εικόνα

10 φυτά κατάλληλα για υπνοδωμάτιο

10 φυτά κατάλληλα για υπνοδωμάτιο

10 φυτά κατάλληλα για υπνοδωμάτιο

Όλοι ψάχνουμε τρόπους για να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και είναι γεγονός ότι τα φυτά μέσα στο σπίτι μάς προσφέρουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Η τοποθέτηση φυτών στο υπνοδωμάτιο πέρα από τον διακοσμητικό χαρακτήρα και την φυσική ομορφιά που χαρίζουν στο χώρο, προσθέτει μία αίσθηση ζωντάνιας και ευεξίας. Υπάρχουν μάλιστα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τοξικές ουσίες από τον τον αέρα, καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο μας και βοηθώντας μας να αναπνεύσουμε καλύτερα. Κι αν το υπνοδωμάτιο μας είναι σχετικά σκοτεινό, υπάρχουν φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται πολύ φως. Αυτή την εβδομάδα επιλέγουμε τα κατάλληλα φυτά για να διακοσμήσουμε το υπνοδωμάτιο μας και να απολαύσουμε ένα ευχάριστο ύπνο.

 


Σανσιβέρια


 

Ξεκινάμε τις επιλογές μας για το υπνοδωμάτο από τη σανσιβέρια, ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού που έχει την ιδιότητα να φιλτράρει την ατμόσφαιρα και παράλληλα να καθαρίζει τον αέρα από τοξικές ουσιές. Η σανσιβέρια είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να στολίσουμε, με πολύ μικρές απαιτήσεις φροντίδας μπορεί να προσαρμοστεί και σε πιο σκοτεινές θέσεις στο υπνοδωμάτιο μας. Η σανσιβέρια είναι πολυετές φυτό με ταχεία ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος συνήθως το ένα μέτρο και διαθέτει χαρακτηριστικά στενόμακρα, μυτερά φύλλα της που έχουν σαρκώδη υφή και γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και «φυτό φίδι».

 


Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Συμβουλές για τη φροντίδα της σανσιβέρια


 

Ορχιδέα

`
 

Συνεχίζουμε με την ορχιδέα για να διακοσμήσουμε το υπνοδωμάτιο μας, πετυχαίνοντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα με την πλούσια ανθοφορία της! Προτιμούμε την ορχιδέα φαλαινόψις που διαθέτει εντυπωσιακά λουλούδια, σε διάφορα σχήματα και χρωματισμούς, που διατηρούνται μέχρι και τρεις μήνες. Επιλέγουμε φωτεινή θέση στο υπνδωμάτιο μας για την ορχιδέα με φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως για να ανθοφορήσει καλύτερα. Επίσης, είναι σημαντκό να της διατηρούμε θέση μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από παγωμένα τζάμια. Ιδανικές θερμοκρασίες για να διατηρήσουμε την ορχιδέα στους εσωτερικούς χώρους είναι μεταξύ 18-27°C.

 


6 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας
6 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας


 

Φίκος μπέντζαμιν


 

Ο φίκος μπέντζαμιν είναι φυτό εσωτερικού κατάλληλο για μεγάλα υπνοδωμάια καθώς έχει αρκετά μεγάλο όγκο σε φυλλική επιφάνεια και δίνει ένα ιδιαίτερο τόνο μέσα στο χώρο. Ο φίκος μπέντζαμιν έχοντας την ικανότητα να απομακρύνει από την ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες όπως το ξυλόλιο και το τολουόλιο, τα οποία είναι διαλύτες που συναντάμε σε μπογιές, μελάνια και κόλλες. Εκτός από το υπνοδωμάτιο, ο φίκος μπέντζαμιν αποτελεί ιδανική επιλογή για εισόδους και σαλόνια σπιτιών, για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους, ο φίκος μπέντζαμιν εντυπωσιάζει με το γυαλιστερό βαθύ πράσινο χρώμα του φυλλώματος του.

 


Πέντε μυστικά για φίκο benjamin
Πέντε μυστικά για φίκο benjamin


 

Λεβάντα


 

Τι θα λεγατε να επιλέγαμε κι ένα αρωματικό φυτό για το υπνοδωμάτιο μας που να διαθέτει γλυκο άρωμα και παράλληλα να διώχνει τα ανεπιθύμητα έντομα και τα κουνούπια. Η λεβάντα είναι ιδανική επιλογή γι’ αυτό το χώρο αρκεί να την τοποθετήσουμε σε ηλιόλουστες θέσεις κοντά σε παράθυρο. Η λεβάντα διαθέτει σημαντική καλλωπιστική αξία για τα χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα μακρόστενα ή λογχειδή φύλλα και τα αρωματικά μωβ άνθη. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα από αρκετές ποικιλίες λεβάντας όπως τη στενόφυλλη, την οδοντωτή (γαλλική λεβάντα), την πλατύφυλλη και την ισπανική λεβάντα για να φυτέοψυμε σε γλάστρα στο υπνοοδωμάτιο μας.

 


5 μυστικά για φροντίδα λεβάντας
5 μυστικά για φροντίδα λεβάντας


 

Χλωρόφυτο


 

Άλλη μία ενδιαφέρουσα επιλογή για το υπνοδωμάτιο μας είναι το χλωρόφυτο, το «φυτό αράχνη», το χαρακτηριστικό φυτό εσωτερικού χώρου με στενόμακρα δίχρωμα φύλλα, χρώματος πράσινου και μπεζ. Ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια, το χλωρόφυτο έχει γρήγορη ανάπτυξη και εμφανίζε μικρά άνθη μπροστά στο φύλλωμα του φυτού. Το χλωρόφυτο μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλο για το υπνοδωμάτιο μας καθώς έχει την ιδιότητα να «φιλτράρει» τον αέρα του δωματίου στο οποίο το τοποθετούμε, να καθαρίζει δηλαδή από ρύπους και επιβλαβείς ουσίες την ατμόσφαιρα του χώρου μας. Το χλωρόφυτο αγαπάει τα φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι, σε περιβάλλον υγρασίας όπου και ευδοκιμεί καλύτερα.

 


Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα
Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα


 

Δράκαινα


 

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από τη λίστα φυτών για υπνοδωμάτιο, τη δράκαινα ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα απορροφώνατας τοξικές ουσίες και δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον για να αναπνέουμε. Εντυπωσιακό δενδροειδές φυτό με σχετικά αργή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα, η δράκαινα ξεχωρίζει για τον κορμό της και τα μυτερά λογχοειδή φύλλα της. Ιδιαίτερα δημοφιλής σε σαλόνια και επαγγελματικούς χωρούς, η δράκαινα είναι κατάλληλη για μεγάλα υπνοδωμάτια λογω της μεγάλης ανάπτυξης της. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δράκαινα καθώς έχει την δυνατότητα να επιβιώνει ακόμα και σε σημεία με λίγο φως.

 


Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου


 

Σπαθίφυλλο


 

Για να στολίσουμε το υπνοδωμάτο μας, δεν ξεχνάμε να αναφέρουμε και το σπαθίφυλλο ότι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου με τα εντυπωσιακά λευκά λουλούδια. Το σπαθίφυλλο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αερά του χώρου μας, από ατμοσφαιρικούς ρύπους και τοξικές ουσίες. Γενικότερα, επιλέγουμε φωτεινή θέση για το σπαθίφυλλο στο υπνοδωμάτιο, μακριά από τις έντονες ακτίνες του ήλιου για να μη δημιουργηθούν καψίματα στα φύλλα του. Το σπαθίφυλλο θέλει θερμοκρασίες 20-25°C για να διατηρήσει έντονη τη ζωτικότητα του καθώς είναι ευαίσθητο σε χαμηλές θερμοκρασίες ενώ σε μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασιών, το σπαθίφυλλο χάνει το έντονο χρώμα του φυλλώματος.

 


Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο
Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο


 

Αλόη


 

Τι θα λέγατε και για μία αλόη με τις ευεργετικές ιδιότητες της για το υπνοδωμάτιο μας. Μπορούμε να φυτέψουμε διάφορα γνωστά είδη αλόης με καλλωπιστική χρήση όπως είναι η αφρικανική αλόη, η δενδρώδης αλόη, η κηλιδωτή αλόη, η ποικιλόχρωμη αλόη και η διχοτόμος αλόη ενώ ακόμα και το πιο δημοφιλές είδος αλόης που είναι η αλόη βέρα (Aloe vera). Η αλόη ευδοκιμεί σε ημισκιερό σημείο αποφεύγοντας τον έντονο ήλιο, καθώς τα φύλλα της αλόης καφετίζουν όταν δέχονται έντονη ηλιοφάνεια για μεγάλο διάστημα. Η αλόη ως τροπικό φυτό δεν αντέχει σε έντονη παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες γιαυτό αποφεύγουμε να το έχουμε κοντά σε παγωμένο τζάμι την περίοδο του χειμώνα.

 


Φροντίδα αλόης σε γλάστρα
Φροντίδα αλόης σε γλάστρα


 

Κισσός


 

Αν θέλαμε ένα φυτό για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις στο υπνοδωμάτιο μας, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ένα αναρριχώμενo φυτό καιο κισσός αποτελεί την πιο δανιική επιλογή. Με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο γυαλιστερό φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα, ο κισσός καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό πάνω στους τοίχους. Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις ο κισσός ευδοκιμεί καλύτερα σε σκιερούς ή ημισκιερούς χώρους. Εκτός από την καλλωπιστική του αξία, ο κισσός προσφέρει και αποτελεσματική ηχομόνωση στα δωμάτια λόγω του πυκνού φυλλώματος που διαθετει.

 


Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό


 

Χρυσάνθεμο


 

Και για το τέλος επιλέξαμε ένα υπέροχο φυτο που μας χαρίζει απλόχερα πλούσα ανθοφορία και πολύ χρώμα. Το χρυσάνθεμο αν και δεν ανήκει στα κλασικά φυτά εσωτερικού χώρου, μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική επιλογή για το υπνοδωμάτιο μας. Άλλωστε το χρυσάνθεμο είναι από τα πολυετή φυτά που μπορούν να καθαρίσουν πολύ εύκολα εσωτερικούς χώρους από τις βασικές τοξικές ουσίες όπως το βενζόλιο, την φορμαλδεΰδη, το ξυλόλιο και την αμμωνία. Από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που ανθίζουν μέσα στο φθινόπωρο, το χρυσάνθεμο διαθέτει πολλές ποικιλίες με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη λουλουδιών καθώς και μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων.

 


Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο
Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο


 

Κι ένα μυστικό για τα φυτά στο υπνοδωμάτιο

 

Πολλοί από εμάς αποφεύγουμε να διατηρούμε φυτά στο υπνοδωμάτιο, καθώς υπάρχει μία ανησυχία ότι μειώνουν τα επίπεδα του οξυγόνου στο χώρο. Μπορεί τα φυτά να απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα και συγχρόνως να απορροφούν οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως στην πραγματικότητα, η αλλαγή του επιπέδου των συγκεντρώσεων είναι τόσο ασήμαντη που σε καμία περιπτωση δεν δικαιολογεί την αποφυγή τοποθέτησης φυτών στο υπνοδωμάτιο μας.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού
Φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται πολύ φως
Φυτά κατάλληλα για το μπάνιο
Φυτά για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους
Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
Φυτά που αντέχουν στη σκιά
Φυτά για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια
Φυτά με υπέροχα λουλούδια για βάζο
Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα
Ζαμιοκούλκας, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Δημήτρης 26 Δεκεμβρίου 2019

Γειά σας! Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με το φυτό ζαμια. Μπορώ να την τοποθετήσω στο υπνοδωμάτιο ή θα υπάρχει κάποιο θέμα όσον αφορά στο οξυγόνο που απορροφά και το διοξείδιο που αποβάλει τη νύχτα? Θα υπάρχει κάποιο θέμα το οποίο θα είναι επιζήμιο για την υγεία αν το έχω στο δωμάτιο και κοιμάμαι με αυτό;

Σας ευχαριστώ!

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.