εικόνα

Πέντας, ένα εντυπωσιακό φυτό με λουλούδια αστεράκια

Πέντας, ένα φυτό με λουλούδια αστεράκια

Πέντας, ένα εντυπωσιακό φυτό με λουλούδια αστεράκια

Ο πέντας είναι ένα χαμηλής ανάπτυξη φυτό που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά πολυάριθμα λουλούδια του που μοιάζουν με σστεράκια. Με καταγωγή από τη νότια Αφρική και τη Μαδαγασκάρη, ο πέντας διαθέτει πλούσια και παρατέταμένη ανθοφορία, με έντονα ζωηρά χρώματα όπως ροζ, κόκκινο και μωβ. Ανθίζει από τα τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Στα τροπικά μέρη καταγωγής του καθώς και στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, ο πέντας είναι πολυετές φυτό ενώ σε πιο βόρειες περιοχές με έντονη παγωνιά το χειμώνα, ο πέντας φυτεύεται ως μονοετές. Ο πέντας είναι ένα ξεχωριστό λουλούδι με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία που φυτεύεται τόσο σε παρτέρια στον κήπο όσο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας.

 

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα ο πέντας;

 

Ο πέντας ευδοκιμεί σε ηλιοφανή ζεστά μέρη για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκειρά σημεία, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διατηρηθεί σε εσωτερικό χώρο. Ο πέντας είναι ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και στους δυνατούς ανέμους, γι’ αυτό πρέπει να του εξασφαλίζουμε σχετικά προφυλαγμένη θέση. Για να φυτέψουμε τον πέντα σε γλάστρα, προτιμούμε μπαλκόνι η αυλή με νότια έκθεση. Σχετικά με τις απαιτήσεις του ως προς το έδαφος, ο πέντας μπορεί να φυτευτεί σχεδόν σε όλους τους τύπους των εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Χρησιμοποιούμε απλό φυτόχωμα γενικής χρήσης εξωτερικού χώρου και στη βάση της γλάστρας τοποθετούμε μία λεπτή στρώση χαλικιού ή βότσαλου για να φεύγει το περιττό νερό.

 

Tι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται ο πέντας;

 

Ο πέντας χρειάζεται πότισμα 2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Φροντίζουμε να ποτίζουμε όταν διαπιστώσουμε ότι στεγνώνει το χώμα στο έδαφος ή στη γλάστρα που τον έχουμε φυτέψει και σε περίοδο καύσωνα προοσέχουμε ώστε να μην μένει απότιστος. Σχετικά με τις ανάγκες του πέντα σε θρεπτικά στοιχεία, εφαρμόζουμε ήπια λίπανση από την άνοιξη μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Προτιμούμε πλήρες υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά που εφαρμόζουμε κάθε 2 βδμάδες και αποφεύγουμε τα αζωτούχα (αμμωνίες) ή κοκκώδη λιπάσματα που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ανάπτυξη και την ανθοφορία του φυτού.

 


Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται ο πέντας;

 

Ο πέτας δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις σε κλάδεμα για να μας δώσει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία. Στα τέλη της άνοιξης, όταν αναπτύσσει τη ζωηρή βλάστηση του ο πέντας, μπορούμε να κόψουμε ελαφρά τις άκρες των βλάστών προκειμένου να αποκτήσει πιο συμπαγή μορφή. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, απομακρύνουμε τα ώριμα και ξεραμένα άνθη για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη περισσότερων λουλουδιών και να εξασφαλίσουμε παρατεταμένη ανθοφορία. Αν θέλουμε να δημιοουργήσουμε καινούργια φυτά πέντα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλαπλασιάζεται με απόρους αλλά και με μοσχεύματα. Οι σπόροι του πέντα φυτεύονται την περίοδο της άνοιξης και μπορούν να μας δώσουν πολλά φυτά, ωστόσο θα καθυστερήσει αρκετά η ανθοφορία τους. Για το λόγο αυτό, προτιμούμε την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα. Την περίοδο της άνοιξης, επιλέγουμε μοσχεύματα μήκους 15 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση του πέντα, τα οποία φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

 

Κι ένα μυστικό για τον πέντα

 

O πέντας είναι ανθεκτικός και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα, εκτός από τον τετράνυχο που τον ταλαιπωρεί κάθε καλοκαίρι. Για την αντιμετώπιση του τετράνυχου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδια συνταγή που φτιάχνουμε στο σπίτι διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού αμμωνία ζαχαροπλαστικής, 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας σε 1 λίτρο νερό.

 

Περισσότερα λουλούδια

 
Φυτά που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
Λουλούδια που αντέχουν στον ήλιο και τη ζέστη
Προστασία φυτών από ζέστη και καύσωνα
Άστερ, λουλούδια σε σχήμα αστεριού
Γιασεμί, 6 μυστικά για τη φροντίδα του
Πετούνιες για χρώμα στον κήπο και στο μπαλκόνι
Γλυσίνα, ένα αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη
Σχίζανθος, το λουλούδι πεταλούδα
Ιμπάτιενς, το ερωτάκι με τα υπέροχα λουλούδια
Ιβίσκος, 5 μυστικά για τη φροντίδα του
Πανσέδες, 5 συμβουλές για τη φροντίδα τους
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.