εικόνα

Αντιμετωπίστε το σκάσιμο στα ρόδια

ροδια_1305_logo

Αντιμετωπίστε το σκάσιμο στα ρόδια

Η ροδιά, απαιτεί σταθερά και όχι ακανόνιστα ποτίσματα κατά τη διάρκεια του θέρους ώστε να δώσει καλοσχηματισμένους καρπούς και να μην  έχουν σκασίματα. Ιδανική μέθοδος θεωρείται η άρδευση με σταγόνες.  Συχνότητα ποτίσματος δυο φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, και μια φορά τη βδομάδα, την ανοιξη και το φθινόπωρο. Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο που πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία.

Που και πώς ευδοκιμεί

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος καθώς μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρά, σκληρά και χαλικώδη εδάφη. Η καλλιέργεια της ροδιάς προτιμά τα θερμά κλίματα ενώ τα σημεία φύτευσης θα πρέπει να είναι ηλιόλουστα. Η λίπανση γίνεται σε δύο περιόδους, το Νοέμβριο και το Μάρτιο. Τα νεαρά φυτά (3 με 5 χρονών) θέλουν περίπου 1 κιλό σύνθετο βιολογικό  λίπασμα ανά δέντρο, ενώ τα μεγαλύτερα 2 κιλά ανά δέντρο.

Ενημερωτικά

Και να θυμάστε πως το ρόδι είναι ένα πολύ διαιτητικός καρπός, καθώς έχει πολύ λίγες θερμίδες ενώ είναι πολύ πλούσιο  σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Στην ελληνική  παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας, γι’ αυτό την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια.

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *