αλόης που καφετιάζουν μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή κακή αποστράγγιση.

  21. Ηρώ
    25/09/2019

    Γειά σας,
    θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να σας ρωτήσω κάποια πράγματα για την αλόη μου. Έχει μωβίσει και μάλλον έχει πεθάνει. Μπορώ να την επαναφέρω; Την έχω μεταφυτεύσει αλλά φαίνεται σαν ετοιμόροπη στο χώμα. Και δεν γίνεται έτσι πράσινη και ωραία με τίποτα. Την ποτίζω σπάνια πάντως.

    • Καλημέρα Ηρώ. Πότιζε 2 φορές τη βδομάδα την αλόη και καλύτερα να την έχεις σε θέση ημισκιερή για να επανέλεθει και να έχει καλύτερη ανάπτυξη. Πάντως, δεν έχει πεθάνει.

  22. Κορίνα
    21/07/2019

    Γειά σας κε Λιανουδακη,
    Κοιτάζοντας τα σχόλια των άλλων είδα ότι κάποια κα Γλυκερια περιγράφει ότι στα φύλλα της αλοης της έχουν εμφανιστεί σαν μεγάλοι κοκκοι ζάχαρης και ήθελα να σας πω ότι αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει και η δική μου αλοη. Δεν ξέρω αν πάσχει από το ίδιο πράγμα απλά θεώρησα καλό να σας το πω κι αυτό.

    Κορίνα

    • Καλησπέρα Κορίνα. Πρόκειται πιθανότατα για βακτηριακή ασθένεια που έχει προσβάλλει την αλόη σου και καλό είναι να κάνεις πότισμα με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας), διαλύοντας 1 κουταλια΄της σούπας σε ένα λίτρο νερό και να επαναλάβεις μετά από΄δέκα μέρες.

  23. Κορίνα
    20/07/2019

    Καλημέρα κε Λιανουδακη,

    Στις 16.5 σας είχα στείλει ένα μαιλ για την αλοη μου και μου είχατε δώσει κάποιες συμβουλές. Έκανα ότι μου είπατε. Έχει υποχωρησει η κοκκινιλα, τα άσπρα στίγματα παραμένουν και τα φύλλα έχουν την τάση να είναι κλειστά προς τα μέσα,ιδίως στις άκρες. Στο ανθοπωλειο μου έδωσαν το Tampa και μου είπαν ότι είναι θερινός πολτος. Μου είπαν να βάλω ένα κουτάλι της σούπας σε ένα λίτρο νερό και να την ψεκαζω μια φορά την εβδομάδα και το έχω κάνει ήδη τέσσερις φορές.Οσο όμως περνάνε οι μέρες τα άσπρα στίγματα γίνονται περισσότερα. Πριν γίνουν όλα αυτά την είχα ψεκασει με μείγμα σόδας και νερού και με μείγμα οινοπνευματος, πρασίνου σαπουνιου και νερού. Δεν ξέρω αν επραξα σωστά αλλά αυτό την είχε καθαρίσει εντελώς και είχε συνέλθει αλλά όταν το σταμάτησα, όλα επανήλθαν.Μετα από μια βδομάδα έβαλα το Tampa. Επίσης αυτό που είχα ξεχάσει να σας πω είναι ότι έχει γύρω από τη ρίζα μικρές φυτρες. Αν έχετε whatsapp μπορώ να σας στείλω φωτογραφίες.

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.

    Κορίνα

    • Καλησπέρα Κορίνα. Συνέχισε με το αυτοσχέδιο μίγμα που είδες ότι έχεις αποτελέσματα για την αλόη σου. Στείλε φωτογραφίες στην ειδική στήλη που έχουμε στην ιστοσελίδα μας, στις Ερωτήσεις Κηπουρικής για να τη δουμε και να σου πουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

  24. Ευη
    09/06/2019

    Αγόρασα πρόσφατα άλλη σε γλάστρα αλλά έχουν μαζευτεί πολλά μυρμήγκια εντός τι να κανω;

  25. Κορίνα
    17/05/2019

    Σας ευχαριστώ πολύ.

  26. Κορίνα
    16/05/2019

    Γειά σας,
    Τα φύλλα της αλοης μου έχουν αποκτήσει ένα κοκκινωπο χρώμα, οι άκρες έχουν ξεραθει, και μέσα στα φύλλα της έχει δημιουργηθεί ένα άσπρο κολλωδες μείγμα. Τι να κάνω;

    • Καλημέρα Κορίνα. Πιθανότατα έχουν ταλαιπωρηθεί από το κρύο. Θα σου πρότεινα να την βάλεις σε ημισκιερό μέρος, να ελαττώσεις το πότισμα και να την ψεκάσεις με θερινό πολτό.

    • ΝΙΚΟΛΑΣ1950
      03/07/2019

      ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΤΙΝ ΑΚΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΜΙΑ ΑΣΠΡΙΛΑ ΣΑΝ ΧΙΟΝΙ-ΑΛΑΤΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ
      ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

      • Καλησπέρα Νικόλα. Αν η αλόη σου έχει προσβληθεί από την ασθέεια του ωιδίυ και προκαλεί άσπρισμα στο φύλλο, ψέκασε με διάλυμα βρέξιμου (υδατοδιαλυτού) θειαφιού για να το αντιμετωπίσεις.

  27. Eva
    16/05/2019

    Καλησπέρα, εχω δυο αλοες οι οποίες έχουν βγάλει το γνωστό «λουλούδι» ειναι αρκετά ψηλό σχεδόν 40 πόντοι. Αυτο άνθισε και τωρα πέφτουν τα άνθη. Γνωρίζετε τι κάνω με αυτο; Το κόβω ή το αφήνω;

    • Καλημέρα Εύα. Βεβαίως, κόβεις τον βλαστό από την βάση της αλόης για να την βοηθήσεις να αναπτυχθεί περισσότερο.

  28. Oλγα
    28/04/2019

    Καλησπέρα! Έχω μια αλόη σε γλάστρα με βάθος. Το φυτό είναι περίπου 2-3 ετών. Το θέμα είναι πως έχει μεγαλώσει υπερβολικά πολύ και έχει βγάλει πολλά φύλλα! Τα φύλλα της είναι περίπου μισό μέτρο, και τον τελευταίο μήνα εμφανίζονται καφέ κυλίδες σε κάποια από αυτά. Μπορώ να σταματήσω κάπως την ανάπτυξή της και να κάνω κάτι για τις κυλίδες; ευχαριστώ πολύ!

    • Καλησπέρα Όλγα. Βάλε την αλόη σε πιο σκερό χόρο και τα φύγουν οι κηλίδες. Για την ανάπτυξη της, είναι δύσκολο να το περιορίσεις. Αν θες απομάκρυνε μερικά φύλλα κόβοντας τα από τη βάση του φυτού.

  29. ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΒΟΥΓΙΑΤΖΗΣ
    21/10/2018

    Καλησπερα..παρα πολυ αξιολογη και ενδιαφερουσα η σελιδα σου συναδερφε ! Ευχομαι καλη συνεχεια με επιτυχιες και δκαιωση!!!

  30. Νίκος
    08/10/2018

    Έχω στον κήπο μια αλόη και τον τελευταίο καιρό τα φύλλα της μυρίζουν άσχημα τι μπορώ να κάνω;

    • Καλησπέρα Νίκο. Καλό είναι να μειώσεις το πότισμα στην αλόη και να ψεκάσεις με υγρό διάλυμα χαλκού για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες.

  31. ΑΘΑΝΑΣΙΑ
    28/09/2018

    Καλησπερα! εχω μια μεγαλη γλαστρα με αλοη ,δεν γνωριζω την ποικιλία ή το ειδος ακριβως της αλόης που εχω. εχει μεγαλωσει πολύ και εχει παρα πολλά παρακλαδια πλεον εχει εναν τεραστιο ογκο αλοης η γλαστρα και δυστυχως παρατηρησα οτι πλεον τα φυλα της δεν μου δινουν αρκετο τζελ .Ειναι στεγνα ….ξηρα ίσως …….

    • Καλησπέρα Αθανασία.
      Μπορείς να κάνεις αυτή την εποχή μεταφύτευση της αλόης σε περισσότερες γλάστρες ή να αφαιρέσεις μερικές παραφυάδες. Φρόντισε επίσης η αλόη σου να είναι σε σκιερό ή ημικιερό μέρος ενώ παράλληλα καλό είναι να προσθέσεις πλήρες βιολογικό λίπασμα.

  32. Μαρια
    07/08/2018

    Αγορασα πριν απο τρεις μηνες μια καμελια. Ειχεβγαλει και τα καινούρια της φυλλαράκια. Μέχρι τωρα της έπεσαν όλα τα φύλλα της ξερά σαν καμένα. Έμεινε με τα μπουμπούκια της. Γιατί το έπαθε αυτο ;

    • Καλησπέρα Μαρία.
      Η καμέλια θέλει σχετικά σκιερό χώρο για να ευδοκιμήσει. Αν έκανες μεταφύτευση στην καμέλια, τους καλοκαιρινούς μήνες, σε ηλιοφανές σημείο μπορεί να έπάθε εγκαύματα απο τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο και της έπεσαν τα φύλλα.

  33. ΖΩΗ
    24/07/2018

    Καλησπέρα,
    έχω μία αλόη εντός διαμερίσματος και βλέπω οτι τα φύλλα της αρχίζουν και διπλώνουν. Επίσης, βγαίνουν με το παραμικρό από το χώμα.. Τι λάθος έχω κάνει;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      27/07/2018

      Καλησπέρα Ζωή. Θα σου πρότεινα να βγάλεις τη γλάστρα με την αλόη σε εξωτερικό χώρο, για να έχει καλύτερο αερισμό, σε μέρος με ημισκιά (καλύτερα απογευματινό ήλιο), για να αναπτύξει καλύτερα το φύλλωμα της. Επίσης, καλό θα ήταν, στις αρχές Σεπτέμβρη, να της κάνεις μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ενώ η προσθήκη λιπάσματος χηλικού σιδήρου, θα βοηθήσει στο πρασίνισμα των φύλλων. Τέλος, να σημειώσουμε ότι είναι φυσιολογικό ή αλόη να βγάζει παραφυάδες από τη βάση του βλαστού.

  34. Σπύρος
    18/07/2018

    Καλησπέρα κ.Λιονουδάκη. Σχετικά με τη Δενδροειδή Αλόη, πως γίνεται η αναπαραγωγή της και σε ποια ηλικία ανθίζει; Σας ευχαριστώ.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      22/07/2018

      Καλησπέρα Σπύρο. Η δενδροειδής αλόη πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα που βγαίνουν από τη βάση του φυτού και αποκόπτονται στις αρχές του καλοκαιριού όταν έχουν σχηματίσει την πρώτη ροζέτα (ακτινωτός σχηματισμός νέων φύλλων της αλόης). Τα μοσχεύματα της δενδροειδής αλόης, συνήθως φέρουν μικρά ριζίδια που θα πρέπει να διατηρούνται κατά τον πολλαπλασιασμό για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία. Η δενδροειδής αλόη ανθίζει στα 3 χρόνια όταν αναπτύσσεται λουλούδι στην άκρη κάποιου βλαστού.

  35. τασοσ
    15/06/2018

    Γειά σας .εχω αρκετές γλάστρες με Αλόη και όλες ξαφνικά ανάμεσα στα φύλλα έχουν ενα παχύρευστο σαν υγρή στάχτη και όσο και αν την πλένω και φεύγει μετά ξαναμαζεύει .τι πρέπει να κάνω?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      17/06/2018

      Καλησπέρα Τάσο. Οι αλόες σου έχουν μυκητολογική προσβολή και θα σου πρότεινα να μειώσεις το πότισμα και να τους παρέχεις μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

  36. χρυσολογου Αναστασια
    06/06/2018

    Γεια σας Έχω αλόη σε γλάστρα και τα φύλλα της μαυρίζουν Έχω την εντύπωση μετά από την μεταφύτεψη σε μεγαλύτερη γλάστρα .Και τα καινούργια φύλλα και αυτά μαυρίζουν Σας παρακαλώ αν μπορείτε να βοηθήσετε Ευχαριστώ

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      08/06/2018

      Γεια σου Αναστασία. Μετέφερε την γλάστρα με την αλόη, σε ημισκερό μέρος μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Επίσης, καλό θα ήταν να ελέγξεις τη συχνότητα του ποτίσματος. Πότισμα, κάθε τρεις μέρες για την αλόη, αυτή την εποχή.

  37. Γλυκερια
    12/05/2018

    Καλημερα. Θα ηθελα να σας ρωτησω εαν στα φυλλα της αλοης εχουν εμφανιστει κρυσταλλοι σαν μεγαλοι κοκκοι ζαχαρης ειναι καποια παθηση? Κ πως αντιμετωπιζεται? Ευχαριστω πολυ

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      19/05/2018

      Πρόκειται για βακτηριακή ασθένεια πιθανότατα. Καλό είναι να ριζοποτίσεις με χαλκούχο διάλυμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ