εικόνα

Πόλκα, ένα φυτό με ροζ πουα φύλλα

Πόλκα, ένα φυτό με ροζ πουα φύλλα

Πόλκα, ένα φυτό με ροζ πουα φύλλα

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα φυτά εσωτερικού χώρου είναι η πόλκα, γνωστή και ως φιτόνια, που εντυπωσιάζει για το πιτσιλωτό φύλλωμα της σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου, του ροζ, πράσινου και του λευκού. Η πόλκα θεωρείται πολυετές μικρόφυτο, έχει πολύ χαμηλή ανάπτυξη σε 10-20 εκατοστά ύψος και αναπτύσσεται σχετικά πλευιρικά. Με καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη, η πόλκα φυτεύεται συχνά με άλλα μικρόφυτα σε πανέμορφες συνθέσεις σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες που προορίζονται κυρίως για δώρα. Μπορούμε να επιλέξουμε την πόλκα για το γραφείο, το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο μας καθώς φιλτράρει τον αέρα και καθαρίζει τον χώρο από επιβλαβείς ουσίες.

 

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα η πόλκα;

 

Για να ευδοκιμήσει η πόλκα σε εσωτερικό χώρο, επιλέγουμε φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιο γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζονται εγκαύματα στο φύλλωμα. Μπορούμε να διατηρήσουμε την πόλκα και σε σκιερό εξωτερικό χώρο, αν και την περίοδο του χειμώνα θα πρέπει να την μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι καθώς είναι ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η πόλκα θέλει γενικότερα αρκετή υγρασία στο περιβάλλον της και γιαυτό είναι απαραίτητο την περίοδο του καλοκαιριού να διαβρέχουμε το φύλλωμα της με ένα ψεκαστηράκι. Γι’ αυτό άλλωστε η πόλκα θα μπορούσε να είναι απ΄τα φυτά που θα επιλέξουμε για το μπάνιο μας αν και θα πρέπει να τη φυτέψουμε σε ελαφρύ φυτόχωμα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η πόλκα;

 

Η πόλκα θέλει σταθερά ποτίσματα περίπου 2 φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού και μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης. Γενικότερα, ποτίζουμε την πόλκα μόλις διαπιστώσουμε ότι στεγνώνει το χώμα της γλάστρας. Σχετικά με τη λίπανση της πόλκας, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει καψίματα στο φύλλωμα. Συνήθως, προσθέτουμε υγρό λιπασμα για πράσινα φυτά, μία φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του φυλλώματος της πόλκας καθώς και την ζωηρότητα και την ένταση των χρωμάτων.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η πόλκα;

 

Παρόλο που είναι μικρόφυτο, η πόλκα χρειάζεται κλάδεμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου, κατά το οποίο κόβουμε τις κορυφές της, εξασφαλίζοντας πως παραμένει σε χαμηλό ύψος και διατηρεί το σχήμα της αρκετά συμπαγές. Για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά πόλκας, φυτεύουμε σπόρους στις αρχές της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου. Σε περιβάλλον θερμοκρασιών γύρω στους 22-24°C και υψηλής σχετικής υγρασίας, οι σπόροι της πόλκας φυτρώνουν σε διάστημα 2 εβδομάδων. Εναλλακτικά, ο πολλαπλασιασμός της πόλκας μπορεί να γίνει με τη μέθοδο των μοσχευμάτων, παίρνοντας τμήματα βλαστών μήκους 7-10 εκατοστών σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, αν και στα τέλη της άνοιξης με αρχές του καλοκαιριού είναι η εποχή που δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

  

Κι ένα μυστικό για την πόλκα

 

Αν και δεν χρειάζεται να μεταφυτεύουμε συχνά την πόλκα λόγω της μικρής ανάπτυξης της, όταν χρειαστεί να το κάνουμε, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε γλάστρα που είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή που την είχαμε φυτεμένη.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Κέντια, ένα κομψό φυτό εσωτερικού χώρου
Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και το γραφείο
Συμβουλές φροντίδας για το ανθούριο
Πόθος, ένα κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου
Χλωρόφυτο, το φυτό αράχνη που καθαρίζει τον αέρα
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα
Φυτά κατάλληλα για το υπνοδωμάτιο
Φυτά για γραφείο και επαγγελματικό χώρο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
εμμανουελα 19 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα σας!
Η πόλκα μου ενώ αναπτύσσεται και βγάζει καινούργια φυλλαράκια αυτά είναι πράσινα και μικρά. Πώς μπορώ να την βοηθήσω να αναπτυχθεί και να βρει ξανά το χρώμα της?
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Manos 3 Σεπτεμβρίου 2020

Γειά σας έχω μια απορία πως συλλέγουμε το σπόρο της πόλκας?

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία 11 Ιουνίου 2020

Έριξα μια κουταλιτσα λίπασμα που περιέχει και σίδηρο και στις 3 πολκες που εχω από μια κουταλιά και τα πότισα. Σήμερα έχει πέσει το φυτό (όχι ολο) και λίγο πολύ έχασαν την ζωντάνια τους και τα 3. Μου έχει ξανασυμβεί με το ίδιο λίπασμα σε πολκα αλλα δν έζησε. Τι να κάνω να τις σωσω;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Ιουνίου 2020

    Καλησπέρα Γεωργία. Η πόλκα έιναι αρκετά ευαίσθητο φυτό και θέλει προσεκτικά λίπανση. Κάνε ένα καλό πότισμα στο φυτό και προσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά να τον τονωθεί το φυτό από το στρεσάρισμα που έπαθε λόγω υπερβολικής λίπανσης.

    Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινα 9 Ιουνίου 2020

Καλημέρα. Είπατε για την πολκα ότι θέλει χώμα με καλή αποστράγγιση. Θα μπορούσαμε λοιπόν, αντί για χώμα, να βάζαμε πευκοφλουδα ή λεκκα;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.