15 φυτά κατάλληλα για το μπάνιο

15 φυτά κατάλληλα για το μπάνιο

Πολλές φορές έχουμε σκεφτεί να βάλουμε ένα φυτό ή κάποιο λουλούδι για να διακοσμήσουμε τον χώρο του μπάνιου μας. Επειδή στο μπάνιο επικρατούν διαφορετικές συνθήκες από τα υπόλοιπά δωμάτια του σπιτιού, όπως υψηλή υγρασία, χαμηλότερες θερμοκρασίες, και μέτριος φωτισμός, δεν είμαστε σίγουροι ποια φυτά θα ευδοκιμήσουν.

Σήμερα, επιλέγουμε τα πιο όμορφα φυτά για να δώσουμε μία εξωτική νότα και να ανανεώσουμε το μπάνιο μας.

1. Χλωρόφυτο

Ας ξεκινήσουμε πρώτα για φυτό για το μπάνιο μας, με το χλωρόφυτο, το «φυτό αράχνη», το χαρακτηριστικό φυτό εσωτερικού χώρου με στενόμακρα δίχρωμα φύλλα, χρώματος πράσινου και μπεζ, ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια. Το χλωρόφυτο έχει γρήγορη ανάπτυξη, εμφανίζε μικρά άνθη μπροστά στο φύλλωμα του φυτού και έχει την ιδιότητα να «φιλτράρει» τον αέρα του δωματίου στο οποίο το τοποθετούμε, να καθαρίζει δηλαδή από ρύπους και επιβλαβείς ουσίες την ατμόσφαιρα του χώρου μας. Το χλωρόφυτο αγαπάει τα φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι, σε περιβάλλον υγρασίας όπου και ευδοκιμεί καλύτερα. Βέβαια, το φύλλωμα του χλωρόφυτου ίσως χάσει λίγο από την ένταση της διχρωμίας καθώς και το μπεζ χρωματισμό του, αν το μπάνιο μας έχει πολύ μειωμένο φωτισμό.

Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα
Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα

2. Ζαμιοκούλκας

Συνεχίζουμε με τον ζαμιοκούλκα, το ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου που δεν το συναντάμε σε σαλόνια σπιτιών, σε επαγγελματικούς χώρους και σε γραφεία αλλά και στο μπάνιο του σπιτιού μας. Ο ζαμιοκούλκας εντυπωσιάζει με τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα του, που ξεκινούν από τα ριζώματά του, έχει βραδύ ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος του μπορεί φτάσει το ένα μέτρο. Ο ζαμιοκούλκας προτιμά φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι, χωρίς να τον χτυπά απευθείας ο ήλιος γιατί μπορεί να εμφανίσει εγκαύματα στο φύλλωμα του. Βέβαια, αντέχει και σε πιο σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους και γιαυτό μπορεί να τοποθετηθεί και σε μπάνια που έχουν πολύ λίγο φως. Φροντίζουμε όμως να διατηρούμε τον ζαμιόκουλκα μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως τζάκι, καλοριφέρ και σόμπα.

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Διαφήμιση

3. Καλαθέα

Είναι σίγουρο ότι δεν μας περνούσε από το μυαλό ότι η εντυπωσιακή καλαθέα, με τα μεγάλα γυαλιστερά φύλλα μπορεί να δώσει άλλο αέρα στο μπάνιο μας εκτός από το σαλόνι του σπιτιού ή του γραφείο μας. Υπάρχουν πολλά είδη καλαθέας για να επιλέξουμε όπως η καλαθέα μακογιάνα (Calathea makoyana) με φύλλα σε πράσινο-κόκκινες αποχρώσεις, η καλαθέα ορνάτα (Calathea ornata) με στενόμακρα πρασινο-ροζέ φύλλα και η καλαθέα κροκάτα (Calathea crocata) με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί και κίτρινα λουλούδια. Πέραν της μεγάλης καλλωπιστικής της αξίας, η καλαθέα είναι από τα φυτά που έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τον άερα στο χώρου που βρίσκονται. Η καλαθέα ευδοκιμεί σε εσωτερικούς χώρους που δεν κτυπά άμεσα το απευθείας ηλιακό φως, σε περιβάλλον που έχει μια σχετική υψηλη υγρασία.

Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα
Συμβουλές φροντίδας για την καλαθέα

4. Βιγόνια

Τι θα λέγατε να βάζαμε σστο μπάνιο μας και τη βιγόνια, το αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που το συναντάμε στις περισσότερες αυλές των γιαγιάδων μας αλλά και σε πολλά μπαλκόνια. Ιδανική να φυτευτεί σε γλάστρα, η βιγόνια είναι λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος συνήθως 40-50 εκατοστά και διαθέτει πολλά μικρά λευκά και ρόδινα άνθη που εεμφανίζονται από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Προτιμά ημισκιερές θέσεις φύτευσης σε σημείο που δεν χτυπάει απευθείας ηλιακό φως και διατηρούν μια σχετική υγρασία. Βέβαια, θα πρέπει να τοποθετούμε τις γλάστρες με τις βιγόνιες στο μπάνιο μας σε σημεία κοντά στο παράθυρο που εξασφαλίζουν καλό αερισμό ώστε να αποφεύγουε την ανάπτυξη ασθενειών.

Συμβουλές για τη φροντίδα της βιγόνιας
Συμβουλές για τη φροντίδα της βιγόνιας

5. Δράκαινα

Αν τώρα ζητάμε ένα εντυπψσιακό φυτό εσωτερικού χώρου για το μπάνιο μς που δεν θέλει πολύ φροντίδα, η δράκαινα είναι η κατάλληλη επιλογή. Εντυπωσιακό δενδροειδές φυτό με σχετικά αργή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα, Ξεχωρίζει για τον κορμό της και τα μυτερά λογχοειδή φύλλα της. Ιδιαίτερα δημοφιλής σε σαλόνια και επαγγελματικούς χωρούς, η δράκαινα θα μπορούσε να επιλεγεί και σε μπάνια με σχετικά μεγάλο διαθέσιμο χώρο καθώς έχει την δυνατότητα να επιβιώνει ακόμα και σε σημεία με λίγο φως. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες για να επιλέξουμε με πιο γνωστή την δράκαινα μαρτζινάτα, την δράκαινα φράγκρανς (αρωματική). Η δράκαινα θεωρείται ένα από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα απορροφώνατας τοξικές ουσίες και δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον για να αναπνέουμε.

Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

6. Σπαθίφυλλο

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί το σπαθίφυλλο ότι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου με τα εντυπωσιακά λευκά λουλούδια μπορεί να στολίσει και το μπάνιο μας; Αφήστε που πέρα από την εντυπωοισκή ομορφιά του, το σπαθίφυλλο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αερά του χώρου μας, από ατμοσφαιρικούς ρύπους και τοξικές ουσίες. Γενικότερα, επιλέγουμε φωτεινή θέση για το σπαθίφυλλο στο μπάνιο, μακριά από τις έντονες ακτίνες του ήλιου για να μη δημιουργηθούν καψίματα στα φύλλα του. Το σπαθίφυλλο θέλει θερμοκρασίες 20-25°C για να διατηρήσει έντονη τη ζωτικότητα του καθώς είναι ευαίσθητο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασιών, το σπαθίφυλλο χάνει το έντονο χρώμα του φυλλώματος.

Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο
Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο

7. Ντιφενμπάχια

Ακόμα και η ντιφενμπάχια, το φυτό εσωτερικό χώρου με κεντρικό βλαστό που μοιάζει με καλάμι και τα εντυπωσιακά γυαλιστερά δερματώδη φύλλα σε λευκοκίτρινο χρώμα μπορεί να ευδοκιμήσει στο μπάνιο μας. Και μάλιστα η ντιφενμπάχια ανήκει στην κατηγορία των φυτών εσωτερικού χώρου που χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση και φροντίδα. H ντιφενμπάχια θέλει φωτεινό σημείο σε εσωτερικό χώρο για να ευδοκιμήσει, αρκεί να μην κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Αν την έχουμε κοντά στο παράθυρο του μπάνιου, να μην ξεχνάμε να τραβάμε την κουρτίνα όταν χρειάζεται. Όσον αφορά τη θερμοκρασία, από τους 18 μέχρι τους 28°C αναπτύσσεται ιδανικά, ενώ στην πολύ ζέστη αλλα και στο κρύο υποφέρει και χάνει το έντονο χρώμα των φύλλων της.

Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Διαφήμιση

8. Ορχιδέα

Αν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε στο χώρο του μπάνιου, επιλέγουμε την ορχιδέα ένα από πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου που πολύ συχνά συναντάμε σε σπίτια, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Προτιμούμε φωτεινή θέση στο μπάνιο για την ορχιδέα με φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως καθώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών. Επίσης, τοποθετούμε την ορχιδέα μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από τζάμια. Ιδανικές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει η ορχιδέα στους εσωτερικούς χώρους είναι 18-27°C. Το πιο διαδεδομένο είδος ορχιδέας είναι η ορχιδέα φαλαινόψις (Phalaenopsis) που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά λουλούδια, σε διάφορα σχήματα και χρωματισμούς που μπορούν να διαρκέσουν από έναν ως τρεις μήνες.

6 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας
6 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας

9. Αλόη

Άλλη μία έκπληξη, για τα φυτά που μπορούμε να βάλουμε στο μπάνιο μας είναι και η αλόη όσο και περίεργο αν ακούγεται. Μπορούμε να φυτέψουμε διάφορα γνωστά είδη αλόης με καλλωπιστική χρήση όπως είναι η αφρικανική αλόη, η δενδρώδης αλόη, η κηλιδωτή αλόη, η ποικιλόχρωμη αλόη και η διχοτόμος αλόη. Ακόμα και το πιο δημοφιλές είδος αλόης που είναι η αλόη βέρα (Aloe vera) που όλοι γνωρίζουμε για τις θεραπευτικές της ιδιότητες μπορεί να φυτευτεί στο μπάνιο. Η αλόη ευδοκιμεί σε ημισκιερό σημείο αποφεύγοντας τον έντονο ήλιο, καθώς τα φύλλα της αλόης καφετίζουν όταν δέχονται έντονη ηλιοφάνεια για μεγάλο διάστημα. Η αλόη ως τροπικό φυτό δεν αντέχει σε έντονη παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Φροντίδα αλόης σε γλάστρα
Φροντίδα αλόης σε γλάστρα

10. Κισσός

Κι αν θέλουμε αναρριχώμενo φυτό μέσα στο μπάνιο μας, μπορούμε να έχουμε και κισσό. Ο κισσός διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Ο κισσός καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό πάνω στους τοίχους. Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις ο κισσός ευδοκιμεί καλύτερα σε σκιερά ή ημισκιερά σημείο. Εκτός από την καλλωπιστική του αξία, ο κισσός προσφέρει και αποτελεσματική ηχομόνωση στα δωμάτια λόγω του πυκνού φυλλώματος που διαθετει.

Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό

11. Αζαλέα

Μίά ακόμη εντυπωσιακή επιλογή για το μπάνιο, είναι και η αζαλέα, ο εξαιρετικά δημοφιλής ανθοφόρος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των ροδόδεντρων. Η μεγάλη αισθητική αξία της αζαλέας βρίσκεται στην πλούσια και πυκνή ανθοφορία της μέσα στην άνοιξη, καθώς τα άνθη της, μονά ή διπλά, σε διάφορους χρωματισμούς, μονόχρωμους ή δίχρωμους, παραμένουν στο φυτό για αρκετές εβδομάδες. Η αζαλέα προτιμά σκιερές και ημισκιερές θέσεις που δεν τις χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιο για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία. Η αζαλέα ευδοκιμεί στις μεσαίες θερμοκρασίες, σe φωτεινό περιβάλλον και την υψηλή υγρασία για να μας χαρίσει την πλούσια και ανθοφορία της, γιαυτό άλλωστε ιδανική επιλογή για το μπάνιο μας.

Συμβουλές για τη φροντίδα της αζαλέας
Συμβουλές για τη φροντίδα της αζαλέας

12. Τηλέγραφος

Και μια πιο παραδοσιακή επιλογή για το μπάνιο μας, ο τηλέγραφος ένα από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά που συναντούσαμε σε κάθε σπίτι της γιαγιάς. Πολυετές τροπικό αναρριχώμενο φυτό με χαρακτηριστικά στενόμακρα φύλλα, που τα συναντάμε σε μωβ, κόκκινο, ροζ, πορφυρό ή πράσινο χρώμα. Παρουσιάζει πλούσια κα παρατεταμένη ανθοφορία από τις αρχές της άνοιξης ώς και τα τέλη του φθινοπώρου σχηματίζοντας μικρά υπέροχα λουλούδια σε ροζ, μωβ ή λευκό χρώμα που αποτελούνται από τρία πέταλα και θυμίζουν το σχήμα μικρής καρδιάς. Ο τηλέγραφος δεν χρειάζεται πολύ φως και αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις καθώς h πολύωρη έκθεση στον ήλιο εξασθενεί το έντονο χρώμα των φύλλων του. Χρειάζεται σχετικά υγρό περιβάλλον και γι’ αυτό το λόγο, προτιμάμε να τοποθετούμε τον τηλέγραφο στο δωμάτιο του μπάνιου όπου βρίσκει αρκετή υγρασία.

Τηλέγραφος, ένα φυτό από τις αυλές των γιαγιάδων μας
Τηλέγραφος, ένα φυτό από τις αυλές των γιαγιάδων μας
Διαφήμιση

13. Κυκλάμινο

Aν και το συναντάμε άγριο στη φύση, το κυκλάμινα μπορούν να διακοσμήσουν και το μπάνιο μας. Υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες που μπορούμε να φυτέψουμε και πολλά χρώματα να φυτέψουμε! Ροζ, μωβ, κόκκινο και λευκό χρώμα, άκομα κα δίχρωμα άνθη. Το κυκλάμινο ευδοκιμεί σε δροσερό περιβάλλον, σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις, σε μικρές ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες. Για να διατηρήσουμε το κυκλάμινο μέσα στο μπάνιο, απαιτείται ήπιος έμμεσος φωτισμό και σχετικά καλό αερισμό. Συγκεκριμένα, χρειαζόμαστε το μπάνιο να έχει παράθυρο που να μπαίνει φως καθώς και να ανοίγει για να μπορούμε να μπαίνει φρέσκος αέρας που είναι πολύ ωφέλιμο για τα κυκλάμινα μας.

Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο
Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

14. Γκουσμάνια

Kι ας συνεχίσουμε για τη λίστα κατάλληλων φυτών για το μπάνιο με τη γκουσμάνια ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου που διακοσμεί σπίτια και επαγγελματικούς χώρους δίνοντας ένα εξωτικό χρώμα. Η γκουσμάνια είναι τροπικό φυτό, ξαδερφάκι του ανανά και χαρακτηρίζεται από στενόμακρα φύλλα όπου σχηματίζούν ένα μίσχο σε μορφή ροζέτας σε έντονο κόκκινο χρώμα. κάνει μικρά κίτρινα λουλούδια. H γκουσμάνια χρειάζεται ζεστό και υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Επιλέγουμε φωτεινές ή ημισκιερές θέσεις, μακριά από το απευθείας ηλιακό φως, που εξασφαλίζουν θερμοκρασίες 20-25°C γκουσμάνια θεωρείται από τα σημαντικότερα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουν την ιδιότητα να φιλτράρουν και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τοξικές ουσίες και ακτινοβολία.

Γκουσμάνια, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου
Γκουσμάνια, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου

15. Κρότωνας

Και για το τέλος, ο κρότωνας που όλοι τον έχουμε θαυμάσει σε κάποιο σαλόνι σπιτιού ή σε κάποιο γραφείο και μπορεί να αποτελέσει μια εξαρετική επιλογή για το μπάνιο μας. Ο κρότωνας με τα σκληρά γυαλιστερά δερματώδη φύλλα συναντάται σε εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς του κίτρινου, του πράσινου του κόκκινου και του πορτοκαλί. Θέλει σχετικά ζεστό και περιβάλλον και παρουσιάζει πλούσια ανάπτυξη σε θερμοκρασίες 20-25°C. Ο κρότωνας αγαπάει το φως και προτιμά τα φωτεινά σημεία που δεν τα κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς δημιουργούν εγκαύματα στα φύλλα του. Μέσα στο μπάνιο, φροντίζουμε να τοποθετούμε τον κρότωνα μακριά από ρεύματα καθώς και από θερμαντικά σώματα.

Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα
Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *