Καλλωπιστικά φυτά που μεγαλώνουν χωρίς χώμα

Καλλωπιστικά φυτά που μεγαλώνουν χωρίς χώμα

Μπορούμε να έχουμε στο σπίτι μας λουλούδια που αναπτύσσονται χωρίς χώμα; Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, υπάρχουν καλλωπιστικά φυτά που με ευκολία ριζώνουν και αναπτύσσονται σε υγρό περιβάλλον χωρίς χώμα, χρησιμοποιώντας κάποιο υπόστρωμα όπως χαλίκια, ελαφρόπετρα ή περλίτη.

Γνωρίζουμε, βέβαια, τα υδρόβια και υδροχαρή φυτά όπως τα νούφαρα και τα βούρλα που ζουν στο νερό καθώς και τις υδροπονικές καλλιέργειες κηπευτικών που καλλιεργούνται λαχανικά μέσα σε σκέτο νερό ή σε διάφορα υποστρώματα.

Σε πρόσφατα άρθρα μας, αναφερθήκαμε στα αρωματικά φυτά που μπορούμε να καλλιεργήσουμε σε νερό για να διακοσμήσουμε το σπίτι μας, καθώς και σε φυτά εσωτερικού χώρου που αναπτύσσονται σε νερό.

Ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε ποια καλλωπιστικά φυτά μπορούμε να φυτέψουμε και να διατηρήσουμε χωρίς χώμα για να απολαύσουμε ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Διαφήμιση

1. Ποια καλλωπιστικά φυτά μπορούν να μεγαλώσουν χωρίς χώμα;

Ξεκινάμε με τα φυτά εσωτερικού χώρου όπως το σπαθίφυλλο με τα χαρακτηριστικά λευκά λουλούδια και το ξαδερφάκι του το ανθούριο με τα κόκκινα άνθη.

Επίσης, η καλαθέα με τα μεγαλοπρεπή φύλλα, ο δημοφιλής φίκος με τα γυαλιστέρά φύλλα, ο ανθεκτικός ζαμιοκούλκας που επιβιώνει και σε χαμηλό φωτισμό ακόμα και η αγαπημένη ορχιδέα με τα υπέροχα λουλουδια μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν μέσα σε υγρό περιβάλλον.

Τι θα λέγατε και για τη σανσιβέρια με τα στενόμακρα δερματώδη φύλλα, την εντυπωσιακή δράκαινα, το ανθεκτικό γιούκα με τα μυτερά φύλλα καθώς και τον πόθο και τον κισσό που είναι αναρριχώμενα φυτά.

Aυτό που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και η ευαίσθητη και λατρεμένη γαρδένια με τα αρωματικά άνθη, καθώς και η ντελικάτη μπιγκόνια με την πλούσια ανθοφορία μπορούν να ευδοκιμήσουν μέσα σε υγρό περιβάλλον.

2. Ποια είναι η διαδικασία φύτευσης των καλλωπιστικών φυτών σε υγρό περιβάλλον χωρίς χώμα;

Για να μεταφέρουμε τα λουλούδια που θέλουμε στο νέο τους υγρό περιβάλλον, φροντίζουμε να έχουμε νεαρά φυτά από μικρές γλάστρες, διαμέτρου περίπου 10 εκατοστών με σχετικά μικρή ανάπτυξη.

Αρχικά απομακρύνουμε το χώμα από τις ρίζες των καλλωπιστικών φυτών και στη συνέχεια τις πλένουμε με χλιαρό νερό για να φύγουν και οι τελευταίοι κόκκοι χώματος.

Κόβουμε με ένα ψαλίδι ξερά ή σαπισμένα κομμάτια της ρίζας για να ανανεωθούν και ρίχνουμε μια στρώση χαλικιού (ή περλίτη ή ελαφρόπετρας) περίπου 3-4 εκατοστών στη βάση μιας γλάστρας με τρύπες διαμέτρου 15-20 εκατοστών.

Τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο της γλάστρας και απλώνουμε το ριζικό σύστημα του φυτού στην επιφάνεια της στρώσης. Κρατώντας το φυτό σταθερά για να μην μετακινηθεί μέχρι να το στερεώσουμε, ρίχνουμε χαλίκια μέχρι να γεμίσει η γλάστρα μέχρι το πάνω μέρος. Προσθέτουμε στο γλαστράκι με τα χαλίκια και το φυτο μας, χλιαρό νερό σε μικρές ποσότητες και βάζουμε τη γλάστρα μας μέσα σε ένα κασπώ (γλάστρα χωρίς τρύπες) ανάλογων διαστάσεων.

Το πότισμα καλό είναι να επαναλαμβάνεται κάθε 2 βδομάδες, αλλάζοντας συγχρόνως και το νερό που βρίσκεται μέσα στη γλάστρα με τα χαλίκια και το κασπό. Για τη θρέψη των φυτών, βάζουμε υγρό λίπασμα σε αρκετά αραιά δόση μία φορά το μήνα.

Το ριζικό σύστημα καλλωπιστικών φυτών αναπτύσσεται σταδιακά μέσα στα χαλίκια, και απορροφά θρεπτικά συστατικά μέσα από το εμπλουτισμένο νερό που περνά ανάμεσα.

Αν βαλουμε τα φυτά μας σε διαφανή γλάστρα και κασπώ, το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό.

3. Κι ένα μυστικό για τα καλλωπιστικά φυτά που μεγαλώνουν σε υγρό περιβάλλον

Η φύτευση καλλωπιστικών φυτών σε υγρό περιβάλλον με χαλίκι ή κάποιο άλλο μέσο (ελαφρόπετρα ή περλίτη) μας προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση, ειδικά σε ότι αφορά το πότισμα. Αν εξασφαλίσουμε στα φυτά μας σε μέρος φωτεινό που δεν το χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου, μπορούμε να τα διατηρήσουμε όμορφα και υγιή με ελάχιστη φροντιδα εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο. Έται, ακόμα κι αν λείπουμε για αρκετές μέρες από το σπίτι, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ