5 μυστικά για τη θειοχαλκίνη (+video)

Πώς χρησιμοποιούμε τη θειοχαλκίνη στα φυτά

H θειοχαλκίνη αποτελεί ένα από σημαντικότερα υλικά φυτοπροστασίας που χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους καλλιεργητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Η θειοχαλκίνη, όπως και το θειάφι, είναι από τα βασικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην βιολογική γεωργία, στις καλλιέργειες λαχανικών, καρποφόρων δέντρων, καθώς και για τη προστασία των καλλωπιστικών φυτών.

1. Ποια είναι τα βασικά συστατικά που περιέχει η θειοχαλκίνη;

Η θειοχαλκίνη αποτελεί μίγμα σκόνης θειαφιού σε ποσοστό 40%, μαζί με μεταλλικό χαλκό, συνήθως σε μορφή οξυχλωριούχου χαλκού. Η θειοχαλκίνη μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα πάνω στα φύλλα σε προληπτικό επίπεδο, αλλά και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών. H εφαρμογή της θειοχαλκίνης στα φυτά επαναλαμβάνεται ανάλογα με την ένταση της ασθένειας, ενώ δεν συνδυάζεται με άλλα σκευάσματα.

2. Ποιες ασθένειες των φυτών αντιμετωπίζουμε με τη θειοχαλκίνη;

H θειοχαλκίνη χρησιμοποιείται προληπτικά στις γεωργικές καλλιέργειες για να προστατεύει οικολογικά τα κηπευτικά, την καλλιέργεια του αμπελιού και τα καρποφόρα δέντρα από μυκητολογικές ασθένειες, κυρίως του ωιδίου και του περονοσπόρου.

Επίσης, λόγω του θειαφιού που περιέχει, η προληπτική εφαρμογή της θειοχαλκίνης στα φυτά, προσφέρει ήπια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο.

Διαφήμιση

3. Πώς χρησιμοποιούμε τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά;

Με τη θειοχαλκίνη, σκονίζουμε όλα τα φυτά του λαχανόκηπου μας, ενώ σε περίπτωση που βρέξει θα πρέπει να επαναλάβουμε την εφαρμογή. Χρειάζεται μια σχετική προσοχή στη δοσολογία της θειοχαλκίνης στα κολοκυνθοειδή (κολοκύθι, αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι) ειδικά κατά την περίοδο της άνθησης, καθώς ίσως παρουσιαστεί φυτοτοξικότητα.

Η γενική δοσολογία είναι δύο με τρία κιλά το στρέμμα, αν και το εύρος της δόσης είναι ανάλογο με την ένταση της προσβολής. Τελευταία επέμβαση για τη θειοχαλκίνη, πριν τη συγκομιδή είναι οι 7 ημέρες για την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της μελιτζάνας, την καλλιέργεια του κολοκυθιού και την καλλιέργεια του αγγουριού και οι 21 μέρες πριν τη συγκομιδή για την καλλιέργεια του πεπονιού, την καλλιέργεια του καρπουζιού και την καλλιέργεια της πατάτας.

4. Ποιες συνθήκες είναι κατάλληλες για εφαρμογή θειοχαλκίνης;

Η εφαρμογή της θειοχαλκίνης είναι φυτοτοξική σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 28°C και ίσως προκαλέσει εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών ειδικά στα μικρά σπορόφυτα κηπευτικών.

Η εφαρμογή της θειοχαλκίνης δεν λειτουργεί αποτελεσματικά σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 18°C ενώ η δράση της είναι βέλτιστη σε θερμοκρασίες μεταξύ των 20°C και 26°C.

Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά

5. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την θειοχαλκίνη;

Η θειοχαλκίνη αν και οικολογικό σκεύασμα, προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και στα μάτια και για αυτό πρέπει να φοράμε μάσκα, γάντια, ειδικά γυαλιά και ρούχα προφύλαξης όταν σκονίζουμε τα φυτά μας. Αν τυχόν η θειοχαλκίνη έρθει σε επαφή με τα μάτια και το δέρμα, θα πρέπει να ξεπλύνουμε άμεσα με νερό.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (49)

  1. Ελένη
    12/05/2023

    κ. Κώστα καλησπέρα, αγόρασα θειοχαλκίνη σε σκόνη για τις τριανταφυλλιές μου. Όσες είναι χαμηλές σε γλάστρες κατάφερα με μιά κάλτσα να σκονίσω τα φύλλα. Σε μιά μικρή βέβαια μαράθηκαν τα ανθάκια της σε λίγες μέρες μετά την επίπαση δεν γνωρίζω γιατί. Όσο για τις άλλες που έχουν αναπτυχθεί και είναι στο χώμα μου είναι δύσκολο να τις σκονίζω έτσι γιατί δεν τις φτάνω και αναπνεύω τις σκόνες. Μπορώ να διαλύσω αυτή την σκόνη της θειοχαλκίνης σε νερό και να ψεκάσω;; Αν ναι σε τι αναλογία;; Σας ευχαριστώ.

    • Θα ήταν προτιμότερο να ζητήσεις σκεύασμα χαλκού και θειαφιού που να διαλύεται για ψεκασμό. Η θειοχαλκίνη δεν διαλύεται σε νερό.

  2. Άντρη Κ
    19/03/2023

    Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω για ψεκασμό σε ροδιές και ελιές για αντιμετώπιση εντόμων. Σκέφτηκα να συνδυάσω υγρή θειοχαλκίνη, ζεόλιθο, βάκιλο και πράσινο σαπούνι και να ψεκαστούν τα φυτά ταυτόχρονα. Είναι εφικτό να αναμειχθούν όλα τα υλικά μαζί; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις υγρή θειοχαλκίνη, ζεόλιθο και πράσινο σαπούνι σε συνδυασμό για ψεκασμό αλλά τον βάκιλο ξεχωριστά να τον εφαρμόσεις.

  3. ΕΡΙΝΕΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
    16/04/2022

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΕΧΟΥΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΑΡΠΟ ΑΡΚΕΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ ΚΑΠΟΙΑ ΤΑ ΑΝΘΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΤΑ ΠΕΤΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΠΡΟΣ ΔΕΣΗΜΟ ΚΑΡΠΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝΤΡΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΑΝΘΟΣ ΤΙ ΜΕ ΣΥΣΤΗΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΠΟ ΘΕΜΑ ΡΑΝΤΙΣΜΑΤΟΣ ΤΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΝΑ ΤΑ ΡΗΞΩ ΕΧΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΑΝ ΦΥΣΤΙΚΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΙΣΑ ΙΣΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΦΥΛΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ (ΑΜΠΕΛΙ, ΣΑΝ ΦΥΣΤΙΚΙΑ) ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ;
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  4. ΛΕΜΟΝΙΑ
    18/06/2021

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 3 ΜΕ 4 ΒΔΟΜΑΔΩΝ. ΚΑΠΟΙΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΡΠΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΩΡΙΜΟ ΑΚΟΜΑ. ΜΠΟΡΩ ΤΟ ΣΟΥΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΑ ΣΚΟΝΙΣΩ ΜΕ ΘΕΙΟΧΑΛΚΙΝΗ ΤΑ ΦΥΤΑ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΕΣ Η ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΕΣΤΗ?

    • Καλησπέρα Λεμονιά. Καλύτερα να το αποφύγεις να ρίξεις θειοχαλκίνη αν οι επόμενες μέρες έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία.

  5. Σπυρος Ρενιερης
    04/05/2021

    Γεια σας, οι συμβουλές και τα βίντεο σας είναι πραγματικά πολύ χρήσιμα και σας ευχαριστούμε πολύ. Η τριανταφυλλιά μου έχει προσβληθεί από ωίδιο και ζήτησα από τον γεωπόνο βρεξιμο θειαφι εκείνος όμως μου εδωσε λίπασμα θεϊκού χαλκού. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω στην τριανταφυλλιά μου η είναι καλύτερα να ψάξω για βρεξιμο θειαφι; Σας ευχαριστώ πολύ.

    • Καλημέρα Σπύρο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον θειικό χαλκό αν και πιο δραστικό και αποτελεσματικό είναι το βρέξιμο θειάφι.

  6. ΕΛΕΝΗ
    08/07/2020

    Καλησπέρα σας Κύριε Λιονουδακη, έκανε σκόνισμα με θειοχαλκίνη στα κηπευτικά μου πριν 2 ημέρες .Τωρα όμως ειναι ετοιμα πολλά και χρειάζονται άμεσο κόψιμο .Μπορω να τα μαζέψω και να τα καταναλώσω μετα απο 5 ημέρες ; Δεν πρέπει να τα κόψω καθόλου, τι να κάνω θα σποριάσουν όλα!

    • Καλησπέρα Ελένη. Θα πρέπει να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες του σκευάσματος της θειοχαλκίνης για πόσες μέρες απαιτούνται μετά την τελευταία εφαρμογή και ας χρειαστεί να πετάξεις κάποια λαχανικά. Δεν μπορείς να τα κόψεις τώρα και να τα καταναλώσεις μετά από 5 μέρες για να συμπληρώσεις τις 7 μέρες καθώς ο καρπός έχει διαφορετική μεταβολική δραστηριότητα όταν είναι πάνω στο φυτό και όταν έχει κοπεί.

  7. Πουπαλος Στεφανος
    26/06/2020

    Καλησπερα . Καθε ποτε μπορω να κανω λιπανση(νατριο/καλιο/αζωτο) – ασβεστιο ντοματας καθ’ολη την διαρκεια ζωης του κυκλου του φυτου (περιπου 4 μηνες). Καθε 20 μερες? καθε 15 μερες? Και ποσο ειναι το αντιστοιχο για πιπεριες – μελιτζανες – κολοκυθια – αγγουρια. Επισης καθε ποτε πρεπει να κανω ραντισμα θειοχαλκινης στισ ντοματες καθ’ολη την διαρκεια ζωσ του φυτου?

    • Για τη λίπανση της ντομάτας, κάθε 3-4 εβδομάδες με βιολογικό λίπασμα είναι επαρκές. Θειοχαλκίνη μπορείς να εφαρμόσεις στις ντοματιές σου 2-3 φορές ανά 2 εβδομάδες κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

      • Πουπαλος Στεφανος
        28/06/2020

        ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  8. Μιχάλης
    24/06/2020

    Καλησπέρα αν έχει γίνει σε λαχανικά σκονισμα με Θειοχαλκινη η οποία έχει μείνει στα φύλλα παράλληλα μπορείς να τα ψεκασεις με διάλυμα υγρού σαπουνιού – οινόπνευματος στα φύλλα για έξτρα προστασία από τον τετρανυχο και άλλα ζωύφια η θα παρουσιαστεί πρόβλημα;

    • Καλησπέρα Μιχάλη.
      Μπορείς να κάνεις ένα ψεκασμό με τα οικολογικά σκευάσματα στα κηπευτικά σου αλλά για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καλό είναι να έχεις αφήσει λίγες μέρες να περάσουν από την εφαρμογή της θειοχαλκίνης.

  9. Marina
    19/06/2020

    Καλημέρα! Συγχαρητήρια και πάλι για την πολύ καλή δουλειά! Έχω μπερδευτεί και θέλω να ρωτήσω το εξής. Μπορώ να σκονίσω με θειοχαλκινη προληπτικά 2 φορές με μεσοδιάστημα 15 ημερών σωστά; Αν όμως το φυτό 1-1,5 μήνα μετά εμφανίσει ασθένεια μπορώ να την ξανά χρησιμοποιήσω η έχει μέγιστο τις 2 φορές; Τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση; Χρησιμοποιώ κάτι άλλο;

    • Καλησπέρα, Μαρίνα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Αν εμφανίσει το φυτά σου στη συνέχεια προσβολή από ασθένεια, μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα βρέξιμου (υδατοδιαλυτού) χαλκού ή διάλυμα υδατοδιαλυτού θειαφιού.

  10. νικος
    29/05/2020

    Γεια σας αγορασα απο γεωπονο της περιοχης θειοχαλκινη σε υγρο (πυρακλοστρομπιν με ντιμεθομορφ) και μου ειπε οτι ειναι βιολογικο σκευασμα δεν ξερω κατα ποσο μου ειπε αληθεια ψεκασα χτες τα κηπευτικα μετα απο βροχη προληπτικα αν ξαναβρεξει τις επομενες 2 μερες θελει ξαναψεκασμα γιατι μου ειπε ανα βδομαδα ψεκασμα το πολυ 3 εφαρμογες. δηλαδη αμα κανω 3 εφαρμογες οσο νερο και να ριχνει δεν πιανουν μηκητα. το σημαντικοτερο θελω να ειναι βιολογικο για να μπορουμε να τρωμε αφοβα καθαρα πραγματα για και λιπασματα βιολογικα ριχνω. Ευχαριστω

    • Καλησπέρα Νίκο. Οι συγκεκριμένες δραστικές ουσίες δεν είναι εγκεκριμένες για βιολογική καλλιέργεια. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες εφαρμογής του κάθε σκευάσματος ενώ η εναλλαγή διαφορετικών σκευασμάτων καλό είναι να γίνεται για να μην αναπτύσσεται ανθεκτικότητα λόγω της συνεχούς χρήσης μοναχά ενος σκευάσματος.

  11. νικος
    28/05/2020

    Γεια σας αγόρασα θειοχαλκινη υγρό για ψέκασμα και ψεκασα μετά από βροχή αν ξαναβρεξει αύριο μεθαύριο θα πρέπει να το ξανακάνω το σκεύασμα επάνω λέει χρήση 3 φορές σε κηπευτικά ανά βδομάδα δηλαδή 3 φορές και τέρμα και αν ξαναβρεψει δεν χρειάζεται τίποτα; και κατά ποσο είναι βιολογικό προϊόν γιατί χρησιμοποιώ μονο βιολογικά λιπάσματα.ευχαριστω

    • Καλησπέρα Νίκο. Η θειοχαλκίνη είναι σκεύασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην βιολογική γεωργία και δεν χρειάζεται να επαναλάβεις άμεσα μετά την βροχή αφού είχες ψεκάσει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος κατά την εφαρμογή.

  12. Δημητρης
    25/05/2020

    Πιο καλα ειναιη υγρη θειοχαλκινη η ησκονη και αν μππρουμε να συνδηασουμε με τον ζεολιθο αν εφαρμοσουμε υγρη θειοχαλκινη μετα απο ποσες μερες μπορουμε να μαζεψουμε τους καρπους ενω με την σκονη θειοχαλκινης μαζευουμε πιο αμεσα τους καρπους

    • Καλησπέρα Δημήτρη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις υγρή θειοχαλκίνη με ζεόλιθο και θα συγκομίσεις καρπούς ανάλογα τις προδιαγραφές του σκευάσματος, συνήθως 7 μέρες μετά την εφαρμογή.

  13. ΒΑΣΙΛΗΣ
    19/05/2020

    ποσο θειοχαλκο βαζουμε σε ενα κιλο νερο , ευχαριστω εκ των προτερων

    • Βασίλη καλησπέρα. Η θειοχαλκίνη ή θειοχαλκός είναι για σκόνισμα για την προστασία των φυτών και δεν είναι κατάλληλη για ψεκασμό.

  14. ΛΕΩΝΙΔΑΣ
    12/05/2020

    Επιτρέπετε να ακονίζω την κληματαριά με θειοχαλκινη; Και τη ώρες;

  15. ΦΟΥΚΑΡΑΚΗΣ
    05/05/2020

    εχω φυτεψει πριν δυο χρονια πορτοκαλιες και δεν λεει να παρουν επανω τους εχουν κιτρινα φυλλα τι θενε

  16. Σοφία Γρηγορακη
    28/04/2020

    Έχω μια αχλαδια την οποία την φυτεψα στο κτήμα τον Νοέμβριο..Τώρα την άνοιξη που βγαίνουν τα φύλλα της έχει αυτά τα μικρά που πιανει η Τριανταφυλλιά..Την ραντισα με νερό και σαπούνι πιάτων.Τα φύλλα της όμως ειναι ζαρωμενα.Θα επανέλθουν με το πότισμα; Κάνει να της ριξω λίγο λίπασμα;Υπ’όψιν δεν είναι κεντρωμενη αχλαδια.Είναι αυθεντική.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Καλησπέρα Σοφία. Με το πράσινο σαπούνι,πράγματι αντιμετωπίζεις την μελίγκρα. Μπορείς να ρίξεις λίγο λίπασμα στην αχλαδιά σου για να αναπτυχθεί καινούρια βλάστηση.

      • Σοφία Γρηγορακη
        02/05/2020

        Καλησπέρα σας Κύριε Λιονουδακη.Οταν φυτεύουμε λαχανικά όπως ντομάτα πιπεριά,μελιτζάνα κάτω στη γη μετά από πόσο καιρό μπορούμε να ρίξουμε λίπασμα,η και κάλιο;Μπορούμε αμέσως μόλις τα φυτέψουμε η όχι;Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

  17. ελενη
    19/04/2020

    Καλησπέρα μπορώ να ψεκασω πρωτα τα φυτά μου με εντομοκτόνο σπρέι σαπουνιού και στην συνέχεια να σκονισω με θειοχαλκινη?

  18. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ Π.
    06/06/2018

    ΡΑΝΤΙΣΑ ΜΕ ΘΕΙΟΧΑΛΚΙΝΗ ΤΙΣ ΤΟΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ .ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      06/06/2018

      Θα χρειαστεί άμεσα καλό πότισμα και στη συνέχεια ριζοπότισμα και ψεκασμό με εκχύλισμα φυκιών ή μείγμα αμινοξέων για να επανέλθουν τα φυτά της ντομάτας και να μην ζοριστούν πολύ από το στρες του σκονίσματος με θειοχαλκίνη.

  19. Μαρία Κασίδη
    05/06/2018

    Θα σας παρακαλούσα να μου πείτε , αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τη λουίζα ως ρόφημα, γιατί πριν από 2 εβδομάδες της έριξα σπιρτέξ για τη μελίγκρα.
    Ευχαριστώ!

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      06/06/2018

      Μαρία, θα πρότεινα να αποφύγεις να χρησιμοποιήσετε τη λουίζα για ρόφημα για αρκετό καιρό, τουλάχιστον για 2 βδομάδες άκόμα.

  20. ΜΙΧΑΛΗΣ
    16/05/2018

    Καλησπέρα,στις πιπεριές ειδικά βλέπω πάνω πάνω μικρές κλωσοπαπαδιες πράσινες τι να κάνω; ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      19/05/2018

      Γεια σου Χρίστο. Ψέκασε με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης και δες περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο μας για αντιμετώπιση των βρωμουσών (κλασοπαπαδιών).

  21. Πιπης
    04/05/2018

    Αν υπεραραιώσουμε την θειοχαλκίνη μπορούμε να κάνουμε εφαρμογή με ψεκασμό ???ευχαριστώ

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      06/05/2018

      Η θειοχαλκίνη δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ψεκασμό, όσο κι αν αραιωθεί, παρά μόνο με σκόνισμα. Υπάρχει βρέξιμη μορφή χαλκού και βρέξιμη μορφή θειαφιού που διαλύονται σε νερό και μπορεί να γίνει ψεκασμός στα φυτά.

  22. Κακαουνάκης Αρτέμης
    12/04/2018

    Γεια σας, έχω εδώ και καιρό τις εξής απορίες:
    1)Γιατί δεν μπορούμε να συγκομίσουμε αμέσως αν χρησιμοποιήσουμε θειάφι ή θειοχαλκίνη; Μήπως αποροφάται ο χαλκός από το φυτό;
    2) Αντί για θειοχαλκίνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα λίπασμα χαλκού και θείου;
    3) Μεταφύτεψα τα φυτά στο χώμα χθες. Πότε πρέπει να ξεκινήσω την εφαρμογή της θειοχαλκίνης;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      14/04/2018

      Γεια σου Αρτέμη. Αν και το θειάφι και η θειοχαλκίνη είναι οικολογικά υλικά, πρέπει να εφαρμόζονται μερικές μέρες πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά διάφορα λιπάσματα θείου και χαλκού που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Σχετικά με τη χρήση της θειοχαλκίνης στα νεαρά φυτά στο λαχανόκηπο, θα πρέπει να εχει περάσει διάστημα 2 εβδομάδων από τη μεταφύτευση για να μην έχουμε προβλήματα όπως εγκαύματα φυλλώματος και ανάσχεση βλάστησης.

  23. Γιώργος Ζάββος;
    11/03/2018

    Καλημέρα Κώστα,είμαι συνάδελφος και θα ήθελα να σε ρωτήσω τι να κάνω με μια θειοχαλκίνη που βρήκα στο υπόγειο μου.Είναι κλειστή,την είχε αγοράσει ο πατέρας μου από ένα φίλο μας γεωπόνο. Η ημερομηνία λήξης της ήταν το 2012. Πιστεύεις πως μπορεί να είναι αποτελεσματική στα φυτά του κήπου ακόμα και σήμερα επειδή δεν ανοίχτηκε ποτέ;;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      17/03/2018

      Γεια σου Γιώργο! Τα περισσότερα σκευάσματα φυτοπροστασίας έχουνε διάρκεια ζωής για 2-3 χρόνια μετά την ημερομηνία συσκευασίας κατά την οποία θα πρέπει να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης. Συγκεκριμένα, οι συσκευασίες των φυτοπροστατευτικών προιόντων θα πρέπει να διατηρούνται ερμητικά κλειστές, σε δροσερό και με καλό εξαερισμό τόπο, προστατευμένες από τον παγετό και φυλασσόμενες μακριά από το απευθείας ηλιακό φως. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση της θειοχαλκίνης μετά την ημερομηνία λήξης της, σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την καλή χρήση του σκευάσματος και θα σου πρότεινα να μην την χρησιμοποιήσεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ