Πιλέα, ένα μοντέρνο φυτό εσωτερικού χώρου

πιλεα φροντιδα

Η πιλέα είναι ένα από τα δημοφιλή και νεανικά φυτά εσωτερικού χώρου που διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν… ινσταγκραμικό.

Το πιο διαδεδομένο είδος πιλέας που συναντάμε σε φυτώρια και ανθοπωλεία είναι η πιλέα πεπερομιοδές (Pilea peperomioides), ένα εντυπωσιακό φυτό με στρογγυλά, λεία και δερματώδη φύλλα που αναπτύσσονται σε λεπτούς μακριούς μίσχους.

Το συγκεκριμένο είδος πιλέας που κατάγεται από τη νότια Κίνα και είναι γνωστό με την ονομασία “κινέζικο φυτό των χρημάτων”, καθώς σύμφωνα με το φενγκ-σούι συμβολίζει την καλή τύχη, τον πλούτο, τα χρήματα και την ευημερία.

Υπάρχουν πολλά ακόμα είδη πιλέας με εντυπωσιακό φύλλωμα σε διάφορες αποχρώσεις και σχέδια για να διακοσμήσουμε το σπίτι και το γραφείο μας.

Ας δούμε λοιπόν τα πιο ξεχωριστά είδη πιλέας για να επιλέξουμε, μαζί με χρήσιμες συμβουλές φροντίδας για να απολαμβάνουμε τη μοναδική ομορφιά τους και να κάνουμε πιο όμορφη την καθημερινότητα μας.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη πιλέας για να επιλέξουμε;

Εκτός από την Pilea peperomioides, υπάρχουν και άλλα είδη και ποικιλίες πιλέας με τεράστια ποικιλομορφία στο φύλλωμα τους και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Παρακάτω, περιγράφουμε τα βασικά χαρακτηριστικά των 10 πιο δημοφιλών και εντυπωσιακών ειδών και ποικιλιών πιλέας που μπορούμε να διατηρήσουμε σε γλάστρα ή σε κρεμαστά καλάθια.

 • Pilea peperomioides (Chinese money plant): Το πιο δημοφιλές είδος πιλέας τα τελευταία χρόνια όπως αναφέραμε λόγω των χαρακτηριστικού σχήματος των στρογγυλών φύλλων της που θυμίζει κέρματα χρημάτων.
 • Pilea cadierei minima (Aluminum plant): Eντυπωσιακή ποικιλία πιλέας με υπέροχα πράσινα πανασέ φύλλα που διαθέτουν μοναδικά σχέδια σε γυαλιστερό μεταλλικό χρώμα.
 • Pilea spruceana (Silver Tree): Άλλο ένα ξεχωριστό είδος πιλέας με φύλλωμα σε καφε-πορφυρό χρώμα που περιέχει λωρίδες σε μεταλλική ασημένια απόχρωση.
 •  Pilea libanensis (Gray Baby Tears): Είδος πιλέας για εδαφοκάλυψη, κατάλληλο και για κρεμαστά καλάθια, με πυκνό πράσινο φύλλωμα με ασημί-μπλε αποχρώσεις.
 • Pilea involucrata ‘Friendship’ (Friendship plant): Μοναδική ποικιλία πιλέας που ξεχωρίζει για τα δερματώδη πράσινα φύλλα που περιέχουν ασημί και πορφυρές περιοχές.
 • Pilea depressa (Baby tears): Πανέμορφο είδος πιλέας, ιδανικό για κρεμαστά καλάθια και ψηλές γλάστρες με μακριούς λεπτούς βλαστούς και καταπράσινο φύλλωμα.
 • Pilea serpyllacea (Pilea globosa): Ιδιαίτερη ποικιλία πιλέας, με πολύ μικρά στρογγυλά παχιά φύλλα που διαθέτουν εντυπωσιακή κοκκινωπή απόχρωση.
 • Pilea glaucophylla (Silver Leaf Artillery Plant): Εντυπωσιακό είδος πιλέας, με βλαστούς σε ροζέ-κόκκινο χρώμα που συνοδεύονται από μικρά στρογγυλά πράσινο-μπλε φύλλα.
 • Pilea grandifolia (Jamaican pilea): Υπέροχο είδος πιλέας με σχετικά μεγάλα δερματώδη στενόμακρα γυαλιστερά φύλλα, σε φωτεινό καταπράσινο χρώμα.

2. Τι θέση επιλέγουμε για την πιλέα και σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα;

Η πιλέα προτιμά εσωτερικούς χώρους και θέλει φωτεινά σημεία που δε χτυπά άμεσα το απευθείας ηλιακό φως. Μπορεί να επιβιώσει και σε πιο σκιερές θέσεις μέσα στο σπίτι που διαθέτουν μειωμένο φωτισμό.

Ο έντονος μεσημεριανός ήλιος, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της πιλέας και να εμφανιστούν χαρακτηριστικά μαυρίσματα και καφετιάσματα.

Κατάλληλo εύρος θερμοκρασιών για την ανάπτυξη της πιλέας είναι μεταξύ 13-30°C καθώς είναι αρκετά ευαίσθητη σε πιο χαμηλές ή πιο ψηλές θερμοκρασίες.

Απαιτεί περιβάλλον με σχετικά υψηλή υγρασία, μακριά από ζεστά και ψυχρά ρεύματα του αέρα.

3. Πώς γίνεται η μεταφύτευση της πιλέας σε μεγαλύτερη γλάστρα;

Για τη μεταφύτευση της πιλέας, επιλέγουμε σχετικά μικρή γλάστρα, με ύψος και πλάτος περίπου 20 εκατοστών ή γλάστρα ένα με δύο νούμερα μεγαλύτερη από τη γλάστρα φυτωρίου που την αγοράσαμε.

Γεμίζουμε τη γλάστρα της πιλέας με εμπλουτισμένο φυτόχωμα, ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου, που περιέχει αρκετό περλίτη και ελαφρόπετρα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε καλύτερο αερισμό της ρίζας και αποστράγγιση του νερού.

Λόγω του περιορισμένου ύψους που αναπτύσσεται, η πιλέα δεν χρειάζεται συχνή μεταφύτευση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορούμε να διατηρήσουμε το φυτό στο γλαστράκι φυτωρίου και να το τοποθετούμε απλά σε ένα πήλινο ή πλαστικό κασπώ που ταιριάζει με τη διακόσμηση του χώρου μας.

Μεταφύτευση φυτού
5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

4. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η πιλέα

Η πιλέα θέλει μέτριο πότισμα, καθώς είναι ευαίσθητη σε συνθήκες έντονης υγρασίας.

Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα και στου βλαστούς, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κίτρινα φύλλα ή να παρατηρήσουμε τα φύλλα να πέφτουν.

Ένας πρακτικός τρόπος για το πότισμα της πιλέας είναι να τοποθετήσουμε το γλαστράκι μέσα σε μία λεκάνη για μισή ώρα, ώστε να απορροφήσει το νερό που χρειάζεται.

Ποτίζουμε την πιλέα συνήθως μία φορά την εβδομάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να επαναλάβουμε το πότισμα μόνο αφού έχει στεγνώσει καλά το χώμα στη γλάστρα.

Αν παρατηρήσουμε τα φύλλα της πιλέας να λυγίζουν και να πέφτουν προς τα κάτω, σημαίνει ότι χρειάζεται άμεσα πότισμα ώστε να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση.

5. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στην πιλέα;

Βασική φροντίδα για να εξασφαλίσουμε ζωηρή ανάπτυξη στην πιλέα με υγιές καταπράσινο φύλλωμα, είναι ένα υγρό λίπασμα, κατάλληλο για πράσινα φυτά.

Προσθέτουμε το υγρό λίπασμα με το πότισμα κάθε δύο εβδομάδες την περίοδο της άνοιξης και μία φορά το μήνα την περίοδο του καλοκαιριού, του φθινοπώρου και του χειμώνα.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την πιλέα;

H πιλέα μπορεί να προσβληθεί από διάφορα έντομα που συναντάμε σε εσωτερικούς χώρους όπως η βαμβακάδα, τα κοκκοειδή (ψώρα), ο θρίπας, καθώς και από τον τετράνυχο.

Για την προληπτική αντιμετώπιση προστασία της πιλέας από έντομα, μπορούμε να ψεκάζουμε το φύλλωμα με σπιτικό σαπουνόνερο, μία φορά το μήνα, διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Σε περίπτωση έντονης προσβολής από έντομα, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός, τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Για την καταπολέμηση μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών που προσβάλλουν το φύλλωμα της πιλέας όπως το ωίδιο και ο βοτρύτης, ψεκάζουμε με υγρό χαλκό και βρέξιμο θειάφι.

7. Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της πιλέας;

Τα φύλλα της πιλέας συνήθως κιτρινίζουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης του νερού στη γλάστρα ή στο κασπό που έχει φυτευτεί.

Κιτρίνισμα στα φύλλα μπορεί να παρατηρηθεί και σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού, καθώς και λόγω προσβολής από βακτηριακή ασθένεια που προκαλεί κίτρινες κηλίδες στο φύλλωμα.

8. Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα της πιλέας;

Τα φύλλα της πιλέας μπορεί να μαυρίσουν λόγω έκθεσης σε άμεσο και έντονο ηλιακό φως ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και λόγω υπερβολικής υγρασίας στο χώμα.

Γιατι μαυριζουν τα φυλλα στα φυτα
Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα και πώς το αντιμετωπίζουμε

9. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της πιλέας;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά πιλέας, πολύ εύκολα και οικονομικά, με δύο τρόπους, κάνοντας πολλαπλασιασμό με παραφυάδες ή πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.

Η μέθοδος πολλαπλασιασμού με παραφυάδες είναι η πιο διαδεδομένη, καθώς αφαιρούμε τους βλαστούς που αναπτύσσονται γύρω από τη ρίζα του φυτού, μέσα στην άνοιξη και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου περιμένοντας λίγες εβδομάδες να ριζώσουν.

Ακολουθώντας μία παραλλαγή της μεθόδου πολλαπλασιασμού των μοσχευμάτων, μπορούμε να πάρουμε ένα φύλλο πιλέας μαζί με το μίσχο, να το βάλουμε σε νερό για να βγάλει ρίζες και στη συνέχεια να το φυτέψουμε σε γλάστρα.

10. Κι ένα μυστικό για την πιλέα

Αρκετά συχνά, η πιλέα πεπερομιοδές (Pilea peperomioides) συγχέεται με το φυτό πεπερόμια (Peperomia sp.), καθώς εκτός από την ονομασία, μοιάζουν και τα φύλλα τους. Πρόκειται ωστόσο για διαφορετικά φυτά. Η βασική διαφορά είναι ότι η πιλέα έχει μακρύτερους μίσχους σε σχέση με την πεπερόμια, η οποία διαθέτει πιο συμπαγή μορφή.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (1)

 1. Μανος Σερελης
  17/03/2023

  Κι εγω πιλεα πεπερομια την έλεγα, τωρα εμαθα οτι ειναι διαφορετικα φυτα. Σας ευχαριστω για τις πληροφοριες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *