Φυτό “υπομονή”, ο κάκτος των Χριστουγέννων

Φυτό υπομονή, ο κάκτος των Χριστουγέννων

Ο κάκτος των Χριστουγέννων είναι από τα πιο δημοφιλή παχύφυτα σε ολόκληρο τον κόσμο, διάσημο για την πλούσια ανθοφορία που εμφανίζει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Στον ελληνικό χώρο, ο κάκτος των Χριστουγέννων (Schlumbergera sp.) είναι γνωστός και ως “υπομονή”, ένα από τα φυτά που συναντάμε παραδοσιακά στις αυλές των γιαγιάδων και των παππούδων μας.

Το φυτό “υπομονή” διαδόθηκε ως χριστουγεννιάτικο φυτό αρχικά σε περιοχές της νότιας και κεντρικής Αμερικής που δεν διέθεταν έλατα για να στολίσουν την εορταστική περίοδο και σταδιακά εξαπλώθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στο φυσικό του περιβάλλον, την Βραζιλία, ο κάκτος των Χριστουγέννων είναι επίφυτο, δηλαδή αναπτύσσεται και στηρίζεται πάνω σε κορμούς δέντρων, χωρίς όμως να παρασιτεί σε αυτά.

Ο κάκτος των Χριστουγέννων διαθέτει χαρακτηριστικούς λείους, πεπλατυσμένους βλαστούς και πανέμορφα ροζ, κόκκινα, φούξια ή λευκά λουλούδια που εντυπωσιάζουν.

Ιδανική επιλογή για όσους ψάχνουν φυτά για κρεμαστές γλάστρες ή καλάθια στο μπαλκόνι ή στο εσωτερικό του σπιτιού, καθώς οι βλαστοί και τα λουλούδια του πέφτουν προς τα κάτω χαρίζοντας ένα ξεχωριστό αισθητικό αποτέλεσμα.

Ας δούμε, αναλυτικά, τι φροντίδα χρειάζεται ο κάκτος των Χριστουγέννων μέσα στο σπίτι μας και τον κήπο μας, για να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορία την περίοδο των γιορτών για πολλά χρόνια.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται και ανθίζει το φυτό υπομονή;

Ο κάκτος των Χριστουγέννων θέλει φωτεινή θέση και σημεία που δε χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Μπορεί φυτευτεί σε γλάστρα και να τον διατηρήσουμε στην αυλή ή στο μπαλκόνι αρκεί να του εξασφαλίσουμε σημείο με ανατολική ή δυτική έκθεση.

Για να μας χαρίσει την ανθοφορία του κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου, ο κάκτος των Χριστουγέννων χρειάζεται σχετικά δροσερό περιβάλλον την περίοδο του φθινοπώρου και όχι υψηλές θερμοκρασίες

Ακόμα και ως φυτό εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι, ο κάκτος των Χριστουγέννων μπορεί να διατηρηθεί και να σχηματίσει τα λουλούδια του, αρκεί να μη βρίσκεται σε σκοτεινό σημείο ή κοντά σε θερμαντικό σώμα.

Σε σημεία με λιγότερο φωτισμό, ο κάκτος των Χριστουγέννων θα αναπτυχθεί, ωστόσο θα εμφανίσει περιορισμένη ανθοφορία.

2. Τι προσέχουμε όταν φυτεύουμε τον κάκτο των Χριστουγέννων σε γλάστρα;

Για τη φύτευση του κάκτου των Χριστουγέννων, επιλέγουμε γλαστράκι, πλαστικό ή πήλινο, 1-2 νούμερα μεγαλύτερο από το γλαστράκι φυτωρίου που βρισκόταν όταν το αγοράσαμε.

Αν φυτεύσουμε τον κάκτο των Χριστουγέννων σε μεγάλη γλάστρα που δε στριμώχνονται κάπως οι ρίζες του, θα καθυστερήσει σημαντικά η ανθοφορία του.

Κατά την μεταφύτευση του κάκτου των Χριστουγέννων, χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα που περιέχει αρκετή άμμο. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση του νερού κατά το πότισμα, καθώς σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας μπορεί να σαπίσει το ριζικό του σύστημα.

Φυτό υπομονή
Τα εντυπωσιακά λουλούδια του κάκτου των Χριστουγέννων

3. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα το φυτό υπομονή;

Ο κάκτος των Χριστουγέννων θέλει μέτριο πότισμα, όπως όλα τα παχύφυτα και οι κάκτοι. Τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται περισσότερο νερό, καθώς αφυδατώνεται και ξεραίνεται σε περίπτωση έλλειψης εδαφικής υγρασίας.

Ποτίζουμε συνήθως κάθε 4-5 μέρες κατά την περίοδο του καλοκαιριού, μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, και αραιότερα την περίοδο του χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε πρώτα να στεγνώσει το χώμα για να κάνουμε άμεσα νέο πότισμα.

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στο κάκτο των Χριστουγέννων;

Ο κάκτος των Χριστουγέννων δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε λίπασμα και θρεπτικά συστατικά, όπως άλλωστε οι περισσότεροι κάκτοι και παχύφυτα.

Για τον κάκτο Χριστουγέννων που έχουμε φυτέψει στο χώμα, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα, δύο φορές το χρόνο, στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

Αν έχουμε φυτέψει τον κάκτο των Χριστουγέννων σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ειδικό για παχύφυτα, μία φορά το μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

Αποφεύγουμε την προσθήκη υπερβολικής ποσότητας λιπάματος αζώτου που μπορεί να δημιουργήσει μαυρίσματα στα φύλλα του κάκτου των Χριστουγέννων.

Διαφήμιση

5. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τον κάκτο των Χριστουγέννων;

Ο κάκτος των Χριστουγέννων είναι ανθεκτικός σε ασθένειες και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία.

Προσέχουμε μόνο το υπερβολικό πότισμα και την αποστράγγιση της γλάστρας που έχει φυτευτεί για να μη σαπίσει το φυτό από το πολύ νερό.

Αν παρατηρήσουμε έντομα όπως η μελίγκρα, τα κοκκοειδή και η βαμβακάδα ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα αλάτων καλίου και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Κάκτοι και παχύφυτα: 10 συχνά προβλήματα και πώς τα αντιμετωπίζουμε
Κάκτοι και παχύφυτα: 10 συχνά προβλήματα και πώς τα αντιμετωπίζουμε

6. Πότε και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε τον κάκτο των Χριστουγέννων;

Το κλάδεμα του κάκτου των Χριστουγέννων γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία του φυτού.

 • Απομακρύνουμε αρχικά όλους τους ξεραμένους, άρρωστους ή σπασμένους πλευρικούς βλαστούς από το σημείο που ενώνονται με τον κεντρικό βλαστό.
 • Απολυμαίνουμε τις τομές των βλαστών με πάστα εμβολιασμού για να μην έχουμε προσβολές από ασθένειες.
 • Αφαιρούμε πλευρικούς βλαστούς που δημιουργούν πρόβλημα στην ισορροπία του κάκτου των Χριστουγέννων και τους αφαιρούμε από την βάση τους με τον κεντρικό βλαστό.
 • Αφαιρούμε όλα τα ξεραμένα λουλούδια από τους βλαστούς του κάκτου Χριστουγέννων για να τονώσουμε την ανάπτυξη του φυτού την επερχόμενη άνοιξη.

7. Πώς πολλαπλασιάζεται εύκολα ο κάκτος των Χριστουγέννων;

Κατάλληλη εποχή πολλαπλασιασμού για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά από τον κάκτο των Χριστουγέννων είναι η περίοδος της άνοιξης και του καλοκαιριού, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

 • Κόβουμε ένα μικρό τμήμα βλαστού μήκους 10-15 εκατοστών που περιέχει τουλάχιστον 2 διακλαδώσεις.
 • Αφού στεγνώσει η τομή το φυτεύουμε σε ένα γλαστράκι φυτωρίου χρησιμοποιώντας μίγμα φυτοχώματος γενικής χρήσης και άμμου σε αναλογία 2:1.
 • Διατηρούμε το γλαστράκι σε φωτεινό και δροσερό περιβάλλον και το ποτίζουμε τακτικά.
 • Μετά από περίπου ένα μήνα, το καινούριο φυτό του κάκτου των Χριστουγέννων θα είναι έτοιμο για μεταφύτευση στην οριστική του θέση.
 • Για τον πολλαπλασιασμό του κάκτου των Χριστουγέννων, δεν χρειάζεται απαραίτητα να χρησιμοποιήσουμε ορμόνη ριζοβολίας.
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

8. Κι ένα μυστικό για τον κάκτο Χριστουγέννων

Αν και ο κάκτος Χριστουγέννων συχνά αναφέρεται και ως επίφυλλο, πρέπει να επισημάνουμε ότι το επίφυλλο (Epiphyllum sp.) είναι ένα διαφορετικό γένος φυτού, γνωστό και ως “κάκτος ορχιδέα”.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (33)

 1. Ασημίνα Ράλλη
  14/04/2024

  Έκανα πρίν ένα μήνα περίπου μεταφύτευση στους κάκτους των Χριστουγέννων αφού είχε τελειώσει η ανθοφορία τους και τα κλωνάρια τους φαίνεται να μαραγκιαζουν να λεπτενουν σαν να αδειάζουν από υγρό τι να φταίει ;

 2. Εκ
  22/12/2023

  καλησπέρα! αγορά 2 φυτα γεμάτα μπουμπουκια αλλα δυστυχώς μετά από λίγες μέρες έπεσαν όλα τα μπουμπουκια τους. υπάρχει περίπτωση να ανθίσει ξανά τους επόμενους μήνες ή πρέπει να περιμένω του χρόνου τα Χριστούγεννα?? ευχαριστώ εκ των προτέρων

 3. ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  05/09/2023

  Έχω μια υπομονή αλλά έχουν γύρει τα φύλλα της λες ότι διψάει αλλά έχει υγρασία..

 4. Τάσος
  01/06/2023

  Γεια σας !
  Έχω μία υπομονή που τα φύλλα της έχουν γίνει λεπτά σαν τσιγαρόφυλλα
  Τι φταίει ;
  Τι πρέπει να κάνω ;
  Σας ευχαριστώ πολύ !!!

 5. Χρύσα
  20/01/2023

  Καλησπέρα. Αγόρασα πριν 10 μέρες μια υπομονή με πάρα πολλά μπουμπούκια. Την τοποθέτησα σε εσωτερικό φωτεινό σημείο και άνθισε μόνο ένα μπουμπούκι. Τα άλλα τίποτα ακόμη… δεν μεγαλώνουν .Τι φταίει; Μήπως κάτι κάνω λάθος; Την πότισα 1 φορά γιατί ήταν απότιστη όταν την πήρα. Ευχαριστώ πολύ.

  • Καλημέρα Χρύσα. Μπορείς να προσθέσεις ειδικό υγρό λίπασμα για κάκτους και παχύφυτα για να βοηθήσεις την ανθοφορία του.

 6. Κωνσταντίνα
  19/11/2022

  Καλησπέρα αγαπημένη μου ιστοσελίδα και κύριε Κώστα..🤗🤗θα ήθελα την βοήθειά σας..Έχω αποκτήσει δύο πολύ μικρά φυτά υπομονή από κλωναρακι..τα φυτεψα πέρυσι τέτοια εποχή σε γλαστρακια 6 εκ. Επειδή δεν είχαν δείξει αν έπιασαν τα άφησα στα ίδια μικρά γλαστρακια μέχρι τώρα.. αυτά όμως προς μεγάλη μου χαρά πέταξαν 😁και έβγαλαν μπουμπουκια πριν από μια εβδομάδα.. κι αναρωτιέμαι τώρα τι κάνω..?..🤔τα μεταφυτεύω ή περιμένω να χάσουν το άνθος τους πρώτα.. να θυμήσω ότι είναι σε γλαστρακια 6 εκ. και το κάθε φυτό είναι 6-7εκ….

  • Καλημέρα Κωνσταντίνα. Καλύτερα να τα μεταφυτεύσεις μόλις ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους.

   • Κωνσταντίνα
    07/12/2022

    Σας ευχαριστώ πολύ.. καλές γιορτές να εχετε..🤗🎅☃️🌲

 7. Κατερίνα
  12/11/2022

  Καλημέρα. Έχω δύο φυτα τα έχω εξω σε σε σκεπαστός χώρο, είναι γεμάτες μπουμπουκια. Εδω που ζω η θερμοκρασία πέφτει το βράδυ στους 4 βαθμούς. Φοβάμαι να τις βάλω μέσα μην χάσουν τα μπουμπουκια με την αλλαγή. Να τις αφήσω εξω? Ή θα χαλάσουν από το κρύο? Ευχαριστώ

 8. Μιχαέλα
  22/01/2022

  Καλημέρα , πήρα φέτος μια υπομονη και μετά από κάποιες μέρες την έκανα μεταφύτευση σε μια μεγαλύτερη γλάστρα. Αλλά βλέπω ότι έπεσαν όλα τα μπουμπούκια που είχε επανω όταν την αγόρασα ,και έχει μια αδύναμη όψη , αρχίζει και χάνει το πράσινο χρώμα της και νομίζω ότι αρχίζουν να μαυρίζουν τα φύλλα της στις άκρες. . την έχω έξω σε σημείο που την πιάνει ο ήλιος. … Τι μπορεί να συμβαίνει?

  • Καλημέρα Μιχαέλα. Βάλε την σε ημισκιερή θέση προφυλαγμένη από παγωνιά ή μέσα στο σπίτι σε φωτεινό σημείο.

 9. Άννα Γαϊτου
  13/01/2022

  Καλημέρα και καλή χρονιά.
  Έχω μια υπομονή εδώ και 5-6 χρόνια, κι ενώ αναπτύσσεται κανονικά και έχει υγιή όψη, πράσινα φύλλα που μεγαλώνουν, δεν κάνει λουλούδια. Σχηματίζει πολύ μικρά μπουμπούκια στα φύλλα, τα οποία όμως δεν αναπτύσσει, ξεραινονται και πέφτουν. Οι συνθήκες φωτισμού είναι άριστες, κοντά σε παράθυρο χωρίς να πέφτει πάνω της ηλιακό φως και σε θερμοκρασία 18-19°C τώρα τον χειμώνα.Έχω σκεφτεί να την βγάλω έξω αλλά φοβάμαι ότι θα πάθει σοκ γιατί έχει πολύ κρύο και παγωνιά εδώ που μένω. Προτιμώ να χαίρομαι έστω την πρασινάδα της. Θα ήθελα παρακαλώ τη συμβουλή σας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Καλημέρα Άννα. Δοκίμασε να αφήσεις απότιστο το φυτό για 3-4 εβδομάδες μήπως προκαλέσεις έκπτυξη ανθοφορίας και σχηματισμό λουλουδιών.

 10. Κλέιντι Μαλάι
  28/12/2021

  Καλησπέρα αγόρασα ένα christmas cactus από τα lidl είχαι μικρά μπουμπούκια το έβαλα επάνω από λάμπα το παίζω μια φορά την εβδομάδα παρατήρησα ότι τα μπουμπούκια πέφτουν δεν ξέρω τι φταίει όλα τα έχω κάνει σωστά τι μπορεί να φταίει.

  • Καλησπέρα Κλέιντι. Πιθανότατα λόγω ζέστης και μεταβολής της θερμοκρασίας έπεσαν τα μπουμπούκια του κάκτου των Χριστουγέννων.

 11. olga
  20/10/2021

  Πηρα ενα γλαστρακι με επιφυλλο, μου πάει μια χαρά, βγάζει λουλουδια, αλλά παρατηρώ ότι είναι λίγο ευαίσθητο στο να το πολυακουμπάς, και με φοβίζει λίγο η μεταφύτευση, επειδη είναι πολύ μικρό ακόμη και φοβάμαι μην το σπάσω, όταν θα του αλλάζω γλάστρα. Είδα οτι λέτε ότι θέλει μεταφυτεύσεις, σε γλάστρα που να μην είναι πολύ μεγαλύτερη του, για να μπορεί να αναπτυχθεί σωστά. Το ερωτημα μου είναι στο μέλλον πώς θα το πιάνω να το αλλάζω γλάστρες χωρίς να σπάει ; Μεταφύτευση κάνω με΄τα την ανθοφορία ή και τώρα ; Και τι αναλογία χώματος βάζω για νέο φυτό (θέλει και χώμα για κάκτους φαντάζομαι;)

  • Καλησπέρα Όλγα. Γενικότερα, καλό είναι να κάνεις την μεταφύτευση του επίφυλλου μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορία. Πράγματι, χρειάζεται προσοχή κατά την μεταφύτευση και θα ήταν καλό να σε βοηθά και άλλο ένα άτομο για να μην σπάσεις το φυτό. Προτίμησε φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα αυτούσιο ή σε αναλογία 1:1 με αφράτο χώμα αν θέλεις να μειώσεις το κόστος της αγοράς φυτοχώματος.

 12. Ζαχ
  09/03/2021

  Καλημέρα. Έχω ένα φυτό υπομονή για χρόνια. Τελευταία όμως τα φύλλα της έχουν γίνει πολύ λεπτά και έχουν εμφανιστεί εναέριες ρίζες. Μπορείτε να με βοηθήσετε; Σας ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Ζαχαρούλα. Θα ήταν καλό να μεταφυτεύσεις την υπομονή σε μεγαλύτερη γλάστρα καθώς πιθανότατα το ριζικό σύστημα έχει γεμίσει το εσωτερικό της γλάστρας.

 13. ΕΛΕΝΗ
  24/10/2020

  Εχω χριστουγγενιατικους κακτους ,σχεδον σε ολα τα φυλλα εχει βγαλει ριζες μικρες ασπρες .τα φυλλα του εχουν συρικνωθει κ χαλανε τι φταιει;

  • Καλημέρα Ελένη. To επίφυλλο μπορεί να βγάλει εναέριες μικρές ρίζες όταν έχει έλλειψή νερού και θέλει καλύτερο πότισμα για να πάει βαθύτερα το νερό στο χώμα. Επίσης, μπορεί να εμφανίσει εναέριες ρίζες όταν βρίσκεται σε περιβάλλον υπερβολικής υγρασίας.

 14. Μαρία
  18/09/2020

  Καλησπέρα.ηθελα να ρωτήσω..ο κάκτος των Χριστουγέννων διατηρήτε καλά αυτή την εποχή;είναι φθινόπωρο κι αν τον πάρω δεν θέλω να μου χαλάσει. Τρελενομαι για όλα τα φυτα αλλά όλα δεν μου πετυχαινουν?ευχαριστώ.

  • Καλημέρα Μαρία. Πράγματι, ο κάκτος των Χριστούγέννων είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και μπορείς να προμηθευτείς από φυτώρια αυτή την εποχή.

 15. Λίτσα
  09/05/2020

  Εχω μια υπομονη. Την εχω 2 με 3 χρονια την εκανα μεταφύτευση σε λιγο μεγαλυτερη. Την εχω στο υπνοδωματιο μου απλα το σπιτι δεν εχει γενικα καλο φωτισμο. Δεν την εχω κοντα σε θερμανση κ γενικά εχω δροσερο το δωματιο χειμωνα καλοκαίρι. Την ποτιζω αναλογα με το ποσο συχνα βλεπω οτι στεγνώνει το χωμα. Απλα ακομα δεν εχει βγαλει ανθη ουτε μπουμπουκια. Σε αυτο υπολογιζω οτι φταίει ο φωτισμος. Δοκιμασα να την βγαλω για κανενα μισαωρο μια ωρα στο μπαλκονι οχι οταν ο ηλιος ηταν πολυ δυνατος. Παρατηρησα οτι καπως δυναμωσε κ πρασινισε παραπανω. Απο τοτε μου επεσαν καποια κλωναρια αλλα ειναι ενταξει. Φαινεται να εχει συνηθισει. Και το ερωτημα μου ειναι θελει οντως τον χρονο της ( για αυτο κ λεγεται υπομονη ) γιατι αλλιως δεν εξηγείται αν ηταν να παθει κατι θα το ειχε παθει. Αν την αλλαξω θεση σκεφτομαι οτι μπορει να παθει κατι.

  • Καλησπέρα Λίτσα. Έκανες πολύ καλά που έβγαλες το επίφυλλο ή υπομονή όπως αλλιώς λέγεται σε ηλιοφανές μέρος καθώς έτσι θα βγάλει σχετικά σύντομα την ανθοφορία του. Πρόσεχε να μην το ποτίζεις υπερβολικά γιατί δεν βοηθά στο να σχηματίσει λουλούδια. Μπορείς επίσης να προσθέσεις υγρό λίπασμα για κάκτους για να ενισχύσεις την ανθοφορία του.

 16. Χρυσάνθη
  07/04/2020

  Καλησπέρα. Το φυτό μου η υπομονή έχει σε κάποιους βλαστούς στεγνώσει(αφυδατωθεί). Μπορείτε να μου πείτε τι φταίει? Τι πρέπει εγώ να κάνω? Ευχαριστώ πολύ.

  • Καλησπέρα Χρυσάνθη. Το φυτό σου έχει αφυδατωθεί πιθανότατα λόγω παγωνιάς. Πήγαινε το σε πιο ηλιοφανές και προφυλαγμένο μέρος για να επανέλθει σταδιακά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ