Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός κάκτων και παχύφυτων

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός κάκτων και παχύφυτων

Κάκτοι και παχύφυτα, μία μεγάλη κατηγορία φυτών με χιλιάδες είδη μοναδικής ομορφιάς. Ο πολλαπλασιασμός των κάκτων και των παχύφυτων για τα περισσότερα είδη μπορεί να γίνει αρκετά εύκολα κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι. Υπάρχουν, άλλωστε, πολλοί συλλέκτες που έχουν δημιουργήσει μοναδικές συλλογές κάκτων και παχύφυτων αξιοποιώντας όλους τους τρόπους πολλαπλασιασμού. Αρκετές φορές έχουμε δει κάποιο εξωτικό είδος παχύφυτου και θέλουμε να το απολαμβάνουμε στο σπίτι μας. Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε όλα τα βήματα για να δημιουργήσουμε νέα φυτά με απλό και πρακτικό τρόπο. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατάλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό των κάκτων και των παχυφυτων είναι συνήθως από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, καθώς οι κλιματικές συνθηκές είναι πιο ευνοϊκές και τα φυτά βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης.

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά κάκτων και παχύφυτων. Μπορούν να πολλαπλασιαστούν με μοσχεύματα, δηλαδή χρησιμοποιώντας τμήματα βλαστών και φύλλων, μπορούν να πολλαπλασιαστούν με σπόρο, ενώ για να διατηρήσουμε και να διαδόσουμε σπάνιους κάκτους που δεν πολλαπλασιάζονται εύκολα χρησιμοποιούμε τη μέθοδο του εμβολιασμού. Ας δούμε, λοιπόν, ποιους τρόπους πολλαπλασιασμού επιλέγουμε για να δημιουργήσουμε νέα φυτά κάκτων και παχύφυτων για να τα απολαμβάνουμε στο σπίτι μας, καθώς και για να τα μοιραστούμε με αγαπημένα μας πρόσωπα.

Πολλαπλασιασμός κάκτων με μοσχεύματα
Πολλαπλασιασμός κάκτων με μοσχεύματα

1. Πώς δημιουργούμε νέα φυτά κάκτων και παχύφυτων με μοσχεύματα

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για τον πολλαπλασιασμό των παχύφυτων, όπως η κρασούλα και η εχεβέρια, είναι με την μέθοδο των μοσχευμάτων, δηλαδή με τμήματα βλαστού ή με φύλλα. Η καλύτερη εποχή για να πραγματοποιήσουμε τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα είναι μέσα στην άνοιξη και την περίοδο του φθινοπώρου σε συνθήκες μειωμένης υγρασίας και σχετικά υψηλών θερμοκρασιών.

Οδηγίες για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα 

 • Επιλέγουμε τμήματα βλαστού μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση από υγιή καλοσχηματισμένα φυτά κάκτων και παχύφυτων, αφού έχουμε αφαιρέσει τα φύλλα από το κάτω μέρος των φυτών. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιοήσουμε τρυφερά φύλλα ή τμήματα φύλλων απο τη βάση ή το μέσο του φυτού, τα όποια αφήνουμε πάνω σε χαρτί για μερικές μέρες μέχρι να ξεραθούν οι τομές τους διατηρώντας τα σε σκιερό μέρος.
 • Γεμίζουμε τα γλαστράκια φυτωρίου που θα τοποθετήσουμε τα μοσχεύματα, χρησιμοποιώντας ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα ή ανακατεύουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης και άμμο σε αναλογία 1:1 για να επιτύχουμε καλό αερισμό και αποστράγγιση.
 • Φυτεύουμε τα μοσχεύματα του βλαστού βυθίζοντας περίπου το μισό τμήμα του βλαστού στο χώμα. Αν χρησιμοποιήσουμε κομμένα φύλλα, τα τοποθετούμε πάνω στο χώμα της γλάστρας.
 • Για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ορμόνη ριζοβολίας στην τομή του κομμένου τμήματος του βλαστού ή του φύλλου.
 • Διατηρουμε τα γλαστράκια φυτωρίου σε δροσερό και φωτεινό περιβάλλον αυξημένης υγρασίας που δεν χτυπούν οι απαυθείας ακτίνες του ήλιου.
 • Κάνουμε τακτικά ποτίσματα στα γλαστράκια διατηρώντας υγρό το χώμα, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία που μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες.
 • Τα τμήματα βλαστού και τα φύλλα βγάζουν σταδιακά ρίζες που εξελίσσονται σε καινούρια φυτά σε διάστημα 4-5 εβδομάδων, οπότε και είναι έτοιμα για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο μας.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

2. Πώς δημιουργούμε νέα φυτά κάκτων και παχύφυτων με σπόρο

Οι περισσότεροι κάκτοι πολλαπλασιάζονται με σπόρους που παίρνουμε απο τα ώριμα άνθη των κάκτων χρησιμοποιώντας κάποιο εργαλείο, όπως ένα κοφτερό μαχαίρι και μία τσιμπίδα για να τους βγάλουμε. Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε σπόρους κάκτων είναι την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Ιδανικές συνθήκες για να βλαστήσουν οι σπόροι και να αναπτυχθούν τα μικρά φυτά είναι σε θερμοκρασίες 25-30°C ενώ κάποια είδη θέλουν ακόμε υψηλότερες θερμοκρασίες. Εναλλακτικά, μπορούμε να τους φυτέψουμε νωρίτερα, τοποθετώντας τους σε θερμαινόμενο σπορείο.

Οδηγίες για τον πολλαπλασιασμό με σπόρους 

 • Χρησιμοποιούμε ένα ρηχό πλαστικό δοχείο βάθους 3-4 εκατοστών που διαθέτει τρύπα για να φεύγει το νερό.
 • Γεμίζουμε τα 2/3 του δοχείου με ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα ή με μίγμα φυτοχώματος γενικής χρήσης και άμμου σε αναλογία 3:1
 • Ψεκάζουμε την επιφάνεια του φυτοχώματος με ένα ψεκαστηράκι για να είναι λίγο υγρή και σκορπίζουμε αραιά πάνω τους σπόρους των κάκτων ή των παχύφυτων.
 • Σκεπάζουμε τους σπόρους με ένα λεπτό στρώμα άμμου για να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθενειών στην επιφάνεια και για να στηριχθούν τα καινούρια φυτά καθώς φυτρώνουν.
 • Σκεπάζουμε το δοχείο με ένα νάυλον και το τοποθετούμε σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον.
 • Μετά από λίγες μέρες, μόλις οι σπόροι των κάκτων αρχίζουν να φυτρώνουν, δημιουργουμε τρύπες στο ναύλον για να ανανεώνεται ο αέρας.
 • Διατηρούμε τα νεαρά φυτά με σχετική υγρασία και σε σκιερό περιβάλλον για 2-3 εβδομάδες μέχρι να γίνουν περίπου ένα εκατοστό και στη συνέχεια τα μεταφυτεύουμε προσεκτικά σε μεγαλύτερα γλαστράκια.
 • Μεταφέρουμε σταδιακά τα γλαστράκια σε μεγαλύτερη έκθεση σε φως και σε λιγότερη υγρασία για να αναπτυχθούν καλύτερα και να αναπτύξουν πρασινωπό φύλλωμα.
Σπόροι κάκτου μέσα σε ώριμο άνθος
Σπόροι κάκτου μέσα σε ώριμο άνθος

3. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός κάκτων και παχύφυτων με εμβολιασμό

Η μέθοδος δημιουργίας καινούριων φυτών κάκτων και παχύφυτων με εμβολιασμό χρησιμοποιείται για να διασώσουμε σπάνια είδη και ποικλίες που διαφορετικά θα είχαν εξαφανισθεί από το φυσικό περιβάλλον. Τα εμβολιασμένα φυτά έχουν δυνατότερη ανάπτυξη από φυτά με δικό τους ριζικό σύστημα (αυτόρριζα) και μπορεί να παρουσιάσουν μικρές διαφοροποιήσεις στην εμφάνιση τους. Κατάλληλη περίοδος εμβολιασμού, είναι η εποχή της άνοιξης και του καλοκαιριού όταν το υποκείμενο και το φυτό που θα εμβολιαστεί βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Τα πιο συνηθισμένα είδη υποκειμένων για εμβολιασμό κάκτων είναι το Helocerus undatus, Myrtillocactus geometrizans, Eriocereus jusberii, Opuntia fragilis και Pereskiopsis sp. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η τεχνική του εμβολιασμού των κάκτων και των παχύφυτων, αν και είναι σχετικά εύκολη χρειάζεται αρκετή εμπειρία για να είναι επιτυχημένη.

Οδηγίες για τον πολλαπλασιασμό με εμβολιασμό 

 • Επιλέγουμε ζωηρά και υγιή υποκείμενα που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα παχύφυτα και τους κάκτους που θα εμβολιάσουμε.
 • Κάνουμε μία τομή λεία και επίπεδη στο εμβόλιο και το υποκείμενο και φέρνουμε σε επαφή τις δυο τομές.
 • Πιέζουμε ελαφρά και σταθερά τις δύο τομές φροντίζοντας να εφάπτονται σωστά οι βλαστού του υποκειμένου και του εμβολίου.
 • Σταθεροποιούμε την ένωση υποκειμένου φυτού και φυτού που εμβολιάζουμε με ειδική διάφανη ταινία εμβολιασμού ή με χόρτο δεσίματος.
 • Τοποθετούμε το εμβολιασμένο φυτό σε σκιερό και δροσερό μέρος.
 • Μετά από 2 εβδομάδες, μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ο εμβολιασμός είναι επιτυχής από την ανάπτυξη του εμβολιασμένου φυτου.
Πολύχρωμοι κάκτοι που έχουν εμβολιαστεί
Πολύχρωμοι κάκτοι που έχουν εμβολιαστεί

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό των κάκτων και των παχύφυτων

Αν δούμε τα νεαρά φυτάρια που έχουν προκύψει από πολλαπλασιασμό με σπόρο ή από μοσχεύματα να παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα, σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο φως στο περιβάλλον που τα έχουμε. Αντίθετα, αν τα βλέπουμε να παίρνουν ένα πιο κοκκινο-μωβ χρώμα σημαίνει ότι χρειάζονται πιο σκιερό περιβάλλον, καθώς πιθανότατα δέχονται απευθείας ακτίνες του ήλιου.

Cactus Center - Παπαδάκης Αλέξανδρος
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο Cactus Center του Αλέξανδρου Παπαδάκη, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (16)