Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα

Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα

Μπορεί να μην γνωρίζεις το όνομά του, αλλά όλοι τον έχουμε θαυμάσει σε κάποιο σαλόνι σπιτιού ή σε κάποιο γραφείο. Ο λόγος για τον κρότωνα, το φυτό εσωτερικού χώρου με τα σκληρά γυαλιστερά δερματώδη φύλλα σε εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς του κίτρινου, του πράσινου του κόκκινου και του πορτοκαλί. Ο κρότωνας κατάγεται από την Ινδονησία, αναπτύσσεται σε θαμνώδη μορφή όταν φυτεύεται σε γλάστρα και φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρο.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται ο κρότωνας μέσα στο σπίτι;

Ο κρότωνας θέλει σχετικά ζεστό περιβάλλον και παρουσιάζει πλούσια ανάπτυξη σε θερμοκρασίες 20-25°C. Αγαπάει το φως και προτιμά τα φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι. Αν τον τοποθετήσουμε σε ημισκιερή θέση τα φύλλα του κρότωνα θα αποκτήσουν θαμπό χρώμα. Όπως ισχύει γενικότερα για τα φυτά εσωτερικού χώρου, καλό είναι να αποφεύγουμε τις απευθείας ακτίνες του ήλιου ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί δημιουργούν εγκαύματα στα φύλλα του.

Φροντίζουμε να τοποθετούμε τον κρότωνα μακριά από πηγές θερμότητας όπως καλοριφέρ και τζάκι, καθώς και από ψυχρά ρεύματα από τη μπαλκονόπορτα ή τα κλιματιστικά. Επιλέγουμε μέτρια μεγέθους γλάστρα για τον κρότωνα, 20-30 εκατοστά σε διάμετρο και ύψος, και προμηθευόμαστε φυτόχωμα ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει ο κρότωνας;

Ο κρότωνας έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό σε σχέση με τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Χρειάζεται συχνό πότισμα, κάθε 4-5 μέρες κατά την περίοδο του καλοκαιριού και μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, ψεκαζουμε τα φύλλα του κρότωνα με νερό για δροσισμό, για να μην δημιουργηθούν ξηράνσεις στις άκρες του φυλλώματος και για να μην παρουσιαστεί φυλλόπτωση.

Για να τον βοηθήσουμε να αναπτυχθεί και να διατηρήσει τα ζωηρά χρώματά του, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά μία φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

3. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται ο κρότωνας;

Είναι καλό να σκουπίζουμε τα φύλλα του κρότωνα, μια φορά τη βδομάδα, με ένα βρεγμένο πανάκι από απαεσταγμένο νερό, για να τα καθαρίζουμε από σκόνη, να τα δροσίζουμε και να τα κάνουμε πιο γυαλιστερά.

Ο προληπτικός ψεκασμός του φυλλώματος με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού βηθά στην αντιμετώπιση των εντόμων του θρίπα, των κοκκοειδών (ψώρα των φυτών) καθώς και του τετράνυχου. Η πιο επικίνδυνη περίοδος για προσβολή από έντομα είναι κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ιδιαίτερα σε συνθήκες κακού αερισμού μέσα στο σπίτι ή στο γραφείο.

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

4. Πώς κλαδεύεται και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του κρότωνα;

Το κλάδεμα του κρότωνα γίνεται συνήθως μια φορά το χρόνο, είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο για να τονώσουμε την ανάπτυξη του και να τον διαμορφώσουμε σε πιο συμπαγές σχήμα. Μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε νέα φυτά κρότωνα με μοσχεύματα που παίρνουμε από το κορυφαίο μέρος του βλαστού μέσα στην άνοιξη και φυτεύουμε σε γλάστρα χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίάς.

Ο πολλαπλασιασμός του κρότωνα μπορεί να γίνει ακόμα πιο εύκολα, παίρνοντας ένα φύλλο του και τοποθετώντας το στο νερό. Το φύλλο πολύ σύντομα θα αναπτύξει ρίζες και στη συνέχεια μπορούμε να το φυτέψουμε σε μια μικρή γλάστρα για να μας δώσει μετά από 2-3 μήνες ένα καινούριο φυτό κρότωνα.

5. Κι ένα μυστικό για τον κρότωνα

Ο κρότωνας αποτελεί φυτό επικίνδυνο για σκύλους και για γάτες, γι’ αυτό καλό είναι να τον αποφεύγουμε όταν έχουμε κατοικίδια μέσα στο σπίτι.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (10)