εικόνα

Ο πολλαπλασιασμός της αγκινάρας

Πολλαπλασιασμός αγκινάρας

Ο πολλαπλασιασμός της αγκινάρας

Η αγκινάρα είναι πολυετές φυτό που καλλιεργείται για την εδώδιμη ανθοκεφαλή του και είναι περιζήτητη για νωπή κατανάλωση αλλά και για μαγείρεμα. Ο πολλαπλασιασμός της αγκινάρας γίνεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους: Με σπόρο, με ξηρόφυτα (κομμάτια του υπόγειου τμήματος των φυτών), αλλά κυρίως με παραφυάδες.

 

Ποια εποχή ξεκινά ο πολλαπλασιασμός της αγκινάρας με παραφυάδες;
 
Η διαδικασία του πολλαπλασιασμού της αγκινάρας με παραφυάδες ξεκινά στις αρχές φθινοπώρου. Το καλοκαίρι το υπέργειο μέρος του φυτού ξεραίνεται, αλλά το υπόγειο παραμένει ζωντανό καθώς στη βάση του κεντρικού βλαστού, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, υπάρχουν 10-20 βλαστοφόροι οφθαλμοί που βρίσκονται σε λήθαργο. Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου ή αν ποτίσουμε εμείς στις αρχές του Σεπτέμβρη, αρκετοί από τους βλαστοφόρους οφθαλμούς βγαίνουν από το λήθαργο και δίνουν ο καθένας από ένα νεαρό βλαστό παραφυάδα που θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του νέου φυτού.

 

Ποια είναι η διαδικασία του πολλαπλασιασμού της αγκινάρας με παραφυάδες;
 
Μόλις οι παραφυάδες της αγκινάρας φτάσουν σε ύψος περίπου 30 εκατοστών και 4-5 φύλλα, γεγονός που συμβαίνει συνήθως κατά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, αποκόπτονται προσεκτικά με τσάπα από το παλιό φυτό μαζί με τη δική τους θυσανώδη ρίζα και με τμήμα της σαρκώδους ρίζας του παλιού φυτού. Στη συνέχεια οι παραφυάδες της αγκινάρας μεταφυτεύονται αμέσως στη νέα μόνιμη θέση τους στο χωράφι και ακολουθεί καλό πότισμα.

 

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της αγκινάρας
 
Κατά τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού της αγκινάρας με παραφυάδες, μετά την αποκοπή των νέων φυτών και πριν από τη μεταφύτευση, αφαιρούμε μέρος του φυλλώματος για να μειωθεί η διαπνοή και οι απώλειες νερού μέχρι το φυτό της αγκινάρας να σχηματίσει καινούργιες ρίζες και να απορροφήσει εκ νέου νερό από το έδαφος.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Γαλάνης Γιάννης 26 Σεπτεμβρίου 2020

Ευχαριστώ για την πραγματικά πολύτιμη βοήθειά σας και θα παρακαλούσα για μια ακόμη βοήθεια Πολλαπλασιασμό Φουντουκιάς. Ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
μαρια χανδρινου 14 Οκτωβρίου 2017

Ευχαριστουμε για την πολυτιμη βοηθεια σας
Ηθελα να σας ρωτησω γιατι η λεμονογαρδενια κιτρινιζει τα φυλλα της
Ευχαριστω

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 20 Οκτωβρίου 2017

    Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. H λεμονογαρδένια κιτρινίζει τα φύλλα της πιθανότατα λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή λόγω έλλειψης σιδήρου. Επίσης καλό είναι να ελέγξετε μήπως χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.