εικόνα

Έξι μυστικά για μεταφύτευση αλόης

6 μυστικά για μεταφύτευση αλόης

Έξι μυστικά για μεταφύτευση αλόης

Η αλόη είναι ένα σημαντικό φαρμακευτικό φυτό που όλοι θέλουμε να έχουμε στο μπαλκόνι μας και να το χρησιμοποιούμε άμεσα όταν το χρειαζόμαστε. Η καλύτερη εποχή μεταφύτευσης είναι αυτή που διανύουμε τώρα, η αρχή του καλοκαιριού, όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός. Παρακάτω σας παραθέτουμε τις πιο σημαντικές συμβουλές για την μεταφύτευση της αλόης σας.

 

• Επιλέξτε κατάλληλες γλάστρες

 
Χρησιμοποιήστε πλατιές γλάστρες για την αλόη, και όχι πολύ βαθιές, για να αναπτύσσονται καλύτερα οι παραφυάδες του φυτού. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας αυτές τις γλάστρες εξασφαλίζετε πλουσιότερο και δυνατότερο ριζικό σύστημα για το φυτό της αλόης που μεταφυτεύσατε.
 

• Εξασφαλίστε κατάλληλες θέσεις

 
Τοποθετείστε τη γλάστρα σε σημείο με πολύ φως, χωρίς όμως να έχει απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Εξασφαλίστε προστατευμένες θέσεις από το βοριά, καθώς η αλόη είναι ευαίσθητη στην παγωνιά.
 

• Χρησιμοποιήστε κατάλληλο υπόστρωμα

 
Το ιδανικό χώμα φύτευσης για την αλόη είναι αμμώδες και αρκετά πορώδες με ελαφρώς όξινο pH. Προμηθευτείτε υπόστρωμα για κάκτους που συνήθως περιέχει τύρφη, άμμο και ελαφρόπετρα και είναι κατάλληλο για την αλόη. Στη βάση της γλάστρας θα πρέπει να τοποθετήσετε 2-3 εκατοστά χαλίκι για να βοηθήσετε την αποστράγγιση.
 

• Εμπλουτίστε με θρεπτικά στοιχεία

 
Εμπλουτίστε το υπόστρωμα με θρεπτικά συστατικά, προσθέτοντας στη γλάστρα δυο κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα κατά τη μεταφύτευση και επαναλαμβάνετε κάθε μήνα από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο.
 

• Προσθέστε εκχύλισμα φυκιών και γαλαζόπετρα

 
Μετά τη μεταφύτευση, το πότισμα με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών βοηθά στη ριζοβολία του φυτού και στην αντοχή σε αντίξοες συνθήκες. Επίσης το πότισμα με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός) βοηθά στην απολύμανση της ρίζας από μύκητες για να μη σαπίσει.
 

• Πραγματοποιείτε σωστά ποτίσματα

 
Κάντε σχετικά συχνά αλλά μικρά ποτίσματα, κάθε βδομάδα, τώρα το καλοκαίρι, ενώ ποτίζετε πιο αραιά την περίοδο του χειμώνα. Ποτίζετε μόνο αφού έχει στεγνώσει το χώμα στη γλάστρα σε βάθος 6-7 εκατοστών.
 
Μάθετε περισσότερα tips για την αλόη σε γλάστρα στο σχετικό μας άρθρο για φροντίδα αλόης.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.