εικόνα

Η δαφνούλα της Μαδαγασκάρης

Η δαφνούλα της Μαδαγασκάρης

Η δαφνούλα της Μαδαγασκάρης

Η δαφνούλα είναι ένα αγαπημένο ετήσιο ανθόφυτο που έχει καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη. Διαθέτει όμορφα γυαλιστερά φύλλα και άνθη σε εντυπωσιακά χρώματα, ροζ, μωβ, κόκκινο, αλλά και άσπρο. Έχει πλούσια χαμηλή βλάστηση και το ύψος της κυμαίνεται από 20 εως 50 εκατοστά. Έχει παρατεταμένη πλούσια ανθοφορία από τα μέσα της άνοιξης μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου. Η δαφνούλα, που τη συναντάμε και με την ονομασία ως ετήσια βίγκα ή σφακάκι, είναι δημοφιλής επιλογή των κηποτεχνών για φυτεύσεις σε παρτέρια, αλλά και για γλάστρες στο μπαλκόνι.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η δαφνούλα;
 
Η δαφνούλα φυτεύεται στους κήπους σε ηλιόλουστα σημεία, αφού είναι ιδαίτερα ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στην ξηρασία. Είναι ευαίσθητο φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες και γι’ αυτό τη φυτεύουμε στα μέσα την άνοιξης, όταν περάσουν τα κρύα του χειμώνα. Προτιμούμε αμμοπηλώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση για να εξασφαλίσουμε καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία. Επίσης, η δαφνούλα ευδοκιμεί καλύτερα σε εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και γι’ αυτό κατά την φύτευση, καλό είναι να ενσωματώνουμε στο έδαφος, κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά.

 

Τι φροντίδα απαιτεί η δαφνούλα;
 
Η δαφνούλα θέλει συχνά ποτίσματα τους καλοκαιρινούς μήνες, προσέχοντας να μην βρέχονται τα φύλλα και τα άνθη, καθώς παθαίνουν ηλιεγκαύματα ή σαπίζουν. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δαφνούλα είναι ένα φυτό που σπάνια προσβάλεται από έντομα. Επίσης, δεν χρειάζεται καθόλου να κορφολογήσουμε τους βλαστούς της, ούτε να αφαιρέσουμε τα ξεραμένα άνθη, για να ενισχύσουμε την βλάστηση και την ανθοφορία. Αρκεί να της παρέχουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα, κάθε δυο βδομάδες, για την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Η δαφνούλα πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με σπόρο.

 

Κι ένα μυστικό για τη δαφνούλα
 
Η δαφνούλα αναφέρεται ως βίγκα η ετήσια (Cantharanthus rosea) για να τη διαχωρίσουμε από την κρεμαστή βίγκα (Vinca minor), ένα ποώδες, πολυετές, αειθαλές φυτό με μακριούς, λεπτούς βλαστούς και έντονα γαλάζια-μπλε άνθη, ιδανικό για κρεμαστές ζαρντινιέρες.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.