εικόνα

Πέντε μυστικά για τη θειοχαλκίνη (+video)

Πέντε μυστικά για τη θειοχαλκίνη

Πέντε μυστικά για τη θειοχαλκίνη (+video)

H θειοχαλκίνη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά υλικά φυτοπροστασίας που χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους καλλιεργητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Κυκλοφορεί στο εμπόριο, στα γεωπονικά καταστήματα, σε μικρές και μεγαλύτερες συσκευασίες. Η θειοχαλκίνη είναι ένα πολύ δημοφιλές σκεύασμα που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην βιολογική γεωργία, όπως και το θειάφι. Παρακάτω, σας παραθέτουμε τα σημαντικότερα στοιχεία για τη θειοχαλκίνη και τη χρήση της στις γεωργικές καλλιέργειες.

 

Η θειοχαλκίνη είναι μίγμα από θειάφι και χαλκό
 
Η θειοχαλκίνη αποτελεί μίγμα σκόνης θειαφιού σε ποσοστό 40%, μαζί με μεταλλικό χαλκό, συνήθως σε μορφή οξυχλωριούχου χαλκού. Η θειοχαλκίνη μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα πάνω στα φύλλα σε προληπτικό επίπεδο, αλλά και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών. Επαναλαμβάνεται ανάλογα με την ένταση της ασθένειας, ενώ δεν συνδυάζεται με άλλα σκευάσματα.

 

Η θειοχαλκίνη αντιμετωπίζει τον περονόσπορο, το ωίδιο και τον τετράνυχο
 
H θειοχαλκίνη χρησιμοποιείται στις γεωργικές καλλιέργειες για να προστατεύει οικολογικά τα κηπευτικά, το αμπέλι και τα καρποφόρα δένδρα από το μύκητα του ωιδίου και του περονοσπόρου. Επίσης, λόγω του θειαφιού που περιέχει, διαθέτει και ήπια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο.

 

Η θειοχαλκίνη έχει ευρεία χρήση στα φυτά του λαχανόκηπου
 
Με τη θειοχαλκίνη, σκονίζουμε όλα τα φυτά του λαχανόκηπου μας κάθε δεκαπέντε μέρες, ενώ σε περίπτωση που βρέξει πρέπει να επαναλάβουμε. Χρειάζεται μια σχετική προσοχή στη δοσολογία για τα κολοκυνθοειδή (κολοκύθι, αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι) ειδικά κατά την περίοδο της άνθισης, ίσως παρουσιάσουν φυτοτοξικότητα. Η γενική δοσολογία είναι δύο με τρία κιλά το στρέμμα, αν και το εύρος της δόσης είναι ανάλογο με την ένταση της προσβολής. Τελευταία επέμβαση είναι οι 7 ημέρες πριν τη συγκομιδή για τομάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι και αγγούρι και οι 21 μέρες πριν τη συγκομιδή για πεπόνι, καρπούζι και πατάτα.

 

Η θειοχαλκίνη έχει καλύτερη δράση σε θερμοκρασίες 20-26°C
 
Η θειοχαλκίνη είναι φυτοτοξική σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 28°C και ίσως προκαλέσει εγκαύματα ειδικά στα μικρά σπορόφυτα κηπευτικών. Επίσης, δεν λειτουργεί αποτελεσματικά σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 18°C ενώ η δράση της είναι βέλτιστη σε θερμοκρασίες μεταξύ των 20°C και 26°C.

 

Πάρτε προφυλάξεις κατά την εφαρμογή της θειοχαλκίνης
 
Αν και η θειοχαλκίνη ανήκει στα οικολογικά σκευάσματα, όπως και το θειάφι, και επιτρέπεται στην βιολογική γεωργία, εντούτοις προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και στα μάτια. Είναι απαραίτητο να φοράτε μάσκα, γάντια, ειδικά γυαλιά και ρούχα προφύλαξης κατά την εφαρμογή του στο χωράφι ενώ αν έρθει σε επαφή με τα μάτια και το δέρμα σας χρειάζεται άμεσα καλό πλύσιμο με άφθονο νερό

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *