εικόνα

10 λουλούδια για το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι

10 λουλούδια για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

10 λουλούδια για το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Ένα από τα πιο όμορφα έθιμα της Πρωτομαγιάς είναι το στεφάνι του Μάη. Κάθε χρόνο, φτιάχνουμε το μαγιάτικο στεφάνι με υπέροχα ανοιξιάτικα λουλούδια που στολίζουμε στην είσοδο του σπιτού μας για να γιορτάσουμε την άνοιξη και να μας φέρει καλοτυχία. Το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι σηματοδοτεί την έναρξη της βλάστησης και της ανθοφορίας ενώ το μάζεμα των λουλουδιών αποτελεί μία ευχάριστη διαδικασία που ενισχύει τη σχέση μας με τη φύση. Για την κατασκευή του υπάρχουν αρκετοί τρόποι, συνδυάζοντας λουλούδια του κήπου μας και αγριολούλουδα που συλλέγουμε από την εξοχή με πολλή αγάπη και φαντασία! Ας φτιάξουμε και φέτος το μαγιάτικο στεφάνι για να πιάσουμε τον Μάη με τον καλύτερο τρόπο.

 

Τι λουλούδια επιλέγουμε για το μαγιάτικο στεφάνι;

 

Καταρχήν, για το στεφάνι της πρωτομαγιάς θα χρησιμοποιήσουμε τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, πασχαλιές, γεράνια, καμέλιες και ορτανσίες, γαρδένιες και αργυράνθεμα από τον ανθισμένο κήπο του σπιτιού μας ή του εξοχικού. Μπορούμε να μαζέψουμε επίσης από την εξοχή άγριες μαργαρίτες, ανεμώνες ή όποιο άλλο αγριολούλουδο συναντήσουμε και να δώσουμε μία διαφορετική νότα στο στεφάνι μας. Επίσης, κόβουμε ανθισμένα κλαδάκια ελιάς ή στάχυα διάφορων σιτηρών καθώς αποτελούν σύμβολο ευτυχίας και καρποφορίας. Για την βάση του στεφανιού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ευλύγιστα κλαδιά από κληματαριά, από αμπέλοψη ή από λυγαριά. Στο πρωτομαγιάτικο στεφάνι μπορεί να μπει και σκόρδο, το οποίο θεωρείται ότι απομακρύνει το κακό μάτι από το σπιτικό μας.

 


Πώς φτιάχνουμε το στεφάνι της Πρωτομαγιάς;

 

Πάνω στο στεφάνι που έχουμε σχηματίσει από κάποιο κλάδί, στηρίζουμε ματσάκια λουλουδιών που έχουμε κόψει μήκους περίπου 10 εκατοστών και στη συνέχεια με ανθεκτικό σπάγγο τα δένουμε πάνω στο στεφάνι. Τοποθετούμε διαδοχικά έτσι ώστε τα λουλούδια του κάθε ματσακιού να καλύπτουν το μέρος των κοτσανιών του προηγούμενου μάτσου που έχουμε δέσει. Αρκετοί προτιμούν ανάμεσα από τα ανθισμένα μάτσα να τοποθετούν πρασινάδες φυτών όπως αγγελική και κισσό για να δώσουν ένα πιο πράσινο τόνο αν και αυτό είναι καθαρά θέμα γούστου. Στο τέλος, θα χρειαστεί να κάνουμε και μια μικρή θηλιά με το σπάγγο στο στεφάνι μας για να το κρεμάσουμε εύκολα στην πόρτα μας.

 

Κι ένα μυστικό για το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι

 

Σύμφωνα με το έθιμο, τα μαγιάτικα στεφάνια παραμένουν στο σπίτι μέχρι τις 23 Ιουνίου παραμονή του Άη Γιάννη του Κλήδονα που γίνεται και το έθιμο του Κλήδονα. Εκείνη τη μέρα, τα παιδιά ανάβουν φωτιές στους δρόμους, καίνε τα αποξηραμένα πλέον μαγιάτικά στεφάνια και πηδάνε πάνω από τη φωτιά.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Τα πιο όμορφα λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη
Λουλούδια που ανθίζουν τον Μάϊο σε κήπο και σε γλάστρα
Ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι
Φυτά που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
Πώς φτιάχνουμε ένα κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο το χρόνο
Φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές
Φυτά που αντέχουν στη σκιά
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
Ανθεκτικά φυτά στο κρύο
Αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό, χωρίς χώμα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΓράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.