εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για τη γαρυφαλλιά

mistikakipou-michaliskoulieris-garifallia

Συμβουλές φροντίδας για τη γαρυφαλλιά

Η γαρυφαλλιά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή ανθόφυτα που συναντάμε σε αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση, με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα άνθη, αποτέλεσμα των συνδυασμών που έχουν δημιουργήσει οι υβριδιστές γεωπόνοι. Η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα άνθη της μπορούν να διατηρηθούν σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς, ψηλές και χαμηλές. Πολύ χαρακτηριστικές είναι το «κινέζικο γαρύφαλλο» καθώς και το «γαρύφαλλο των ποιητών».

 

Τι συνθήκες θέλει η γαρυφαλλιά;
 
H γαρυφαλλιά χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση, γιατί είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία και μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες της. Για την καλύτερη ανάπτυξή της χρειάζεται φωτεινά και ηλιόλουστα μέρη, ενώ θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να εξασθενήσουν το φυτό και να ξεραθεί. Ειδικά άμα είναι φυτεμένη σε μικρή γλάστρα, θα πρέπει να της εξασφαλίζουμε επαρκή υγρασία τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Η γαρυφαλλιά είναι ανθεκτική στο ψύχος και αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται η γαρυφαλλιά;
 
Η γαρυφαλλιά έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα, δυο φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης. Βέβαια, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά όταν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες, χρειάζεται αρκετά συχνό πότισμα, κάθε δύο μέρες, για να ανταπεξέλθει στα πολύ υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας. Χρειάζεται λίπανση ανά τακτά διαστήματα, από την περίοδο της άνοιξης μέχρι το τέλος φθινοπώρου, για να δίνει συνεχή πλούσια ανθοφορία. Κάθε μήνα προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας, πλήρες βιολογικό λίπασμα για ανάπτυξη και ανθοφορία.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η γαρυφαλλιά;
 
Το κλάδεμα της γαρυφαλλιάς πραγματοποιείται στις αρχές της άνοιξης ώστε να αναπτυχθούν οι νέοι βλαστοί και να δώσουν την υπέροχη ανθοφορία τους. Παράλληλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να γίνεται κορφολόγημα, ώστε να αφαιρούνται επιμελώς τα μαραμένα λουλούδια και τα ξερά κλαδάκια της, προκειμένου να ενισχυθεί και να επιμηκυνθεί η ανθοφορία της μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Η γαρυφαλλιά πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα και με σπόρους.

 

Κι ένα μυστικό για την γαρυφαλλιά
 
Η γαρυφαλλιά είναι ευαίσθητη σε μυκητολογικές ασθένειες (ωίδιο, σκωρίαση), γι’ αυτό όταν την ποτίζουμε καλό είναι να μην βρέχουμε τα φύλλα και τα λουλούδια της για να μην αναπτυχθούν μολύσματα των ασθενειών. Αποφύγετε τις πυκνές φυτεύσεις σε ζαρντινιέρες ή στα παρτέρια γιατί σε συνθήκες κακού αερισμού, οι ασθένειες θα εξαπλωθούν πολύ πιο σύντομα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (5)

σχολιαστής
Χριστιάνα Ιούνιος 2, 2017

Ωραία, έχω κάτι ό,τι ΔΕΝ πρέπει να είχα κάνει στον καημένο διανθό μου.

Σχολιάστε
σχολιαστής
Κώστας Σεπτέμβριος 7, 2017

Αγαπητέ κύριε χαίρετε.Θα ήθελα να ξέρω σε τι μέγεθος γλάστρα πρέπει να έχω τις γαρδένιες μου.Πλαστική γλάστρα ή πήλινη; Μικρή ή μεγάλη; Τώρα. τον Σεπτέμβριο μπορώ να φυτέψω / μεταφυτέψω την γαρδένια μου; Τον χειμωνα μέσα στο σπίτι ή έξω στο μπαλκόνι; Ευχαριστώ για την όποια απάντηση σας.

Σχολιάστε
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Σεπτέμβριος 9, 2017

  Μπορούμε να μεταφυτέψουμε αυτή την εποχή την γαρδένια σε μεγαλύτερη γλάστρα 1-2 νούμερα από αυτήν που την είχαμε. Μπορείτε να την μεταφυτέψετε είτε σε πλαστική ή σε πήλινη γλάστρα. Η πήλινη έχει το πλεονέκτημα ότι την περίοδο του καλοκαιριού δεν ζεσταίνεται τόσω εύκολα όσο η πλαστική. Η γαρδένια θέλει δροσερό, σκιερό περιβάλλον, σε προφυλαγμένη θέση από ανέμους και παγωνιά. Διατηρήστε την έξω λοιπόν, μόνο σε περίοδο που υπάρχει πολύ παγωνιά ή βοριάδες μπορείτε να την προφυλάξτε για λίγο μέσα στο σπίτι, σε φωτεινό σημείο, μακριά από θερμαντικά σώματα (τζάκι, καλοριφέρ). Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε και το σχετικό μας άρθρο για τη γαρδένια. http://www.mistikakipou.gr/gardenia-frontida/

  Σχολιάστε
σχολιαστής
Βασιλης Σεπτέμβριος 19, 2017

Πως φυτευεται με μοσχεμα?το βαζουμε σε νερο για να βγελει ριζες?

Σχολιάστε
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Σεπτέμβριος 23, 2017

  H γαρυφαλιά πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα και σπόρους. Κόψτε μοσχεύματα 10 εκατοστών και στην τομή του μοσχεύματος χρησιμοποιείστε ορμόνη ριζοβολίας. Φυτέψτε το μόσχευμα της γαρυφαλιάς σε ένα γλαστράκι, διατηρείστε το σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον ενώ θα πρέπει να ποτίζετε και συχνά. Σε 1-1,5 μήνα το φυτό της γαρυφαλιάς θα έχει ριζώσει και θα μπορείτε να το μεταφυτέψετε σε άλλη μεγαλύτερη γλάστρα ή στο χώμα.

  Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *