Πόλκα, ένα φυτό με ροζ πουα φύλλα
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα φυτά εσωτερικού χώρου είναι η πόλκα, γνωστή και ως φιτόνια, που εντυπωσιάζει για το πιτσιλωτό φύλλωμα της σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου, του ροζ, πράσινου και του λευκού.
Η πόλκα θεωρείται πολυετές μικρόφυτο, έχει πολύ χαμηλή ανάπτυξη σε 10-20 εκατοστά ύψος και αναπτύσσεται σχετικά πλευιρικά. Με καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη, η πόλκα φυτεύεται συχνά με άλλα μικρόφυτα σε πανέμορφες συνθέσεις σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες που προορίζονται κυρίως για δώρα.
Μπορούμε να επιλέξουμε την πόλκα για το γραφείο, το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο μας καθώς φιλτράρει τον αέρα και καθαρίζει τον χώρο από επιβλαβείς ουσίες.
1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα η πόλκα;
Για να ευδοκιμήσει η πόλκα σε εσωτερικό χώρο, επιλέγουμε φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιο γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζονται εγκαύματα στο φύλλωμα. Μπορούμε να διατηρήσουμε την πόλκα και σε σκιερό εξωτερικό χώρο, αν και την περίοδο του χειμώνα θα πρέπει να την μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι καθώς είναι ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Η πόλκα θέλει γενικότερα αρκετή υγρασία στο περιβάλλον της και γιαυτό είναι απαραίτητο την περίοδο του καλοκαιριού να διαβρέχουμε το φύλλωμα της με ένα ψεκαστηράκι. Γι’ αυτό άλλωστε η πόλκα θα μπορούσε να είναι απ΄τα φυτά που θα επιλέξουμε για το μπάνιο μας αν και θα πρέπει να τη φυτέψουμε σε ελαφρύ φυτόχωμα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.
2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η πόλκα;
Η πόλκα θέλει σταθερά ποτίσματα περίπου 2 φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού και μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης. Γενικότερα, ποτίζουμε την πόλκα μόλις διαπιστώσουμε ότι στεγνώνει το χώμα της γλάστρας.
Σχετικά με τη λίπανση της πόλκας, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει καψίματα στο φύλλωμα. Συνήθως, προσθέτουμε υγρό λιπασμα για πράσινα φυτά, μία φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του φυλλώματος της πόλκας καθώς και την ζωηρότητα και την ένταση των χρωμάτων.
3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η πόλκα;
Παρόλο που είναι μικρόφυτο, η πόλκα χρειάζεται κλάδεμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου, κατά το οποίο κόβουμε τις κορυφές της, εξασφαλίζοντας πως παραμένει σε χαμηλό ύψος και διατηρεί το σχήμα της αρκετά συμπαγές.
Για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά πόλκας, φυτεύουμε σπόρους στις αρχές της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου. Σε περιβάλλον θερμοκρασιών γύρω στους 22-24°C και υψηλής σχετικής υγρασίας, οι σπόροι της πόλκας φυτρώνουν σε διάστημα 2 εβδομάδων.
Εναλλακτικά, ο πολλαπλασιασμός της πόλκας μπορεί να γίνει με τη μέθοδο των μοσχευμάτων, παίρνοντας τμήματα βλαστών μήκους 7-10 εκατοστών σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, αν και στα τέλη της άνοιξης με αρχές του καλοκαιριού είναι η εποχή που δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.
View this post on Instagram
4. Κι ένα μυστικό για την πόλκα
Αν και δεν χρειάζεται να μεταφυτεύουμε συχνά την πόλκα λόγω της μικρής ανάπτυξης της, όταν χρειαστεί να το κάνουμε, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε γλάστρα που είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή που την είχαμε φυτεμένη.
Γειά σας. Όταν τα φύλλα της πόλκας λυγίζουν προς τα κάτω σημαίνει ότι θέλει πότισμα;
Όταν πέφτουν τα φύλλα, χρειάζονται πότισμα.
Γειά σας. Έχω 4 πολκες σε μια γλάστρα εδώ και 2 μήνες και τον τελευταίο καιρό (1-2 εβδομάδες) άρχισε να ξεραίνονται οι άκριες και στα 4 φυτά. Όσο μεγάλωνε το ξεραμένο μέρος το έκοβα αλλά έχει φτάσει σε κάποια φύλλα έως και τη μέση. Με αποτέλεσμα να φαίνονται κάπως αδύναμες και με αραιό φύλλωμα. Τις ποτίζω Από τη στιγμή που θα έχει ξεραθεί το χώμα μετά από μία με δύο μέρες. Αναπτύσσεται κανονικά και έχει το έντονο χρώμα της απλά κάποια παλιά και κάποια καινούργια φύλλα ξεραίνονται στις άκρες και σε κάποια σημεία έχουν φτάσει μέχρι και τη μέση του φύλλου. Τι να κάνω για να τις σώσω?
Καλησπέρα Μάνο.
Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για την τόνωση της πόλκας και ψέκασε τα φυτά με διάλυμα χαλκού για να αντιμετωπίσεις τις ξηράνσεις.
Καλησπέρα σας!
Η πόλκα μου ενώ αναπτύσσεται και βγάζει καινούργια φυλλαράκια αυτά είναι πράσινα και μικρά. Πώς μπορώ να την βοηθήσω να αναπτυχθεί και να βρει ξανά το χρώμα της?
Ευχαριστώ
Καλησπέρα Εμμανουέλα.
Η πόλκα σου ίσως χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα το φύλλωμα της. Εξασφάλισε μια φωτεινή θέση που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου και μπορείς να προσθέσεις στην πόλκα και υγρό λίπασμα για καλλωπιστικά φυτά.
Γειά σας έχω μια απορία πως συλλέγουμε το σπόρο της πόλκας?
Καλησπέρα Μάνο. Θα πρέπει να πάρεις τον σπόρο μετά το τέλος της ανθοφορίας των μικρών λουλουδιών της πόλκας.
Έριξα μια κουταλιτσα λίπασμα που περιέχει και σίδηρο και στις 3 πολκες που εχω από μια κουταλιά και τα πότισα. Σήμερα έχει πέσει το φυτό (όχι ολο) και λίγο πολύ έχασαν την ζωντάνια τους και τα 3. Μου έχει ξανασυμβεί με το ίδιο λίπασμα σε πολκα αλλα δν έζησε. Τι να κάνω να τις σωσω;
Καλησπέρα Γεωργία. Η πόλκα έιναι αρκετά ευαίσθητο φυτό και θέλει προσεκτικά λίπανση. Κάνε ένα καλό πότισμα στο φυτό και προσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά να τον τονωθεί το φυτό από το στρεσάρισμα που έπαθε λόγω υπερβολικής λίπανσης.
Καλημέρα. Είπατε για την πολκα ότι θέλει χώμα με καλή αποστράγγιση. Θα μπορούσαμε λοιπόν, αντί για χώμα, να βάζαμε πευκοφλουδα ή λεκκα;
Καλησπέρα Κατερίνα. Για την πόλκα, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις καλύτερα ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα και όχι πευκόφλουδα.
Καλησπέρα μέχρι πόσα φυτά πολκα μπορώ ν βάλω σε μια γλάστρα δεν θα ήταν καλύτερα να είναι η κάθε μία μόνη τις?
Μπορείς να προσθέσεις 3-4 φυτά σε μία σχετικά μεγάλη γλάστρα.