εικόνα

Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα

Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα

Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα

Η κοπριά των ζώων είναι ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στις καλλιέργειες των κηπευτικών μας, στα καρποφόρα δέντρα, στα αρωματικά και στα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας. Η κοπριά εκτός από την τροφοδοσία των φυτών με θρεπτικά στοιχεία, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους, καθώς αυξάνει την συγκράτηση του νερού, τον αερισμό και την αποστράγγιση.
 
Τι περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά έχει η κοπριά;
 
Η κοπριά είναι κυρίως αζωτούχο λίπασμα και εν μέρει καλιούχο, ενώ είναι και πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων. Η περιεκτικότητα της κοπριάς σε θρεπτικά συστατικά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από το είδος του ζώου που προέρχεται, από τη διατροφή του καθώς και από τον τρόπο ζύμωσης και διατήρησης της κοπριάς. Συγκεκριμένα, η κοπριά των πουλερικών έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε άζωτο, ακολουθεί των προβάτων και μετά των βοοειδών και του αλόγου. H διατροφή των ζώων με σιτηρέσιο πλούσιο σε πρωτεΐνες δίνει κοπριά πλούσια σε άζωτο. Να σημειώσουμε ότι η κοπριά θα πρέπει να συγκεντρώνεται και να διατηρείται σε σκιερούς χώρους, καθώς η έκθεση στον ήλιο και τη βροχή προκαλεί απώλεια των θρεπτικών συστατικών της.
 
Πώς εφαρμόζεται η κοπριά στις καλλιέργειες στο χωράφι;
 
Η κοπριά στις καλλιέργειες πρέπει να ενσωματώνεται στο έδαφος με τσάπα ή με φρέζα για να μην έχουμε απώλεια των θρεπτικών συστατικών της. Σε αμμώδη εδάφη, ενσωματώνουμε την κοπριά σε βάθος 15-20 εκατοστά, ενώ σε βαρύτερα αργιλώδη εδάφη η ενσωμάτωση της κοπριάς γίνεται πιο επιφανειακά σε βάθος 10-15 εκατοστά. Για την λίπανση του χωραφιού μας, θα χρειαστούμε 2-3 τόνους κοπριά ανά στρέμμα για να σκορπίσουμε ομοιόμορφα σε όλη την έκταση. Αν δεν έχουμε επαρκή ποσότητα κοπριάς, περιοριζόμαστε και τοποθετούμε μόνο στις γραμμές φύτευσης, δηλαδή στα αυλάκια, ή μόνο γύρω από τις θέσεις φύτευσης των κηπευτικών μας ή των καρποφόρων δέντρων.
 
Τι ποσότητα κοπριάς βάζουμε στις γλάστρες του κήπου μας;
 
Η κοπριά μπορεί να αξιοποιηθεί στις γλάστρες των καλλωπιστικών μας φυτών, των λουλουδιών μας και των βοτάνων όταν φτιάχνουμε το μείγμα φύτευσης. Συγκεκριμένα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε κοπριά, καλά χωνεμένη, σε αναλογία 20% στο μείγμα φύτευσης, ενώ το υπόλοιπο μέρος θα περιέχει 60 % τύρφη, 10 % περλίτη ή ελαφρόπετρα και 10% κομπόστ. Επίσης, καλό είναι στις ήδη φυτεμένες γλάστρες μας, κατά την περίοδο της άνοιξης, να ενσωματώνουμε κοπριά, 3-4 κουταλιές της σούπας, κάθε μήνα, για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των φυτών μας.
 
Κι ένα μυστικό για την κοπριά
 
Καλό είναι να χρησιμοποιούμε κοπριά που θα έχει χωνευτεί, δηλαδή να έχει υποστεί ζύμωση, πριν ενσωματωθεί στο έδαφος, ώστε να προσληφθεί από τα φυτά χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων. Την χωνεμένη κοπριά μπορούμε να την αναγνωρίσουμε, καθώς δεν έχει υψηλή θερμοκρασία, έχει μικρή περιεκτικότητα σε υγρασία ενώ δεν έχει πολύ έντονη μυρωδιά. Η χωνεμένη κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα κατά τη σπορά ή τη φύτευση, ενώ η μη χωνεμένη κοπριά ενσωματώνεται στο χωράφι το φθινόπωρο και η φύτευση των κηπευτικών μας να πραγματοποιείται την επόμενη άνοιξη.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.