Αλτερναθέρα, ένας χαμηλός θάμνος με πολύχρωμα φύλλα

Αλτερναθέρα, ένα φυτό με πολύχρωμα φύλλα

Η αλτερναθέρα είναι ένα τροπικό φυτό με πολύχρωμα φύλλα που ανάλογα με το είδος διαβαθμίζονται σε αποχρώσεις του μωβ, του κόκκινου, του πορτοκαλί, του κίτρινου και του πράσινου.

Με καταγωγή από την κεντρική και νότια Αμερική, η αλτερναθέρα είναι πολυετής θάμνος, αν και σε περιοχές με βαρύ χειμώνα φυτεύεται ως μονοετής. Έχει σχετικά γρήγορή ανάπτυξη και φτάνει σε χαμηλό ύψος, περίπου 40-50 εκατοστών.

Η αλτερναθέρα επιλέγεται για φύτευση σε γλάστρα και σε κήπο, ως φυτό εδαφοκάλυψης και για διαμόρφωση σε χαμηλό φράχτη ή διαχωριστικό, ξεχωρίζοντας για τις μοναδικές διαβαθμίσεις από το κόκκινο μέχρι το πράσινο στο χρώμα των φύλλων της.

Επιπλέον, μέσα στο καλοκαίρι εμφανίζει μικρά λευκά λουλούδια τα οποία διαρκούν για λίγο καιρό, προσφέροντας μία ακόμη πινελιά στην καλλωπιστική αξία της αλτερναθέρας.

Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα της αλτερναθέρας και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε έντονα τα μοναδικά χρώματα των φύλλων της σε κήπο και σε γλάστρα.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η αλτερναθέρα;

Η αλτερναθέρα ευδοκιμεί σε μέρη με αρκετή ηλιαφάνεια εμφανίζοντας πλούσια βλάστηση και έντονο χρώμα, ωστόσο μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερές θέσεις. Σε σημεία με άπλετο φως, το φύλλωμα της αλτερναθέρας έχει πολύ πιο έντονο και εντυπωσιακό χρώμα.

Είναι αρκετά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στους δυνατούς βοριάδες, γι’ αυτό μπορούμε να τη μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι για να την προστατέψουμε από το κρύο.

Η αλτερναθέρα είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στους περισσότερους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Για να φυτέψουμε την αλτερναθέρα σε γλάστρα, προτιμάμε μπαλκόνι με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό που προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξης της αλτερναθέρας.

αλτερναθερα λουλουδια
Η αλτερναθέρα διαθέτει μικρά λευκά λουλούδια

2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπανση έχει η αλτερναθέρα;

H αλτερναθέρα δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα νερού, απαιτεί όμως τακτικά ποτίσματα. Ποτίζουμε το φυτό 1-2 φορές τη βδομάδα κατά την εποχή της άνοιξης και του φθινόπωρου και 3 φορές τη βδομάδα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Τα καινούρια φυτά αλτερναθέρας που μόλις έχουν μεταφυτευτεί, ίσως χρειαστούν καθημερινο πότισμα για τις πρώτες 2 βδομάδες.

Σχετικά με την λίπανση, η αλτερναθέρα έχει μικρές απαιτήσεις ενώ υπερβολική προσθήκη λιπάσματος μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο φυτό. Προτιμούμε να προσθέτουμε ένα υγρό πλήρες λίπασμα μία φορά το μήνα από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, τόσο για φυτά αλτερναθέρας που έχουμε φυτέψει σε κήπο όσο και σε γλάστρα.

3. Ποια εποχή και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε την αλτερναθέρα;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της αλτερναθέρας είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς, και κόβουμε τους υγιείς βλαστούς σε χαμηλό ύψος, προκειμένου να ανανεωθεί το φυτό και να του δώσουμε ένα πιο συμπαγές σχήμα.

Συμπληρωματικά στις αρχές του φθινοπώρου, μπορούμε να αραιώσουμε ελαφρά το φύλλωμα της αλτερναθέρας απομακρύνοντας ξερά φύλλα και τα ξεραμένα λουλούδια, ώστε να τονώσουμε την ανάπτυξη του φυτού.

4. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την αλτερναθέρα;

Τα περισσότερα προβλήματα και ασθένειες του φυτού της αλτερναθέρας συμβαίνουν όταν δεν φυτεύεται σε κατάλληλη τοποθεσία και σε κατάλληλο τύπου εδάφους. Η αλτερναθέρα εμφανίζει σαπίσματα της ρίζας όταν φυτεύεται σε σκιερό μέρος και σε χώμα που δεν διαθέτει καλή αποστράγγιση.

Για να προστατέύσουμε την αλτερναθέρα από διάφορα έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα της, ψεκάζουμε την περίοδο τής άνοιξης με οικολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας και θερινού πολτού για να την προστατεύσουμε από κάμπιες εντόμων, καθώς και από τον τετράνυχο.

5. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά αλτερναθέρας;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αλτερναθέρας με τρεις τρόπους: με σπόρο, με μοσχεύματα και με διαίρεση φυτού. Για τον πολλαπλασιασμό της αλτερναθέρας με σπόρο, φυτεύουμε τους σπόρους της σε σπορείο στις αρχές της άνοιξης και μεταφυτεύουμε τα νέα φυτά μετά από 1 μήνα σε γλάστράκια φυτωρίου σε εξωτερικό περιβάλλον.

Για την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα, παίρνουμε τμήματα βλαστών μήκους περίπου 7-10 εκατοτών μέσα στην άνοιξη ή στα τέλη καλοκαιριού, και τα φυτεύουε σε γλάστρες φυτωρίου σε ελαφρύ φυτόχωμα με αρκετή άμμο και περλίτη και διατηρούμε τις γλάστρες με τα μοσχεύματα σε δροσερό περιβάλλον.

Επίσης, η αλτερναθέρα μπορεί να πολλαπλασιαστεί διαχωρίζοντας το φυτό μαζί με το ρίζωμα, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μεγάλο μαχαίρι στις αρχές της άνοιξης ή στα τέλη του καλοκαιριoύ, διαιρώντας το φυτό σε δύο μέρη και φυτεύοντάς το σε γλάστρα ή στο χώμα.

6. Κι ένα μυστικό για τα είδη της αλτερναθέρας

Η αλτερναθέρα έχει πολλά διαφορετικά είδη και ποικιλίες. Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό είδος αλτερναθέρας που βρίσκουμε σε φυτώρια, είναι η αλτερναθέρα με το σκούρο μωβ χρώμα φυλλώματος που μπορούμε να αναζητήσουμε με την ονομασία “πορφυρός ιππότης”.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *