Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός κάκτων και παχύφυτων

κακτοι παχυφυτα πολλαπλασιασμος

Κάκτοι και παχύφυτα, μία μεγάλη κατηγορία φυτών με χιλιάδες είδη μοναδικής ομορφιάς.

Ο πολλαπλασιασμός των κάκτων και των παχύφυτων για τα περισσότερα είδη μπορεί να γίνει αρκετά εύκολα κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι.

Υπάρχουν, άλλωστε, πολλοί συλλέκτες που έχουν δημιουργήσει μοναδικές συλλογές κάκτων και παχύφυτων αξιοποιώντας όλους τους τρόπους πολλαπλασιασμού.

Αρκετές φορές έχουμε δει κάποιο εξωτικό είδος παχύφυτου και θέλουμε να το απολαμβάνουμε στο σπίτι μας.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε όλα τα βήματα για να δημιουργήσουμε νέα φυτά με απλό και πρακτικό τρόπο.

Διαφήμιση

Πώς δημιουργούμε νέα φυτά κάκτων και παχύφυτων;

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά κάκτων και παχύφυτων. Μπορούν να πολλαπλασιαστούν με μοσχεύματα, δηλαδή χρησιμοποιώντας τμήματα βλαστών και φύλλων, μπορούν να πολλαπλασιαστούν με σπόρο, ενώ για να διατηρήσουμε και να διαδόσουμε σπάνιους κάκτους που δεν πολλαπλασιάζονται εύκολα χρησιμοποιούμε τη μέθοδο του εμβολιασμού.

Κατάλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό των κάκτων και των παχυφυτων είναι συνήθως από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, καθώς οι κλιματικές συνθηκές είναι πιο ευνοϊκές και τα φυτά βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιους τρόπους πολλαπλασιασμού επιλέγουμε για να δημιουργήσουμε νέα φυτά κάκτων και παχύφυτων για να τα απολαμβάνουμε στο σπίτι μας, καθώς και για να τα μοιραστούμε με αγαπημένα μας πρόσωπα.

Πολλαπλασιασμός κάκτων με μοσχεύματα
Πολλαπλασιασμός κάκτων με μοσχεύματα

1. Πώς δημιουργούμε νέα φυτά κάκτων και παχύφυτων με μοσχεύματα

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για τον πολλαπλασιασμό των παχύφυτων, όπως η κρασούλα και η εχεβέρια, είναι με την μέθοδο των μοσχευμάτων, δηλαδή με τμήματα βλαστού ή με φύλλα.

Η καλύτερη εποχή για να πραγματοποιήσουμε τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα είναι μέσα στην άνοιξη και την περίοδο του φθινοπώρου σε συνθήκες μειωμένης υγρασίας και σχετικά υψηλών θερμοκρασιών.

Οδηγίες για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα 

 • Επιλέγουμε τμήματα βλαστού μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση από υγιή καλοσχηματισμένα φυτά κάκτων και παχύφυτων, αφού έχουμε αφαιρέσει τα φύλλα από το κάτω μέρος των φυτών. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιοήσουμε τρυφερά φύλλα ή τμήματα φύλλων απο τη βάση ή το μέσο του φυτού, τα όποια αφήνουμε πάνω σε χαρτί για μερικές μέρες μέχρι να ξεραθούν οι τομές τους διατηρώντας τα σε σκιερό μέρος.
 • Γεμίζουμε τα γλαστράκια φυτωρίου που θα τοποθετήσουμε τα μοσχεύματα, χρησιμοποιώντας ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα ή ανακατεύουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης και άμμο σε αναλογία 1:1 για να επιτύχουμε καλό αερισμό και αποστράγγιση.
 • Φυτεύουμε τα μοσχεύματα του βλαστού βυθίζοντας περίπου το μισό τμήμα του βλαστού στο χώμα. Αν χρησιμοποιήσουμε κομμένα φύλλα, τα τοποθετούμε πάνω στο χώμα της γλάστρας.
 • Για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ορμόνη ριζοβολίας στην τομή του κομμένου τμήματος του βλαστού ή του φύλλου.
 • Διατηρουμε τα γλαστράκια φυτωρίου σε δροσερό και φωτεινό περιβάλλον αυξημένης υγρασίας που δεν χτυπούν οι απαυθείας ακτίνες του ήλιου.
 • Κάνουμε τακτικά ποτίσματα στα γλαστράκια διατηρώντας υγρό το χώμα, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία που μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες.
 • Τα τμήματα βλαστού και τα φύλλα βγάζουν σταδιακά ρίζες που εξελίσσονται σε καινούρια φυτά σε διάστημα 4-5 εβδομάδων, οπότε και είναι έτοιμα για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο μας.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

2. Πώς δημιουργούμε νέα φυτά κάκτων και παχύφυτων με σπόρο

Οι περισσότεροι κάκτοι πολλαπλασιάζονται με σπόρους που παίρνουμε απο τα ώριμα άνθη των κάκτων χρησιμοποιώντας κάποιο εργαλείο, όπως ένα κοφτερό μαχαίρι και μία τσιμπίδα για να τους βγάλουμε.

Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε σπόρους κάκτων είναι την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Ιδανικές συνθήκες για να βλαστήσουν οι σπόροι και να αναπτυχθούν τα μικρά φυτά είναι σε θερμοκρασίες 25-30°C ενώ κάποια είδη θέλουν ακόμε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Εναλλακτικά, μπορούμε να τους φυτέψουμε νωρίτερα, τοποθετώντας τους σε σπορείο.

Διαφήμιση

Οδηγίες για τον πολλαπλασιασμό με σπόρους 

 • Χρησιμοποιούμε ένα ρηχό πλαστικό δοχείο βάθους 3-4 εκατοστών που διαθέτει τρύπα για να φεύγει το νερό.
 • Γεμίζουμε τα 2/3 του δοχείου με ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα ή με μίγμα φυτοχώματος γενικής χρήσης και άμμου σε αναλογία 3:1
 • Ψεκάζουμε την επιφάνεια του φυτοχώματος με ένα ψεκαστηράκι για να είναι λίγο υγρή και σκορπίζουμε αραιά πάνω τους σπόρους των κάκτων ή των παχύφυτων.
 • Σκεπάζουμε τους σπόρους με ένα λεπτό στρώμα άμμου για να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθενειών στην επιφάνεια και για να στηριχθούν τα καινούρια φυτά καθώς φυτρώνουν.
 • Σκεπάζουμε το δοχείο με ένα νάυλον και το τοποθετούμε σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον.
 • Μετά από λίγες μέρες, μόλις οι σπόροι των κάκτων αρχίζουν να φυτρώνουν, δημιουργουμε τρύπες στο ναύλον για να ανανεώνεται ο αέρας.
 • Διατηρούμε τα νεαρά φυτά με σχετική υγρασία και σε σκιερό περιβάλλον για 2-3 εβδομάδες μέχρι να γίνουν περίπου ένα εκατοστό και στη συνέχεια τα μεταφυτεύουμε προσεκτικά σε μεγαλύτερα γλαστράκια.
 • Μεταφέρουμε σταδιακά τα γλαστράκια σε μεγαλύτερη έκθεση σε φως και σε λιγότερη υγρασία για να αναπτυχθούν καλύτερα και να αναπτύξουν πρασινωπό φύλλωμα.
Σπόροι κάκτου μέσα σε ώριμο άνθος
Σπόροι κάκτου μέσα σε ώριμο άνθος

3. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός κάκτων και παχύφυτων με εμβολιασμό

Η μέθοδος δημιουργίας καινούριων φυτών κάκτων και παχύφυτων με εμβολιασμό χρησιμοποιείται για να διασώσουμε σπάνια είδη και ποικλίες που διαφορετικά θα είχαν εξαφανισθεί από το φυσικό περιβάλλον.

Τα εμβολιασμένα φυτά έχουν δυνατότερη ανάπτυξη από φυτά με δικό τους ριζικό σύστημα (αυτόρριζα) και μπορεί να παρουσιάσουν μικρές διαφοροποιήσεις στην εμφάνιση τους.

Κατάλληλη περίοδος εμβολιασμού, είναι η εποχή της άνοιξης και του καλοκαιριού όταν το υποκείμενο και το φυτό που θα εμβολιαστεί βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Τα πιο συνηθισμένα είδη υποκειμένων για εμβολιασμό κάκτων είναι το Helocerus undatus, Myrtillocactus geometrizans, Eriocereus jusberii, Opuntia fragilis και Pereskiopsis sp.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η τεχνική του εμβολιασμού των κάκτων και των παχύφυτων, αν και είναι σχετικά εύκολη χρειάζεται αρκετή εμπειρία για να είναι επιτυχημένη.

Οδηγίες για τον πολλαπλασιασμό με εμβολιασμό 

 • Επιλέγουμε ζωηρά και υγιή υποκείμενα που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα παχύφυτα και τους κάκτους που θα εμβολιάσουμε.
 • Κάνουμε μία τομή λεία και επίπεδη στο εμβόλιο και το υποκείμενο και φέρνουμε σε επαφή τις δυο τομές.
 • Πιέζουμε ελαφρά και σταθερά τις δύο τομές φροντίζοντας να εφάπτονται σωστά οι βλαστού του υποκειμένου και του εμβολίου.
 • Σταθεροποιούμε την ένωση υποκειμένου φυτού και φυτού που εμβολιάζουμε με ειδική διάφανη ταινία εμβολιασμού ή με χόρτο δεσίματος.
 • Τοποθετούμε το εμβολιασμένο φυτό σε σκιερό και δροσερό μέρος.
 • Μετά από 2 εβδομάδες, μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ο εμβολιασμός είναι επιτυχής από την ανάπτυξη του εμβολιασμένου φυτου.
Πολύχρωμοι κάκτοι που έχουν εμβολιαστεί
Πολύχρωμοι κάκτοι που έχουν εμβολιαστεί

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό των κάκτων και των παχύφυτων

Αν δούμε τα νεαρά φυτάρια που έχουν προκύψει από πολλαπλασιασμό με σπόρο ή από μοσχεύματα να παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα, σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο φως στο περιβάλλον που τα έχουμε. Αντίθετα, αν τα βλέπουμε να παίρνουν ένα πιο κοκκινο-μωβ χρώμα σημαίνει ότι χρειάζονται πιο σκιερό περιβάλλον, καθώς πιθανότατα δέχονται απευθείας ακτίνες του ήλιου.

Cactus Center - Παπαδάκης Αλέξανδρος
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο Cactus Center του Αλέξανδρου Παπαδάκη, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (18)

 1. Αννα
  23/11/2023

  καλησπέρα, έχω έναν κάκτο Echinopsis candicans εδώ και 13 χρόνια, έχει ξεπεράσει σε ύψος τα 40 εκατοστά αλλά έχει γείρει τόσο πολύ που κινδυνεύει να φανούν οι ρίζες του , θέλω να το μεταφυτέψω αλλά δε γνωρίζω πώς και πότε είναι η πιο κατάλληλη περίοδος κι επίσης δεν γνωρίζω αν μπορώ να τον κόψω γιατί το κάτω μέρος του δε φαίνεται και πολύ υγιές.

  • Κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης είναι στις αρχές της άνοιξης. Δεν μπορείς να τον κόψεις, αλλά θα μπορούσες να τον ψεκάσεις με σκεύασμα χαλκού για απολύμανση.

 2. Ελισαβετ
  14/05/2021

  Καλημερα, μολις ακουσα το μυστικο στο τελος του βιντεου. Εγω εκανα μετα φυτευση παχυφυτων και τα ποτισα αμεσως. Λετε να μου χαλασουν?

 3. Κωνσταντίνος
  01/03/2021

  Καλημέρα! Μπορώ να πάρω σπόρους από τα άνθη του κάκτου των Χριστουγέννων;

  • Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Βεβαίως, και μπορείς να πάρεις σπόρους από τα άνθη του κάκτου των Χριστουγέννων.

 4. Σοφία
  27/02/2021

  Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω, μπορεί η αλόη να εμβολιαστεί έστω και με το ίδιο είδος αλόης?

 5. ευαγγελια
  27/09/2020

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΟΣΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΠΕΛΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΑΠΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΓΟΡΑΣΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ EBAY ΑΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΑΛΑ ΕΙΔΑ ΑΛΑ ΠΗΡΑ ΠΟΣ ΝΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΣΩ ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ

  • Καλημέρα Ευαγγελία. Η σταπέλια είναι ένα πολύ ανθεκτικό παχύφυτο με εντυπωσιακά λουλούδια σε σχήμα αστερία. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της σταπέλιας στο άρθρο μας για την φροντίδα των παχύφυτων.

  • Βαγγέλης
   27/09/2020

   Συνονόματη, θα ξέρεις ότι οι σταπέλιες χρησιμοποιούν τις μύγες για γονιμοποίηση και τα πανέμορφα λουλούδια τους μυρίζουν ψοφίμι (το γένος Caralluma, της ίδια οικογένειας, έχει τα πιο δυσώδη άνθη). Πρέπει να υπάρχει ακόμα μια σταπέλια στο παρτέρι με κάκτους και παχύφυτα που φροντίζει η μάνα μου στη Νέα Μάκρη Όταν άρχισα να ασχολούμαι με αυτά τα φυτά μπροστά μου άνοιξε ένα σύμπαν ομορφιάς που μου προκάλεσε μεγάλες απογοητεύσεις αλλά και πολλές χαρές. Εκατοντάδες οικογένειες, χιλιάδες γένη και είδη, όλα πανέμορφα και επιθυμητά. Η φύση σε αφήνει άφωνο. Το πρόβλημα είναι να προμηθευτεί κανείς τέτοια φυτά αλλά και να μπορέσει να φτιάξει το κατάλληλο habitat για να ζήσουν (οι απογοητεύσεις που έλεγα). Πόσες φορές προσπάθησα με Lithops ή Pachypodium χωρίς επιτυχία και δεν πρόκειται ποτέ να δοκιμάσω να καλλιεργήσω Ariocarpus ή Melocactus, θα εγκληματούσα (το Lidl φέρνει συχνά Melocactus, είδη που δεν αντέχουν θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών Κελσίου)

 6. Βαγγέλης
  22/09/2020

  Καλησπέρα. Σε αντίξοο κλίμα (Τρίπολη) συνεχίζω να καλλιεργώ κάκτους και παχύφυτα. Έχω φτιάξει ένα παρτέρι με έκθεση νοτιοδυτική στο οποίο χρόνια πριν φύτεψα μια φραγκοσυκιά που έχει θεριέψει, κάποιες Opuntia, είχα και μια Echinopsis που πέρυσι τη σκότωσε ο πάγος. Το πείσμα με έκανε να πάρω την άνοιξη άλλες έξι Echinopsis που ανθίζουν κανονικά. Έτυχε να ανθίσουν δύο την ίδια νύχτα και κάποια νυχτοπεταλούδα τις γονιμοποίησε. Αυτή τη στιγμή μεγαλώνουν δύο καρποί. Κάποια στιγμή θα είναι διαθέσιμοι οι σπόροι τους για όποιον έχει την όρεξη να ασχοληθεί. Ευχαριστώ (η φραγκοσυκιά κάθε χρόνο γεμίζει καρπούς, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, ιδιαίτερα δύστροπα τα αγκάθια της)

  • Καλημέρα Βαγγέλη. Καλό είναι να προστατεύεις τους κάκτους και τα παχύφυτα, την περίοδο της παγωνιάς με ειδικό νάυλον.

   • Βαγγέλης
    27/09/2020

    Τελικά τα μυρμήγκια ήταν πιο έξυπνα και γρήγορα από μένα. Οι καρποί ωρίμασαν και χτες τους βρήκα άδειους. Είχαν ανοίξει από το κάτω μέρος που δεν φαινόταν κι είχε μείνει μόνο η φλούδα.

    • Φρόντισε να το αντιμετωπίσεις έγκαιρα την επόμενη χρονιά.

     • Βαγγέλης
      27/09/2020

      Η ανθοφορία δεν τελείωσε, υπάρχει ελπίς 🙂 και για φέτος! Αν δέσουν ακόμα (δύο φυτά απόψε ή αύριο είναι έτοιμα να ανθίσουν μαζί) θα βάλω τα γλαστράκια σε πιάτα με νερό ώστε να μη μπορούν να πάνε τα μυρμήγκια, παίρνοντας μέτρα βέβαια για να μην το απορροφούν τα φυτά.

   • Βαγγέλης
    29/04/2021

    Τελικά κάκτοι και παχύφυτα ξεχειμώνιασαν κάτω από ένα χαμηλό μπαλκονάκι με έκθεση νοτιοδυτική χωρίς στάλα ποτίσματος και χωρίς απώλειες. Κατάφερα επίσης να γλυτώσω από τα μυρμήγκια κάποιους σπόρους Echinopsis που θα σπείρω τώρα τον Μάιο (να ζεστάνει ακόμα λίγο ο καιρός, φέτος ήταν ένας χειμώνας περίεργος, ακόμα δεν έχουν ανθίσει τα σπάρτα). Άσχετη ερώτηση, ένας φίλος μου έφερε ένα Clerodendrum thomsoniae, αλλά προέρχεται από την τροπική Αφρική, αποκλείεται να επιζήσει έξω, στις θερμοκρασίες της Τρίπολης, τι το κάνω; Γλάστρα μέσα-έξω; Ή εξαρχής μέσα στο σπίτι;

    • Καλημέρα Βαγγέλη. Καλύτερα να το έχεις σε εξωτερικό χώρο το Clerodendrum και να το φέρνεις σε εσωτερικό χώρο την περίοδο του χειμώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *