εικόνα

Θειάφι και θειοχαλκίνη στα κηπευτικά (+video)

Θειάφι και θειοχαλκίνη στα κηπευτικά

Θειάφι και θειοχαλκίνη στα κηπευτικά (+video)

Το θειάφι και η θειοχαλκίνη αποτελούν τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από τους καλλιεργητές για την οικολογική φυτοπροστασία των κηπευτικών. Εφαρμόζονται σε προληπτικό επίπεδο, αλλά και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών και επαναλαμβάνονται ανάλογα με την ένταση της ασθένειας. Το θειάφι και η θειοχαλκίνη πωλούνται σε γεωπονικά καταστήματα σε μικρές και μεγάλες συσκευασίες.
 

 

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται το θειάφι στα κηπευτικά;
 
Το θειάφι είναι μυκητοκτόνο επαφής που προστατεύει τα φυτά από το μύκητα του ωιδίου, ενώ έχει και μέτρια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειες των κηπευτικών. Το θειάφι, ως σκόνη επίπασης, μπορεί να εφαρμοστεί πάνω στα φύλλα, αλλά και γύρω από τη ρίζα του φυτού, καθώς εκλύει λόγω θερμότητας ατμούς που τυλίγουν το φυτό και το προστατεύουν χωρίς να είναι απαραίτητο να έρθει σε άμεση επαφή με το φύλλωμα του φυτού. Βέβαια, υπάρχει και το βρέξιμο θειάφι, που είναι το θειάφι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψεκασμό στο φύλλωμα των φυτών. Τελευταία επέμβαση για το θειάφι για όλες τις κηπευτικές καλλιέργειες είναι οι 7 ημέρες πριν τη συγκομιδή. Μάθετε περισσότερα στο σχετικό άρθρο με πέντε μυστικά για το θειάφι.

 

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η θειοχαλκίνη στα κηπευτικά;
 
Η θειοχαλκίνη αποτελεί μίγμα σκόνης θειαφιού και μεταλλικού χαλκού. Με τη θειοχαλκίνη, σκονίζουμε το φύλλωμα όλων των φυτών του λαχανόκηπου μας για την αντιμετώπιση του περονόσπορου και του ωίδιου, ανά δεκαπέντε ημέρες, με δύο εφαρμογές ως μέγιστο ανά καλλιεργητική περίοδο. Η γενική δοσολογία είναι δύο με τρία κιλά το στρέμμα, αν και το εύρος της δόσης είναι ανάλογο με την ένταση της προσβολής. Τελευταία επέμβαση είναι οι 7 ημέρες πριν τη συγκομιδή για τομάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι και αγγούρι και οι 21 μέρες πριν τη συγκομιδή για πεπόνι, καρπούζι και πατάτα. Διαβάστε ακόμα πέντε μυστικά για τη θειοχαλκίνη στο σχετικό άρθρο.

 

Κι ένα μυστικό για το θειάφι και τη θειοχαλκίνη
 
Το θειάφι και η θειοχαλκίνη δεν συνδιάζονται με άλλα σκευάσματα και χρησιμοποιούνται μόνα τους. Είναι φυτοτοξικά σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 28°C και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω στα φύλλα γιατί ίσως προκαλέσουν εγκαύματα. Επίσης, δεν λειτουργούν σε θερμοκρασίες κάτω από 18°C, ενώ δρουν καλύτερα σε θερμοκρασίες άνω των 20°C.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Ελισάβετ Μιχαήλ Μάιος 16, 2017

Λέτε «επίπαση κάθε 15 ημέρες» και μετά λέτε «με 2 εφαρμογές ανά καλλιεργητική περίοδο». Μπερδεύτηκα τι από τα δύο. Δηλ. όλο το καλοκαίρι στις ντοματιές μόνο δύο φορές ή κάθε 15 ημέρες?

Σχολιάστε
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 16, 2017

    Μέγιστος αριθμός επεμβάσεων με σκόνισμα στο φύλλωμα για τη θειοχαλκίνη είναι 2 φορές μέσα στην καλλιεργητική περίοδο, ενώ για το θειάφι ως σκόνη επίπασης είναι 4 φορές. Το μεσοδιάστημα μεταξύ δυο εφαρμογών είτε με θειάφι είτε με θειοχαλκίνη πρέπει να είναι δυο βδομάδες.
    Για την εφαρμογή με θειάφι γύρω από τη ρίζα με σκόνη δεν υπάρχει περιορισμός.

    Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *