εικόνα

Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα

Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα

Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα

Μπορεί να μην γνωρίζεις το όνομά του, αλλά όλοι τον έχουμε θαυμάσει σε κάποιο σαλόνι σπιτιού ή σε κάποιο γραφείο. Ο λόγος για τον κρότωνα, το φυτό εσωτερικού χώρου με τα σκληρά γυαλιστερά δερματώδη φύλλα σε εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς του κίτρινου, του πράσινου του κόκκινου και του πορτοκαλί. Ο κρότωνας κατάγεται από την Ινδονησία, αναπτύσσεται σε θαμνώδη μορφή όταν φυτεύεται σε γλάστρα και φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρο.

 

Τι συνθήκες χρειάζεται ο κρότωνας μέσα στο σπίτι;

 

Ο κρότωνας θέλει σχετικά ζεστό περιβάλλον και παρουσιάζει πλούσια ανάπτυξη σε θερμοκρασίες 20-25°C. Αγαπάει το φως και προτιμά τα φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι. Αν τον τοποθετήσουμε σε ημισκιερή θέση τα φύλλα του κρότωνα θα αποκτήσουν θαμπό χρώμα. Όπως ισχύει γενικότερα για τα φυτά εσωτερικού χώρου, καλό είναι να αποφεύγουμε τις απευθείας ακτίνες του ήλιου ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί δημιουργούν εγκαύματα στα φύλλα του. Φροντίζουμε να τοποθετούμε τον κρότωνα μακριά από πηγές θερμότητας όπως καλοριφέρ και τζάκι, καθώς και από ψυχρά ρεύματα από τη μπαλκονόπορτα ή τα κλιματιστικά. Επιλέγουμε μέτρια μεγέθους γλάστρα για τον κρότωνα, 20-30 εκατοστά σε διάμετρο και ύψος, και προμηθευόμαστε φυτόχωμα ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει ο κρότωνας;

 

Ο κρότωνας έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό σε σχέση με τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Χρειάζεται συχνό πότισμα, κάθε 4-5 μέρες κατά την περίοδο του καλοκαιριού και μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, ψεκαζουμε τα φύλλα του κρότωνα με νερό για δροσισμό, για να μην δημιουργηθούν ξηράνσεις στις άκρες του φυλλώματος και για να μην παρουσιαστεί φυλλόπτωση. Για να τον βοηθήσουμε να αναπτυχθεί και να διατηρήσει τα ζωηρά χρώματά του, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά μία φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

 

Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται ο κρότωνας;

 

Είναι καλό να σκουπίζουμε τα φύλλα του κρότωνα, μια φορά τη βδομάδα, με ένα βρεγμένο πανάκι από απαεσταγμένο νερό, για να τα καθαρίζουμε από σκόνη, να τα δροσίζουμε και να τα κάνουμε πιο γυαλιστερά. Επίσης,
ο προληπτικός ψεκασμός του φυλλώματος με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού βηθά στην αντιμετώπιση των εντόμων του θρίπα, των κοκκοειδών (ψώρα των φυτών) καθώς και του τετράνυχου. Η πιο επικίνδυνη περίοδος για προσβολή από έντομα είναι κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ιδιαίτερα σε συνθήκες κακού αερισμού μέσα στο σπίτι ή στο γραφείο.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του κρότωνα;

 

Το κλάδεμα του κρότωνα γίνεται συνήθως μια φορά το χρόνο, είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο για να τονώσουμε την ανάπτυξη του και να τον διαμορφώσουμε σε πιο συμπαγές σχήμα. Μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε νέα φυτά κρότωνα με μοσχεύματα που παίρνουμε από το κορυφαίο μέρος του βλαστού μέσα στην άνοιξη και φυτεύουμε σε γλάστρα χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίάς. Ο πολλαπλασιασμός του κρότωνα μπορεί να γίνει ακόμα πιο εύκολα, παίρνοντας ένα φύλλο του και τοποθετόντας το στο νερό. Το φύλλο πολύ σύντομα θα αναπτύξει ρίζες και στη συνέχεια μπορούμε να το φυτέψουμε σε μια μικρή γλάστρα για να μας δώσει μετά από 2-3 μήνες ένα καινούριο φυτό κρότωνα.

 

Κι ένα μυστικό για τον κρότωνα

 

Ο κρότωνας αποτελεί φυτό επικίνδυνο για σκύλους και για γάτες, γι’ αυτό καλό είναι να τον αποφεύγουμε όταν έχουμε κατοικίδια μέσα στο σπίτι.

 

Περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για την φροντίδα περισσότερων φυτών εσωτερικού χώρου στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:
 
Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Συμβουλές φροντίδας για το ανθούριο
Μονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και στο γραφείο
Κέντια, ένα κομψό φυτό εσωτερικού χώρου
Συμβουλές φροντίδας για τη σεφλέρα
5 μυστικά για φροντίδα φίκου μπέντζαμιν
Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Έλενα 1 Νοεμβρίου 2020

Ο κροτωνας είναι αμιγώς φυτό εσωτερικού χώρου??? Που σημαίνει δεν μπορώ να το βάλω έξω στο μπαλκόνι??? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Νοεμβρίου 2020

    Καλημέρα Έλενα. Ο κρότωνας είναι φυτό εσωτερικού χώρου. Αυτή την εποχή, μέσα στο φθινόπωρο, μπορείς να βγάλεις τον κρότωνα έξω σε σκιερό μέρος κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά πρέπει να τον βάλεις μέσα μόλις σουρουπώνει και χαμηλώνει η θερμοκρασία.

    Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινα 9 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα. Εγώ αγόρασα σήμερα κροτωνα αλλά δεν έχω φυτοχωμα για εσωτερικούς χώρους. Θα είναι πολύ κακό για το φυτό άμα το βάλω σε κανονικό φυτοχωμα;

Απάντηση
σχολιαστής
Χρύσα 27 Οκτωβρίου 2019

Καλησπέρα. Έχω 2-3 απορίες θα σας ρωτήσω ξεχωριστά. Άλλαξα γλάστρα στον Κρότωνα εδώ και ένα μηνα. Ενω πριν μου πήγαινε καλά το φυτο. Λίγο μεγαλύτερη κ ελαχ παραπανω χώμα. Από τότε έχει πέσει. Και τα φύλλα προς τα κάτω, όχι αλλαγή χρώμα αλλά σαν αποδυνάμωσε. Τι του έκοψα νερά, μετά το αντίθετο, του άλλαξα θέση με πιο φως. Τίποτα είναι σαν στεναχωρημένος μαραζωμενκς. Τι να του κάνω;;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.