εικόνα

Τα 10 πιο όμορφα λουλούδια του Μάη για κήπο και γλάστρα

10 λουλούδια που ανθίζουν τον Μάϊο σε κήπο και σε γλάστρα

Τα 10 πιο όμορφα λουλούδια του Μάη για κήπο και γλάστρα

Ο Μάιος είναι ο μήνας της άνοιξης που η φύση ανθίζει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο και μας χαρίζει πανέμορφα πολύχρωμα λουλούδια. Είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε σε παρτέρια στον κήπο, σε γλάστρες στις αυλές και στα μπαλκόνια, και να χαρούμε την άνοιξη με τον πιο λουλουδιασμένο και ευωδιαστό τρόπο. Επιλέγουμε δέκα υπέροχα λουλούδια που μας δίνουν πλούσια ανθοφορία με έντονα χρώματα και ζωντάνια για να απολαύσουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας, καθώς πλησιάζουμε σε ένα υπέροχο καλοκαίρι.

 


Διμορφοθήκη


 

Η διμορφοθήκη είναι πολυετές, ποώδες ανθόφυτο που κατάγεται από τη Νότια Αφρική. Έρπον εδαφοκαλυπτικό φυτό με πράσινο πυκνό φύλλωμα, η διμορφοθήκη χαρακτηρίζεται από πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Η διμορφοθήκη ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και δίνει πολλά λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας. Η διμορφοθήκη ξεχωρίζει για την ποικιλία χρωμάτων των λουλουδιών της όπως λευκό, κίτρινο, μωβ, ροζέ και πορτοκαλί, ενώ υπάρχουν και πολλές διχρωμίες. Αν και αγαπημένο φυτό των κηποτεχνών σε κήπους και σε βραχόκηπους, η διμορφοθήκη επιλέγεται από ερασιτέχνες κηπουρούς για φύτευση σε γλάστρες, ζαρντινιέρες αλλά και σε κρεμαστά καλάθια.

 


Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης
Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης


 

Πετούνιες


 

Οι πετούνιες, φυτεύονται στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι και μας δίνουν πλούσια ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Το ύψος της πετούνιας φτάνει τα 20 με 50 εκατοστά, η βλάστηση της είναι συμπαγής, πλούσια και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Τα σωληνοειδή άνθη της πετούνιας έχουν διάμετρο 10 με 15 εκατοστά και χαρακτηρίζονται από παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Διαλέγουμε νάνες ποικιλίες πετούνιας για να φυτέψουμε σε παρτέρια ή έρπουσες ποικιλίες για κρεμαστά καλάθια ή για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη.

 


Φυτεύουμε πετούνιες για χρώμα στον κήπο
Φυτεύουμε πετούνιες για χρώμα στον κήπο


 

Άλυσσο


 

Το άλυσσο ειναι μεσογειακό ετήσιο ανθόφυτο, χαμηλής ανάπτυξης, με μικρά λογχοειδή φύλλα ανοιχτού πράσινου χρώματος και πολλά μικρά άνθη λευκά, ρόδινα ή μωβ. Η καλλωπιστική αξία του άλυσσου συνίσταται στη δυνατότητα εδαφοκάλυψης, σε συνδυασμό με την πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Το άλυσσο είναι ιδανικό φυτό για αβαθείς γλάστρες και ζαρντινιέρες αλλά και για τον κήπο σε φύτευση κατά συστάδες, σε βραχόκηπους ακόμη και για εδαφοκάλυψη ή για χαμηλή ανθισμένη μπορντούρα.

 


Συμβουλές φροντίδας για το άλυσσο
Συμβουλές φροντίδας για το άλυσσο


 

Kαλιμπραχόη


 

Η καλιμπραχόη είναι ιδανικό φυτό που φυτεύουμε για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη ή κρεμαστά καλάθια στο μπαλκόνι, στην αυλή, την βεράντα και τον κήπο. Χαρακτηρίζεται από πλούσιο φύλλωμα και έντονη ανθοφορία σε εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Η καλιμπραχόη έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη, με μικρά σωληνοειδή άνθη, σαν μικρές πετούνιες, διαμέτρου 5-7 εκατοστών. Η ανθοφορία της καλιμπραχόης διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Αν και πολυετές φυτό, η καλιμπραχόη συνήθως ζει για δυο με τρία χρόνια.

 


Καλιμπραχόη, λουλούδι για κρεμαστά καλάθια
Καλιμπραχόη, λουλούδι για κρεμαστά καλάθια


 

Σκυλάκι


 

Το σκυλάκι είναι αγαπημένο ανθοφόρο φυτό με τα υπέροχα άνθη. Χαρακτηριστικό φυτό της Μεσογείου, με πλούσια βλάστηση, το σκυλάκι απαντάται σε νάνες ποικιλίες από 20 με 40 εκατοστά, μεσαίου ύψους από 40 με 60 εκατοστά και υψηλές ποικιλίες από 60 με 120 εκατοστά. Αν και πολυετές φυτό, το σκυλάκι συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο από τους κηποτέχνες. Θα συναντήσουμε το σκυλάκι σε μπαλκόνια, κήπους και αυλές για να χαρίσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς.

 


Σκυλάκια, πολύχρωμα λουλούδια στον κήπο
Σκυλάκια, πολύχρωμα λουλούδια στον κήπο


 

Γεράνι


 

Το γεράνι είναι διαχρονικά ένα από τα πιο δημοφιλή ανθόφυτα που το συναντάμε σχεδόν σε όλους τους κήπους, τις αυλές, τα μπαλκόνια, τις βεράντες και τα πάρκα της χώρας μας. Η καλλωπιστική αξία του γερανιού οφείλεται στην παρατεταμένη ανθοφορία, στα μεγάλα λουλούδια, καθώς και στην ποικιλία χρωμάτων του. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γερανιών, άλλες με ύψος 10 με 20 εκατοστά και άλλες που φθάνουν μέχρι και το 1,5 μέτρο. Το γεράνι ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και δίνει άνθη που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα.

 


Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια


 

Βερβένα


 

Η βερβένα είναι μια πολυετής πόα, εδαφοκαλυπτικό και κρεμοκλαδές φυτό με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, υπέροχη επιλογή για τον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Η βερβένα δίνει παρατεταμένη πλούσια ανθοφορία, από το Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο, με μικρά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, κόκκινου, ροζ, μπλε, κίτρινου και μωβ χρώματος. Υπάρχουν πλέον και δίχρωμες ποικιλίες βερβένας για να φυτέψουμε και να δημιουργήσουμε πολύχρωμους συνδυασμούς σε γλάστρες, σε ζαρντινιέρες ή ακόμα και σε κρεμαστά καλάθια.

 


Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία
Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία


 

Γκαζάνια


 

Η γκαζάνια είναι ετήσιο, ποώδες, καλοκαιρινό ανθόφυτο που χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανάπτυξη, πυκνή βλάστηση και μεγάλα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες. Τα χρώματα των λουλουδιών της γκαζάνιας είναι πολλά και εντυπωσιακά: πορτοκαλί, κίτρινα, μπορντώ, λευκό και δίχρωμα σε πολλούς συνδυασμούς. Η γκαζάνια έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, καθώς ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και πολύ αργά το φθινόπωρο. Η γκαζάνια καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυτά για εδαφοκάλυψη στον κήπο αλλά και στο μπαλκόνι σε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες.

 


Συμβουλές για τη φροντίδα της γκαζάνιας
Συμβουλές για τη φροντίδα της γκαζάνιας


 

Αργυράνθεμο


 

Το αργυράνθεμο ή μαργαρίτα θαμνώδης είναι αειθαλές φυτό με σφαιρική πυκνή βλάστηση που ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά λουλούδια του, σε σχήμα μαργαρίτας και χρώματα λευκού, κίτρινου ή ροζ με κίτρινη κεφαλή. Το αργυράνθεμο διαθέτει λεπτά οδοντωτά φύλλα, χαρακτηρίζεται από γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και εμφανίζει πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι. Γιαυτό, άλλωστε το αργυράνθεμο επιλέγεται για φύτευση σε κήπους κατά συστάδες ή σε βραχόκηπους.

 


Αργυράνθεμο, μία υπέροχη μαργαρίτα
Αργυράνθεμο, μία υπέροχη μαργαρίτα


 

Γαρυφαλλιά


 

Η γαρυφαλλιά είναι το σύμβολο της Πρωτομαγιάς, ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή ανθόφυτα που συναντάμε σε αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Η γαρυφαλλιά διαθέτει πλούσια βλάστηση, με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα άνθη, αποτέλεσμα των συνδυασμών που έχουν δημιουργήσει οι υβριδιστές γεωπόνοι. Η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα άνθη της μπορούν να διατηρηθούν σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα.

 


5 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς
5 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς


 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Τα πιο όμορφα λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη
Φυτά για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια
Ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι
Φυτά που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
Πώς φτιάχνουμε ένα κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο το χρόνο
Φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές
Φυτά που αντέχουν στη σκιά
Φυτά κατάλληλα για φράχτη
Φυτά για πόλεις, ανθεκτικά στη ρύπανση
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
ΒΟΥΛΑ ΠΑΛΑΝΤΖΑ 2 Μαΐου 2018

ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΉΝΑ…
ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΖΗΤΟΎΣΑ ΜΙΑ ΧΆΡΗ…ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΆ ΠΟΥ ΑΝΑΦΈΡΕΤΕ ΠΟΙΌ ΠΆΝΟ ΔΕΝ ΤΑ ΞΈΡΩ ΜΉΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΑΤΕ ΝΑ ΒΆΛΕΤΕ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΊΖΟΥΜΕ…..
ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ…..

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 2 Μαΐου 2018

    Καλημέρα Βούλα και σε ευχαριστούμε για την χρήσιμη παρατήρηση! Μετά την περιγραφή κάθε φυτού υπάρχει παραπομπή σε σχετικό άρθρο με συμβουλές, πληροφορίες και φωτογραφία για το καθένα ξεχωριστά.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.