εικόνα

Ευφόρμπια, το αγκάθι του Χριστού

Ευφόρμπια, το αγκάθι του Χριστού

Ευφόρμπια, το αγκάθι του Χριστού

Η ευφόρμπια είναι ένα πανέμορφο κακτοειδές παχύφυτο γνωστό και ως «αγκάθι του Χριστού» ή «αγκάθι του Στέμματος». Φέρει πολλά αγκάθια και κόκκινα λουλούδια, αν και υπάρχουν ποικιλίες με κίτρινα, λευκά, πράσινα, ροζ, αλλά και δίχρωμα άνθη.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η ευφόρμπια;

 

Επιλέξτε θέση ηλιόλουστη, φωτεινή και ζεστή, για την ευφόρμπια, είτε τη φυτέψετε σε γλάστρα, είτε σε ένα βραχόκηπο. Μπορεί να ευδοκιμήσει πολύ καλά και σε εσωτερικούς χώρους με καλό αερισμό, δεν έχει πρόβλημα με την ξηρή ατμόσφαιρα, αλλά είναι αρκετά ευίαθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες. H ευφόρμπια θέλει αμμώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση ή φυτόχωμα ειδικό για κάκτους και παχύφυτα που μπορείτε να προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια.

 

Τι φροντίδα θέλει η ευφόρμπια;

 

Η ευφόρμπια θέλει μέτριο πότισμα, περίπου μια φορά τη βδομάδα, ενώ το χειμώνα ακόμη λιγότερο. Ρίξτε της λίγο λίπασμα για κάκτους, μια φορά το μήνα, για να έχετε ανθοφορία καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και μοσχεύματα που ριζώνουν πολύ εύκολα. Κλαδέψτε την ευφόρμπια νωρίς την άνοιξη και χρησιμοποιήστε τα κομμένα μέρη ως μοσχεύματα. Μην ξεχάσετε να φοράτε γάντια συνεχώς, καθώς ο βλαστός της ευφόρμπιας περιέχει ένα δηλητηριώδη χυμό, που ερεθίζει τόσο το δέρμα όσο και τους βλεννογόνους.

 

Κι ένα μυστικό για την ευφόρμπια, το αγκάθι του Χριστού

 
Η ευφόρμπια, αν και έχει καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη, εισήχθη στην Μέση Ανατολή από τους αρχαίους χρόνους και ο μύθος την συνδέει με το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού.
 
Λιονουδάκης Κώστας
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *