εικόνα

Βίγκα, η δαφνούλα της Μαδαγασκάρης

Δαφνούλα Μαδαγασκάρης

Βίγκα, η δαφνούλα της Μαδαγασκάρης

Η δαφνούλα, γνωστή και ως βίγκα της Μαδαγασκάρης, ετήσια βίγκα ή σφακάκι, είναι ένα αγαπημένο ετήσιο ανθόφυτο με όμορφα γυαλιστερά φύλλα και άνθη σε εντυπωσιακά χρώματα, ροζ, μωβ, κόκκινο, αλλά και άσπρο. Έχει πλούσια χαμηλή βλάστηση με ύψος 20 εως 50 εκατοστά και χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη πλούσια ανθοφορία από τα μέσα της άνοιξης μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου. Η δαφνούλα αποτελεί δημοφιλή επιλογή των κηποτεχνών για φυτεύσεις σε παρτέρια, αλλά και από ερασιτέχνες για φύτευση σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

 

Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες φύτευσης της δαφνούλας;

 

Η δαφνούλα φυτεύεται στους κήπους σε ηλιόλουστα σημεία, αφού είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στην ξηρασία. Είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και γι’ αυτό την φυτεύουμε στα μέσα την άνοιξης, όταν περάσουν τα κρύα του χειμώνα. Προτιμούμε αμμοπηλώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση για να εξασφαλίσουμε καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία της δαφνούλας. Επίσης, η δαφνούλα ευδοκιμεί καλύτερα σε εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και γι’ αυτό κατά την φύτευση, καλό είναι να ενσωματώνουμε στο έδαφος, κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά. Αν φυτευτεί σε γλάστρα, η δαφνούλα θέλει φυτόχωμα, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται η δαφνούλα;

 

Η δαφνούλα θέλει συχνό πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες, προσέχοντας να μην βρέχονται τα φύλλα και τα άνθη, καθώς παθαίνουν ηλιεγκαύματα ή σαπίζουν. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δαφνούλα είναι ένα φυτό που σπάνια προσβάλεται από έντομα. Αρκεί να της παρέχουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα, κάθε δυο βδομάδες, για την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η δαφνούλα;

 

H δαφνούλα δεν χρειάζεται κλάδεμα, δεν χρειάζεται καθόλου κορφολόγημα των βλαστών της, ούτε να αφαιρέσουμε τα ξεραμένα άνθη για να ενισχύσουμε την βλάστηση και την ανθοφορία. Ο πολλαπλασιασμός της δαφνούλας γίνεται πολύ εύκολα με σπόρο.

 

Κι ένα μυστικό για τη δαφνούλα

 

Η δαφνούλα αναφέρεται ως βίγκα η ετήσια (Cantharanthus rosea) για να τη διαχωρίσουμε από την κρεμαστή βίγκα (Vinca minor), ένα ποώδες, πολυετές, αειθαλές φυτό με μακριούς, λεπτούς βλαστούς και έντονα γαλάζια-μπλε άνθη, ιδανικό για κρεμαστές ζαρντινιέρες.

 

Δες πληροφορίες και συμβουλές για τη φροντίδα περισσότερων καλλωπιστικών φυτών όπως οι πανσέδες, οι πετούνιες, ο κατιφές, η βερβένα, η πρίμουλα, το άλυσσο, το αγήρατο και τα σκυλάκια.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Θάνος 15 Φεβρουαρίου 2020

Καλησπέρα σας,
Πλησιάζει η άνοιξη, βρισκόμαστε στις τελευταίες μέρες του χειμώνα και έχουμε ξεκινήσει τις προετοιμασίες του κήπου, για να τον απολαύσουμε τους ανοιξιάτικους μήνες με πλούσια ανθοφορία.
Έτσι λοιπόν, έσπειρα βίγκες σε πλαστικά κυπελλάκια, αλλά έβαλα αρκετούς σπόρους στο χώμα και τα πολλά, μικρά φυτά, φύτρωσαν πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Θα τα πάνε καλά ή θα έχουν αργότερα πρόβλημα με την ανάπτυξη τους; Θα χρειαστούν αραίωμα ή θα τα καταφέρουν;

Απάντηση
σχολιαστής
ΜΑΡΙΛΟΥ 8 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΟΤΕ ΣΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΑΦΝΟΥΛΑ . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.