14 εντυπωσιακά φυτά με κόκκινα φύλλα

Φυτά με κόκκινα φύλλα

Για όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό για τον κήπο και το μπαλκόνι, επιλέγουμε φυτά με κόκκινα φύλλα σε αποχρώσεις από έντονο κόκκινο χρώμα μέχρι πιο ανοιχτό ροζ και σκούρο μωβ.

Τα περισσότερα καλλωπιστικά φυτά διαθέτουν πράσινο φύλλωμα και συνήθως τα επιλέγουμε για το χρώμα των λουλουδιών τους. Μία ξεχωριστή κατηγορία είναι τα φυτά με κόκκινα φύλλα που δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στην παλέτα χρωμάτων του κήπου μας.

Το κόκκινο χρώμα στα φύλλα των φυτών οφείλεται σε μία ομάδα χρωστικών που ονομάζονται ανθοκυάνες. Οι ανθοκυάνες κάνουν τα φυτά πιο ανθεκτικά καθώς τα προστατεύουν σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως την παγωνιά καθώς περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών,

Υπάρχουν αρκετά καλλωπιστικά φυτά που διαθέτουν κόκκινα φύλλα. Αξίζει να επισημάνουμε ότι συναντάμε και αρκετά λαχανικά που διαθέτουν κόκκινο φύλλωμα όπως συγκεκριμένες ποικιλίες από μαρούλι, λάχανο, παντζάρι, κέιλ και ιταλικό ραδίκι, τα οποία έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν.

Ας δούμε λοιπόν τα κυριότερα καλλωπιστικά φυτά με κόκκινα φύλλα που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι μας για να δημιουργήσουμε μία διαφορετική χρωματική σύνθεση στο χώρο μας.

Διαφήμιση

Ποια καλλωπιστικά φυτά έχουν κόκκινο φύλλωμα;

Αν ψάχνουμε φυτά με κόκκινα φύλλα, υπάρχουν διάφορες επιλογές από χαμηλούς θάμνους, μέχρι ψηλότερα φυτά για φράχτη, δέντρα, λουλούδια, παχύφυτα και φυτά εσωτερικού χώρου.

Τα φύλλα των συγκεκριμένων φυτών έχουν πολλές διαφορετικές αποχρώσεις, από έντονο κόκκινο όπως της αμπέλοψης, ανοιχτό ροζ πουα όπως του φυτού πόλκα, εως σκούρο μωβ στην καλλωπιστική δαμασκηνιά και το λοροπέταλο.

1. Βερβερίδα

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς καλλωπιστικούς θάμνους με κόκκινο φύλλωμα είναι η βερβερίδα. Ανθεκτικός φυλλοβόλος θάμνος με μικρά κοκκινοπράσινα φύλλα που την περίοδο του φθινοπώρου αποκτούν ένα εντυπωσιακό βαθύ κόκκινο χρώμα. Με σχετικά αργή ανάπτυξη και φουντωτό σχήμα, η βερβερίδα φτάνει σε ύψος περίπου 1-1,5 μέτρο και φέρει μικρά αγκάθια πάνω στους βλαστούς. Ιδανική επιλογή για δημιουργία χαμηλού φράχτη, η βερβερίδα ανθίζει την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, σχηματίζοντας μικρά κιτρινοκόκκινα άνθη που γίνονται μικροί στρογγυλοί καρποί.

Βερβερίδα, ένας ανθεκτικός θάμνος με κόκκινα φύλλα
Βερβερίδα, ένας ανθεκτικός θάμνος με κόκκινα φύλλα

2. Λοροπέταλο

Αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, το λοροπέταλο είναι ένας αειθαλής θάμνος και η πιο γνωστή του ποικιλία έχει κόκκινα φύλλα και χαρακτηριστικά λουλούδια, μωβ ή ροζ που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Το λοροπέταλο ανθίζει την εποχή της άνοιξης και είναι ιδανικό φυτό για δημιουργία χαμηλού φράχτη στον κήπο, με πλαγιόκλαδη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 1-2 μέτρων. Μπορεί να φυτευτεί ως μεμονωμένο φυτό σε παρτέρι, καθώς επίσης φυτεμένο σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι και την αυλή μας.

Λοροπέταλο φροντίδα
Λοροπέταλο, ένα θάμνος με κόκκινα φύλλα

3. Προύνος, η καλλωπιστική δαμασκηνιά

Αν ψάχνουμε και για δέντρο με κόκκινο φύλλωμα, ο προύνος, γνωστός και ως καλλωπιστική δαμασκηνιά, είναι το καλύτερο παράδειγμα. Φυλλοβόλο δέντρο, με χαρακτηριστικό σκούρο κοκκινωπό χρώμα φύλλων και μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, ο προύνος εμφανίζει αρκετά πυκνή βλάστηση φτάνοντας σε ύψος τα 5-7 μέτρα. Σχηματίζει μικρά αρωματικά άνθη ρόδινου χρώματος, που εμφανίζονται για ένα μήνα περίπου στις αρχές της άνοιξης και μικρούς, στρογγυλούς καρπούς πορτοκαλί χρώματος που μπορούν να φαγωθούν.

Προύνος, η καλλωπιστική δαμασκηνιά

4. Τηλέγραφος

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά που συναντάμε στις αυλές των γιαγιάδων και των παππούδων μας είναι ο τηλέγραφος, το πολυετές τροπικό αναρριχώμενο φυτό που έχει χαρακτηριστικά στενόμακρα φύλλα, συνήθως σε κόκκινο και μωβ χρώμα. Ο τηλέγραφος σχηματίζει μικρά υπέροχα λουλούδια σε ροζ, μωβ ή λευκό χρώμα που αποτελούνται από τρία πέταλα και θυμίζουν το σχήμα μικρής καρδιάς. Φυτεύεται στον κήπο για να απλώσει, σε γλάστρες στο μπαλκόνι αλλά και σε κρεμαστά καλάθια.

Τηλέγραφος, ένα φυτό από τις αυλές των γιαγιάδων μας
Τηλέγραφος, ένα φυτό από τις αυλές των γιαγιάδων μας

5. Αμπέλοψη

Κι αν θέλαμε να καλύψουμε γρήγορα ένα τοίχο, ένα φράκτη ή μία πέργκολα με κόκκινο φύλλωμα, η αμπέλοψη είναι η καλύτερη επιλογή. Φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό με ταχύτατη ανάπτυξη που φτάνει και τα 10 μέτρα σε ύψος, η η αμπέλοψη διαθέτει πράσινα, πεντάλοβα φύλλα τα οποία κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παίρνουν ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα. Η αμπέλοψη δεν χρειάζονται απαραίτητα υποστήλωση για να αναπτυχθεί καθώς διαθέτει μικρούς βλαστούς, έλικες, που λειτουργούν σαν βεντούζες και προσκολλάται πάνω στους τοίχους.

Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος
Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος
Διαφήμιση

6. Αλτερναθέρα

Άλλο ένα εντυπωσιακό τροπικό φυτό που συναντάμε σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου είναι η αλτερναθέρα. Πολυετής θάμνος με σχετικά γρήγορή ανάπτυξη, η αλτερναθέρα φτάνει σε χαμηλό ύψος, περίπου 40-50 εκατοστών. Ιδανική επιλογή για φύτευση σε γλάστρα, για διαμόρφωση σε χαμηλό φράχτη, ακόμα και για εδαφοκάλυψη στου κήπο. Μέσα στο καλοκαίρι, η αλτερναθέρα εμφανίζει μικρά λευκά λουλούδια τα οποία διαρκούν για λίγο καιρό, προσφέροντας μία ακόμη πινελιά στην καλλωπιστική αξία της.

Η αλτερναθέρα διαθέτει μικρά λευκά λουλούδια
Η αλτερναθέρα διαθέτει μικρά λευκά λουλούδια

7. Φωτίνια

Από τη λίστα με τα φυτά που διαθέτουν κόκκινα φύλλα δεν θα μπορούσε να λείψει και η φωτίνια, ο γνωστός ανθεκτικός αειθαλής θάμνος. Η φωτίνια είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά για φράχτη με γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος 3-4 μέτρων αν και συναντάμε και νάνες ποικιλίες που φτάνουν σε ύψος περίπου 1,5 μέτρου. Τα φύλλα της φωτίνιας είναι μακρόστενα, λεία και δερματώδη, έχουν κόκκινο χρώμα την άνοιξη, παίρνουν ένα μωβ χρώμα το καλοκαίρι και πρασινίζουν το χειμώνα.

Φροντίδα φωτίνιας
Φωτίνια, ένας αειθαλής θάμνος με κόκκινα φύλλα

8. Εχεβέρια

Ένα από τα διασημότερα και πιο όμορφα παχύφυτα που όλοι έχουμε θαυμάσει σε αυλές και κήπους, η εχεβέρια, διαθέτει ποικιλίες με φύλλα σε αποχρώσεις του κόκκινου και του μωβ. Με εξωτική ομορφιά από τις ερημικές περιοχές της Κεντρικής Αμερικής απ’ όπου κατάγεται, η εχεβέρια σχηματίζει εντυπωσιακές ροζέτες που κάνουν τα παχιά σαρκώδη φύλλα της να μοιάζουν με λουλούδια. Εμφανίζει και πλούσια ανθοφορία με μακρείς ανθοφόρους βλαστούς και άνθη κόκκινου ή κίτρινου χρώματος που διαρκούν αρκετό καιρό.

Εχεβέρια φροντίδα
Υπάρχουν πολλά είδη εχεβέριας

9. Κάννα

Να μην ξεχάσουμε και την κάννα, το τροπικό καλλωπιστικό φυτό με τα εντυπωσιακά χρωματιστά λουλούδια και τα μεγάλα λεπτά χαρακτηριστικά κόκκινο-καφέ φύλλα που βγαίνουν από ένα κεντρικό βλαστό. Με καταγωγή από την κεντρική και νότια Αμερική, η κάννα είναι πολυετές φυτό που φυτεύεται με βολβούς την περίοδο της άνοιξης και διαθέτει ύψος που κυμαίνεται από 50 εκατοστά ως 2 μέτρα. Σχηματίζει πλούσια και μεγάλης διάρκειας ανθοφορία που εμφανίζεται από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη φθινόπωρου.

Φυτά κάννας σε παρτέρι
Κάννα, ένα φυτό με υπέροχα λουλούδια και εντυπωσιακά φύλλα

10. Ευγενία

Στον κατάλογο των φυτών με κόκκινα φύλλα, θα συμπεριλάβουμε και την ευγενία, τον αγαπημένο αειθαλή καλλωπιστικό θάμνο με τα μικρά γυαλιστερά σκουροπράσινα φύλλα που την περίοδο του καλοκαιριού γίνονται κόκκινα. Η ευγενία διαθέτει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, συμπαγή μορφή σε πυραμιδοειδές σχήμα και φτάνει σε ύψος 2-4 μέτρων. Σχηματίζει πλούσια ανθοφορία με λευκό-κρεμ άνθη μέσα στο καλοκαίρι που μετατρέπονται σε μικρούς κόκκινους καρπούς μέσα στο φθινόπωρο. Η ευγενία αποτελεί ιδανική επιλογή για δημιουργία φραχτών σε κήπους και σε μπαλκόνια.

Ευγενία, ένα υπέροχο φυτό για φράχτη
Ευγενία, ένα υπέροχο φυτό για φράχτη
Διαφήμιση

11. Καλλωπιστικό λάχανο

Και μία μικρή έκπληξη στη λίστα μας, το καλλωπιστικό λάχανο που μας δίνει εντυπωσιακούς κοκκινωπούς χρωματισμούς μέσα στο χειμωνιάτικο σκηνικό. Το καλλωπιστικό λάχανο είναι ετήσιο καλλωπιστικό φυτό του χειμώνα που συναντάμε σε πολλούς χρωματισμούς από λευκό, κρεμ και πράσινο, μέχρι ροζ και μωβ. Αν και θεωρητικά μπορεί να φαγωθεί, είναι πολύ πικρό στη γεύση. Δεν είναι τόσο σφικτό σαν το κανονικό λάχανο, καθώς τα φύλλα του είναι πιο ανοικτά και καταλήγουν σε λεία ή δαντελωτή άκρη.

Καλλωπιστικό λάχανο με υπέροχα χρώματα
Καλλωπιστικό λάχανο με υπέροχα χρώματα

12. Ωραίο φύλλο

Το ωραίο φύλλο, γνωστό και ως κολεός, που παραδοσιακά να διακοσμεί τις αυλές και τους κήπους των γιαγιάδων μας, διαθέτει αρκετές ποικιλίες με εντυπωσιακούς συνδυασμούς χρωμάτων, ανάμεσα τους και το κόκκινο. Χαμηλής ανάπτυξης, συνήθως ετήσιο φυτό που το ύψος του δεν ξεπερνάει τα 40 εκατοστά, το ωραίο φύλλο εμφανίζει μικρά λουλούδια που δεν έχουν σημαντική καλλωπιστική αξία καθώς ξεχωρίζει η ζωντάνια και τα χρώματα των φύλλων του.

Κολεός, το ωραίο φύλλο του κήπου
Κολεός, το ωραίο φύλλο του κήπου

13. Πόλκα

H πόλκα, γνωστή και ως φιτόνια, είναι ένα ιδιαίτερο φυτό με πουα φύλλα. Σε αρκετές ποικιλίες πόλκας, συναντάμε το πιτσιλωτό φύλλωμα της, σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου. Η πόλκα θεωρείται πολυετές μικρόφυτο καθώς έχει πολύ χαμηλή ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος 10-20 εκατοστών. Με καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη, η πόλκα είναι ιδανική επιλογή για να σχηματίσουμε. μαζί με άλλα μικρόφυτα, πανέμορφες πολύχρωμες συνθέσεις σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.

Πόλκα, ένα φυτό με ροζ πουα φύλλα
Πόλκα, ένα φυτό με ροζ πουα φύλλα

14. Αλεξανδρινό

Και φυσικά, το αγαπημένο αλεξανδρινό. Το φυτό σύμβολο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων με τα εντυπωσιακά κόκκινα φύλλα. Για να κρατήσουμε έντονο το κόκκινο χρώμα του αλεξανδρινού αποφεύγουμε τις πολύ σκιερές θέσεις που σταδιακά κάνουν τα φύλλα του αλεξανδρινού να χάνουν τη ζωντάνια στον χρωματισμό τους. Σε ζεστές περιοχές, το αλεξανδρινό μπορεί φυτευτεί και στον κήπο, όπου σταδιακά αναπτύσσεται σε ένα όμορφο δέντρο.

Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων
Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων

Κι ένα μυστικό για τα κόκκινα φύλλα

Εκτός από τα φυτά που φυσιολογικά διαθέτουν κόκκινα φύλλα, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που τα φύλλα των φυτών κοκκινίζουν. Κάποιες φορές, το κοκκίνισμα στα φύλλα εμφανίζεται στα τέλη του φθινοπώρου σε φυλλοβόλα φυτά, ενώ παρατηρείται και σε φυτά όταν επικρατούν συνθήκες έντονης παγωνιάς, συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας ή όταν υπάρχει έλλειψη θρεπτικών στοιχείων.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ