15 φυτά κατάλληλα για υπνοδωμάτιο

10 φυτά κατάλληλα για υπνοδωμάτιο

Όλοι ψάχνουμε τρόπους για να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και είναι γεγονός ότι τα φυτά μέσα στο σπίτι μάς προσφέρουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Η τοποθέτηση φυτών στο υπνοδωμάτιο πέρα από τον διακοσμητικό χαρακτήρα και την φυσική ομορφιά που χαρίζουν στο χώρο, προσθέτει μία αίσθηση ζωντάνιας και ευεξίας.

Υπάρχουν μάλιστα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τοξικές ουσίες από τον τον αέρα, καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο μας και βοηθώντας μας να αναπνεύσουμε καλύτερα. Κι αν το υπνοδωμάτιο μας είναι σχετικά σκοτεινό, υπάρχουν φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται πολύ φως.

Πάντως, πολλοί από εμάς αποφεύγουμε να διατηρούμε φυτά στο υπνοδωμάτιο, καθώς υπάρχει μία ανησυχία ότι μειώνουν τα επίπεδα του οξυγόνου στο χώρο. Αυτό όμως δεν ισχύει τόσο πολύ και δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Μπορεί τα φυτά να απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα και συγχρόνως να απορροφούν οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως στην πραγματικότητα, η αλλαγή του επιπέδου των συγκεντρώσεων είναι τόσο ασήμαντη που σε καμία περιπτωση δε δικαιολογεί την αποφυγή τοποθέτησης φυτών στο υπνοδωμάτιο μας.

Ποια φυτά κάνουν για υπνοδωμάτιο

Ας επιλέξουμε λοιπόν τα κατάλληλα φυτά για να διακοσμήσουμε το υπνοδωμάτιο μας και να απολαύσουμε ένα ευχάριστο ύπνο που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη στην καθημερινότητα μας.

1. Πόθος

Ξεκινάμε τη λίστα μας με τα φυτά για υπνοδωμάτιο με ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου, τον πόθο. Ιδανικό φυτό για την κρεβατοκάμαρα μας καθώς ευδοκιμεί ακόμη και σε μέρη με λίγο φωτισμό. Ο πόθος αποτελεί εξαιρετική επιλογή για κρεμαστά καλάθια και ψηλές γλάστρες, όπου είναι εντυπωσιακός όταν αφήσουμε το φύλλωμα του να πέσει προς τα κάτω. Επίσης, ο πόθος δεν χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη γλάστρα για την φύτευσή του και αυτό βοηθά στην οικονομία του χώρου του υπνοδωματίου. Ο πόθος είναι από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα από βλαβερούς ρύπους και μυρωδιές και βοηθά να εξασφαλίσουμε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα σε εσωτερικό χώρο. Αναπτύσσεται ακομη και μέσα σε βάζο με νερό, με την προϋπόθεση ότι τα φύλλα του βγαίνουν έξω από το νερο.

Πόθος, κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου
Πόθος, κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου

2. Αγλαόνημα

Άλλο ένα ενδιαφέρον φυτό εσωτερικού χώρου που μπορούμε να έχουμε στο υπνοδωμάτιο μας είναι το αγλαόνημα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό με ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα που μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλα τα επίπεδα φωτισμού, από τα πιο φωτεινά σημεία μέχρι αυτά που διαθέτουν λιγότερο φως. Το αγλαόνημα έχει καταγωγή από τις τροπικές περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας και ξεχωρίζει για τα γυαλιστερά στρογγυλωπά φύλλα του σε διάφορες αποχρώσεις και διαβαθμίσεις από το πράσινο μέχρι το ασημί. Κάποια είδη αγλαόνημα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά, καθώς περιέχουν στο φύλλωμα τους ροζ ή κόκκινες κηλίδες.

Αγλαόνημα, ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Αγλαόνημα, ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Διαφήμιση

3. Φτέρη

Η φτέρη είναι ένα φυτό που μπορούμε να διατηρήσουμε στον κήπο αλλά μπορούμε να το έχουμε και μέσα στο υπνοδωμάτιο μας για να δώσουμε ζωντάνια και να δημιουργήσουμε μία μοναδική ατομόσφαιρα. Λόγω της χαρακτηριστικής κρεμοκλαδούς βλάστησης της είναι ιδανικό φυτό για διακόσμηση σε κρεμαστά καλάθια και γλάστρες. Αν και η φτέρη δεν μας χαρίζει ανθοφορία, διαθέτει εξαιρετική καλλωπιστική αξία χάρη στα εντυπωσιακά μακρόστενα φύλλα της. H φτέρη ανήκει στα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι, καθώς φιλτράρουν την ατμόσφαιρα από τοξικές ουσίες χαρίζοντας μας ένα καθαρό περιβάλλον στο υπνοδωμάτιο μας για να αναπνεύσουμε.

Φτέρη, ένα διαχρονικό φυτό με υπέροχα φύλλα
Φτέρη, ένα διαχρονικό φυτό με υπέροχα φύλλα

4. Σανσιβέρια

Συνεχίζουμε τις επιλογές μας για το υπνοδωμάτιο με τη σανσιβέρια, ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού που έχει την ιδιότητα να φιλτράρει την ατμόσφαιρα και παράλληλα να καθαρίζει τον αέρα από τοξικές ουσιές. Η σανσιβέρια είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να στολίσουμε, με πολύ μικρές απαιτήσεις φροντίδας μπορεί να προσαρμοστεί και σε πιο σκοτεινές θέσεις στο υπνοδωμάτιο μας. Πολυετές φυτό με ταχεία ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος συνήθως το ένα μέτρο, η σανσιβέρια διαθέτει χαρακτηριστικά στενόμακρα, μυτερά φύλλα της που έχουν σαρκώδη υφή και γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και «φυτό φίδι».

Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Συμβουλές για τη φροντίδα της σανσιβέρια

5. Ορχιδέα

Συνεχίζουμε με την ορχιδέα για να διακοσμήσουμε το υπνοδωμάτιο μας, πετυχαίνοντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα με την πλούσια ανθοφορία της! Προτιμούμε την ορχιδέα φαλαινόψις που διαθέτει εντυπωσιακά λουλούδια, σε διάφορα σχήματα και χρωματισμούς, που διατηρούνται μέχρι και τρεις μήνες. Επιλέγουμε φωτεινή θέση στο υπνδωμάτιο μας για την ορχιδέα με φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως για να ανθοφορήσει καλύτερα. Επίσης, είναι σημαντκό να της διατηρούμε θέση μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από παγωμένα τζάμια. Ιδανικές θερμοκρασίες για να διατηρήσουμε την ορχιδέα στους εσωτερικούς χώρους είναι μεταξύ 18-27°C.

6 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας
6 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας

6. Φίκος μπέντζαμιν

Ο φίκος μπέντζαμιν είναι φυτό εσωτερικού κατάλληλο για μεγάλα υπνοδωμάια καθώς έχει αρκετά μεγάλο όγκο σε φυλλική επιφάνεια και δίνει ένα ιδιαίτερο τόνο μέσα στο χώρο. Εντυπωσιάζει με το γυαλιστερό βαθύ πράσινο χρώμα του φυλλώματος του αν και χρειάζεται να έχουμε φωτεινό υπνοδωμάτιο. Ο φίκος μπέντζαμιν ανήκει στην ομάδα των φυτών που έχουν την ικανότητα να απομακρύνει από την ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες όπως το ξυλόλιο και το τολουόλιο, τα οποία είναι διαλύτες που συναντάμε σε μπογιές, μελάνια και κόλλες και να εξασφαλίζουν ένα καθαρό περιβάλλον.

Πέντε μυστικά για φίκο benjamin
Πέντε μυστικά για φίκο benjamin

7. Λεβάντα

Τι θα λεγατε να επιλέγαμε κι ένα αρωματικό φυτό για το υπνοδωμάτιο μας που να διαθέτει γλυκο άρωμα και παράλληλα να διώχνει τα ανεπιθύμητα έντομα και τα κουνούπια. Η λεβάντα είναι ιδανική επιλογή γι’ αυτό τον χώρο, αρκεί να την τοποθετήσουμε σε ηλιόλουστες θέσεις κοντά σε παράθυρο. Η λεβάντα διαθέτει σημαντική καλλωπιστική αξία για τα χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα μακρόστενα ή λογχειδή φύλλα και τα αρωματικά μωβ άνθη. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα από αρκετές ποικιλίες λεβάντας όπως τη στενόφυλλη, την οδοντωτή (γαλλική λεβάντα), την πλατύφυλλη και την ισπανική λεβάντα για να φυτέψουμε σε γλάστρα στο υπνοδωμάτιο μας.

5 μυστικά για φροντίδα λεβάντας
5 μυστικά για φροντίδα λεβάντας
Διαφήμιση

8. Δεντρολίβανο

Άλλο ένα αγαπημένο αρωματικο φυτό που μπορούμε να στολίσουμε στο υπνοδωμάτιο μας είναι το δεντρολίβανο που διαθέτει όμορφο φύλλωμα και ξεχωριστή ανθοφορία. Σίγουρα, το δεντρολίβανο θα πρέπει να τοποθετηθεί σε υπνοδωμάτιο που να έχει αρκετό φωτισμό και συχνό αερισμό γιατί αλλιώς μπορεί να κιτρινίσουν τα φύλλα του και ή να πέσουν απότομα. Το δεντρολίβανο είναι εντομοαπωθητικό φυτό και θα βοηθήσει ώστε στο υπνοδωμάτιο μας να μην έχει κουνούπια ενώ παράλληλα θα προσφέρει στο χώρο μας, μια γλυκία ευχάριστή νότα με το ιδιαίτερο άρωμα του.

7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου
7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου

9. Χλωρόφυτο

Άλλη μία ενδιαφέρουσα επιλογή για το υπνοδωμάτιο μας είναι το χλωρόφυτο, το «φυτό αράχνη», το χαρακτηριστικό φυτό εσωτερικού χώρου με στενόμακρα δίχρωμα φύλλα, χρώματος πράσινου και μπεζ. Ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια, το χλωρόφυτο έχει γρήγορη ανάπτυξη και εμφανίζε μικρά άνθη μπροστά στο φύλλωμα του φυτού. Το χλωρόφυτο μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλο για το υπνοδωμάτιο μας καθώς έχει την ιδιότητα να «φιλτράρει» τον αέρα του δωματίου στο οποίο το τοποθετούμε, να καθαρίζει δηλαδή από ρύπους και επιβλαβείς ουσίες την ατμόσφαιρα του χώρου μας. Το χλωρόφυτο αγαπάει τα φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι, σε περιβάλλον υγρασίας όπου και ευδοκιμεί καλύτερα.

Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα
Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα

10. Δράκαινα

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από τη λίστα φυτών για υπνοδωμάτιο, τη δράκαινα ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα απορροφώνατας τοξικές ουσίες και δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον για να αναπνέουμε. Εντυπωσιακό δενδροειδές φυτό με σχετικά αργή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα, η δράκαινα ξεχωρίζει για τον κορμό της και τα μυτερά λογχοειδή φύλλα της. Ιδιαίτερα δημοφιλής σε σαλόνια και επαγγελματικούς χωρούς, η δράκαινα είναι κατάλληλη για μεγάλα υπνοδωμάτια λογω της μεγάλης ανάπτυξης της. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δράκαινα καθώς έχει την δυνατότητα να επιβιώνει ακόμα και σε σημεία με λίγο φως.

Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

11. Σπαθίφυλλο

Για να στολίσουμε το υπνοδωμάτο μας, δεν ξεχνάμε να αναφέρουμε και το σπαθίφυλλο ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου με τα εντυπωσιακά λευκά λουλούδια. Το σπαθίφυλλο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αερά του χώρου μας, από ατμοσφαιρικούς ρύπους και τοξικές ουσίες. Γενικότερα, επιλέγουμε φωτεινή θέση για το σπαθίφυλλο στο υπνοδωμάτιο, μακριά από τις έντονες ακτίνες του ήλιου για να μη δημιουργηθούν καψίματα στα φύλλα του. Το σπαθίφυλλο θέλει θερμοκρασίες 20-25°C για να διατηρήσει έντονη τη ζωτικότητα του καθώς είναι ευαίσθητο σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ σε μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασιών, το σπαθίφυλλο χάνει το έντονο χρώμα του φυλλώματος.

Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο
Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο

12. Αλόη

Τι θα λέγατε και για μία αλόη με τις ευεργετικές ιδιότητες της για το υπνοδωμάτιο μας; Μπορούμε να φυτέψουμε διάφορα γνωστά είδη αλόης ως φυτά εσωτερικού χώρου καθώς διαθέτουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία όπως είναι η αφρικανική αλόη, η δενδρώδης αλόη, η κηλιδωτή αλόη, η ποικιλόχρωμη αλόη και η διχοτόμος αλόη ενώ ακόμα και το πιο δημοφιλές είδος αλόης που είναι η αλόη βέρα (Aloe vera). Η αλόη ευδοκιμεί σε ημισκιερό σημείο αποφεύγοντας τον έντονο ήλιο, καθώς τα φύλλα της αλόης καφετίζουν όταν δέχονται έντονη ηλιοφάνεια για μεγάλο διάστημα. Η αλόη ως τροπικό φυτό δεν αντέχει σε έντονη παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες γιαυτό αποφεύγουμε να το έχουμε κοντά στο παγωμένο τζάμι του υπνοδωματίου την περίοδο του χειμώνα.

Φροντίδα αλόης σε γλάστρα
Φροντίδα αλόης σε γλάστρα
Διαφήμιση

13. Κισσός

Αν θέλαμε ένα φυτό για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις στο υπνοδωμάτιο μας, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ένα αναρριχώμενo φυτό καιο κισσός αποτελεί την πιο δανιική επιλογή. Με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο γυαλιστερό φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα, ο κισσός καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό πάνω στους τοίχους. Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις ο κισσός ευδοκιμεί καλύτερα σε σκιερούς ή ημισκιερούς χώρους. Εκτός από την καλλωπιστική του αξία, ο κισσός προσφέρει και αποτελεσματική ηχομόνωση στα δωμάτια λόγω του πυκνού φυλλώματος που διαθετει.

Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό

14. Χρυσάνθεμο

Κι αν θέλουμε να δώσουμε χρώμα και ομορφιά στο υπνοδωμάτιο μας, μπορούμε να επιλέξουμε ένα υπέροχο φυτό που μας χαρίζει απλόχερα πλούσια ανθοφορία και πολύ χρώμα. Το χρυσάνθεμο αν και δεν ανήκει στα κλασικά φυτά εσωτερικού χώρου, μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική επιλογή για το υπνοδωμάτιο μας. Άλλωστε το χρυσάνθεμο είναι από τα πολυετή φυτά που μπορούν να καθαρίσουν πολύ εύκολα εσωτερικούς χώρους από τις βασικές τοξικές ουσίες όπως το βενζόλιο, την φορμαλδεΰδη, το ξυλόλιο και την αμμωνία. Από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που ανθίζουν μέσα στο φθινόπωρο, το χρυσάνθεμο διαθέτει πολλές ποικιλίες με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη λουλουδιών καθώς και μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων.

Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο
Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο

15. Ζέρμπερα

Και για το τέλος, τι πιο ωραίο για να έχουμε στο υπνοδωμάτιο μας την ζέρμπερα, τo πιο εντυπωσιακό λουλούδι της οικογένειας των μαργαριτών! Η ζέρμπερα αν και είναι δημοφιλής για φύτευση σε παρτέρι στον κήπο καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, μπορεί να διατηρηθεί ως εξαιρετικό φυτό εσωτερικού χώρου στο σαλόνι μας. Η ζέρμπερα φθάνει σε ύψος 30-60 εκατοστών, διαθέτει χαρακτηριστικά σκουροπράσινα φύλλα και μας δίνει μεγάλα λουλούδια σε ροζ, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί και λευκές αποχρώσεις. Μπορούμε να επιλέξουμε τα κατάλληλα χρώματα λουλουδιών της ζέρμπερας, ανάλογα τη διακόσμηση του υπνοδωματίου μας.

Ζέρμπερα, ένα εντυπωσιακό φυτό με υπέροχα λουλούδια
Ζέρμπερα, ένα εντυπωσιακό φυτό με υπέροχα λουλούδια
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

 1. Κατερίνα
  27/02/2020

  Καλησπέρα σας έχω ένα σπαθιφυλο τρία χρόνια τον πρώτο χρόνο είχε τα λευκά άνθη του μετά όμως έπεσαν και από τότε δεν έχει βγάλει, όμως πράσινα φύλλα βγαίνουν συνεχώς μέσα στο χειμώνα άρχισαν κάποια πράσινα φύλλα να κιτρινίζουν καί νά πέφτουν, τι ακριβώς συμβαίνει;το πότισμα γίνεται όταν βλέπω ότι είναι στεγνό το χώμα.ευχαριστω

  • Φρόντισε να εξασφαίσεις μία θέση μακριά από θερμαντικά σώματα για το σπαθίφυλλο και να προσθέσεις υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά. Δες περισσότερες συμβουλές για την φροντίδα του σπσθίφυλλου, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 2. Δημήτρης
  26/12/2019

  Γειά σας! Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με το φυτό ζαμια. Μπορώ να την τοποθετήσω στο υπνοδωμάτιο ή θα υπάρχει κάποιο θέμα όσον αφορά στο οξυγόνο που απορροφά και το διοξείδιο που αποβάλει τη νύχτα? Θα υπάρχει κάποιο θέμα το οποίο θα είναι επιζήμιο για την υγεία αν το έχω στο δωμάτιο και κοιμάμαι με αυτό;

  Σας ευχαριστώ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ