13 επικίνδυνα φυτά για γάτες

13 επικίνδυνα φυτά για γάτες

Είναι παιχνιδιάρες, ναζιάρες, λατρεύουν τα χάδια και για εμάς φυσικά είναι η καλύτερη παρέα! Μιλάμε για τις γάτες, που λατρεύουμε να βλέπουμε στους καναπέδες του σπιτιού αλλά και να τριγυρίζουν έξω στην αυλή και στο μπαλκόνι. Ατίθασες και ανυπότακτες, οι γάτες δεν ακολουθούν εύκολα οδηγίες, σκαρφαλώνουν και εξερευνούν, ανεβοκατεβαίνουν σε διάφορα σημεία του σπιτιού χωρις να νοιάζονται καθόλου. Τι συμβαίνει όμως όσες συνηθίζουν να παίζουν και να τρίβονται στα φυτά μας ή να μασουλάνε φύλλα από τα φυτά που υπάρχουν στον χώρο που ζουν; Μήπως υπάρχει κίνδυνος;

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι γάτες και περισσότερο τα μικρά γατάκια έχουν ευαισθησίες σε αρκετά δημοφιλή φυτά. Συγκεκριμένα, όταν οι γάτες μας μασήσουν ή καταπιούν φύλλα ή βολβούς μπορεί να παρουσιάσουν έντονες στομαχικές διαταρχές που συνοδεύονται από εμετό και διάρροια. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε συγκεκριμένο εσωτερικά όργανα της γάτας όπως η καρδιά και το συκώτι. Επίσης, όταν ακουμπήσουν ή τριφτούν σε κάποια συγκεκριμένα φυτά εμφανίζουν ερεθισμούς και κοκκινίλες στο δέρμα ή στο στόμα. Δεν χρειάζεται ανησυχία, αρκεί να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τις αγαπημένες μας γάτες.

Διαφήμιση

Φυτά που αποφεύγουμε όταν έχουμε γάτα

Και ποια είναι αυτά τα φυτά που προκαλούν πρόβλημα στις γάτες; Συνήθως πρόκειται για φυτά εσωτερικού χώρου και βολβώδη λουλούδια που είναι τα πιο επικίνδυνα. Στην περίπτωση λοιπόν που έχουμε γατούλα, είναι καλό να γνωρίζουμε αν κάποια από τα παρακάτω λουλούδια που αναφέρουμε βρίσκεται στον χώρο μας. Οι γάτες, βέβαια, έχουν το φυσικό ένστικτο να αποφεύγουν τα επικίνδυνα φυτά που τους προκαλούν πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα ήταν καλό να τα απομακρύνουμε από τον χώρο που κινούνται και να τα αντικαταστήσουμε με κάποια άλλα πιο “φιλικά”. Και αν το γατάκι μας μασήσει κάποιο φύλλο ή παρουσιάσει κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα από αυτά που αναφέραμε, ας το πάρουμε αγκαλιά και ας επισκεφτούμε άμεσα τον κτηνίατρο της γειτονιάς μας.

1. Σπαθίφυλλο

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το σπαθίφυλλο, από τα πιο ιδιαίτερα φυτά εσωτερικού χώρου με άσπρα άνθη που μοιάζουν με κρίνα! Αρκετά δημοφιλές σε σαλόνια σπιτιών καθώς και σε επαγγελματικούς χώρους, το σπαθίφυλλο πέρα από την ομορφιά του βοηθάει στο να καθαρίσει τον αέρα του χώρου στον οποίο βρίσκεται. Τι κρίμα όμως που είναι τοξικό για τις γάτες μας και όταν φάνε φύλλα ή λουλούδια από το σπαθίφυλλο, τους προκαλεί εμετό, δυσκολία στο να καταπιούν και έντονο πόνο.

Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο
Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο

2. Γλαδιόλα

Aπό τα δημοφιλέστερα βολβώδη λουλούδια που φυτεύοναι άνοιξη, οι γλαδιόλες ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά στενόμακρα άνθη τους που ξεπροβάλλουν ανάμεσα από τα πράσινα λογχοειδή φύλλα. Ο βολβός της γλαδιόλας θεωρείται το πιο τοξικό μέρος του φυτού, που αν καταναλωθεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη γάτα μας. Όταν λοιπόν αφαιρούμε τον βολβό της γλαδιόλας από το έδαφος για να τον αποθηκεύσουμε, φροντίζουμε να τον φυλάμε σε σημείο που δεν έχει πρόσβαση η γατούλα μας.

Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

3. Ροδόδεντρο

Με καταγωγή από την Κίνα, το ρόδόδενδρο είναι ένας καλλωπιστικός θάμνος με υπέροχα λουλούδια σε αποχρώσεις κόκκινου, μπλε και άσπρου.Το ροδόδεντρο είναι ιδιαίτερα τοξικό τόσο για τις γάτες, όσο και για τους σκύλους και πρέπει να το αποφεύγουμε αν έχουμε κατοικίδια στο σπίτι. Συγκεκριμένα, αν οι γάτες μας καταπιούν έστω και λίγα φύλλα ροδόδενδρου, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές βλάβες όπως διαταραχή στο πεπτικό σύστημα, έντονους πόνους, διάρροια, ακόμα και πτώση των παλμών της καρδιάς.

Ροδόδεντρο, λουλούδι από τα Ιμαλάια
Ροδόδεντρο, λουλούδι από τα Ιμαλάια

4. Αργυράνθεμο

Το αργυράνθεμο είναι μία υπέροχη μαργαρίτα με όμορφα λουλούδια που συνήθως διαθέτουν λευκά πέταλα και χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στην μέση. Αν και το αργυράνθεμο ξεχωρίζει για την πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία του, δυστυχώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις γάτες μας. Κάποια από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που μπορεί να δούμε όταν η γάτα μας φάει φύλλα ή λουλούδια αργυράνθεμου είναι εμετός, ναυτία, δερματίτιδα, καθώς και μια έλλειψη συντονισμού στις κινήσεις της.

Αργυράνθεμο, μία υπέροχη μαργαρίτα
Αργυράνθεμο, μία υπέροχη μαργαρίτα

5. Πρίμουλα

Aγαπημένο ποώδες φυτό, η πρίμουλα είναι από τα πρώτα φυτά που ανθίζουν μέσα στο χειμώνα και μας ζαρίζουν όμορφα λουλούδια σε πολλά χρώματα. Όταν έρχεται το καλοκαίρι η πρίμολα πέφτει σε λήθαργο και ρίχνει τα φύλλα της. Δεν θαυμάζουμε μόνο εμείς όμως τα λουλούδια της, αλλά και οι παιχνιδιάρες γάτες μας οι οποίες μπορεί να φάνε τα φύλλα και τα άνθη της που είναι τοξικά. Αν συμβεί συτό θα παρατηρήσουμε στη γάτα μας πεπτική δυσφορία, πόνο, ναυτία και διάρροια.

Πρίμουλα, πρώτο λουλούδι του χειμώνα
Πρίμουλα, πρώτο λουλούδι του χειμώνα
Διαφήμιση

6. Φρέζια

Γοητευτικά άνθη με υπέροχο άρωμα μας χαρίζουν και οι φρέζιες, οι δημοφιλείς βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης που αθίζουν στις αρχές της άνοιξης. Θα συναντήσουμε σε ποικιλίες με απλά και διπλά άνθη, σε πάρα πολλούς χρωματισμούς, με λιγότερο ή περισσότερο άρωμα. Όπως τα περισσότερα βολβώδη φυτά, έτσι και οι φρέζιες είναι επικίνδυνες για τις γάτες, ειδικά οι βολβοι τους που εμφανίζουν υψηλή περιεκτικότητα σε τοξικές ουσίες. Αν το γατάκι μας λοιπόν φάει βολβούς ή λουλούδια φρέζιας, μπορεί να παρουσιάσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως διάρροια, ανεξέλεγκτη ποσότητα σάλιου και υπνηλία.

Φύτευση και φρόντιδα φρέζιας
Φύτευση και φρόντιδα φρέζιας

7. Βιγόνια

Αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που στολίζει μπαλκόνια και κήπους, η βιγόνια εντυπωσιάζει με τα μικρά ροζ ή άσπρα άνθη της. Δυστυχώς, το γυαλιστερό φύλλωμα της μπιγκόνιας προκαλεί ενδιαφέρον στις γατούλες μας και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Αν οι γάτες μας καταναλώσουν φύλλα της βιγόνιας ίσως αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα, όπως έντονο ερεθισμό στο στόμα και την γλώσσα, εμετό και μια γενικότερη δυσκολία για να καταπιούν.

Επτά μυστικά για τη βιγόνια
Επτά μυστικά για τη βιγόνια

8. Ντάλια

Τα μεγάλα άνθη της ντάλιας τα βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα και σχήματα. Είναι τόσο όμορφα που δεν μπορούμε παρά να τους κρατήσουμε μία ξεχωριστή θέση στον καλοκαιρινο κήπο μας. Άλλο ένα βολβώδες φυτό ανοιξιάτικης φύτευσης που τουλάχιστον δεν είναι τόσο επικίνδυνο για τις γάτες μας. Ωστόσο, οι ντάλιες μπορούν να δημιουργήσουν διάφορες παρενέργειες στη γάτα μας, όπως ήπια δερματίτιδα όταν αγγίξουν τα φύλλα, καθώς και γαστρεντερικά προβλήματα όταν μασήσουν φύλλα ή τις κονδυλώδεις ρίζες της.

Φύτευση και φροντίδα ντάλιας
Φύτευση και φροντίδα ντάλιας

9. Στρελίτσια

Εξωτικό καλλωπιστικό φυτό, η στρελίτσια, πιο γνωστή ως “πουλί του παραδείσου”, μαγεύει με τα ιδιαίτερα λουλούδια της που με το παράξενο σχήμα και τους χρωματισμούς θυμίζει έντονα ράμφος πουλιού. Μαγευτική όμως και για τις γάτες που επιθυμούν να φάνε το φύλλωμα ή το λουλούδι της παρόλο που είναι τοξικά για αυτές. Συγκεκριμένα, αν οι γάτες μας επιχειρήσουν να μασήσουν φύλλα ή λουλούδια της, θα καταλήξουν ερεθισμούς και κάψιμο στο στόμα, διαρροια και απώλεια ελέγχου των κινήσεων τους.

Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου
Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου

10. Ντιφενμπάχια

Τι να πρωτοπούμε για τη ντιφενμπάχια! Το εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου με τα πελώρια γυαλιστερά κιτρινόλευκα φύλλα που διακοσμεί πολλά σαλόνια και επαγγελματικούς χώρους χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Η ντιφενμπάχια θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη για τις αγαπημένες μας γάτες, για σκύλους αλλά και για μικρά παιδιά επειδή περιέχει μια τοξική ουσία στο φύλλωμα. Αν φαγωθούν τα φύλλα της από τις γάτες μας προκαλείται πολύ επικίνδυνο πρήξιμο τόσο στο λαιμό όσο και στη γλώσσα.

Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Διαφήμιση

11. Ανθούριο

Ένα επίσης πανέμορφο φυτό εσωτερικού χώρου, το ανθούριο ξεχωρίζει για τα κόκκινα ή ροζ λουλούδια του σε σχήμα καρδιάς. Όμως, το δάγκωμα και το μάσημα των λουλουδιών του ανθούριου από τις γάτες μπορεί να προκαλέσει έντονο ερεθισμό στο στόμα, αλλά και στο στομάχι τους. Σε αυτή την περίπτωση η γάτα μας παρουσιάζει έντονο πρήξιμο στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή λόγω κατανάλωσης φύλλων και λουλουδιών του ανθούριου.

Συμβουλές φροντίδας για ανθούριο
Συμβουλές φροντίδας για ανθούριο

12. Γεράνι

Μα και το γεράνι επικίνδυνο για τις γάτες; Κι όμως, ναι! Το γεράνι με τα υπέροχα λουλούδια του, ίσως το πιο δημοφιλές λουλούδι στις ελληνικές αυλές, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς τα φύλλα και τα λουλούδια του είναι τοξικά για τις γάτες. Αν λοιπόν η γάτα μας μασήσει φύλλα ή λουλούδια από το γεράνι, θα παρατηρήσoυμε χαρακτηριστικά συμπτώματα ερεθισμού στο δέρμα, εμετού καθώς και άρνησης για να φάει τροφή.

Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια

13. Καλέντουλα

Και ένα παράδοξο για το τέλος! Η καλέντουλα καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό για τα υπέροχα πορτοκαλί και κίτρινα άνθη τηςκαι παράλληλα θεωρείται ότι έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, Το λάδι της καλέντουλας είναι ευεργετικό για χρήση σε ευαίσθητα και ξηρά δέρματα ενώ τα άνθη της τρώγονται ως ντεκόρ σε σαλάτες. Όμως, από την άλλη μεριά, η κατανάλωση φύλλων και λουλουδιών καλεντούλας απο τις γάτες προκαλεί τοξικότητα καθως μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμό στο δέρμα και σημαντικές στομαχικές διαταραχές.

Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική
Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (8)

 1. Φίλιππος
  22/02/2021

  Καλησπέρα σας! Παρατήρησα ότι κάποιοι βλαστοί από ένα νεαρό νυχτολούλουδο που φυτεψα, καφετιασαν. Μήπως ευθύνεται το γεγονός ότι κάθε μέρα βρίσκω ακριβώς εκεί περιττώματα γάτας μέσα σε μικρά βουναλακια; Κάνουν όντως ζημιά τα κόπρανα της γάτας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Φίλιππε. Τα καφετιάσματα του νυχτολούλουδου πιθανότατα οφείλονται στην παγωνιά του χειμώνα. Η συγκέντρωση των περιττωμάτων της γάτας πάντως μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα σε φυτά.

 2. E.P.
  04/01/2021

  Χαίρετε! Θα μπορούσατε να μου πείτε αν το έλατο είναι βλαβερό για τη γάτα ;
  Ευχαριστώ πολύ!!

  • Καλησπέρα. Αν και τα φύλλα του έλατου δεν είναι τοξικά σε γάτες, καλύτερα να αποφεύγουν να τα μασουλάνε ή να τα καταπίνουν γιατί μπορεί να τους προκαλέσουν τάση εμετού.

 3. Κατερινα
  09/06/2020

  Εγώ αγόρασα κροτωνα πριν μάθω ότι είναι επικίνδυνο για τα ζώα.. Τι ακριβώς είναι τοξικό στον κροτωνα; τι πρέπει να προσέξω; ευτυχώς η γάτα μου δεν είναι από τα ζώα που πειράζουν και πολύ τα φυτά και πόσο μάλλον να τα φάει.

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Ο κρότωνας δεν είναι ιδιαίτερα τοξικό φυτό. Στον κρότωνα τοξικά είναι τα φύλλα και οι βλαστοί όταν τα φάει η γάτα μπορεί να της προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

 4. Δημήτρης
  04/04/2020

  Θα ήθελα μια βοήθεια. Έχουμε πυλωτή και κήπο που τον βλέπει ο ήλιος όλη μέρα. Θα θέλαμε λουλούδια που με τη μυρωδιά να διώχνουν τις γάτες και έναν φυτοφραχτη. Προς το παρόν έχουμε λεμονοκυπαρισσα στο φράχτη αλλά έχουν μεγαλώσει (Μετά από 10 χρονια) και τα κλαδιά δεν καλύπτουν τα κάγκελα της μαντρας υπάρχει κενό.

  • Καλημέρα Δημήτρη. Για φυτά που να διώχνουν τις γάτες, μπορείς να φυτέψεις στον φράχτη σου δεντρολίβανο και απήγανο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ