Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα

Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα

Μπορεί να μην γνωρίζεις το όνομά του, αλλά όλοι τον έχουμε θαυμάσει σε κάποιο σαλόνι σπιτιού ή σε κάποιο γραφείο. Ο λόγος για τον κρότωνα, το φυτό εσωτερικού χώρου με τα σκληρά γυαλιστερά δερματώδη φύλλα σε εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς του κίτρινου, του πράσινου του κόκκινου και του πορτοκαλί. Ο κρότωνας κατάγεται από την Ινδονησία, αναπτύσσεται σε θαμνώδη μορφή όταν φυτεύεται σε γλάστρα και φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρο.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται ο κρότωνας μέσα στο σπίτι;

Ο κρότωνας θέλει σχετικά ζεστό περιβάλλον και παρουσιάζει πλούσια ανάπτυξη σε θερμοκρασίες 20-25°C. Αγαπάει το φως και προτιμά τα φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι. Αν τον τοποθετήσουμε σε ημισκιερή θέση τα φύλλα του κρότωνα θα αποκτήσουν θαμπό χρώμα. Όπως ισχύει γενικότερα για τα φυτά εσωτερικού χώρου, καλό είναι να αποφεύγουμε τις απευθείας ακτίνες του ήλιου ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί δημιουργούν εγκαύματα στα φύλλα του.

Φροντίζουμε να τοποθετούμε τον κρότωνα μακριά από πηγές θερμότητας όπως καλοριφέρ και τζάκι, καθώς και από ψυχρά ρεύματα από τη μπαλκονόπορτα ή τα κλιματιστικά. Επιλέγουμε μέτρια μεγέθους γλάστρα για τον κρότωνα, 20-30 εκατοστά σε διάμετρο και ύψος, και προμηθευόμαστε φυτόχωμα ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει ο κρότωνας;

Ο κρότωνας έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό σε σχέση με τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Χρειάζεται συχνό πότισμα, κάθε 4-5 μέρες κατά την περίοδο του καλοκαιριού και μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, ψεκαζουμε τα φύλλα του κρότωνα με νερό για δροσισμό, για να μην δημιουργηθούν ξηράνσεις στις άκρες του φυλλώματος και για να μην παρουσιαστεί φυλλόπτωση.

Για να τον βοηθήσουμε να αναπτυχθεί και να διατηρήσει τα ζωηρά χρώματά του, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά μία φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

3. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται ο κρότωνας;

Είναι καλό να σκουπίζουμε τα φύλλα του κρότωνα, μια φορά τη βδομάδα, με ένα βρεγμένο πανάκι από απαεσταγμένο νερό, για να τα καθαρίζουμε από σκόνη, να τα δροσίζουμε και να τα κάνουμε πιο γυαλιστερά.

Ο προληπτικός ψεκασμός του φυλλώματος με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού βηθά στην αντιμετώπιση των εντόμων του θρίπα, των κοκκοειδών (ψώρα των φυτών) καθώς και του τετράνυχου. Η πιο επικίνδυνη περίοδος για προσβολή από έντομα είναι κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ιδιαίτερα σε συνθήκες κακού αερισμού μέσα στο σπίτι ή στο γραφείο.

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

4. Πώς κλαδεύεται και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του κρότωνα;

Το κλάδεμα του κρότωνα γίνεται συνήθως μια φορά το χρόνο, είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο για να τονώσουμε την ανάπτυξη του και να τον διαμορφώσουμε σε πιο συμπαγές σχήμα. Μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε νέα φυτά κρότωνα με μοσχεύματα που παίρνουμε από το κορυφαίο μέρος του βλαστού μέσα στην άνοιξη και φυτεύουμε σε γλάστρα χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίάς.

Ο πολλαπλασιασμός του κρότωνα μπορεί να γίνει ακόμα πιο εύκολα, παίρνοντας ένα φύλλο του και τοποθετώντας το στο νερό. Το φύλλο πολύ σύντομα θα αναπτύξει ρίζες και στη συνέχεια μπορούμε να το φυτέψουμε σε μια μικρή γλάστρα για να μας δώσει μετά από 2-3 μήνες ένα καινούριο φυτό κρότωνα.

5. Κι ένα μυστικό για τον κρότωνα

Ο κρότωνας αποτελεί φυτό επικίνδυνο για σκύλους και για γάτες, γι’ αυτό καλό είναι να τον αποφεύγουμε όταν έχουμε κατοικίδια μέσα στο σπίτι.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (18)

 1. ΒΑΣΙΛΗΣ
  08/03/2024

  Εχω 2 κρότωνες που όταν τους αγόρασα είχαν φύλλα πράσινα-κίτρινα αλλά και με έντονες κόκκινες ανταύγειες. Τώρα, μετά από 1 – 2 χρόνια και ενώ τα φυτά αναπτύσσονται κανονικά, το κόκκινο έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Τι χρειάζεται;

  • Χρειάζεται να βρίσκεται σε σημείο με αρκετό φως και να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας, που είναι πλούσιο σε κάλιο.

 2. Μαρια Ρώμα
  30/04/2023

  Καλησπέρα σας. Έχω βάλει ένα φύλλο Κρότωνα σε ενά μικρό ποτήρι πάνω από 3 μήνες κ δεν έχει βγάλει ρίζα αλλά ούτε έχει χαλάσει. Θα βγάλει ή τσάμπα το κρατάω? Ευχαριστώ

 3. Τάσος
  08/01/2023

  Χρόνια Πολλά ! και Καλή Χρονιά με υγεία !
  Ο πολλαπλασιασμός του κρότωνα από ένα φύλλο του πρέπει να είναι ως το μίσχο το νερό ή περισσότερο ; Μισό φύλλο ή όλο το φύλλο στο νερό ;
  Μετά από πόσες μέρες το φύλλο θα αναπτύξει ρίζες ;
  Ευχαριστούμε !!!

  • Καλημέρα. Στο νερό θα βάλεις το φύλλο μαζί με το μίσχο και μετά από 2-3 θα βδομάδες θα ξεκινήσουν να σχηματίζονται ρίζες.

  • Τάσος
   11/01/2023

   Δηλαδή όλο το φύλλο μέσα στο νερό ;
   Και ρίζες σχηματίζονται από τον μίσχο ή από την επιφάνεια του φύλλου ;
   Ευχαριστώ και πάλι !

 4. Χριστίνα
  28/02/2021

  Καλησπέρα σας!!! Κι εγώ μια ερώτηση για τον λατρεμένο μου κροτωνα με σγουρά φύλλα!!! Τον έχω έξω χειμώνα καλοκαίρι αλλά τώρα με τις παγωνιες νιώθω πως σοκαρίστηκε 😬έχουν πέσει όλα τα φύλλα του εκτός της κορυφής του… Έχει ελπίδα ή τον χάνω 😪??? Ευχαριστώ πολύ! Εξαιρετική η βοήθειά σας 💪

  • Καλησπέρα Χριστίνα, Μπορείς να τον κλαδέψεις για να αναβλαστήσει. Πάντως, ο κρότωνας δεν αντέχει την παγωνιά καθώς είναι φυτό κατάλληλο για εσωτερικό χώρο.

 5. Διαμαντής
  25/01/2021

  Καλησπέρα σας, έχω έναν Κρότωνα εδώ και περίπου 2 μήνες..Ενώ αρχικά πήγαινε καλά τις τελευταίες μέρες παρουσιάζει έντονη φυλλοπτωση που ξεκίνησε απ’ τα χαμηλότερα σημεία του κορμού(με φύλλα που έμοιαζαν κάπως θαμπά ή ξερα),φτάνοντας πλέον να χάνει και υγιή φύλλα απ’ την κορυφή. Το φυτό είναι τοποθετημένο διπλα στο παράθυρο ούτως ώστε να παίρνει αρκετό φως και ποτίζεται μια φορά την εβδομάδα. Του έριξα λίγο σίδηρο στο τελευταίο πότισμα,μήπως αντιμετωπίζει έλλειψη στοιχείων. Οφείλεται ίσως στις χαμηλές θερμοκρασίες κατά τις προηγούμενες μέρες (κάποιο ρεύμα στο σπίτι ίσως) και θα επανέλθει ή σε άλλη αιτία? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις πολύτιμες συμβουλές σας!

  • Καλησπέρα Διαμαντή. Η πτώση των φύλλων του κρότωνα, πιθανότατα οφείλεται σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας. Σταδιακά, θα επανέλθει το φυτό. Μην βάλεις άμεσα λίπασμα άλλο.

 6. Έλενα
  01/11/2020

  Ο κροτωνας είναι αμιγώς φυτό εσωτερικού χώρου??? Που σημαίνει δεν μπορώ να το βάλω έξω στο μπαλκόνι??? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλημέρα Έλενα. Ο κρότωνας είναι φυτό εσωτερικού χώρου. Αυτή την εποχή, μέσα στο φθινόπωρο, μπορείς να βγάλεις τον κρότωνα έξω σε σκιερό μέρος κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά πρέπει να τον βάλεις μέσα μόλις σουρουπώνει και χαμηλώνει η θερμοκρασία.

 7. Κατερινα
  09/06/2020

  Καλησπέρα. Εγώ αγόρασα σήμερα κροτωνα αλλά δεν έχω φυτοχωμα για εσωτερικούς χώρους. Θα είναι πολύ κακό για το φυτό άμα το βάλω σε κανονικό φυτοχωμα;

 8. Χρύσα
  27/10/2019

  Καλησπέρα. Έχω 2-3 απορίες θα σας ρωτήσω ξεχωριστά. Άλλαξα γλάστρα στον Κρότωνα εδώ και ένα μηνα. Ενω πριν μου πήγαινε καλά το φυτο. Λίγο μεγαλύτερη κ ελαχ παραπανω χώμα. Από τότε έχει πέσει. Και τα φύλλα προς τα κάτω, όχι αλλαγή χρώμα αλλά σαν αποδυνάμωσε. Τι του έκοψα νερά, μετά το αντίθετο, του άλλαξα θέση με πιο φως. Τίποτα είναι σαν στεναχωρημένος μαραζωμενκς. Τι να του κάνω;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ