Πολλαπλασιασμός αγκινάρας, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Πολλαπλασιασμός αγκινάρας

Αγκινάρα, ένα αγαπημένο λαχανικό με πολλούς φανατικούς θαυμαστές και μοναδική γεύση.

Η αγκινάρα είναι πολυετές φυτό ξεραίνει το υπέργειο μέρος του φυλλώματος την περίοδο του καλοκαιριού και βλαστάνει ξανά με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αγκινάρας, άλλες με αγκάθια και άλλες χωρίς, για να φυτέψουμε στον κήπο μας.

Κι επειδή τα φυτά αγκινάρας είναι δυσεύρετα σε φυτώρια και σε γεωπονικά καταστήματα, μπορούμε εύκολα να τα πολλαπλασιάσουμε μόνοι μας, δημιουργώντας τα δικά μας φυτά από τις ποικιλίες που προτιμάμε.

Ας δούμε αναλυτικά με ποιους τρόπους πολλαπλασιάζεται η αγκινάρα και ποια είναι η κατάλληλη εποχή πολλαπλασιασμού για να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά στου κήπο και στο μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

Με ποιους τρόπους φτιάχνουμε τα δικά μας φυτά αγκινάρας;

Ο πολλαπλασιασμός της αγκινάρας γίνεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους: Με σπόρο, με ριζώματα (ξηρόφυτα) αλλά κυρίως με παραφυάδες που είναι ο πιο εύκολος και διαδεδομένος τρόπος πολλαπλασιασμού της αγκινάρας.

Παρακάτω, παραθέτουμε τα βήματα που ακολουθούμε για να δημιουργήσουμε νέα φυτά αγκινάρας, προκειμένου να επιλέξουμε τον τρόπο πολλαπλασιασμού που μας ταιριάζει καλύτερα.

1. Πολλαπλασιασμός της αγκινάρας με σπόρο

Μπορούμε να κρατήσουμε σπόρο από φυτά αγκινάρας που έχει ωριμάσει ο καρπός τους στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού ή να προμηθευτούμε σπόρο διαφόρων ποικιλιών αγκινάρας από γεωπονικά καταστήματα.

Ο πολλαπλασιασμός της αγκινάρας με σπόρο αν και είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία, απαιτεί αρκετό χρόνο για να φτιάξουμε τα δικά μας φυτά.

 • Πριν φυτέψουμε τους σπόρους αγκινάρας, μπορούμε να τους βάλουμε σε ένα βρεγμένο πανάκι για 24 ώρες ώστε να βλαστήσουν γρηγορότερα.
 • Οι σπόροι της αγκινάρας φυτεύονται στα μέσα του καλοκαιριού σε βάθος περίπου 1 εκατοστού.
 • Τοποθετούμε τους σπόρους μέσα σε δίσκους φύτευσης χρησιμοποιώντας κατάλληλο φυτόχωμα για σπορεία που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
 • Στις αρχές του φθινοπώρου, μεταφυτεύουμε τα μικρά φυτά αγκινάρας από τον δίσκο του σπορείου σε μικρά γλαστράκια φυτωρίου διαμέτρου και ύψους περίπου 15 εκατοστών.
 • Μετά από διάστημα 4-5 εβδομάδες, όταν τα φυτά της αγκινάρας έχουν αποκτήσει 2 ζεύγη φύλλων και φτάνουν σε ύψος 20-25 εκατοστών, τα μεταφυτεύουμε στην οριστική τους θέση στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας.
Φυτά αγκινάρας
Νεαρά φυτά αγκινάρας σε μικρές γλάστρες

2. Πολλαπλασιασμός της αγκινάρας με παραφυάδες

Το καλοκαίρι το υπέργειο μέρος του φυτού της αγκινάρας ξεραίνεται, αλλά το υπόγειο παραμένει ζωντανό.

Η διαδικασία του πολλαπλασιασμού της αγκινάρας με παραφυάδες είναι πολύ διαδεδομένη και ξεκινά στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου.

 • Στη βάση του κεντρικού βλαστού κάθε αγκινάρας, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, υπάρχουν 10-20 βλαστοφόροι οφθαλμοί που βρίσκονται σε λήθαργο.
 • Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου ή αν ποτίσουμε εμείς στα τέλη του καλοκαιριού, αρκετοί από τους βλαστοφόρους οφθαλμούς βγαίνουν από το λήθαργο και βλαστάνουν. Έτσι, δίνουν ο καθένας από ένα νεαρό βλαστό παραφυάδα που θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός νέου φυτού αγκινάρας.
 • Μόλις οι παραφυάδες της αγκινάρας φτάσουν σε ύψος περίπου 30 εκατοστών και 4-5 φύλλα, γεγονός που συμβαίνει συνήθως κατά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, αποκόπτονται προσεκτικά με τσάπα από το παλιό φυτό μαζί με τη δική τους θυσανώδη ρίζα και με τμήμα της σαρκώδους ρίζας του παλιού φυτού.
 • Στη συνέχεια οι παραφυάδες της αγκινάρας μεταφυτεύονται αμέσως στη νέα μόνιμη θέση τους στο χωράφι και ακολουθεί καλό πότισμα.
Παραφυάδες αγκινάρας
Οι παραφυάδες του φυτού της αγκινάρας

3. Πολλαπλασιασμός της αγκινάρας με ριζώματα

O πολλαπλασιασμός της αγκινάρας με ριζώματα (ξηρόφυτα) γίνεται αξιοποιώντας υπόγεια τμήματα του φυτού και παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με τον τρόπο πολλαπλασιασμού της αγκινάρας με παραφυάδες.

 • Σε αυτή την περίπτωση, ποτίζουμε τα φυτά της αγκινάρας στα τέλη του καλοκαιριού για να σπάσει ο λήθαργος των οφθαλμών των υπόγειων ριζωμάτων.
 • Μετά από 2 εβδομάδες, και πριν φυτρώσουν οι οφθαλμοί, βγάζουμε από το χώμα, κομμάτια των ριζωμάτων που διαθέτουν τουλάχιστον ένα οφθαλμό, και τα βάζουμε σε γλάστρες φυτωρίου που περιέχουν άμμο και τύρφη σε αναλογία 1:1.
 • Ποτίζουμε συχνά τα γλαστράκια της αγκινάρας και μετά από διάστημα 4-5 εβδομάδων, αφού έχουν βλαστήσει οι οφθαλμοί των ριζωμάτων και τα φυτά αγκινάρας έχουν σχηματίσει 2 ζεύγη φύλλων, τα μεταφυτεύουμε στην οριστική τους θέση στον κήπο ή το μπαλκόνι.

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της αγκινάρας

Κατά τον πολλαπλασιασμό της αγκινάρας με παραφυάδες, μετά την αποκοπή των νέων φυτών και πριν από την μεταφύτευση στον κήπο μας, αφαιρούμε μέρος του φυλλώματος με ένα ψαλίδι κλαδέματος. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η διαπνοή του φυτού της αγκινάρας και περιορίζονται οι απώλειες νερού μέχρι το φυτό να σχηματίσει καινούργιες ρίζες και να απορροφήσει ξανά νερό από το έδαφος.

Συμβουλές για την καλλιέργεια αγκινάρας
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)

 1. Κοσμας Μουτεβελης
  16/11/2023

  Για το παραπανω σχετικα με τις λεμονογαρδενεια εχω και εγω θελουν μεγαλες γλαστρες και σιδηρο αναλογα το μεγεθος τους και κλαδεμα . Αποτελεσμα θα υπαρχει μονο στο εδαφος οχι σε γλαστες ……

 2. Κοσμας Μουτεβελης
  16/11/2023

  Χαρουμενα για τον καθενα μας τα γραφομενα σου που παντα παρακολουθω και βλεπω την προσπαθεια σου …..Ας γινουμε ευγνωμονες σε καθε ευεργετη μας γιατι τα γραφομενα σου εχουν και μερος της αγαπης σου για αυτο που κανεις με την καρδια σου .Ευχες σε σενα και στους εργοδοτες σου…..Ευχες παντα Απο απο καθε ευεργετη ας. ! ! !

 3. Γαλάνης Γιάννης
  26/09/2020

  Ευχαριστώ για την πραγματικά πολύτιμη βοήθειά σας και θα παρακαλούσα για μια ακόμη βοήθεια Πολλαπλασιασμό Φουντουκιάς. Ευχαριστώ.

  • Καλημέρα Γιάννη. Η φουντουκιά πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραφυάδες καθώς και με εμβολισμό. Αναλυτικές πληροφορίες θα έχουμε σε σχετικό άρθρο μας που θα δημοσιεύσουμε.

 4. μαρια χανδρινου
  14/10/2017

  Ευχαριστουμε για την πολυτιμη βοηθεια σας
  Ηθελα να σας ρωτησω γιατι η λεμονογαρδενια κιτρινιζει τα φυλλα της
  Ευχαριστω

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   20/10/2017

   Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. H λεμονογαρδένια κιτρινίζει τα φύλλα της πιθανότατα λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή λόγω έλλειψης σιδήρου. Επίσης καλό είναι να ελέγξετε μήπως χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *