Εχεβέρια, εντυπωσιακό παχύφυτο με έντονα χρώματα

Φροντίδα εχεβέριας

Η εχεβέρια είναι ένα από τα διασημότερα και πιο όμορφα παχύφυτα που όλοι έχουμε θαυμάσει σε αυλές και κήπους, όμως οι περισσότεροι δε γνωρίζουν το όνομα της. Είναι, άλλωστε, τόσα πολλά τα είδη εχεβέριας που είναι πολύ δύσκολο για κάποιον αρχάριο να τα ξεχωρίσει μεταξύ τους.

Η εχεβέρια φέρνει εξωτική ομορφιά από τις ερημικές περιοχές της Κεντρικής Αμερικής απ’ όπου κατάγεται, σχηματίζοντας εντυπωσιακές ροζέτες που κάνουν τα παχιά σαρκώδη φύλλα της να μοιάζουν με λουλούδια.

Σε αυτό συνεισφέρει και η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων των φύλλων της σε αποχρώσεις του ανοιχτού μπλε, μωβ και πράσινου, ενώ εμφανίζει και πλούσια ανθοφορία με μακρείς ανθοφόρους βλαστούς και άνθη κόκκινου ή κίτρινου χρώματος που διαρκούν αρκετό καιρό.

Tα παχύφυτα της εχεβέριας χαρίζουν μια τροπικη νότα στο χώρο του κήπου ή του μπαλκονιού μας ακόμα και στο σαλόνι μας, ενώ πολύ συχνά τη συναντάμε και ως φυτό εσωτερικού χώρου σε επαγγελματικούς χώρους, καφέ και ξενοδοχεία.

Η εχεβέρια χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, αρκεί να την τοποθετήσουμε στην κατάλληλη θέση και να τηρήσουμε μερικούς βασικούς κανόνες για την περιποίησή της.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη εχεβέριας;

Υπάρχουν δεκάδες είδη και ποικιλίες εχιβέριας που μπορουμε να φυτέψουμε και να δημιουργήσουμε υπέροχους συνδιασμούς σε γλάστρα και στον κήπο μας. Μερικά από τα πιο σημαντικά είδη εχεβέριας είναι τα εξής:
 
Echeveria agavoides με φύλλα που διαθέρουν κόκκινο περίγραμμα και αιχμηρές άκρες.
Echeveria elegans με ασημοπράσινα φύλλα σε σχήμα κουταλιού που σχηματίζουν συμπαγείς ροζέτες.
Echeveria imbricata με πρασινομπλε φύλλα σε σχήμα πιατάκι που σχηματίζουν μικρές συμπαγείς ροζέτες.
Echeveria nodulosa με φύλλα που έχουν κοκκινωπό περίγραμμα και σκούρα κόκκινα λουλούδια.
Echeveria harmsii με μικρά πρασινωπά φύλλα και κοκκινοκίτρινο λουλούδι.
Echeveria pulvinata με φύλλα που καλύπτονται από άσπρες τρίχες.
Echeveria gibbiflora με κηρώδη γυαλιστερά φύλλα και λουλούδια σε κοκκινωπό χρώμα.
Echeveria derenbergii με γριζοπράσινα γκρίζα φύλλα και μυτερές κοκκινωπές άκρες.
Echeveria pulidonis με ασημοράσινα φύλλα και κοκκινωπές άκρες.
Εcheveria carnicolor με φύλλα ανοικτού-ροζ στο χρώμα του δέρματος.

Εχεβέρια φροντίδα
Υπάρχουν πολλά είδη εχεβέριας με διαφορετικά χρώματα και σχήματα

2. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η εχεβέρια;

Η εχεβέρια αναπτύσσεται καλύτερα σε φωτεινές και ημισκιερές θέσεις, σε σημεία που δε τα βλέπει όλη μέρα ο ήλιος και αγαπάει το ζεστό απογευματινό φως.

Για να φυτέψουμε την εχεβέρια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμάμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό.

Για εχεβέριες που διατηρούμε ως φυτά εσωτερικού χώρου, φροντίζουμε να τις τοποθετούμε σε αρκετά φωτεινό σημειό, καθώς σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού το φυτό εμφανίζει προβλήματα στην ανάπτυξή του. Όταν το φως δεν επαρκεί, τα φύλλα της εχεβέριας γίνονται καχεκτικά, ενώ το φυτό προσπαθεί να “ψηλώσει” θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να φτάσει στο φως. Η εχεβέρια είναι αρκετά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και σε θερμοκρασίες κάτω από 5°C.

Φυτεύουμε την εχεβέρια σε ελαφρύ αμμώδες χώμα που να μη συγκρατεί πολύ νερό, ενώ για να τη φυτέψουμε σε γλάστρα επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα. Είναι σημαντικό να βάζουμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται πιο αποτελεσματικά το νερό.

3. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η εχεβέρια;

Η εχεβέρια δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό, αλλά χρειάζεται μικρά σταθερά ποτίσματα για να έχει πλούσια ανάπτυξη και υγιές φύλλωμα. Συγκεκριμένα, ποτίζουμε την εχεβέρια μια φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξη και το φθινόπωρου και δυο φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Η έλλειψη νερού σε συνθήκες καύσωνα μπορεί να προκαλέσει μάρανση και φυλλόπτωση. Τον χειμώνα ποτίζουμε σε πολύ αραιότερα διαστήματα, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει σαπίσματα της ρίζας, μάρανση και πτώση φύλλων της εχεβέριας.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην εχεβέρια;

Η εχεβέρια χρειάζεται ελάχιστα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί. Αν βάλουμε μεγάλη ποσότητα λιπάσματος, ειδικά αμμωνιακών που περιέχουν πολύ άζωτο, μπορούμε να δημιουργήσουμε καψίματα και μάρανση των φύλλων, ενώ το φυτό μας γίνεται ευαίσθητο σε προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες.

Για τη λίπανση της εχεβέριας, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ειδικό για παχύφυτα και κάκτους κάθε 2 βδομάδες από την άνοιξη μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου.

5. Χρειάζεται κλάδεμα η εχεβέρια;

Αν τα φύλλα της εχεβέριας είναι αδύνατα και λεπτά ή αν έχει πάρει ύψος ο κεντρικός βλαστός μπορούμε να την κλάδέψουμε για να αποκτήσει πιο συπαγή μορφή. Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε την εχεβέρια είναι στην αρχή της άνοιξης μόλις περάσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να κόβουμε τα ξεραμένα λουλούδια της εχεβέριας (όταν αυτά εμφανίζονται) από τη βάση του ανθοφόρου βλαστού για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη νέας ζωηρής βλάστησης και υγιούς φυλλώματος.

6. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά εχεβέριας;

Υπάρχουν 3 τρόποι για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά εχεβέριας. Μπορούμε να κρατήσουμε σπόρο όταν ανθίσει και ξεραθει το λουλούδι της εχεβέριας και να τον φυτεψουμε στις αρχές της άνοιξης σε σπορείο.

Ο πολλαπλασιασμός της εχεβέριας μπορεί να γίνει και με παραφυάδες, καθώς η εχεβέρια αναπτύσσει μικρά φυτά που εμφανίζονται πλευρικά του μητρικού φυτού, τα οποία μπορούμε να αποκόψουμε και να μεταφυτεύσουμε σε άλλες γλάστρες.

Η πιο εύκολη και απλή μέθοδος πολλαπλασιασμού της εχεβέριας είναι να κόψουμε φύλλα από την κάτω πλευρά του φυτού και να τα αφήσουμε πάνω σε χαρτί μέχρι να ξεραθούν οι τομές τους. Στη συνέχεια, ακουμπάμε τα φύλλα πάνω σε ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα που έχουμε τοποθετήσει σε δροσερό περιβάλλον και περιμένουμε μέχρι να συμβεί το… μαγικό! Τα φύλλα της εχεβέριας σταδιακά θα βγάλουν ρίζες που θα εξελιχθούν σε νέα φυτά εχεβέριας.

κακτοι παχυφυτα πολλαπλασιασμος
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός κάκτων και παχύφυτων

7. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την εχεβέρια;

Η εχεβέρια μπορεί να προσβληθεί από το έντομο της βαμβακάδας, από τη μελίγκρα και από τον τετράνυχο. Για την προστασία από τα έντομα που προσβάλλουν την εχεβέρια χρησιμοποιώντας οικολογικά μέσα, ψεκάζουμε προληπτικά με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Για την αντιμετώπιση της μυκητολογικής ασθένειας του σαπίσματος της ρίζας της εχεβέριας, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας θειικού χαλκού (γαλαζόπετρα) σε ένα λίτρο νερό και ποτίζουμε στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

10 μυστικά για τη φροντίδα των παχύφυτων
10 μυστικά για τη φροντίδα των παχύφυτων

8. Κι ένα μυστικό για την εχεβέρια

Για να διατηρήσουν το έντονο χρώμα και το τέλειο σχήμα τους οι εχεβέριες χρειάζονται πλούσιο έμμεσο φωτισμό, αποφεύγοντας τις απευθείας ακτίνες του ήλιου, και περιορισμένο πότισμα. Για να το πετύχουμε αυτό, ποτίζουμε σε μικρές ποσότητες και μόνο αφού έχει στεγνώσει το χώμα της εχεβέριας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (11)

 1. ΜΑΡΊΑ ΜΙΧΑΗΛΊΔΟΥ
  02/08/2023

  Καλησπέρα σας,
  μου εκαναν δωρο ενα μικρο γλαστρακι εχεβέριας το οποιο τωρα ειναι σε μια μεσαιου μεγεθους γλαστρα και εχει κανει πολλες μικρες ροζετες! Πλεον δε χωραει στη γλάστρα, μπορω να τη μεταφυτευσω σε μεγαλυτερη; και τι πρεπει να προσέξω;
  Ευχαριστώ!

 2. Μιχάλης Καλαφατάς
  18/05/2023

  Αγαπητέ Κώστα αγόρασα μία echeveria Australis rose πέρυσι πότε θα βγάλει μωράκια την έχω σε άπλετο έμεσο φως σε ανατολικό μπαλκόνι με ήλιο έως τις 10.00πμ

 3. Κατερίνα
  14/11/2020

  Καλημέρα. Ήθελα να ρωτήσω. Μου χάρισαν μια εχεβερια και μόνο που την ακουμπώ πέφτουν τα φύλλα γιατι? Είναι φυσιολογικό αυτό? Δεν έχω εμπειρία με αυτό το φυτό. Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Κατερίνα.
   Η εχεβέρια μπορεί να χάνει τα φύλλα της και να πέφτουν πολύ εύκολα, σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού και παγωνιάς ή αν έχει μείνει καιρό απότιστη.

   • Κατερίνα
    15/11/2020

    Ευχαριστώ πολύ. Καλη σας μέρα

 4. Σταυρουλα
  23/08/2020

  Καλησπέρα..
  Αγόρασα μια εχεβερια πέρυσι την άνοιξη, το χειμώνα έπεσε κάποιες φορές κάτω και σπασαν κάποια κλωναρακια και από τότε δεν μου έχει μεγαλωσει καθόλου.. Είναι σε σκιερό μέρος έξω στην βεράντα..
  Ευχαριστώ.

 5. Μυρτώ
  02/05/2020

  Καλησπέρα! Εχω στην κατοχη μου εδω και εναν χρονο ενα γλαστρακι εχεβερια,ολα πηγαιναν καλα ωσπου τα φυλλα κοντα στη βαση αρχισαν σιγα σιγα να ζαρωνουν και να πεφτουν, με αποτελεσμα να αφηνουν τον κορμο της γυμνο. Δεν εχει σταματησει να βγαζει νεα φυλλα στην κορυφη, παρολα αυτα εχει ψηλωσει πολυ και δεν ξερω πως να το αντιμετωπίσω.

  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτερων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *