Αΐλανθος ή βρωμόδεντρο, ένα χωροκατακτητικό φυτό

αιλανθος βρωμοδεντρο βρωμοκαρυδια καταπολεμηση

Ο αΐλανθος είναι ένα ψηλό δέντρο με πλούσια βλάστηση και γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 30 μέτρων, προσφέροντας σκια και δροσιά το καλοκαίρι.

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν με την ονομασία βρωμόδεντρο, λόγω της δυσάρεστης οσμής που αναδίδουν τα φύλλα, οι βλάστοι και τα λουλούδια του. Λέγεται και βρωμοκαρυδιά, καθώς τα φύλλα και η ανάπτυξη του θυμίζουν κάπως δέντρο της καρυδιάς.

Το βρωμόδεντρο είναι ένα επεκτατικό φυτό που αναπαράγεται ταχύτατα και επικρατεί στον χώρο εις βάρος άλλων φυτών.

Φυτρώνει παντού, από κήπους και παρτέρια, μέχρι δρόμους, πεζοδρόμια και εγκαταλελειμμένους χώρους μέσα στην πόλη, αρκεί να βρει λίγο χώμα και αρκετό φως για να ριζώσει.

Ο αΐλανθος (Ailanthus altissima) διαθέτει αρσενικά δέντρα που φέρουν κίτρινα λουλούδια την περίοδο Απριλίου-Ιουλίου και έχουν δυσάρεστο άρωμα, ενώ τα θηλυκά δέντρα παράγουν κοκκινωπούς καρπούς που διατηρούνται στο δέντρο την περίοδο του χειμώνα.

Αρχικά, ο αΐλανθος ήρθε στην Ελλάδα στα μέσα του 19ου αιώνα από την Κίνα για καλλωπιστική χρήση, προκειμένου να κοσμήσει τον εθνικό Βοτανικό Κήπο.

Πλέον, το βρωμόδεντρο θεωρείται ανεπιθύμητο είδος, καθώς η εξάπλωσή του δημιουργεί προβλήματα στην τοπική χλωρίδα, ενώ προκαλεί σημαντικές ζημιές σε κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους.

Ας δούμε αναλυτικά, πώς καταφέρνει να εξαπλώνεται ο αΐλανθος, τι προβλήματα δημιουργεί και με ποιους τρόπους γίνεται η καταπολέμηση του για να περιορίσουμε την ανάπτυξή του και να προστατέψουμε τον κήπο ή την αυλή μας.

Διαφήμιση

1. Πώς εξαπλώνεται τόσο γρήγορα ο αΐλανθος;

Ο αΐλανθος εξαπλώνεται επιθετικά και είναι ένα χωροκατακτητικό είδος που εισβάλλει σε περιοχές και γρήγορα γίνεται κυρίαρχο στο περιβάλλον, εις βάρος άλλων γηγενών και ξενικών φυτών της χλωρίδας.

Χάρη στο δυνατό ριζικό σύστημα που διαθέτει, ο αΐλανθος ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη ακόμα και σε πολύ φτωχά.

Κάθε φυτό αΐλανθου δημιουργεί χιλιάδες σπόρους, οι οποίοι διαθέτουν ελαφριά δομή και διασπείρονται εύκολα με τον αέρα.

Η επικράτηση της βρωμοκαρυδιάς ενισχύεται από την γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο μέσα σε δυο μήνες.

Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό που αντέχει σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, καθώς επίσης σε συνθήκες ξηρασίας, αφού οι ρίζες του έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν μεγάλη ποσότητα νερού.

Επιπλέον, το βρωμόδεντρο είναι ένα τοξικό φυτό. Οι χημικές ενώσεις που περιέχει η ρίζα του, γνωστές με το όνομα κουασσινοειδή, εμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων φυτών δίπλα του με αποτέλεσμα να επικρατεί στο φυσικό περιβάλλον.

2. Τι προβλήματα δημιουργούν τα βρωμόδεντρα;

Είναι πολύ συχνό, όσοι βρίσκονται κοντά σε φυτά αΐλανθου να αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα και να θέλουν να τον ξεράνουν.

Ο αΐλανθος αναπαράγεται συνεχώς και γεμίζει τον χώρο με νεαρά φυτά που μεγαλούν γρήγορα στον κήπο και την αυλή μας, εμποδίζοντας τα άλλα φυτά να αναπτυχθούν.

Όπου υπάρχει φυτό αΐλανθου, θα παρατηρήσουμε να εξαπλώνεται στο χώμα δημιουργώντας πολλά περισσότερα φυτά, αλλά και στο τσιμέντο, ανάμεσα σε πλάκες πεζοδρομίου και σε χαλάσματα.

Το δυνατό ριζικό σύστημα του βρωμόδεντρου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε θεμέλια φραχτών και σπιτιών, στην αποχέτευση, σε υπόγειους σωλήνες και καλώδια.

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι η γύρη που παράγει προκαλεί αλλεργίες στον άνθρωπο.

3. Πώς γίνεται η καταπολέμηση του βρωμόδεντρου;

Για να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και με οικολογικό τρόπο τα βρωμόδεντρα από τον κήπο μας, φροντίζουμε να τα ξεριζώνουμε άμεσα μόλις τα δούμε να φυτρώνουν.

Αν περάσουν μερικές εβδομάδες και τα βρωμόδεντρα ξεπεράσουν σε ύψος το 1 μέτρο, είναι δύσκολο να τα ξεριζώσουμε και πρέπει να τα κόβουμε από τη βάση για να ελέγξουμε την εξάπλωση τους.

Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, θα βλαστήσουν ξανά λίγες εβδομάδες αργότερα, καθώς το βρωμόδεντρο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και δεν ξεραίνεται εύκολα.

Ο μόνος τρόπος για να ξεράνουμε ένα ανεπτυγμένο βρωμόδεντρο όταν το κόβουμε, είναι να αλείψουμε την τομή με χημικό ζιζανιοκτόνο που θα περιορίσει τη νέα βλάστηση.

4. Κι ένα μυστικό για το βρωμόδεντρο

Ο κορμός του αΐλανθου έχει λείο φλειό και μπορεί να φτάσει σε διάμετρο 1 μέτρου. Η χρήση του ως καυσόξυλο είναι χαμηλής ποιότητας και δεν προτείνεται.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (1)

  1. Πέτρος
    26/02/2024

    Ο Αΐλανθος δεν πρέπει να συστήνεται για φύτευση, λόγω της χωροκατακτητικης του ιδιότητας και της απειλής προς την υπόλοιπη χλωρίδα. Γίνονται προσπάθειες για τον περιορισμό του αΐλανθου, καθώς είναι τοξικό και λειτουργεί αρνητικά στην ανάπτυξη των άλλων φυτών. Κάτι που δημιουργεί ανεπιθύμητα αποτελέσματα δεν πρέπει να προτείνεται.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ