Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

ποτε φυτευουμε λεμονια

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η λεμονιά ευδοκιμεί σε ήπια κλίματα και τα νεαρά δέντρα λεμονιάς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες.

Βασική προϋπόθεση για επιτυχία στην καλλιέργεια της λεμονιάς είναι να τηρηθούν οι κατάλληλες συνθήκες φύτευσης και φροντίδας.

Η αρχή γίνεται επιλέγοντας την κατάλληλη εποχή φύτευσης και φυτεύοντας σωστά, ώστε να μπορέσει να ριζώσει καλά το νέο δενδρύλλιο λεμονιάς και να δώσει σταδιακά πλούσια βλάστηση και καρποφορία.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια εποχή φυτεύουμε λεμονιές και τι προσέχουμε κατά το φύτεμα, ώστε να απολαμβάνουμε υπέροχα λεμόνια από τον κήπο μας.

Διαφήμιση

1. Ποια εποχή είναι ιδανική για τη φύτευση λεμονιάς

Η λεμονιά προτιμά τις ήπιες και θερμές κλιματολογικές συνθήκες, γι’ αυτό και η καλύτερη εποχή για τη φύτευσή της είναι είναι η περίοδος της άνοιξης και του φθινοπώρου.

α) Φυτεύουμε λεμονιές την άνοιξη

Κατάλληλη εποχή για την φύτευση της λεμονιάς είναι η άνοιξη, από τον Μάρτιο ως το Μάιο καθώς ο χειμώνας υποχωρεί και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν.

Αυτή την περίοδο, το έδαφος θερμαίνεται και δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος της λεμονιάς.

Με την φύτευση της λεμονιάς την άνοιξη, αποφεύγεται ο κίνδυνος των παγετών, που μπορεί να βλάψει την νεαρό δενδρύλλιο, ενώ παράλληλα έχει αρκετό χρόνο για να αναπτυχθεί πριν από το ζεστό καλοκαίρι.

β) Φυτεύουμε λεμονιές το φθινόπωρο

Και το φθινόπωρο, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο, αποτελεί κατάλληλη εποχή για την φύτευση της λεμονιάς, καθώς το έδαφος παραμένει ακόμα ζεστό από το καλοκαίρι, κάτι που βοηθά την ανάπτυξη των ριζών.

Επίσης, αυτή την περίοδο οι θερμοκρασίες είναι ήπιες και η υγρασία υψηλότερη, κάτι που διευκολύνει την εγκατάσταση και την ανάπτυξη της νεαρής λεμονιάς πριν έρθει ο χειμώνας.

2. Πότε αποφεύγεται η φύτευση λεμονιάς;

Αν και η λεμονιά αντέχει στη ζέστη, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η έντονη ξηρασία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξή της.

Αποφεύγουμε, λοιπόν, να φυτεύουμε λεμονιές μέσα στο καλοκαίρι, από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η έντονη ηλιοφάνεια μπορεί να προκαλέσουν στρες στο φυτό, καθιστώντας δύσκολη την προσαρμογή του.

Αν θέλουμε οπωσδήποτε να φυτέψουμε λεμονιά μες στο καλοκαίρι, θα χρειαστεί οπωσδήποτε να το καλύψουμε με ειδικό δίχτυ προστασίας από την έντονη ακτινοβολία ή να ψεκάσουμε το φύλλωμα του φυτού με καολίνη.

Δε φυτεύουμε λεμονιές ούτε μέσα στον χειμώνα, από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός μπορεί να βλάψουν την ευαίσθητη νεαρή λεμονιά.

Αν φυτέψουμε πάντως λεμονιά μέσα στο χειμώνα, για να έχουμε κάποιες πιθανότητες επιτυχίας, θα χρειαστεί να καλύψουμε το φυτό της λεμονιάς με αντιπαγετικό ύφασμα.

Διαφήμιση

3. Πώς φυτεύουμε σωστά τις λεμονιές;

Εκτός από την κατάλληλη εποχή φύτευσης, παραθέτουμε συμπληρωματικά μερικές χρήσιμες συμβουλές ώστε να φυτέψουμε σωστά τα νεαρά δένδρα λεμονιάς στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

  • Η λεμονιά φυτεύεται σε θέση με άφθονη ηλιοφάνεια, τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα, προστατευμένη από δυνατούς ανέμους και παγετούς.
  • Το έδαφος για την φύτευση της λεμονιάς πρέπει να είναι γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, καλά στραγγιζόμενο και ελαφρώς όξινο με pH 6-7.
  • Σκάβουμε έναν λάκκο διπλάσιο σε πλάτος και λίγο βαθύτερο από το ριζικό σύστημα του φυτού, και προσθέτουμε μέσα κομπόστ για τη βελτίωση του χώματος.
  • Τοποθετούμε τη λεμονιά μέσα στον λάκκο φύτευσης φροντίζοντας η ρίζα να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του εδάφους.
  • Αν φυτεύουμε σε γλάστρα, διαλέγουμε μια αρκετά μεγάλη, ώστε να υποστηρίζει την ανάπτυξη της λεμονιάς και γεμίζουμε με κατάλληλο φυτόχωμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
  • Ποτίζουμε τακτικά τις λεμονιές μετά τη φύτευση, ώστε το ριζικό σύστημα να έχει επαρκή υγρασία και να αναπτυχθεί ικανοποιητικά η βλάστηση και το φύλλωμα του νεαρού δέντρου.

4. Κι ένα μυστικό για τη φύτευση της λεμονιάς

Μετά τη φύτευση της λεμονιάς, ελέγχουμε το φύλλωμα μήπως εντοπίσουμε προσβολές από τα έντομα του φυλλοκνίστη, της μελίγκρας ή του αλευρώδη, ώστε να τα αντιμετωπίσουμε εγκαίρως με τον κατάλληλο οικολογικό τρόπο.

λεμονια καλλιεργεια φροντιδα
10 μυστικά για την καλλιέργεια της λεμονιάς
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *