6 μυστικά για καλλιέργεια αμυγδαλιάς

Η αμυγδαλιά είναι φυλλοβόλο δέντρο που συναντάμε παντού στην ελληνική ύπαιθρο και μας προσφέρει απλόχερα τους υπέροχους καρπούς της που απολαμβάνουμε φρέσκους αλλά και αποξηραμένους. Σαν να μην φτάνει αυτό, οι αμυγδαλιές με την χειμωνιάτικη ανθοφορία τους στέλνουν ένα μήνυμα απέραντης αισιοδοξίας και ομορφιάς.
Κάθε χρόνο, μέσα Γενάρη, ξεπροβάλουν λευκο-ροζέ λουλούδια πάνω στα γυμνά κλαδιά της αμυγδαλιάς, πριν ακόμη ξεπροβάλλουν τα φύλλα της. Επιπλέον, τα κομμένα ανθισμένα κλαδιά της, μπορούν να στολίσουν για αρκετές μέρες τα βάζα στο σαλόνι μας.
1. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς;
Η αμυγδαλιά ταιριάζει απόλυτα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας. Αναζητά ξηροθερμικό κλίμα, χωρίς πολλές βροχές, είναι ανθεκτική στον παγετό, αλλά ευαίσθητη σε υγρό περιβάλλον που ευνοεί προσβολές από μύκητες και βακτήρια.
Η αμυγδαλιά προτιμά μέσης σύστασης εδάφη, γόνιμα, με καλή αποστράγγιση αν και μπορεί να αναπτυχθεί επίσης σε ξηρά και άγονα ασβεστούχα εδάφη, ακόμη και πετρώδη. Διαθέτοντας ένα πολύ δυνατό και διεισδυτικό ριζικό σύστημα, η αμυγδαλιά απλώνεται σε βάθος, απορροφώντας τις διαθέσιμες ποσότητες νερού και θρεπτικών στοιχείων.
2. Τι ποικιλίες αμυγδαλιάς επιλέγουμε για να καλλιεργήσουμε;
Προτιμούμε παραγωγικές ποικιλίες αμυγδαλιάς, με υψηλό ποσοστό ψίχας και οψιμανθείς, ειδικά στις βόρειες περιοχές, ώστε μην καταστρέφονται τα άνθη τους. Αναζητούμε σκληροκέλυφες ή ημίσκληρες ποικιλίες αμυγδαλιάς, καθώς οι αφράτες προσβάλλονται πιο εύκολα μετασυλλεκτικά και μονοπύρηνες που εμφανίζουν μικρό ποσοστό διπλοσπερμίας.
Γνωστές ξενες ποικιλίες αμυγδαλιάς είναι η Τexas, η Truoito και η Ferragnes, ενώ απο τις ελληνικές πιο γνωστή είναι η ποικιλία Ρέτσου. Οι ποικιλίες αυτές εκτός από την Truoito χρειάζονται σταυρεπικονίαση σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες αμυγδαλιάς. Η μεταφορά της γύρης στα άνθη της αμυγδαλιάς γίνεται φυσικά με τις μέλισσες.
3. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια αμυγδαλιάς;
Η αμυγδαλιά απαιτεί λίπανση κάθε χρόνο και γι’ αυτό στα μέσα Γενάρη προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, ενισχυμένο σε κάλιο και εμπλουτισμένο με ιχνοστοιχεία ψευδαργύρου και βορίου. Συνήθως μια χρονιά υψηλής παραγωγής, τη διαδέχεται μια χρονιά με πολύ μικρή παραγωγή.
Όσον αφορά το πότισμα, τα πρώτα 2-3 χρόνια ανάπτυξης, ποτίζουμε συχνά σε μικρές ποσότητες, πάντα με το σύστημα της σταγόνας. Για τα μεγάλα δένδρα αμυγδαλιάς, που έχουν εισέλθει σε παραγωγική φάση, απαιτείται μερικό πότισμα σε ετήσια βάση, από τέλη Μάη μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη, το οποίο είναι αρκετό για να έχει ικανοποιητική βλάστηση και καρποφορία.
4. Πότε και πώς κλαδεύεται η αμυγδαλιά;
Καταρχήν, τα νεαρά δένδρα αμυγδαλιάς στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους δέχονται κλάδεμα διαμόρφωσης, προκειμένου να κατευθύνουμε την βλάστηση και τον καλό σχηματισμό του δέντρου, προκειμένου να εισέλθει σύντομα σε καρποφορία.
Στη συνέχεια, το κλάδεμα καρποφορίας της αμυγδαλιάς αποσκοπεί στην διατήρηση του σχήματος, στην είσοδο του φωτός και του αέρα στο εσωτερικό του δέντρου καθώς και στην επίτευξη ισσοροπημένης νέας βλάστησης και πλούσιας παραγωγής. Το κλάδεμα καρποφορίας της αμυγδαλιάς γίνεται στα μέσα του χειμώνα, κατά τον Ιανουάριο, πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση της αμυγδαλιάς. Αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για το κλάδεμα της αμυγδαλιάς υπάρχουν στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

5. Πώς πολλαπλασιάζεται η αμυγδαλιά;
Ο πολλαπλασιασμός της αμυγδαλιάς γίνεται αρχικά με σπόρο και στη συνέχεια τα νεαρά δενδρύλλια που προκύπτουν εμβολιάζονται με την επιθυμητή ποικιλία με ενοφθαλμισμό με όρθιου Τ. Σε ενήλικα δέντρα αμυγδαλιάς επιλέγεται ο σχιστός εμβολιασμός ή ο υπόφλοιος στεφανίτης. Τα κύρια υποκείμενα αμυγδαλίας που χρησιμοποιούνται είναι δύο, το σπορόφυτο αμυγδαλιάς και το αμυγδαλοροδάκινο GF677.
6. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την αμυγδαλιά
Η μονίλια είναι η πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τα άνθη και τους βλαστούς της αμυγδαλιάς και τα κάνει να μοιάζουν σα ζεματισμένοι από ζεστό νερό ή σαν καμένα από την παγωνιά. Για την αντιμετώπιση της μονίλιας της αμυγδαλιάς, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα. Επιπλέον, για την αντιμετώπιση του εντόμου του ευρύτομου της αμυγδαλιάς, που προσβάλλει τους νεαρούς καρπούς, θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης.
Καλημέρα σας. Στον κήπο υπάρχει μια αμυγδαλιά η οποία έχει βγει μόνη της κ έχει ύψος περίπου στα 2 μέτρα. Έχει δέσει και εναν καρπό. Έχω μερικές ερωτήσεις.
1) Μιας και είναι σε πολύ δύσκολο σημείο για να την φροντίζουμε μπορεί να μετάφυτευτει και αν ναι ποια είναι η καλύτερη εποχή; Υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει το ριζικό της σύστημα;
2) Εφόσον έχει δέσει καρπό χρειάζεται να την μπολιασω, και ναι ποια εποχή;
Σας ευχαριστώ
Καλημέρα Ελένη. Μπορείς να την βγάλεις αυτή την εποχή άμεσα καλύτερα και να την εμβολιάσεις με ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό που γίνεται σε νεαρά δενδρύλλια τον Ιούνιο – Ιούλιο.
καλησπέρα! και ευχαριστώ για τις τόσο χρήσιμες σμβουλές. Να ρωτήσω αν η αμυγδαλιά μπορεί να ευδοκιμήσει σε παραθαλάσσια περιοχή. Ευχαριστώ
Καλησπέρα Ελισάβετ. Ναι, η αμυγδαλιά μπορεί να ευδοκιμήσει και σε παραθαλάσσια εδάφη αρκεί αν έχει καλή αποστράγγιση το χώμα.
Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά με δημιουργίες παντού! Μια αμυγδαλιά που έχω μεγάλης ηλικίας δεν έχει ρίξει ακόμη τα φύλλα της, πράγμα παράξενο για την εποχή. Μήπως είναι σημάδι ότι ξεραίνεται; Γενικά είχε έντονη κομίαση φέτος το φθινόπωρο..
Καλησπέρα Άρη και χρόνια πολλά. Η αμυγδαλιά δεν έχει χάσει τα φύλλα της πιθανότατα λόγω υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο του φθινοπώρου και δεν έχει μπει σε χειμωνιάτικο λήθαργο για να ρίξει τα φύλλα της. Δεν σχετίζεται αυτό με την έντονη κομμίωση που οφείλεται πιθανότατα στην ασθένεια της φυτόφθορα.
μπορούμε να πολλαπλασιασουμε αμυγδαλιές με μοσχεύματα ?
όπως έχεις δείξει σ άλλο βίντεο ?
σ ευχαριστώ
Καλησπέρα Κώστα.
Βεβαίως και μπορείς να δημιουργήσεις καινούρια φυτά αμυγδαλιάς με την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα. Μπορείς να πάρεις ξυλώδη τμήματα βλαστού μέσα στο χειμώνα και να τα φυτέψεις ή φυλλώδη τρυφερά κλαδιά μέσα στην άνοιξη.
Καλημέρα και συγχαρητήρια για την σελίδα
Εχω αμυγδαλιές ποικιλίας tuono αυτογονιμες θα η ήθελα να ρωτήσω για το σωστό πότισμα τα δέντρα είναι 6ετιας 3 με 3.5 μέτρα ύψους ο γεωπόνος μου είπε πως θέλει περίπου 100 λίτρα νερού ανα 15 μέρες
ειναι καλο να το κάνω έτσι ή μήπως είναι καλύτερα να τα ποτίζω καθε εβδομάδα απο 50 λιτρα ανα δέντρο ή μήπως υπάρχει καλύτερος τρόπος ποτίσματος επίσης όταν τα δέντρα είναι σε ανθοφορία και μετά που δένει ο καρπός θέλει πότισμα και πόσο ( η ποικιλία που εχω είναι οψιμης άνθισης αρχες Μαρτίου)
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Καλησπέρα Δημήτρη. Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης καλλιέργειας της αμυγδαλιάς, σχετικά με το πότισμα, θα είναι καλό να συμβουλεύεσαι το γεωπόνο της περιοχής σου που γνωρίζεις τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα αντίστοιχα εδάφη.
Αγόρασα μία αμυγδαλιά από φυτώριο και τη φύτεψα στον κήπο την άνοιξη. Αρχικά πήγαινε καλά, αλλά πλέον όχι τόσο. Ενώ δεν έχει ξεραθεί, δεν θα έλεγα ότι αναπτύσσεται. Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχει εμφανίσει και κάποια κιτρινίσματα στις άκρες (μύτες, όχι περιμετρικά) σχεδόν όλων των φύλλων της. Το να μην την ποτίζω αρκετά μου φαίνεται δύσκολο διότι της ρίχνω αρκετό νερό κάθε 1-2 μέρες. Το να την ποτίζω υπερβολικά επίσης μου φαίνεται δύσκολο μιας που αν την αφήσω για παραπάνω διάστημα απότιστη (πχ 3 μέρες) φαίνεται να ζητάει νερό (“κρεμάνε” τα φύλλα της). Τί μπορεί να συμβαίνει; Βρίσκεται κοντά (περίπου 1,5 μ) σε φράκτη με αμπέλοψη – μήπως την ενοχλεί αυτό;
Καλημέρα Απόστολε. Πότισε την αμυγδαλιά με λίπασμα φυκιών για να βοηθήσεις να έχει καλύτερη ριζοβολία η αμυγδαλιά. Πότιζε την αμυγδαλιά κάθε 2-3 μέρες όταν στεγνώνει το χώμα. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις και λίπασμα σιδήρου για πρασίνισμα των φύλλων.
Κι εγώ το ίδιο θέμα έχω, αγόρασα μια αμυγδαλιά δενδρυλιο με καρπούς επάνω, την φύτεψαν με καλό χώμα έβαλα κάνα 2 κουταλιές οργανικό λίπασμα +κοπριά και κομποστ και νερό τακτικά, παρατηρώ κιτρίνισμα των φύλλων στις άκρες των φύλλων!!
Εκτιμώ ότι ίσως να την πείραξε η ζεστά των προηγούμενων ημερών
Καλησπέρα Σεραφείμ. Πότιζε 2 φορές την εβδομάδα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα σιδήρου.
Συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας κύριε Λιονουδάκη.
Στον κήπο μου στην Άνοιξη Αττικής έχω 6 αμυγδαλιές ηλικίας από 10 έως 30 ετών. Όλες ανθίζουν καλά και δένουν πολύ καρπό. Δύο από αυτές (30 ετών) κρατούν και ωριμάζουν μερικά αμύγδαλα, και μάλιστα σκιάζονται αρκετά από μεγάλα αποψηλομένα πεύκα. Οι άλλες, αν και αρχίζουν πολύ καλά, ρίχνουν τα αμύγδαλα τον Μάϊο, σαν να μην μπορούν να τα κρατήσουν και να τα θρέψουν. Τι φταίει και τι να κάνω;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Γιάννης Μπαλφούτης
Καλησπέρα Γιάννη. Πρόσεχε να εξασφαλίζεις επαρκές πότισμα στις αμυγδαλιές χωρίς να τις ποτίζεις υπερβολικά. Επίσης, μπορείς κατά την φάση της καρπόδεσης να ψεκάσεις με κάποιο καρποδετικό σκεύασμα που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα για να κρατήσουν οι αμυγδαλίες τους καρπούς τους.
Καλησπέρα συγχαρητήρια για την σελίδα σας.. θα ήθελα να ρωτήσω αν η κοπριά από τις κότες κάνει για λίπανση της αμυγδαλιάς
Καλησπέρα Νικόλαε. Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις την κοπριά από τις κότες στην αμυγδαλιά αρκεί να είναι χωνεμένη.
Πόση ολική σκληρότητα νερού σε PPM αντεχει η αμυγδαλια?
Ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες που μας δίνεις!
Αβραάμ
Καλημέρα Αβραάμ. Η αμυγδαλιά γενικά είναι ανθεκτικο δέντρο και αντέχει σε κακής ποιότητας εδάφη και σε κακής ποιότητα νερό. Δεν έχουμε υποψη μας το όριο της ολικής σκληρότητας νερού που αντέχει η αμυγδαλιά.
Καλησπέρα σας! Αρχικά συγχαρητήρια για τη σελίδα σας! Έχουμε φτιάξει έναν μικρό κήπο στον ακάλυπτο με ελιά, λεμονιά, πορτοκαλιά και αμυγδαλιά. Της αμυγδαλιάς τα φύλλα μοιάζουν φαγωμένα με τρύπες. Κανένα άλλο δέντρο όμως δεν εμφανίζει τέτοια συμπτώματα. Τι μπορεί να είναι?
Καλησπέρα Αλίκη. Πιθανότατα πρόκειται για την μυκητολογική ασθένεια του κορύνιου ή όπως λέγεται το σύμπτωμα “τρύπες από σκάγια”. Ψέκασε με διάλυμα χαλκού
Καλησπέρα, Χρονιά πολλά, Χριστός Ανέστη!
έχω μια αμυγδαλιά σε γλάστρα ( είναι μεγάλη γλάστρα ), η οποία βγήκε από αμύγδαλο…είναι αν θυμάμαι καλά 2.5-3 χρόνων και 70 – 80 εκ σε υψος…άλλα ακόμη δεν έχει βγάλει ανθός παρά μόνο φύλλα…έχω κάποιες ερωτήσεις
1) επειδή δεν υπάρχει χώρος και θα μείνει αναγκαστικά σε γλάστρα θα ανθοφορήσει;;;; αν ναι πότε εκτιμάτε;;
2) πως γίνεται σωστά το κλάδεμα της;;; τι πρέπει να προσέξω;;;
Ευχαριστώ εκ των πρότερων
Καλησπέρα Αγγελε. Εϊναι δύσκολο να καλλιεργηθεί η αμυγδαλιά σε γλάστρα και να σου δώσει ανθοφορία και καρποφορία. Φρόντισε να μην την ποτίζεις υπερβολικά και σχετικά με το κλάδεμα της αμυγδαλιάς δες το αναλυτικό άρθρο μας.
για σας
έχω μια αμυγδαλιά
5 χρόνια
ανθίζει
αλλά δεν δένει
αμύγδαλα
μήπως επειδή
έχει πολύ φύλλωμα
δεν την κλαδευω
ευχαριστυ
Καλησπέρα Μιχαήλ. Το κλάδεμα σίγουρα βοηθά την καρπόδεση ενώ συμπληρωματικά μπορείς να βάλεις λίπασμα και να ψεκάσεις τα λουλούδια με εκχύλισμα φυκιών που θα προμηθευτείς σε βιολογικά καταστήματα.
Γειά σας, κατα’αρχας Καλή Ανάσταση! Συγχαρητήρια για την υπέροχη σελιδα τ. Πολλές φορές διαβάζω τα θέματα που βάζετε και μαθαίνω, χάρη σε εσάς. Θα ήθελα τη συμβουλή σας, είμαστε ερασιτέχνες μελισσοκόμοι και πιστεύοντας ότι αν φυτευαμε 2-3 αμυγδαλιές (κουκουτσια) θα φυτρωνε μόνο μια αμυγδαλιά… πραγματοποίησαμε τη παραπάνω κίνηση. Φυτρωσαν όλες οι αμυγδαλιές σε άλλα σημεία 3 και σε άλλα 2 δεντράκια. Το κάναμε για να βοηθήσουμε τις μέλισσες μας, μα μάλλον κάναμε λάθος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη κίνηση την κάναμε πριν από κάνα 2μηνι και τωρα είναι περίπου 15 εκατοστά. Μπορείτε να μου πείτε πως μπορώ να τα ξεχωρησω χωρίς να τα τραυμάτισε ή τα χαλάσω; Σας ευχαριστώ εκ των προτερων
Καλησπέρα Πάνο και καλή Ανάσταση. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Προσπάθησε να ξεριζώσεις με μία τσάπα το κάθε φυτό αμυγδαλιάς, κατά το σούρουπο, βγάζοντας μαζί και μπάλα χώματος γύρω από τη ρίζα του φυτού και να το φυτέψεις σε άλλη θέση.
Καλησπέρα σας εχω μια αμυγδαλια στον κήπο μου 1 χρόνο πέρσι που την φύτεψα μας έκανε αμύγδαλα όχι πολλά βέβαια αλλά εμείς χαρήκαμε και μόνο που τα είδαμε. Φέτος δεν έκανε ούτε μπουμπούκια μόνο γέμισε κατευθείαν νέα φύλλα… Η Γενική της εικόνα είναι άριστη… Θα μπορούσατε να μου πειτε τι μπορεί να συνέβη?
Καλησπέρα Δήμητρα. Πιθανότατα, λόγω εξάντλησης την πρώτη χρονιά επειδή το δέντρο είναι μικρό, δεν άνθισε και δεν έκανε παραγωγή.
Καλησπερα και ευχαριστουμε για τις ομορφες συμβουλες και τα ωραια βιντεο που ειναι κατανοητα και πολυ ευχαριστα…εχω μια αμυγδαλια στον κηπο και ειναι δυο ετων..καμια χρονια δεν μου εδωσε λουλουδια παρα μονο φυλλα κατευθειαν, η εικονα της ειναι καλη και το φυλλωμα ζωηρο…μπορει να ειναι αγρια..αν συμβαινει αυτο πως το διακρινω και αν οχι τοτε γιατι δεν παραγει ακομα λουλουδια?
Καλησπέρα Χρήστο. Όταν είναι μικρά τα δέντρα 1-2 χρονών μπορεί να μην κάνουν ανθοφορία φυσιολογικά ενώ και οι άγριες αμυγδαλίες ανθίζουν. Περίμενε και την επόμενη χρονιά για να δούμε αν θα σου δώσει ανθοφορία.
Καλημέρα . Καλλιεργώ αμυγδαλιές στην Μαγνησία θα ήθελα να ρωτήσω πόσο χρόνο (περίπου) χρειάζεται ένα άνθος από τη στιγμή που θα ανοίξει να γονιμοποιηθεί.
Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Μόλις ανοίξει το άνθος της αμυγδαλίας, μετά από 1-2 μέρες είναι επιδεκτικό στην γονιμοποίηση.
Ευχαριστώ πολύ .
Καλημέρα και καλή εβδομάδα !
Λατρεύω τα λουλούδια και επιτέλους μετακόμισα σε ένα σπίτι με μεγάλο υπέροχο μπαλκόνι…!
Από μικρή αγαπώ την αμυγδαλιά και τα άνθη της που φέρνουν την Άνοιξη .
Θέλω να σας ρωτήσω , θα μπορούσα να έχω αμυγδαλιά σε γλάστρα και υπάρχει περίπτωση στην Αθήνα να κάνει και αμύγδαλα ?
Το μπαλκονι είναι ανατολικό στην μεγαλύτερη πλευρά του και εξαιρετικά φωτεινό !
Αν ναι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ποικιλία που πρέπει να ψάξω ?
Ευχαριστώ πολύ και περιμένω νέα σας .
Φιλικά
Κορίνα Λάγαρη
Καλησπέρα Κορίνα. Δυστυχώς, η αμυγδαλία συνήθως δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε γλάστρα και να σου κάνει αμύγδαλα. Δοκίμασε πάντως να ψάξεις για νάνα ποικιλία αμυγδαλίας αλλά και πάλι το αποτέλεσμα δεν είναι εξασφαλισμένο.
Γεισας και απο εμενα ενδιαφερομαι να καλιεργησω αμυγδαλιες.παρακαλω πολυ εαν μπορειτε να μου πρωτεινετε το καλύτερο δυνατό οργανικο λυπασμα για την φύτευση των δεντριλιων κατα την φυτευση τους.οτι καλύτερο υπάρχει για αμυγδαλιές…
Καλησπέρα Αθανάσιε. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πλήρες βιολογικό λιπασμα με αρκετή περιεκτικότητα σε φώσφορο κατά την φύτευση των δενρδυλλίων ώστε να αποκτήσουν αρχικά ένα ικανοποιητικό ριζικό σύστημα.
Καλησπερα σας
Σκεφτομαι να ξεκινησω την καλλιεργεια αμυγδαλιας, ως ενα συμπληρωματικο εισοδημα.
Ωστοσο, δεν εχω τις αναλογες γνωσεις.Πως θα πρεπει να ενεργησω, ωστε να αποφυγω τα λαθη?
Επισης θα ηθελα να ρωτησω αν η φροντιδα των δεντρων απαιτει πολυ χρονο καθημερινα…απουσιαζω αρκετα λογω δουλειας..
Καλησπέρα Πηνελόπη. Η καλλιέργεια της αμυγδαλιας δεν είναι αρκετά απαιτητική αλλά σίγουρα χρειάζεται χρόνος. Βασικό για να ξεκινήσεις, πήγαινε σε ένα γεωπόνο της περιοχής σου για να σε συμμβουλεύσει αν το χωράφι σου είναι κατάλληλο για καλλιέργεια αμυγδαλιάς και να κάνετε και μία ανάλυση εδάφους.
Καλημέρα σας! Θέλω να δοκιμάσω την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στην ενδοχώρα του Ηρακλείου Κρήτης(Μονοφάτσι-250 μέτρα υψόμετρο). Έχω δυο χωράφια διαθέσιμα δίπλα σε ποταμό.Είναι πολύ καλά χωράφια . Τι πρέπει να προσέξω ώστε να γνωρίζω αν είναι κατάλληλα για αυτή την καλλιέργεια????Σας ευχαριστώ!
Καλησπέρα Γιάννη. Γενικά, μέρη με πολλή υγρασία δεν είναι τόρο κατάλληλα για καλλιέργεια αμυγδαλιας αν έχεις τέτοιες συθήκες στα χωράφια σου δίπλα στον ποταμό. Είναι σημαντικό να στραγγίζει καλά το χωράφι σου. Θα ήταν καλό να άνεις μία ανάλυση εδάφους πριν ξεκινήσεις την καλλλιέργεια της αμυγδαλιάς.
Πότε είναι η περίοδος κεντρώματος της αμυγδαλιάς?
Καλησπέρα Μαρία. Μάρτιος-Απρίλιος είναι κατάλληλη εποχή για τον εμβολιασμό της αμυγδαλίας είτε με υπόφλοιο εγκεντρισμό (μόσχευμα) σε μεγάλα παλαιά δέντρα αμυγδαλιάς είτε με ενοφθαλμισμό Τ (μάτι) με εμβόλια που έχουμε διατηρήσει σε ψυγείο.
Σας ευχαριστώ.
Οι δύο αμυγδαλιές που έχω στον κήπο μου εδώ και δεκα- πέντε χρόνια(δεν θυμάμαι αν τις φύτεψε ο πατέρας μου ή αν φύτρωσαν μόνες τους) ενώ ανθοφορούν κάνουν ελάχιστα αμύγδαλα.Γιατί συμβαίνει αυτό?Μήπως είναι άγριες και θέλουν μπόλιασμα?
Καλημέρα Σοφία. Αν φύτρωσαν μόνες τους οι αμυγδαλιές ή αν φυτεύτηκαν με σπόρο, θα πρέπει σίγουρα να εμβολιαστούν με την επιθυμητή ποικιλία.
παρακαλω θα ηθελα την συμβουλη σας για ενα προβλημα που εχω με τις αμυγδαλιες αλλα και που εμφανιζεται και στις ροδακινιες . β γαζουν στο κορμο ενα ειδος κολλωδους σαν πηχτο μελι. και συνηθως γινεται πολυ σκληρο. τι να κανω. εμεις το λεμε μελος δεν ξερω την επιστημονικη ονομασια του. ευχαριστω πολύ.
Καλησπέρα Σταύρο.
Θά θέλαμε κάποιες διευκρινίσεις για τα συμπτώματα που εμφανίζονται στα δέντρα σου για να απαντήσουμε στο ερώτημα σου. Οι ροδακινιές και οι αμυγδαλιές, τι ηλικία έχουν; Επίσης, αν η έκκριση κόμμεος (κολλώδης ουσία) βγαίνει μόνο στον κόρμό ή και σε κλαδιά και σε ποιο ύψος; Υπάρχουν άλλα συμπτώματα; Ξεφλούδισμα του φλοιού στον κορμό ή ξηράνσεις κλαδιών;