13 επικίνδυνα φυτά για σκύλους

Φυτά επικίνδυνα για σκύλους

Είναι τόσο όμορφα κι ελκυστικά, μας γεμίζουν θετική ενέργεια με τα έντονα χρώματα και το άρωμά τους! Αρκετά, όμως, από τα λουλούδια που έχουμε στο σπίτι μας μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα και τοξικά για τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Περιέχουν, δηλαδή, ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον σκύλο μας, ειδικότερα στα κουτάβια που έχουν μεγαλύτερη όρεξη για παιχνίδι και εξερεύνηση, και θα πρέπει να προσέχουμε να μην έρχεται σε επαφή ή να μην τρώει τα φύλλα και τα άνθη τους.

Τοξικά φυτά για σκύλους

Τα πιο κοινά φυτά που συχνά συναντάμε σε σπίτια, αυλές, κήπους και πάρκα, από τα οποία θα πρέπει να κρατάμε τους σκύλους μακριά είναι τα εξής:

1. Aζαλέα

Η αζαλέα, o αγαπημένος καλλωπιστικός θάμνος, με την πλούσια ανθοφορία δεν είναι τόσο ευχάριστος για τον σκύλο μας, καθώς αν τα άνθη του φαγωθούν μπορούν να προκαλέσουν εμετό, διάρροιες, αδυναμία εως και καρδιακή ανέπάρκεια.

Συμβουλές φροντίδας για την αζαλέα
Συμβουλές φροντίδας για την αζαλέα

2. Τουλίπα

Η τουλίπα είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο δημοφιλή βολβώδη λουλούδια που φυτεύουμε το φθινόπωρο στον κήπο. Η κατάποση φύλλων και ανθέων αλλά κυριώς των βολβών της τουλίπας, που περιέχει μεγάλη συγκέντρωση τοξικών ουσιών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους σκύλους, όπως εμετό, διάρροια, καταστολή και εκροή σάλιου.

6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας
6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας

3. Πικροδάφνη

Τα φύλλα και τα λουλούδια της πικροδάφνης περιέχουν ουσίες που είναι τοξικές τόσο για τα σκυλιά όσο και για τον άνθρωπο και μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές αρρυθμίες, μυικές συσπάσεις, διάρροια και εμετό.
 

Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος
Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος
Διαφήμιση

4. Κυκλάμινο

Το κυκλάμινο, ένα από τα ομορφότερα και δημοφιλή λουλούδια, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο αγαπημένο μας κατοικίδιο. Αν φαγωθούν οι υπόγειοι βολβοί του λουλουδιού μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές αρρυθμίες, εμετό, διάροοια και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο
Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

5. Αμαρυλλίδα

Ο βολβός της αμαρυλλίδας, με τα εντυπωσιακά άνθη που προβάλλουν επάνω σε μακριούς και δυνατούς μίσχους, είναι περισσότερο επικίνδυνος από τα φύλλα και τα άνθη της. Αν φαγωθεί μπορεί να προκαλέσε εμετό, διάρροια, κατάθλιψη, στομαχόπονο, εκροή σάλιου και τρέμουλο.

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι
Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

6. Αλόη

Ακόμη και η αλόη, το δημοφιλές φυτό με τις σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα σκυλιά. Ενώ το gel της αλόης μπορεί να φαγωθεί άφοβα, η κατάποση των φύλλων μπορεί να φέρει στα σκυλιά εμετό, διάρροια και λήθαργο.

Φροντίδα αλόης σε γλάστρα
Φροντίδα αλόης σε γλάστρα

7. Κρασούλα

H κρασούλα το χαρακτηριστικό παχύφυτο με τις δεκάδες ποικιλίες, προκαλεί στα σκυλια που θα φάνε τα φύλλα του εμετό και κατάθλιψη.

4 μυστικά για την κρασούλα
4 μυστικά για την κρασούλα

8. Ζαμιοκούλκας

Τα φύλλα ζαμιοκούλκα, του ιδιαίτερα ανθεκτικού φυτού εσωτερικού χώρου που συναντάμε σε σαλόνια σπιτιών και επαγγελματικούς χώρους, αν φαγωθούν από τον σκύλο μας μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και εμετό.

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Διαφήμιση

9. Χρυσάνθεμο

Το χρυσάνθεμο, το αγαπημένο λουλούδι που ανθίζει μέσα στο φθινόπωρο και στολίζει τις αυλές και τα μπαλκόνια μας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τα φύλλα και τα άνθη του φαγωθούν μπορούν να προκαλέσουν εμετό, διάρροια, εκροή σάλιου, ενώ η επαφή με το φύλλωμα του μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες.

Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο
Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο

10. Ορτανσία

H ορτανσία είναι άλλο ένα λουλούδι που συναντάμε σε πολλά σπίτια. Αν ο σκύλος μας φάει φύλλα ή άνθη της μπορούν να του προκαλέσουν εμετός, κατάθλιψη, διάρροια και στομαχικές διαταραχές.

Πέντε μυστικά για όμορφες ορτανσίες
Πέντε μυστικά για όμορφες ορτανσίες

11. Λαντάνα

Η λαντάνα, ο καλλωπιστικός θάμνος με τα χαρακτηριστικά μικρά άνθη που συναντάμε σε αυλές, σε πάρκα και πεζοδρόμια, χρειάζεται επίσηςς ιδιαίτερα προσοχή. Αν φαγωθούν φύλλα, άνθη ή καρποί της θα προκληθεί εμετός, διάρρoια, δυσκολία στην αναπνοή, πρόβλημα στο συκώτι και μια γενικότερη αδυναμία.

Λαντάνα, πολύχρωμη και ανθεκτική
Λαντάνα, πολύχρωμη και ανθεκτική

12. Αλεξανδρινό

Η ποϊνσέτια ή αλεξανδρινό το χαρακτηριστικό λουλούδι με τα κόκκινα φύλλα, που συμβολίζει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, δεν είναι ακίνδυνο για τα σκυλιά. Τα φύλλα και τα άνθη του όταν φαγωθούν μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο στόμα και στο στομάχι και να ακολουθήσει εμετός.

Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων
Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων

13. Γαρύφαλλο

Η γαρυφαλλιά, ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή λουλούδια που συναντάμε στις αυλές και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, χρειάζεται κι αυτή λίγο προσοχή. Αν το σκυλάκι μας φάει φύλλα ή άνθη θα έχει ελαφρά γαστρεντερικά προβλήματα, ενώ η επαφή με το φύλλωμα του φυοτού μπoρεί να προκαλέσει ήπια δερματοπάθεια.

5 μυστικά για φροντίδα γαρυφαλλιάς
5 μυστικά για φροντίδα γαρυφαλλιάς

Κι ένα μυστικό για τα φυτά που είναι επικίνδυνα για τα σκυλιά

Υπάρχουν αρκετά ακόμη φυτά που είναι λιγότερο ή περισσότερο δηλητηριώδη για τον σκύλο μας. Για τον λόγο αυτό, η πιο αποτελεσματική λύση προστασίας για τα κατοικίδιά μας είναι να εκπαιδευτούν κατάλληλα προκειμένου να μην τρώνε φύλλα, άνθη και καρπούς φυτών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

 1. Θάνος Βογιατζής
  04/11/2023

  Γειά σας!
  Συγχαρητήρια για τον ιστότοπό σας! Κάνετε εαξαιρετική δουλειά!
  Το ερώτημά μου δεν είναι άμεσα σχετικό με το θέμα του άρθρου, αλλά δεν έχω τρόπο να το θέσω αλλού.
  Μήπως γνωρίζετε καλλωπιστικούς θάμνους που να μην τρώγονται από πρόβατα και κατσίκια;
  Σας ευχαριστώ πολύ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *